Friday the 18th of May in Swedish

Stockholm

Stockholm Kung Fu Festival 2012

Eriksdalshallen

Fredag

(Festival)

Image of Stockholm Kung Fu Festival 2012

Klockan 18 startar Stockholm Kung Fu Festival med uppvisningar av Sweden Wushu team med gäster och Chinese Wushu Federation Performance group som bland annat visar formerna Taiji quan, Baji quan, Drunken sword, Cudgel, Spear, Dart rope, Three-jointed pike, Long-tassel sword play, Saber, Spear play, Tiger fist, Praying mantis, Eagle claw, Ground dog, Snake, Sword Play, Taiji fan, Flute and sword, Broadsword play och Nine-section whip.

Fanny & Alexander

Dramaten

Fredag

(Teater)

Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm och tv-serie Fanny och Alexander har blivit pjäs på Dramatens stora scen, där den sedan premiären spelat för utsålda hus. Föreställningen är regisserad av Stefan Larsson som har en rad Dramatensuccéer i ryggen, senast Höstsonaten och Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman samt En familj – August:Osage County av Tracy Letts.

Fanny och Alexander hade ursprungligen premiär 1982 och kom i två versioner – som långfilm och som en längre tv-serie. Filmen belönades som första icke engelskspråkiga film med fyra Oscars. Filmen sticker också ut som Bergmans mest livfulla film, en mustig och publiktillvänd historia.

DIRTY DANCING

China Teatern

Fredag

(Teater)

Baby är på semester i New Yorks Catskill Mountains tillsammans med sin äldre syster

och deras föräldrar, men hon är inte särskilt intresserad av aktiviteterna som bjuds vid

semesteranläggningen. Istället upptäcker hon en helt annan slags underhållning när

hon av en slump hamnar i personalens område där ett party med dans natten lång pågår.

Trollbunden av de heta dansrörelserna och de medryckande rytmerna dröjer det inte länge

innan Baby är en del av detta – inte minst när hon möter dansläraren Johnny Castle.

Babys liv är på väg att ta en ny riktning när hon kastas in i rampljuset som Johnnys partner

både på dansgolvet och vid sidan av, vilket får stora konsekvenser…

FestiByn

Södra Teatern

Fredag

(Konsert)

Klubb FestiByn laddar upp inför säsongens sista grandiosa klubbkväll med nya låtar, fantastiska gäster och Bästa bästa bästa DJ Mixerela! vändandes plattor med balkanbeatremixar, afrikan, middle eastern, brasilian och arabian beats, electroswing och oldschool hip hop.

Som alltid när FestiByn spelar live, seriös hjärtkrossarsång, basuner, tromboner, jerichotrumpeter och sirliga klarinett- och saxmelodier.

Östinspirerad orginalmusik varvas med bogaloo och balkanbrass. Alltid lite nytt, alltid lite hits.

SLAUGHTERHOUSE – LIVE!

Göta källare

Fredag

(Konsert)

Slaughterhouse behöver inte någon större presentation då gruppen består av några av rapvärldens mest respekterade rappare;

Joell Ortiz, Royce Da 5’9, Joe Budden och Crooked I.

När Joe Budden släppte Halfway House (2008) fanns det ett spår på albumet som gästades av Crooked I, Joell Ortiz, Royce Da 5’9” och Nino Bless. Låten hette ”Slaughterhouse” och var hela 7 minuter lång. Något senare samma år beslöt sig Joe Budden, Crooked I, Joell Ortiz och Royce Da 5’9” för att starta en grupp under samma namn. Samtliga hade redan en enorm framgång på varsitt håll, vilket gjorde att de kallades för en ”hip hop supergroup”.

Albumet som kom 2009 hette även det Slaughterhouse, med ett mörkt och brassigt sound av superproducenter såsom The Alchemist och DJ Khalil. Diskussioner mellan Eminem och gruppen i slutet av 2009 ledde till att rykten om att Slaughterhouse skulle signas till Shady Records. När så gruppen dök upp på omslaget till XXL magazine’s mars 2011 nummer tillsammans med Eminem och Yelawolf var det slut på de ryktena, båda akterna hade officiellt signats till Shady Records. Detta betydde inte bara att de hade en ”major” i ryggen, utan även att det andra studioalbumet Welcome to: Our House till stor del har producerats samt mixats av Eminem. Royce sa i en intervju med MTV ”Allt som är mixat, är mixat av honom. Det var inte ens planerat, så vi är superexalterade att det blev så. Han tar låtarna till en helt ny nivå.” Crook säger till XXL ”Han är den femte medlemmen i Slaughterhouse vid det här laget”.

Fred Falke & Tracasseur

Debaser Medis

Fredag

(Konsert)

Fred Falke + Tracasseur Monitor 66 + Emma & Elsa

En av mästarna bakom hela French Touch-vågen, Fred Falke himself, är vår nästa stolta bokning till Virgin Ears. När vi startade Tracasseur i början av 2009 var Falke en av de hetaste namnen och remixade stora namn redan då. Falke blev som en husgud, som återkom med nya feta remixer som på ett löpande band, därför är vi extra stolta att få just honom till oss på Virgin Ears och vi lovar att det här kommer bli en magisk afton med den rätta franska känslan.

Fred Falke

Om det är något fransmännen kan förutom vin så är det konsten att kombinera house med disco, aka French Touch. Något Fred Falke är här för att bevisa. Fred Falke startade sin karriär inom dansmusiken i slutet av 90-talet när han tillsammans med sin landsman Alan Braxe släppte duons debutskiva “Intro”. Med en delad passion för det som kom att bli French Touch höll duon ihop i 8 år och etablerade sig som en av dom mest välkända akterna på den internationella dansscenen.

2009 beslöt sig duon för att gå skilda vägar och Fred Falke bevisade snabbt att sin framgång och talang inte var beroende av duons samarbete. 2009 blev Fred Falkes mest framgångsrika år dittills och sann till sina rötter fortsatte han pumpa ut disco osande househits och har även blivit en av dom mest eftertraktade houseartisterna att samarbeta med genom sina fantastiska remixer av Sugababes, Eric Prydz och Digitalism.

Efter att ha slagit fast sin kompetens som en kapabel soloartist fortsätter Falke med sitt kall att åter etablera Disco House som en av Frankrikes absolut finaste exporter. Med sin hypade liveshow där Falke själv spelar bas har han tagit sig an världen och höjt sig till den stjärnstatus hans plats i housemusikens historia alltid har berrätigat honom till. Get le groove on när Frankrikes finaste houseveteran besöker oss på Debaser.

Tracasseur (Residents / Warm-Up)

Med en världsledande blogg och dj-gigs runtom i hela Europa, såsom två somrar på raken bokade till Exit-festivalen i Serbien till Paris, Berlin, Madrid och Warsawa samt episka kvällar på allt från Kåken, Slakthuset till Sommar, så vet ni att det utlovas tunga beats och glada melodier i nu discons tecken.

Med sina olika klubbar genom åren har de bokat hit allt från Bag Raiders, Xinobi, Mustang, Justin Faust, Tesla Boy, Young Empires, Class Actress, Fare Soldi och The Zombie Kids för att nämna några. Dessutom när kvällen går av stapeln så har Tracasseur helgen innan precis haft premiär för sin nya klubb nere i självaste Paris, får se vad de har med sig tillbaka för minnen därifrån…

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

23:00 Fred Falke (FR)

Musikern och producenten Fred Falke startade sin karriär 1995 som bassist och började i slutet av 90-talet jobba som producent. Debuten gjorde han 2000 med “Intro”.

Göteborg

LUBIEWO-KÄRLEKSÖN

Göteborgs Stadsteater

Fredag

(Teater)

Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson spelar två åldrande fjollor som saknar den fria tillgången till röda arméns unga män. Efter Michal Witkowskis skandalsuccéroman.

Två äldre polska fjollor – Patricia och Lukrecia – drömmer sig tillbaka till tiden då den ljuvliga Röda arméns kåta grabbar befolkade landet. Livet bland parkbänkar, pissoirer och baracker må vara skitigt, fattigt och förnedrande – men livsbejakande! Efter murens fall är allt så förbannat trist.

Björn Kjellman är tillbaka på Göteborgs Stadsteater och ses tillsammans med Sven-Åke Gustavsson i spetsen av en övervägande manlig ensemble. Musiken komponeras och framförs live i föreställningen av Moto Boy (Oskar Humlebo), som även har en roll.

Michal Witkowski gjorde skandalsuccé med romanen Lubiewo som skildrar ett Polen i stark omvandling. Den belönades med flera litterära priser och har översatts till 15 språk. På svenska utkom den 2008. Witkowskis senaste roman Margot har precis utkommit på svenska.

VIEUX FARKA TOURÉ

Nefertiti

Fredag

(Konsert)

Bild för VIEUX FARKA TOURÉ

Vieux Farka Touré från Mali är son till den afrikanska ökenbluesens absoluta grundämne Ali Farka Touré (dock ville han att sonen skulle bli soldat, snarare än musiker).

Vieux Farka Touré har absolut sin fars ton med sig men även annan afrikansk bluesrock som Tinariwen och liknande. Blandningen är enormt effektiv. Ju längre hans karriär har gått så går han längre från ursprunget och mot något nytt. Och kraftfullt. Men fortfarande äkta och troget de afrikanska rötterna.

En gitarrvirtuos som har det där traditionella men ändå det nya.

ENGEL – Releasegig

Sticky Fingers

Fredag

(Konsert)

ENGEL

Med ett gäng metalveteraner samlade var Engel med satte en ny standard med sin melodiska industrimetal, född ur det världskända “Gothenburg Sound”. Albumdebuten kom för fem år sedan med plattan “Absolute Design”, producerad av ingen mindre än Anders Fridén. Turnéer genom Europa följde, bland annat tillsammans med band som Dimmu Borgir, Atreyu och Amon Amarth.

Ett par år senare följde de upp med skivan “Threnody”. Med förstasingeln “Sense the Fire” fick de välförtjänt en stor radiohit som bland annat spelades flitigt på Bandit Rock.

I maj gör sig Engel redo för att presentera nya albumet “Blood of Saints” som måste vara ett av årets mest efterlängtade skivsläpp.

Line-up

Niclas Engelin – guitars

Marcus Sunesson – guitars

Magnus Klavborn – vocals

Steve Drennan – basss

Jimmy Olausson – drums

Henric De La Cour + Kite + Spark

Pustervik

Fredag

(Konsert)

Henric De La Cours karriär startade han som sångare i bandet Yvonne som släppte fyra kritikerrosade album mellan 1995 och 2001. Under 2011 gjorde Henric de la Cour sin comeback som soloartist. Ljudet är mer elektroniskt än tidigare, men fortfarande lika mörkt och pampigt. I oktober släppte han sitt självbetitlade album, full med pumpande electro beats, storslagna refränger och vampyrromantik.

Historien om Kite tar sin början när Christian Berg (Yvonne, Strip Music) bad Nicklas Stenemo (The Mo, Melody Club) att sjunga på en av Christians instrumentala låtar. Dagen efter var demoversionen av “My Girl And I” klar.

SPARK! som hyllats överallt för deras snabbare hårdare elektroniska pop på svenska och är aktuella med sitt album “Hela Din Värld”. Sist de var i stan sålde de ut Jazzhuset illa kvickt….

Lucrezia Borgia

GöteborgsOperan

Fredag

(Opera)

Med Donizettis Lucrezia Borgia fortsätter den framgångsrika bel canto-linjen med vår förste gästdirigent Giancarlo Andretta som dirigent. Verket, som inte spelats på en svensk scen sedan 1903 och i Göteborg enbart 1864, bjuder på bedövande skönsång med en grandios, mångfacetterad operahjältinna i centrum: Lucrezia Borgia. Denna beryktade giftmörderska förälskar sig i en ung man som till slut visar sig vara hennes egen son…

Uppsättningen kommer från Bayerische Staatsoper i München, där den hade stora framgångar med Christof Loy som regissör. Han är ett av de stora namnen på regihimlen just nu, och återkommer till GöteborgsOperan efter Arabella och Faust. I sin sparsmakade uppsättning betonar han Lucrezia Borgias olika skepnader och ”roller” hon spelar i de mest skiftande sammanhang. Sonen Gennaro och hans kumpaner gestaltas mångtydigt som college-pojkar i internatmiljö.

Titelrollen gjordes i München av Edita Gruberova, medan vi här får möta en senare generations sångstjärna i den ryska koloratursopranen Katja Levin. Hon har tidigare haft framgångar som Lucrezia Borgia i bland annat Bologna. Som Gennaro återkommer den turkiske tenoren Bülent Bezdüz till oss efter att ha gestaltat Rodolfo i Bohème och Edgardo i Lucia di Lammermoor. De övriga två huvudrollerna – Lucrezias ondskefulle make Don Alfonso, och Orsini, Gennaros gode vän, görs av två sångare väl bekanta för Göteborgspubliken: barytonen Mats Persson och mezzosopranen Ann-Kristin Jones. Räkna med en sångarfest under tretton föreställningar i ett oerhört starkt operadrama.

Malmö

Parsifal

Malmö Opera

Fredag

(Opera)

I en skog nära borgen Monsalvat förbereder Gurnemanz och andra gralriddare ett bad i den heliga sjön för sin kung Amfortas, som har ett sår som vägrar sluta blöda. Den vilda botgörerskan Kundry kommer med balsam till kungen. Såret har en gång tillfogats Amfortas av förskjutne gralriddaren Klingsor – med den lans som sårade Kristus på korset och som gralväktarna nu förlorat till Klingsor. Bara en ren dåre, vis genom medlidande kan återta spjutet. Plötsligt störs friden av att riddarna tar fast en ung pojke som skjutit en svan. Det är Parsifal som följer med Gurnemanz till borgens tempel där riddarna än en gång tvingar Amfortas att fira gralsriten. Men ynglingen förstår inte vad han ser och drivs bort.

När Parsifal närmar sig Klingsors förtrollade trädgård frambesvärjer denne Kundry i den gestalt som en gång förförde Amfortas. Parsifal besegrar Klingsors styrkor och står oförstående inför trädgårdens kvinnliga blomster. Kundry berör honom djupare när hon vill avsluta skildringen av hans mors död med kärlekens första kyss. Nu förstår Parsifal orsaken till Amfortas sår och tar den heliga lansen från Klingsor, vars magiska borg störtar samman. Efter många år återvänder en luttrad Parsifal med lansen till gralriddarnas skog. Det är långfredag. Gurnemanz och Kundry – nu åter botgörerska – förstår att Parsifal var den rene dåre som Monsalvats gemenskap väntade på. De följs åt till det som skulle blivit gralriddarnas sista nattvard. Amfortas befrias från sitt lidande, Kundry från sin eviga återfödelse … Wagners sceninvigningsfestspel från 1882 når ett slut fyllt av nya frågor.

Zonen

Malmö Stadsteater

Fredag

(Teater)

Zonen

Tänk om man skickade alla unga som inte passar in i samhället till en sluten zon, för att samhället skulle bli lugnt och tryggt ett tag… Tänk sedan att de unga i zonen börjar utveckla förmågor och krafter därinne, krafter som världen utanför inte besitter… Tänk vidare att världen plötsligt står inför ett hot och att man tvingas be invånarna i Zonen om hjälp…

Zonen är inspirerad av Jacob Hirdwalls pjäs ”Sirimons gåva” som skrevs för Drömmarnas Hus 2010/ 2011. Historien kring Zonen har utvecklats med hjälp av hundratals skånska elever under ett års tid med workshops kring konst, drama och skrivande. Historien gestaltas av två skådespelare/dansare, 20 ungdomar från Drömmarnas Hus och en mindre orkester. Med en berättare i centrum skapas suggestiva bilder med Capoeira, sång, mystiska melodier, film och bildprojektioner som ger glimtar av den värld som skapats av de unga i zonen.

BABEL pres. Collabo Queens, The Boom Bap & Thirsty feat. Oyuki Matsumoto

Babel

Fredag

(Club)

En fredag i de urbana basgångarnas, dansens och festens tecken.

COLLABO QUEENS

Som Malmös främsta och ständigt lika uppskattade DJ-duo, kommer Johanna och Irika bjuda upp till dansfest av rang i sedvanlig ordning. Basmusik av alla dess slag- moombathon, booty bass, baile funk, electro, drum & bass, tropical, dubstep och kuduro- allt mixat med finesse och glädje.

THE BOOM BAP®

När det kommer till hiphop, nutida såväl som klassisk golden era boom bap, är det hit du vänder dig ifall du befinner dig i Malmö och Öresundsområdet. Djsen Rome och Beneaf har med sitt koncept The Boom Bap/Sweden serverat dem södra delarna av Sverige med det absolut bästa av hiphopklubbkvällar och koncerter under dem senaste åren. Med mångårig erfarenhet, individuellt och tillsammans, har Rome & Beneaf gjort plats åt internationella superstjärnor såväl som för lokala förmågor och allt däremellan. The Boom Bap/Sweden har slagit ett hårt slag för att kompromisslös hiphop ska få det erkännande som är förtjänt, varesig det rör sig om klubben, på scen eller via radiovågor.

THIRSTY feat. Oyuki Matsumoto

Thirsty är den lilla klubben som alla i Malmö vid det här laget har antingen hört talas om eller besökt. Klubben som haft gäster som Piere Zalas från Matchstick Men, Willy The Fck Whino från Get Get Soundsystem och Sujantha från Urban Ninjas! Thirsty har nu även fått tillskott av ännu en general – den mytomspunna Maximilian Lundberg, som tillsammans med residenta Flanell Castro kommer att bjuda på en tillställning med bravur. Som tidigare kommer det spelas en salig blandning Funk, R&B och Hiphop från 80-, 90- och 2000-tal!

Denna gång får de tillökning av ingen mindre än Oyuki Matsumoto. Denna kvinna är allt annat än ny på Dj-kartan. Med spelningar på de flesta av Malmö uteställen, bland annat Inkonst & Debaser vet hon hur man får till ett trevligt och fullt dansgolv.

Jiving Jamboree: Ladykillers + River Rhythm Trio

Debaser

Fredag

(Konsert)

Jiving Jamboree: B & The Bops + Langhorns + River Rhythm Trio + Lady Luck Combo + McVey Brothers + Tanny Barbarino + Svante Sjöblom

Den 17 och 18 Maj kommer Debaser och Malmö Folkets Park transporteras tillbaka till 50-talet. Jiving Jamboree festival kommer till stan och med sig finns Europas bästa rockabilly- och rock ’n’ roll-band, DJ’s som vänder gamla stenplattor och en danskurs där man kan lära sig 50-talets Jive, Jitterbug och Stroll! Om inte det är tillräckligt så kommer det även vara en stor amerikansk bilshow mitt i Folkets Park där hela stan är välkomna att kolla in de helt fantastiska bilarna från 40-talet till tidigt 60-tal.

Live:

McVey Brothers

Tremelo Beergut

River Rhythm Trio

Ladykillers

DJs:

Daz Trash

Thee Gravemen med gäster

Schema fredag:

Kl 18.00 – 19.30 Jive danskurs inne

Kl 19.00 DJ Daz Trash uteserveringen

Kl 20.00 McVey Brothers live på uteserveringen

Kl 21.00 Tremelo Beergut live på uteserveringen

Kl 22.00 River Rhythm Trio live inne

Kl 23.00 Ladykillers live inne

Kl 24 – 03 DJ’s Thee Gravemen + guests late night rock ‘n’ roll Hop.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

20:00 McVey Brothers (UK)

Denna Londonduo består av Danny och Tony McVey, far och son, som repar i sitt vardagsrum i södra London när pappa Tony är ledig från att köra taxi. Danny är ett känt ansikte i London där man ofta springer på honom på Londons kända ”ACE CAFE´”. De spelar gitarr och sjunger rå, autentisk rockabilly, som det lät för 50 år sedan.

21:00 Tremolo Beer Gut (DK)

Tremelo Beergut är Danmarks surfsvar till Motorhead! Dem har spelat i många år men det var ett par år sedan de gästade Malmö senast. Surf-garage-rock med mycket action!

22:00 River Rhythm Trio (UK)

River Rhythm Trio är tre killar från London som spelar tidig 50-tals rockabilly blandat med en gnutta country. El-gitarr, sång, akustisk gitarr och ståbas är allt som behövs för att få till det specialla 50-tals soundet som påminner om de första Elvis eller Johnny Cash plattorna! River Rhythm Trio är ständigt fullbokade, därför har vi bokat in både en spelning på torsdagen och en på fredagen för man vet aldrig när de har tid att komma tillbaka igen!

23:00 The Ladykillers (UK)

Kommer från London. Detta är första gången The Ladykillers kommer till Sverige, detta trots att de varit ett av de mest eftertraktade rockabilly-banden under ett bra tag. De unga killarna i bandet blandar rockabilly med 60-tals garagerock och surf! Nyss hemkomna från en USA-turné är det nu Sveriges och Debaser

Loosegoats

KB

Fredag

(Konsert)

Från att under mitten av 90-talet ha varit Sveriges motsvarighet till den amerikanska lo-fi och slackervågen med band som Pavement, Archers Of Loaf till att ha gått i bräschen för den svenska “altcountry”-vågen på slutet av 90-talet så är det nu dags för ett nytt kapitel i Loosegoats karriär.

Det var när bandet, efter flera års paus, möttes för några exklusiva konserter 2009 som inspirationen satte fart på nytt och ett frö såddes till femte albumet Ideas for to travel down death’s merry road.

Loosegoats med Christian Kjellvander som låtskrivare tar tid på sig. Planen var att skriva ett album som känns just Loosegoats, fast 2012. Bygga vidare på något som en generation älskare av Americana gjort till sina personliga favoriter utan att upprepa sig. Resultatet blev en rakare, mer poppig, motorvägsskiva.

Albumet släpps som CD och LP den 18 april. Den första singeln Montananas släpptes nyligen och har redan lyssnats varm på Spotify.

Loosegoats kommer göra tre spelningar i och med albumreleasen. Det blir ingen nostalgisk återförening, utan ett Loosegoats som är tillbaka med nytt material och en stor hunger för att spela sin musik live.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s