Thursday the 17th of May in Swedish

Stockholm

Tribadernas natt

Stockholms Stadsteater

Torsdag

(Teater)

Image of Tribadernas natt

Dagmarteatern i Köpenhamn år 1889, kvällsrepetition av August Strindbergs Den starkare. Plötsligt står han där, författaren. På scenen: den snart före detta hustrun Siri och… hon. Marie David. “Den lilla motbjudande danska tribaden”. Den där fasansfulla natten för tre år sen, vad var det egentligen som hände?

Fiktion och verklighet blandas ihop i P O Enquists hyllade pjäs om äktenskapet, sexualiteten och skrivandet.

Stockholm

Playhouse teatern

Torsdag

(Teater)

Image of Stockholm

Möt Kali och Todd – det perfekta paret. De firar hans födelsedag med Bergmanfilm och en romantisk middag i den stilrent renoverade våningen. I morgon reser de till Sverige och Stockholm – en skimrande weekenddröm de delat sen länge. Så långt allt väl.

Under ytan döljs samtidigt vansinnig, destruktiv passion, besatthet, underkastelse och gränslös svartsjuka, ett offer som älskar sin förövare och två människor som rasar – hand i hand – mot undergången.

Stockholm är ett fysiskt svartsjukedrama skriven av den brittiska dramatikern Bryony Lavery, vars pjäs Frozen gjorde stor succé på Playhouse 2005. Den är baserad på det psykologiska fenomenet Stockholmssyndromet – det starka, ömsesidiga band som kan uppstå mellan offer och förövare.

MARK DE CLIVE-LOWE

Fasching

Torsdag

(Konsert)

Image of MARK DE CLIVE-LOWE

Man får leta länge efter en så innovativ producent och liveartist som Mark de Clive-Lowe. Mark rör sig bland titlar som artist, producent, kompositör, pianist, konstnär eller DJ. Genom att blanda dessa uttryck så tar han sina lyssnare på en fertil musikresa. Jazzpianot sätter kursen, keyboarden är farkosten som drivs av trummaskinen som bränsle. Alltid med en sällsynt musikalisk känslighet.

Eilen Jewell

Bryggarsalen

Torsdag

(Konsert)

Image of Eilen Jewell

”Hon är en av den moderna folkcountryns värdigaste arvtagare till legendariska (Loretta) Lynn, vilket den här hyllningsplattan verkligen bevisar. Tolv rättframma, driviga tolkningar av tidlöst kaxig honky tonk.” Håkan Steen, Aftonbladet om ”Butcher Holler”.

Som vi har väntat på att få till en turnéperiod med Eilen igen. Efter att ha byggt upp en trogen publik här genom ett par riktiga succéturnéer och släppt sin hyllade ”The queen of the minor key” i våras så är det äntligen dags. Dags igen för att tjusas av Eilens tillbakalutade karrisma, fantastiska låtar och förföras av hennes snortajta band med vår favoritgitarrist Jerry Miller i spetsen. EIlen är inte bara ”The Queen Of Minor Key” utan också den självklara ”The Queen Of Rootsy”!

Neneh Cherry & The Thing

Strand

Torsdag

(Konsert)

Image of Neneh Cherry & The Thing

20-02. 18 år. Fri entré!

Efter releasespelningen på MOMA/Sthlm, så har Neneh Cherry & The Thing

kalas i Bar Brooklyn för att fortsätta firandet av den kommande milstolpen The Cherry Thing!

I samband med kalaset kommer man kunna köpa albumet på vinyl och/eller cd.

DJ’s blir medlemmar av bandet och deras ”founder” Conny C. Lindström samt Elena Fridrag Wolay!

VÄLKOMMEN!

Vive La Fête

Debaser Medis

Torsdag

(Konsert)

Image of Vive La Fête

Vivir Productions presenterar: Vive La Fête

Äntligen kommer Danny Mommens och Els Pynoo tillbaka till Sverige. Deras electrorock har tagit belgiska Vive La Fête jorden runt och spelat på hippa klubbar och festivaler. Efter deras två första album blev de upptäckta av självaste Karl Lagerfeld som blev deras största fan. De skrev sedan musik till företaget och uppträdde på Chanels show i Paris, Tokyo och Las Vegas.

Danny och Els träffades 1997 och det var kärlek vid första ögonkastet. Den energi som uppstod mellan de två var det som startade Vive La Fête. De använde sin attraktion till varandra och sina talanger för skapa deras värld av musik, humor, glamour och kärlek.

Nu är det snart dags för ett nytt album, full med den passion som Vive La Fête innebär. Det var ett par år sedan nu och ser därför extra mycket fram emot att se dem på svensk mark igen.

Länge Leve Festen!

Kvällens dj är Marc the Shark från Devolution och Radio Rocket.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Vive La Fête (BE)

Belgiska bandet Vive La Fête består av Danny Mommens och Els Pynoo. De träffades första gången 1997 och 2000 kom deras första album Attaque Surprise ut.

20:30 United

United spelar mörk och dramatisk indierock med en ljudbild där organiskt möter elektroniskt. Ett sound som letat sig runt europa genom spelningar både på intima klubbscener och stora arenagig som förband till andra akter. Nyligen släppte bandet skivan “Coup d’Oeil” som man följer upp med ett antal livespelningar runtom i Sverige.

Göteborg

SERVE YOU RIGHT TO SUFFER

Nefertiti

Torsdag

(Konsert)

Bild för SERVE YOU RIGHT TO SUFFER

Göteborgs lantligaste bluesband Serve You Right To Suffer släpper platta ikväll på Imogena Records! Tungt, svängigt gung med slide, munspel och eländig kärlek utlovas. Om du undrar så är det mer country än rock.

Några av stans mest välkända musiker (som tidigare spelade tillsammans som Ginhouse Blues Group) leds av den yngste av dom, Bror Gunnar Jansson, som också skriver många av låtarna.

Bror Gunnar Jansson –s, g.

Bengan Blomgren –g.

Bernt Andersson –p, drgspl, mnspl, s.

Kjell Jansson –b.

Gunnar Petersson –tr.

KLUBB TOTAL TOP FLOOR ÖPPET

Sticky Fingers

Torsdag

(Club)

GÖTEBORGS FETASTE TORSDAGSKLUBB

Fest på fyra våningar, två dansgolv med flera djs som bjuder på allt från

soul, house och R&B på Top Floor

dansant pop, rock och indie på entrévåningen

till hårdare musik i källarvåningen…

Cloud Nothings + Obits + Tyred Eyes

Pustervik

Torsdag

(Konsert)

Pitchforktemperaturen nådde febersvettiga 8.6 redan i januari när Cloud Nothings släppte sitt nya album ”Attack On Memory” inspelat av producenten Steve Albini (Nirvana, Pixies, Union Carbide Production), och tillsammans med band som Yuck, Wavves och The Men visar Cloud Nothings att den nya skeva, skräpiga och alternativa gitarrindierocks-generationen är här.

Med den Brooklynbaserade indierockskombon Obits tar Rick Froberg från Hot Snakes och Drive Like Jehu sina punkrötter från västkustens San Diego och placerar dem i östkustens coolaste alternativrocks-kvarter.

LAURIE SIMMONS

Göteborgs konstmuseum

Torsdag

(Konst)

Image of LAURIE SIMMONS

Laurie Simmons (f 1949 i New York) är en förgrundsgestalt inom nutida konceptuell fotografi. Separatutställningen på Göteborgs konstmuseum är hennes första i Norden. Den rymmer ett brett urval av fotografier från 1970-talets mitt fram till idag.

Totalt visas ett sextiotal verk; fotografier, skulptur och video. Laurie Simmons tillhör tillsammans med bl a Cindy Sherman och Richard Prince The Pictures-Generation som växte fram i New York under 1970- och 1980-talen.

Gemensamt för dessa konstnärer är intresset för fotografiets egenskaper och historia samt hur man både använder och påverkas av den fotografiska bilden. Laurie Simmons arbetade tidigt med färgfotografi och hennes bildspråk ligger nära filmens och reklamens värld. Ofta arbetar hon med dockor, objekt och modeller av interiörer och hus.

Med sitt psykologiska, politiska och konceptuella angreppssätt förvandlar hon fotografins benägenhet att objektifiera människor, särskilt kvinnor, till en sammanhållen kritik av mediet.

Malmö

Paradise Lost

KB

Torsdag

(Konsert)

Doomlegenderna Paradise Lost tillkännager nytt album och turné. ”Tragic Idol”, bandets trettonde album, släpps i april och med det i bagaget beger sig engelsmännen ut på en lång turné.

Bandet firade tjugoårsjubileum redan för fyra år sedan men blottar ännu långt ifrån några synliga eller andra tecken på ålderskrämpor. Nej, tvärtom, Paradise Lost visar en vitalitet som är få förunnade när man nu aviserar sitt trettonde album, ”Tragic Idol”, som spelats in med svenske producenten Jens Bogren (Katatonia, Amon Amarth, Opeth). Att detta kommer bli ett i raden av klassiska album som ”Draconian Times”, ”Icon” och ”One Second” går inte att missta efter de små klipp som har hörts från de digitala jaktmarkerna. En återgång till den klassiska skolan av doom och goth är att vänta och fansen är inte sena att flagga för succé.

Paradise Lost har sedan starten 1988 varit vägarna trogna och den unika fanskara som bandet har är ett resultat av många och långa turnéer över hela världen. Just Sverige har sett bandet återvända ett flertal gånger och för varje gång de vidrör svensk mark så strömmar fler och fler människor till konserterna. Detta om något vittnar om deras styrka som liveband. Få lämnas oberörda och än färre med något annat än ”mer mer mer” i tankarna.

I maj kan vi skatta oss lyckliga för ytterligare ett besök utav ett av doomens landmärken.

Avatarvaro

Inkonst

Torsdag

(Teater)

Avatarvaro (SE)

Efter en omåttligt poplulär premiär på TUR-teatern i Sthlm i höstas erbjuds nu Malmö-befolkningen att avatariseras. Släpp kontrollen och låt dig styras.

Det här är en inbjudan till att bli styrd. Verket tar kontrollen över din kropp. En vänlig röst leder dig genom scener och situationer. Du blir avatar.

Avatarens tillvaro är både behaglig och oviss. Det går inte att veta vart rösten kommer föra dig härnäst, samtidigt som den är lugn och trygg att följa. Genom hörlurar instrueras du till att röra dig, tala och handla. Utmaningen är att följa instruktionerna efter bästa förmåga. Det finns inga åskådare, alla som kommer till föreställningen blir avatarer. Du behöver inga förkunskaper för att delta.

Hype Williams

Inkonst

Torsdag

(Konsert)

17maj_hypewilliams_liten

Ingen skevhet är för skev, ingen billig synth för trasig i deras DIY-pop som filtreras genom dub och hip hop. Live blir det vackert och smått romantiskt.

Ingen skevhet är för skev, ingen billig synth för trasig i deras DIY-pop som filtreras (bokstavligen) genom dub och hip hop. Det som kommer ut ur processen är vacker och smått romantisk musik som i släptåg har allt från Throbbing Gristle till Sade.

Hype Williams är den londonbaserade duon Inga Copeland och Dean Blunt. De är ett av Europas just nu intressantaste band på den hypade scen av suddig hiphop, g-funk, flummig postpunk, ostig syntpop och kosmisk dub som i brist på bättre kallas för hypnagogic pop.

Hypnagogi är ett psykologiskt tillstånd mellan vakenhet och sömn. Men Hype Williams musik är för spetsig för att hamna i bakgrunden. Även om beats och melodier ofta verkar falla sönder finns det en tydlig avsikt i hur gammalt och nytt smälter ihop.

Det är som om Hype Williams lagar en bisarr lågbudgetsoppa som smakar allt från Ariel Pink, Aphex Twin, Drake, Sade, Don Cherry, Throbbing Gristle, 23 Skidoo,LTJ Bukem… Eller välj fem andra namn. Eller skivbolag. Eller epoker. Eller filmer. Hype Williams är ändå mer, mindre, tjusigare, luftigare, friare, knasigare än summan av kardemumman. En dunkel upplevelse du inte vill missa.

Hype Williams musik är suggestiv och dov. Den rör sig i ett grumligt skikt där släpiga trummaskiner och dysfunktionella gamla synthar möter en alienerad värld. Det är skev funk på fel varvtal med en inneboende kylighet. Soundmässigt finns det en hel del paralleller med tidiga industrigrupper som Cabaret Voltaire och Throbbing Gristle. Framför allt de sistnämndas uttalade mål att göra musik som utmanar och utforskar de mörkare och besatta sidorna av människan, istället för att attrahera massorna, känns nära till hands.

– Adrian Hörnquist, Throw me Away

Nordic [S]

Moriska Paviljongen

Torsdag

(Konsert)

Nordic [S]

Nordic är ett av Sveriges bästa och mest bokade folkmusikband prisade på Folk och världsmusikgalan 2011 med utmärkelsen “Årets grupp”.

Nordic är ett av Sveriges bästa och mest bokade folkmusikband prisade på Folk och världsmusikgalan 2011 med utmärkelsen “Årets grupp”. Med en smittande spelglädje och charm har bandet gjort succé såväl i Sverige som utomlands.

Torsdag den 17 maj · entré kl 19:30, på scen kl 20:00 · 150 kr via tickster.com &

kulturcentralen.nu – resterande biljetter säljs i dörren.

Nordic är ett folkmusikband, men ändå inte. Med rötterna och ett stort kunnande inom folkmusiken experimenterar trion friskt för att hitta nya uttryck. Resultatet blir stundtals filmiska kompositioner fyllda av klanger, rytmer, groove, reggae och improvisation. Den udda sättningen cello, nyckelharpa och mandolin ger gruppen ett helt eget sound och bidrar till det experimentella uttrycket.

Jiving Jamboree: B & The Bops + Langhorns

Debaser

Torsdag

(Konsert)

Jiving Jamboree: B & The Bops + Langhorns + River Rhythm Trio + Lady Luck Combo + McVey Brothers + Tanny Barbarino + Svante Sjöblom

Den 17 och 18 Maj kommer Debaser och Malmö Folkets Park transporteras tillbaka till 50-talet. Jiving Jamboree festival kommer till stan och med sig finns Europas bästa rockabilly- och rock ’n’ roll-band, DJ’s som vänder gamla stenplattor och en danskurs där man kan lära sig 50-talets Jive, Jitterbug och Stroll! Om inte det är tillräckligt så kommer det även vara en stor amerikansk bilshow mitt i Folkets Park där hela stan är välkomna att kolla in de helt fantastiska bilarna från 40-talet till tidigt 60-tal.

Live:

B & THE BOPS (Croatia)

RIVER RHYTHM TRIO (UK)

McVEY BROTHERS (UK)

LANGHORNS (Sweden)

LADY LUCK COMBO (Sweden)

SVANTE SJÖBLOM (Sweden)

TANNY BARBARINO (Australia)

DJs:

Brock Mau Mau

Lee Tea

Undertaker

Miss Comet

Miss Baby

MoJo

Schema torsdag:

Kl 13.30 Bilshow Folkets Park framför Debasers uteservering

Kl 13.30 DJ Brock Mau Mau

Kl 14.00 Svante Sjöblom live Debasers uteservering

Kl 15.00 Tanny Barbarino live Debasers uteservering

Kl 16.00 Lady Luck Combo live Debasers uteservering

Kl 17.00 DJ Brock Mau Mau

Kl 18.00 – 19.30 Jive Danskurs inomhus Debaser

Kl 19.00 DJ Lee Tea + Brock Mau Mau på uteserveringen

Kl 20.00 McVey Brothers live uteserveringen

Kl 21.00 River Rhythm Trio live på uteserveringen

Kl 22.00 Langhorns live inomhus

Kl 23.00 B & The Bops live inomhus

Kl 24 – 03 DJ Undertaker, Miss Comet, Miss baby, MoJo

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

14:00 Svante Sjöblom

Svante Sjöblom är en lokal kändis som kanske bäst kan liknas vid Sveriges svar på Tom

Waits med en gitarr lånad från John Lee Hooker! Svante kommer att öppna hela festivalen med sin folkiga råa blues.

15:00 Tanny Barbarino (AU)

Tanny Barbarino kommer från Australian men bor numera i Köpenhamn. Enkelt gammaldags stomping, slide guitar blues precis som det var på 40 och 50 talet i USA.

16:00 Lady Luck Combo

Rockabillybandet Lady Luck Combo kommer från Helsingborg. Bandet bildades hösten 2008 och gjorde sitt första gig i januari 2009. Bandet har kommit att bli lite av södra Skandinaviens rockabilly-stolthet. Varje helg är de ute och lirar och nu är de tillbaka på Debaser. Denna gången spelar de på dagen samtidigt som bilträffen äger rum.

20:00 McVey Brothers (UK)

Denna Londonduo består av Danny och Tony McVey, far och son, som repar i sitt vardagsrum i södra London när pappa Tony är ledig från att köra taxi. Danny är ett känt ansikte i London där man ofta springer på honom på Londons kända ”ACE CAFE´”. De spelar gitarr och sjunger rå, autentisk rockabilly, som det lät för 50 år sedan.

21:00 River Rhythm Trio (UK)

River Rhythm Trio är tre killar från London som spelar tidig 50-tals rockabilly blandat med en gnutta country. El-gitarr, sång, akustisk gitarr och ståbas är allt som behövs för att få till det specialla 50-tals soundet som påminner om de första Elvis eller Johnny Cash plattorna! River Rhythm Trio är ständigt fullbokade, därför har vi bokat in både en spelning på torsdagen och en på fredagen för man vet aldrig när de har tid att komma tillbaka igen!

22:00 The Langhorns

En mycket sällsynt spelning från Lundkillarna The Langhorns! De är utan tvekan en av de bästa surfbanden i hela Europa. Deras fullängdare från 2003, “Mission Exotica”, har redan blivit en klassiker och är en av de skivor som ständigt åker fram och spelas igen och igen och igen. Spaghetti western exotica on a surf board!

23:00 B & The Bops (HR)

B & The Bops är Kroatiens bästa rockabillyband. Frontmannen Branko har spelat i flera rockabillyband tidigare och har lirat överallt i Europa och på de större rockabillyfestivalerna i Spanien, England och Las Vegas! De är välkända för deras autentiska rockabilly sound och fantastiska live show. Branko har gästat Debaser Stockholms Rocket Room tidgare men det här är första gången i Malmö.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s