Wednesday the 2th of May in Swedish

Stockholm

Rövare

Dramaten

Onsdag

(Teater)

En uppkäftig och musikalisk klassiker om revolt, frihet och två bröder som väljer olika vägar. Vad skiljer ett lyckat uppror från ett föraktat våldsbrott? Och vem bestämmer vad som är vad?

Bröderna Karl och Franz kämpar inte bara om den åldrade faderns kärlek, de älskar också samma kvinna. Det är starkt och hemskt och fruktansvärt roligt. Det rör vid våra mest primära drifter, något vi alla varit med om och känner igen.

Flicka i frack

Dramaten

Onsdag

(Teater)

Flicka i frack

Det är natt. Maskeraden på Dramaten är över. Hon bjuder på efterfest och Han får sitt livs uppvaknande. 100 gånger har den stora klockan slagit och berusade spöken dansar, viskar och ler. Deras liv skrivet av hans penna får här flyga fritt och hamna i ny dager.

Magnus Roosmann, som här gör regidebut, sätter Strindberg i lyssnarstolen. Siri och August väcks till liv, och hon får nu konfrontera honom med hans egna ord.

Siri von Essen dog i april för 100 år sedan, strax före sin August.

Hur ser det ut när hon frågar med vilken rätt han som författare har att använda deras liv för sitt eget förverkligande och försörjning?

Författaren som vampyr.

Texter och scener från bl.a. ”En dåres försvarstal” hackas och vävs om för att bilda nya mönster i spelet mellan Hon och Han, mitt i Lejonkulans innersta rum. Musiken flödar.

Siri von Essen och August Strindberg var gifta mellan 1877 och 1891.

Frida Hyvönen

Södra Teatern

Onsdag

(Konsert)

Frida Hyvönen är tillbaka med tredje soloalbumet ”To The Soul” och en turné.

Frida Hyvönen är känd som en förtrollande scenartist och komedienne, en stormig pianist och lysande textförfattare, en unik röst som talar från en tidlös inre plats.

Albumet “To The Soul” släpps i april och är delvis skriven i sångerskans bostad i Paris, delvis i villan i Västerbotten. Tiden som föregick skrivperioden befann hon sig på långa resor till bland annat Bali, Indien och Zimbabwe.

“To The Soul” spelades in under sommaren och hösten 2011, i samarbete med producenten Jari Haapalainen som även medverkat vid inspelningarna av Hyvönens tidigare album: Until Death Comes (2005) och Silence Is Wild (2008).

Lohengrin

Kungliga Operan

Onsdag

(Opera)

I hertigdömet Brabant har Gottfried mystiskt försvunnit. Han är son till den nyss avlidne hertigen och man anklagar systern Elsa för att ha mördat sin bror. Elsa ber att riddaren hon sett i sina drömmar ska bevisa hennes oskuld. Så uppenbarar sig en okänd riddare i båt dragen av en svan. Enda villkoret han ställer för att försvara Elsa är att hon aldrig ska fråga vad han heter eller var han kommer ifrån. Drömmar, magi, historia och politik – allt ryms i Wagners romantiska opera från 1850 som börjar och slutar på floden Scheldes stränder. Stephen Langridge är en internationellt verksam operaregissör som är övertygad om operans kraft som konstform för alla. Han driver flera pedagogiska projekt, bland annat hos Share Music Sweden, för professionella, icke-professionella, unga och funktionshindrade.

IN FLAMES

Debaser Slussen

Onsdag

(Konsert)

IN FLAMES  + Death Destruction

In Flames, ett av Sveriges i särklass största rockband, drar i april ut på en VÄLDIGT exklusiv Skandinavienturné.

Efter de två magnifika spelningarna på Hovet i Stockholm och Scandinavium i Göteborg i helgen så är vi extremt glada att kunna gå ut med den här turnén som innefattar betydligt mindre spelställen än vad In Flames normalt spelar på.

Bandet själva låter hälsa:

”Tjena alla monsterdiggare!!!

Nu ska vi ut o gigga i Sverige, Norge, Finland o Danmark.

Det hör inte till vanligheterna att vi kör klubbturné på våra breddgrader men nu är det dags igen. Vi ser så jäääävla mycket fram emot att stå på en svettig scen nära dig. Kom o festa med oss, för fan vet när vi kommer nästa gång”.

– In Flames

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:10 In Flames

Göteborgsbandet In Flames släppte sitt första album, “Lunar Strain”, 1994. Året efter släppte de uppföljaren “The Jester Race” och i samband med det började publikskaran växa. Plattan sålde bra över hela världen och bandet fick några spelningar i Europa. Fjärde albumet “Colony” kom ut 1999 och bandet gav sig ut på världsturné. Väl hemma igen spelade de in albumet “Clayman” som gavs ut 2000 och ännu en världsturné följde. Ett gäng turnéer och 4 album senare släppte de plattan “Sounds Of A Playground Fading” (2011).

20:00 Death Destruction

Bandet grundades 2003 i Göteborg av Henrik Danhage och Jonas Ekdahl. När Fredrik Larsson (Hammerfall) och sångaren Jimmie Strimell (Dead by April) anslöt sig till bandet kände de alla att Death Destruction var mer än något sidoprojekt. Bandet består av Jimmie Strimell, Henrik Danhage, Fredrik Larsson och Jonas Ekdahl. 2011 släppte de sitt självbetitlade debutalbum.

Nils Berg Cinemascope på Jazz Är Farligt

Strand

Onsdag

(Konsert)

nilsberg1

Namnet Nils Berg har de senaste åren varit synonymt med nytänkande och kreativitet inom svensk jazz. Med kvartetten The Stoner och utmärkelsen ”Jazz i Sverige” i ryggen har han fått den största uppmärksamhet någon kan få i landet, men fortsätter ändå oförtrutet att välja nya vägar. Nils Berg Cinemascope är tre musiker och en projektor. Över, bredvid och bakom bandet projiceras YouTube-videos varvat med exklusiva inspelningar av gästande artister, och tillsammans med filmerna skapas något av det mest fascinerande det här landet har just nu.

Nils Berg – träblås, elektronik och video

Christopher Cantillo – trummor

Josef Kallerdahl – bas

Göteborg

5BOYS.COM

Backa Teatern

Onsdag

(Teater)

I ett övergivet hus mitt i en stor stad leker fem pojkar: Sssschblam, sssschblam, schblam- swosch! Världen försvinner, leken uppslukar allt. Som superhjältar räddar de mänskligheten när omgivningen rämnar.

Den slovenska dramatikern Simona Semenic pjäs 5BOYS.COM behandlar våldets skiftande uttryck i samhället, från serietidningen till köksbordet, via skolgården och hela vägen till slagfältet. Genom pojkarnas lek ställs frågor om våldets makt och identitet. Är varje människa en potentiell förövare? Och var får tjejerna plats inom broderskapets jämlikhet?

Pjäsens fem pojkroller är alla skrivna för kvinnliga skådespelare. För regin svarar Anja Susa som är före detta konstnärlig ledare på Duško Radovic-teatern, Belgrads systerscen till Backa Teater.

Med föreställningen 5BOYS.COM bjuder Backa Teater in några av det nya Balkans främsta konstnärskap inom teater för att ge göteborgs unga en vass scenupplevelse om våld. Vad är det vi egentligen avnjuter i biosalongens mörker och i TV-soffan?

JAG VILL FÅ VARA MAMMA

Göteborgs Stadsteater

Onsdag

(Teater)

Unikt samarbete med Moomsteatern. Specialskrivet familjedrama av Ann-Sofie Bárány.

En ovanlig och ovanligt lycklig familj. Klas och Inga med deras tre halvvuxna ungar får nästan en ny familjemedlem – den sökande Elias. Bägge parter förundras och förtjusas. Till en början.

I samarbete med Moomsteatern undersöker vi den sköra tråd som utgör gränsen för normalitet. Detta unika möte kommer garanterat ställa våra invanda föreställningar på ända.

BLUES I HÄNGMATTAN

Café Hängmattan Meny & bar

Onsdag

(Konsert)

Göteborgs bluesförening och Musikens Hus presenterar bra musik på Café Hängmattans scen i form av: Jakobs Boogi.

JOHN LINDBERG TRIO

Nefertiti

Onsdag

(Konsert)

Bild för JOHN LINDBERG TRIO

Efter succéåret 2011 med albumet Made For Rock N Roll kommer nu skiva nummer fem med JLT. Under förra året hann de med över 100 spelningar, två Finlandsturnéer och Norge-turné samt debut på dansk mark! Bandet spelade b.la. Dalhalla, Peace & Love, två förbandsspelningar åt Jerry Williams och såklart på vartenda rockställe värdigt namnet.

En lång resa har skett sedan John som 13 åring började åka runt med gitarren i byarna i Gävleborg och Dalarna. På tio år har både bandet och rockabilly-kulturen exploderat för det svenska folket.

Efter att deras debutalbum släpptes 2006 åkte de förband till Refreshments på deras julturné – och var oftast bandet man pratade om när kvällen var över. De två efterföljande albumen, som släpptes 2007 och 2009, landade de väl hos de gamla fansen, och gav dem horder med nya.

I maj 2012 kommer nya albumet Hell Of A Ride (Enviken/Cosmos). Bandet fortsätter stå med ena foten i modern rock och den andra i 50-talets rockabilly. Det speciella sound som blivit JLT:s signum.

ESTELLE (UK)

Sticky Fingers

Onsdag

(Konsert)

Brittiska R&B-stjärnan Estelle kommer nu äntligen till Sverige och gör tre konserter i maj.

2 maj är det dags på Sticky Fingers.

Estelle har samarbetat med John Legend, Wyclef Jean, willi.am, Mark Ronson och inte minst Kanye West som gästade henne på hitsingeln ”American Boy” från 2008.

Debutalbumet ”The 18th Day” kom 2004, men det var när hon släppte sitt andra album ”Shine” som hon fick sitt verkligt stora genombrott. Med singeln ”American Boy” (ft. Kanye West), vilken sålde i miljontals exemplar, tog hon världen med storm. Hon vann Grammys och diverse andra priser, toppade listor och visade att hon kommit för att stanna.

Nu är Estelle aktuell med sitt tredje album ”All of Me” och med det gör hon alltså sina första klubbkonserter i Sverige någonsin. Detta ser vi fram emot mycket!

DOO WACKO!/ WILDEBEEST + REVOLVER ELEVEN

Sticky Fingers

Onsdag

(Konsert/Club)

Club Doo Wacko erbjuder den onsdagstörstiga publiken en lillördag fylld med sköna anti-hits med allt från punk,rock,garage och soul. Alltid sköna band på scen. Detta är helt klart klubben för dig som vill ha skönt häng med bra musik och sköna liveakter.

Dj: SIGGE (The Kendolls)

På scen ikväll…

-WILDEBEEST- kl 22:30

Wildebeest är en göteborgsbaserad trio som spelar extremt svängig tung-gung. Musiken doftar av kalifornisk sand och brittisk dårskap. På bandets favoritlista hittar man Gibsongitarrer, ostburgare och Dave Grohl

Lyssna:

Myspace

-REVOLVER ELEVEN- KL 21:30

Ett hårdrocksband som lirar eget material med inspiration av Mötley Crue, Van Halen, AC/DC m.fl.

Revolver Eleven består av:

Viktor Ehn – sång

Michael Bårnsten – gitarr

Niklas Bäck – gitarr

Martin Cederstrand – bas

Linus Hillerström – trummor

Fibes, Oh Fibes!

Pustervik Järntorget

Onsdag

(Konsert)

Fibes Oh Fibes! Pustervik Järntorget

Fibes, Oh Fibes! är tillbaka med nya singlarna “Cerahtonia” och “Apex of The Sun” och en kommande skiva, “Album”, som släpps den 11 april och är skrivet och producerat tillsammans med Pontus Winnberg från Miike Snow. I vår gör bandet också några utvalda konserter, och självklart kommer de till Pustervik!

Malmö

OPA!

Victoriateatern

Onsdag

(Konsert)

Under 2008, då föreställningen Zorba hade premiär vid Malmö Opera, tog OPA! plats på scen för första gången. Under en av kompositören Jonas Forsells temakvällar vid teatern gjorde gruppen bestående av sång, kontrabas, dragspel, gitarr, bouzouki och slagverk, succé. Ytterligare speltillfällen följde vid Malmö Opera, festivaler, restauranger, privata tillställningar, bibliotek, klubbar m.m.

Så småningom kom OPA! att ta en annan riktning än den traditionella. Michael Sideridis började smyga in egna nyskrivna låtar i programmet, musikaliska hybrider, med influenser från flera olika genrer, bl.a. pop, rock, klassisk musik och svensk visa. Texterna var nu på svenska och musiken kännetecknades av en enkelhet och lättillgänglighet. Publiken sjöng med, och OPA!:s nya stil hade blivit född!

Efter en fantastisk resa i Melodifestivalen med sången Allting blir bra igen tar nu OPA! ytterligare ett kliv med sitt första album med eget material – Tills du kan sjunga med. Med denna musik har OPA! åstadkommit ett alldeles eget sound som fyller en lucka i svenskt musikliv.

Ett drömspel

Malmö Stadsteater

Onsdag

(Teater)

Ett drömspel

”Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt. Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster.”

År 2012 är det hundra år sedan August Strindberg dog. Vi uppmärksammar den store författaren genom att spela en av hans mest älskade och kanske märkliga pjäser – Ett drömspel. Med humor, sorg och fantasi har pjäsen sedan början av 1900-talet förtrollat teaterpubliken runtom i världen.

Guden Indras dotter sänds ner till jorden för att ta reda på hur människorna har det. I ett flöde av drömlika scener utsätts hon för en jordevandring och konstaterar snart att ”det är synd om människorna”.

Carmen

Malmö Opera

Onsdag

(Opera)

Carmen är kvinnan som alla män vill ha. Ung, vacker, kaxig och självsäker svassar hon förbi och njuter av deras lystna blickar. Hon går sin egen väg och väljer själv sina älskare. När hon inleder ett stormigt förhållande med soldaten Don José går allt över styr. Hans passion gör honom svartsjuk och Carmen står inte ut med att ägas av någon. Snart är de båda indragna i något de inte kan ta sig ur.

OSLIPAT – Jesper Rönndahl, Petrina Karlsson, Elina Du Rietz

Babel

Onsdag

(Stand Up)

Ståupp som du kan älska lika mycket som ett husdjur.

JESPER RÖNNDAHL är den roligaste på P3. Han har gjort Hej Domstol, Pang Prego och just nu är han programledare för Institutet med Karin och Jesper som dissekerar vetenskap ur ett dummieperspektiv. Du kan dessutom se honom i Extra Extra på TV 3. Jesper är dessutom en av landets mest produktiva komiker. Om du sett honom en gång är chansen liten att du kommer att känna igen skämten.

PETRINA KARLSSON är kanske Skånes största humorstjärnskott de senaste åren. Hon är lätt att gilla, och omöjlig att inte älska. Rå humor. Finess. Gapskratt.

ELINA DU RIETZ har setts mycket i humorprogram på TV. Bland annat medverkar hon på Kanal 5:s Partaj. Hon har också handplockats som en av två som fått åka med på Babben Larssons turné under våren.

Spoek Mathambo & Kingdom (DJ-set)

Debaser

Onsdag

(Konsert/Club)

Spoek Mathambo + Kingdom (DJ-set) Squeek!

Sydafrikas okrönte electrokung håller audiens på Debaser Malmö. Spoek Mathambo har förhäxat dansgolv världen över med sin ”Township-tech”, en säregen blandning av sydafrikansk kultur, tunga beats, rap och råa texter.

Spoek Mathambo håller i sina psykedeliska trådar och styr musiken i ett maniskt ADHD-mönster. Dubstep tråcklar sig genom ett nät av grimey township tech som rullar ut i uppfuckad goth-house. Han målar upp ett kollage av idéer som pusslas ihop med hjälp av knivskarp grå hjärnsubstans. Denne exil-sydafrikan (numera med Malmö som bas) har lyckats skapa något nytt från allt gammalt som florerar i den digitala jaktmarken. På ”Mshini Wam” från 2010 fann man en vansinnig cover på Joy Divisions ”She Lost Control” som både rörde och rörde upp gamla fans men belackarna var trots allt i numerärt underläge.

Nya ”Father Creeper”, som släpptes på indiegiganten Subpop, förvaltar Spoek Mathambo sin musikaliska vision på ett sätt som får vuxna män och kvinnor att gråta. Burkiga beats, skeva syntar och jäktande gitarrslingor pryder låtarna likt gyllene ornament. ”Father Creeper” är ett album som är framtiden mer än något annat. Men det fattar alla. Storheten är grandios som plattityden skulle vilja säga. Det går inte att säga det på något annat sätt.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

00:00 Kingdom (US)

DJn/producenten Kingdom från Brooklyn, numera bosatt i Los Angeles, släppte sin debutsingel “Mind Reader” via Fool’s Gold 2010. Innan dess har han även varit involverad i Night Slugs där han släppte EPn “That Mystic”.

23:00 Spoek Mathambo (ZA)

Johannesburgs Spoek Mathambo (riktiga namn: Nthato Mokgata) släppte sitt debutalbum “Mshini Wam” 2010 och har efter det turnerat i USA, Europa och Sydamerika. 2012 släppte han albumet “Father Creeper”.

Anna von Hausswolff

Inkonst

Onsdag

(Konsert)

2majPAJAMliten

Åh herre min je, fånga mig ty jag svimmar! En av världens bästa sångerskor kommer till På Jam och avslutar med brak och explosioner tillsammans med det makalösa fantasi-bandet Mainekk. Eklektisk blandmusik som hade kunnat vara med i allt från ett proggigt barnprogram till ett rivigt biljaktsäventyr tillsammans med dina innersta, hjärtligaste känslor utvräkta i en hjärtskärande melodi som får varenda gåshudsmillimeter att stå rakt upp. Sätt dig tillsammans med allt detta i en batmobil, på med bilradion på högsta volym, dansa, snurra och KÖR!

Anna von Hausswolff – Sång, piano

Daniel Ögren – Gitarr

Erki Pärnoja – Gitarr

Patrik “Lillis” Grundström – Bas

Ulrik Ording – Trummor

Tera Melos

Moriska Paviljongen

Onsdag

(Konsert)

Tera Melos is a band from Sacramento, California, that incorporates many styles of rock, jazz, ambient electronics and unconventional song structure all in one, to create their original genre.

Martin Axelsson & friends

Sankt Gertrud

Onsdag

(Konsert)

Med influenser från John Mayer, Gavin Degraw, Tony Rice och Lars Winnerbäck spelar Martin en egen blandning av pop, blues och folk.

Leave a comment