Saturday the 19th of May in Swedish

Stockholm

Olof Palme

Stockholms Stadsteater

Lördag

(Teater)

OLOF PALME

De möts där på valvakan i september 2010:

De besvikna partifunktionärerna.

Den där unga, blyga SSU-aren från Borås.

Städerskorna som drömmer om lottovinst och kompetensutveckling.

Och Dick: “Jag är inte alkoholist. Jag dricker för att härda ut.”

Hans före detta fru: Amatörskådisen som kampanjat sig matt i Partiets valkabaréer.

Och hennes mor Rosa, den uråldriga socialdemokraten, som fått skaka hand med alla partiledare sedan… ja, hur länge som helst.

Utom en: Olle. OP. Olof Palme.

Hon är rätt ledsen över det.

I Lucas Svenssons “pjäs från Sverige” börjar valvakan 2010 eka av gamla vakor, vinster, förluster, gräl, revolutioner och… kompromisser. Gamla Harpsundsjollar ros ut på stormande hav. Hemliga gäster från guldåldern gör sig påminda. Och ja, Olle kommer också, en alert förlorare 1976 och en trött vinnare 1982. Olof Palme, överklassonen som blev en del av ett arbetarparti. Och försvarare av det starka samhälle som här bär namnet – Sverige. En stridbar humanist och kontroversiell politiker. Djupt älskad. Och djupt hatad.

DIRTY DANCING

China Teatern

Lördag

(Musikal)

Image of DIRTY DANCING

Baby är på semester i New Yorks Catskill Mountains tillsammans med sin äldre syster

och deras föräldrar, men hon är inte särskilt intresserad av aktiviteterna som bjuds vid

semesteranläggningen. Istället upptäcker hon en helt annan slags underhållning när

hon av en slump hamnar i personalens område där ett party med dans natten lång pågår.

Trollbunden av de heta dansrörelserna och de medryckande rytmerna dröjer det inte länge

innan Baby är en del av detta – inte minst när hon möter dansläraren Johnny Castle.

Babys liv är på väg att ta en ny riktning när hon kastas in i rampljuset som Johnnys partner

både på dansgolvet och vid sidan av, vilket får stora konsekvenser…

Morrissey 53 Years

Södra Bar

Lördag

(Konsert)

Image of Morrissey  53 Years

Steven Patrick Morrissey fyller 53 år den 22 maj och lördag den 19 maj går det årliga firandet in på sitt femtonde år. Tillsammans med Tom Pyl, Henrik Moberg, Carl Moberg, Jesper Hermansson och celebra gäster så är du välkommen att sjunga in “det nya året” med hjälp av de största The Smiths-hitsen, Morrissey-dängorna samt allehanda obskyra b-sidor och osläppt material. Vi känner inte till några födelsedagsfester som blir så roliga som den här.

RENEGADE/MALOU AIRAUDO (DE)/ SCHWARZE KATZE

Dansens Hus

Lördag

(Dans)

Image of RENEGADE/MALOU AIRAUDO (DE)/ SCHWARZE KATZE

Tre breakdansare, två klassiska dansare och en BMX-mästare möts i en föreställning som helt och hållet bygger på deras olika personligheter. Bildspråket pendlar mellan tyst poesi och kraftfull dynamik och musiken följer samma rörelser: här hörs toner från klassisk musik till heavy metal. För koreografi står Malou Airaudo som länge varit solodansare i Pina Bauschs ensemble och som också medverkade i den hyllade dansfilmen Pina som är Tysklands bidrag till Oscarsgalan 2012.

Tyska Renegade har skapat dansteaterproduktioner med internationella samarbetspartners, dansare, koreografer och kulturinstitutioner sedan 2003. De flesta verk handlar om den yngre generationens livsvillkor och kompaniet använder olika former av gatukonst, breakdance och samtida dans.

STEVE DOBROGOSZ & ANNA CHRISTOFFERSSON

Fasching

Lördag

(Konsert)

Image of STEVE DOBROGOSZ & ANNA CHRISTOFFERSSON

Ett radarpar som ständigt letar sig in i publikens hjärta. 2010 stod Anna och Steve på vår scen senast och kön ringlade sig långt ut på gatan. Duon levererar inget annat än en energi på scen som kan beskrivas som explosiv.

LINEUP

Anna Christoffersson – sång, Steve Dobrogosz – piano

Hype Williams & Jason Urick

Debaser Medis

Lördag

(Konsert)

Image of Hype Williams & Jason Urick

London-duon Hype Williams spelar fjärde-världens-trance filtrerat genom vår tids chopped&screw-estetik. Först gav Carnivals ut bandets debut-LP, följt av en omtalad 7″ på De Stijl och nu senast släppte duon fullängdaren “One Nation” på Hippos In Tanks (Onehotrix Point Never, Sun Araw, Games) som mötts av fina recensioner av bland annat Nöjesguiden.

Hype Williams låter som en tidig dubversion av tidiga Skaters med ett nästintill rituellt trumslageri, träblås och spelat som om de vore del av en hemlig stam långt bortifrån som blivit uppsugen i ett maskhål av nedkladdade sångsamplingar och melodier från fjärran öster i slow-motion. Inte missa!

Jason Urick

Jason Urick utforskar en värld av ljud som har sin plats i yttre rymdens avlägsnaste hörn. Efter expeditioner i svävande ambiens på sin debut-LP ”Husbands” och rytmiska och förvrängda toner på uppföljaren ”Fussing & Fighting” strävar Jason Urick efter att föra samman klyftorna mellan det familjära och okända på sitt senaste alster ”I Love You”.

En ljudkonstnär av högsta rang skapar Jason Urick sin musik med influenser av sitt liv, världen omkring honom och hans egna känslor. Från uppspelt och självsäkert till orsäkerhet och nervositet målar han upp ljudbilder av våra mänskliga känslor, musik som inte behöver text och sång för att förmedla lycka och sorg, kaos och harmoni.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

23:00 Hype Williams (UK)

Inte mycket är känt om den anonyma hypnagogic duon Hype Williams. Det är sagt att duon består av Inga Copeland och Dean Blunt men detta är inte säkert.

Hype Williams har inte släppt några fysiska album men har släppt Find Out What Happens When People Stop Being Polite, And Start Gettin’ Reel 2010 och One Nation 2011 digitalt

22:00 Jason Urick (US)

Jason Urick har exprimenterat med musik sen 2005 men började skapa på allvar 2008. Hans första EP Husbands släpptes på Thrilljockey 2009, andra EP Fussing & Fighting 2010 och senaste Epn I Love you släpptes 2011.

Göteborg

JAG VILL FÅ VARA MAMMA

Göteborgs Stadsteater

Lördag

(Teater)

Unikt samarbete med Moomsteatern. Specialskrivet familjedrama av Ann-Sofie Bárány.

En ovanlig och ovanligt lycklig familj. Klas och Inga med deras tre halvvuxna ungar får nästan en ny familjemedlem – den sökande Elias. Bägge parter förundras och förtjusas. Till en början.

I samarbete med Moomsteatern undersöker vi den sköra tråd som utgör gränsen för normalitet. Detta unika möte kommer garanterat ställa våra invanda föreställningar på ända.

För manus står Ann-Sofie Bárány, senast aktuell på Göteborgs Stadsteater med en bearbetning av Lorcas Publiken.

För regi svarar Kjell Stjernholm, grundare av Moomsteatern, en av de ledande professionella teatrarna i världen med en fast ensemble för skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning.

Lucrezia Borgia

GöteborgsOperan

Lördag

(Opera)

Med Donizettis Lucrezia Borgia fortsätter den framgångsrika bel canto-linjen med vår förste gästdirigent Giancarlo Andretta som dirigent. Verket, som inte spelats på en svensk scen sedan 1903 och i Göteborg enbart 1864, bjuder på bedövande skönsång med en grandios, mångfacetterad operahjältinna i centrum: Lucrezia Borgia. Denna beryktade giftmörderska förälskar sig i en ung man som till slut visar sig vara hennes egen son…

Uppsättningen kommer från Bayerische Staatsoper i München, där den hade stora framgångar med Christof Loy som regissör. Han är ett av de stora namnen på regihimlen just nu, och återkommer till GöteborgsOperan efter Arabella och Faust. I sin sparsmakade uppsättning betonar han Lucrezia Borgias olika skepnader och ”roller” hon spelar i de mest skiftande sammanhang. Sonen Gennaro och hans kumpaner gestaltas mångtydigt som college-pojkar i internatmiljö.

SCOTT HENDERSON TRIO

Nefertiti

Lördag

(Konsert)

Bild för SCOTT HENDERSON TRIO

Jazzfusion, blues, rock av en gitarrmagiker.

Scott Hendersons bakgrund hittar vi i södra Florida under bluesrockens storhetstid. Han spelade med en massa olika band och levererade allt från Led Zeppelin till James Brown. Men det är jazzens i hans stil som gör honom unik.

1984 bildade han Tribal Tech som har blåst rent på scener runt om i världen och släppt en famn tunga plattor. 1991 tog han hem Guitar Worlds pris som världens främste jazzgitarrist, sedan följde en rad utmärkelser och svettigt intensiva turnéer med sin egna trio och en rad samarbeten.

Scott Henderson –g.

Travis Carlton –b.

Alan Hertz –tr.

THE RUMBLE + SOUND OF A REVOLUTION

Sticky Fingers

Lördag

(Konsert

THE RUMBLE

bandet som alltid utmanar, förnyar och behärskar rockmusiken. En hårt jobbande komptrio bestående av bas, gitarr och trummor som konstant kastar groove efter groove i ditt ansikte medan du förförs av sångaren Hanks oklanderliga känsla och scennärvaro. Bandet släppte nyss singeln “rock n roll is the medicine” på spotify och berättar för oss, precis som titeln skvallrar om, att vi fortfarande behöver rocken för att romantisera och överleva diskbänksrealismen. Det finns ett gediget hantverk med stor känsla för arrangemang och komposition bakom dessa fyra herrar då de intar scener runt om i Sverige. Deras förra EP “expectations” mottog kärleksförklaringar från både fans och kritiker. Detta band bör upplevas, detta band är fantastiskt.

SOUND OF A REVOLUTION

Mitt i tillverkningen av nästa platta tar Sound of a revolution en paus och kliver på scenen.

Smygpremiär av nya låtar from kommande plattan som till större delen består av ett snabbare tempo än tidigare. Front Row!

Loosegoats + Ramblin Nicholas Heron

Pustervik

Lördag

(Konsert)

Efter drygt ett decenniums paus (förutom ett par enstaka spelningar 2009) och en lika lång framgångsrik solokarriär för sångaren Christian Kjellvander så är Loosegoats tillbaka med ett nytt album och tre efterlängtade spelningar i maj. Från att under mitten av 90-talet ha varit Sveriges motsvarighet till den amerikanska lo-fi och slackervågen med band som Pavement, Archers Of Loaf till att ha gått i bräschen för den svenska “altcountry”-vågen på slutet av 90-talet så är det nu dags för ett nytt kapitel i Loosegoats karriär. Det var när bandet, efter flera års paus, möttes för några exklusiva konserter 2009 som inspirationen satte fart på nytt och ett frö såddes till femte albumet Ideas for to travel down death’s merry road.

Stans främsta indiefolkrockboogiebluesband de sista åren och en av Göteborgs största rikshemligheter. Sångaren, gitarristen och låtskrivaren är en talang utöver det vanliga och runt sig har han samlat ett band som är oerhört lyhört, samspelt och organiskt svängigt. Debutplattan inspelad av legendariska Björn Olsson släpps 19 maj.

Malmö

Armand Mirpour (SE) LIVE – Support: Crying Day Care Choir (SE)

Babel

Lördag

(Konsert)

Äntligen kommer Armand Mirpour med band till Babel för att bjuda på sina fantastiska poplåtar.

Multibegåvningen Armand Mirpour har lyckats både som modell och skådespelare innan han tog musiken i sin famn och omfamnade den hämningslöst.

Nu är det endast musiken som gäller och Armand har lyckats även här. Med hitsinglar som Curly Boys Law och I Am A Volcano spås han bli nästa stora popstjärna i Sverige. Han har redan spelat på alla de stora festivalerna och konsertlokalerna i Sverige och har fått en plats som in-house låtskrivare hos legendariska förlaget Murlyn.

Armands nya singel Lucky Lady Hotshot är nu ute och har hyllats av både kritiker och fans. Skivan som släpps tidigt 2012 spås bli det stora genombrottet!

Missa inte att se en av Sveriges största framtida och förmodligen charmigaste popstjärnor på Babels scen!

CRYING DAY CARE CHOIR (SE)

Med fötterna i myllan och jorden, men med tankarna svävande högt i det blå har Crying Day Care Choir (CDCC) en nyans av ett glatt vemod, vilket skapar ett magiskt språk som talar till den som lyssnar.

Musiken inspireras av deras käresta, den lilla katten som gör något fint eller bara en vacker lampa ovanför sängen som blinkar dem godnatt, och det är den känslan deras musik förmedlar till dig. Du kommer att bli glad när du upptäcker CDCC, deras musik är en ovanlig fågel i den svenska musikfaunan, de spelar musik som berör.

BABELS VÅR- & VENTFEST

Babel

Lördag

(Club)

Nu har vi ventat länge nog! Äntligen kan vi fira att vi på Babel har en helt ny, och förmodligen Malmös bästa, ventilation.

Numera styr vi luftflödet med en makalös noggranhet och precision. Säg en temperatur så fixar vi det i Celsius, Fahrenheit eller Kelvin. Ps. Vi har kvar fläktarna för den fantastiska ”fångad av en stormvind”-effekten.

Våren och ventilationen vill vi fira med er, våra härliga gäster, som sett till att temperaturen ofta uppgått till smått tropiska grader. Några av våra favorit-DJs i Malmö bjuder upp till dans och om du OSAr på babelmalmo.se/osa så bjuder vi på företräde i kön och halva priset i entrén.

HEIJKENSKJÖLD (Khader Khan, T/A)

Varierad discojockey i ämnet House/Techno. Tidigare spelat på klubbar som Noize, Smuts och Choreia. Har varje torsdag Jetzt Donnerstag på Jetzt.

1991 – Släppte Underground Resistance ”The Final Frontier”

Samma år föddes Teodor Heijkenskjöld med förmågan att spinna svart magi. Som utskickad ambassadör för underjordisk musik, tar han dig från Malmö till Berlin, London, Detroit, Chicago. Med mellanlandning i Amsterdam och New York. Tänk er house/techno som den en gång spelades, helt ohämmat.

OSCAR VILLATA (Versus, Oh Baby I Like It Raw)

Oscar Villata har blivit något av en institution i Malmös klubbliv. Oh, Baby — I Like it Raw, Versus, Momma’s Drum Club och Disco Devils. Ja herre gud.

Efter att ha delat scen med de tyngsta namnen inom house och techno och nystartade egna labeln Geography Records finns det få som kan mäta sig med denna man. Oavsett genre så blir det fantastiskt dansant och fruktansvärt tighta mixar.

SIGGE FALK (Krater, Squeek)

Sigge har väntat otåligt på att Babel äntligen skulle installera sitt nya ventilationssystem. I väntan på detta har han fått sitta på sina varmaste solstrålslåtar när han spelat, för att undvika svimanfall och alldeles för svettiga underkläder på dansgolvet. Men med den nya ventilationen på plats finns det nu inget som hindrar denna sommarhungriga man från att spela sina varmaste! Sigge väger dock såklart upp med lite kyligt & mörkt basmys som han inte hann spela under vintern, vi behöver ju inte överbelasta ventilationen bara för att… Vare sig den handlar om stadiga house-rullader, stökiga rytmer, lektioner i gamla grime/garage riddems eller mysiga bashav så brukar det alltid dyka upp något välkänt hiphop/RnB gung lite här och där så att stämningen alltid är på topp och alla är glada!

Klubbpremiär Dangerkids: Obits + Riddarna

Debaser

Lördag

(Konsert/Club)

Klubbpremiär Dangerkids: Obits + Riddarna

Egentligen borde det vara kriminellt att samla så här många bra saker under ett och samma tak, men det ökar bara spänningen. Som en känd nöjesprofil en gång sa: “Ska det köttas ska det köttas!”. Vi tar av oss hatten, instämmer till fullo och ger er Dangerkids, klubben där vild och galen inte är likställt med inspärrad.

Rödmarkera lördagen den 19e maj och börja räkna ner. Tillsammans med en grym uteservering (SMHI lovar regn, så solchanserna är goda), fanatiska/fantastiska DJs inne och ute samt inte mindre än två (TVÅ) finfina band ger vi er årtusendets kväll! Uteservering OCH ny klubb. Logiken är ofelbar.

Obits (US) – Med bas i Brooklyn och rötter i band såsom Hot Snakes, Pitchfork och Edsel spelar Obits en medryckande blandning av garage och surf. Sedan starten har bandet släppt två fullängdare, senast 2011 års “Mood, standard and poor” på Sub Pop Records. Gemensamt för båda skivorna är att allt är bra.

Riddarna – De Gotlandsgöteborgska stjärnskotten fullkomligt håvade in beröm for fjolårets självbetitlade debutskiva. Nu återvänder de till Malmö med den nya plattan “Bakom Molnen” i bagaget. Känner vi Riddarna rätt vankas det nyskapande rock’n’roll och en livespelning fullkomligt osandes av energi.

DJs – Dangerkids + vänner

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

23:30 Obits (US)

Det amerikanska bandet Obits består av Rick Froberg, Sohrab Habibion, Greg Simpson och Alexis Fleisig och grundades 2007. 2009 släppte bandet LPn I Blame You som följdes upp av deras fullängdare Moody, Standard And Poor 2011.

22:30 Riddarna

Riddarna från Gotland är Edward Forslund (Sångare och gittarist), Patrik Jakubowski (basist) och Erik Dahlström (trummis). 2010 släppte Riddarna Fyraspårs EP:n “Släpp Allt, Glöm Allt” och 2011 släppte de sitt självbetitlade debutalbum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s