Thursday the 3th of May in Swedish

Stockholm

DIRTY DANCING

China Teatern

Torsdag

(Teater)

Baby är på semester i New Yorks Catskill Mountains tillsammans med sin äldre syster

och deras föräldrar, men hon är inte särskilt intresserad av aktiviteterna som bjuds vid

semesteranläggningen. Istället upptäcker hon en helt annan slags underhållning när

hon av en slump hamnar i personalens område där ett party med dans natten lång pågår.

Trollbunden av de heta dansrörelserna och de medryckande rytmerna dröjer det inte länge

innan Baby är en del av detta – inte minst när hon möter dansläraren Johnny Castle.

Babys liv är på väg att ta en ny riktning när hon kastas in i rampljuset som Johnnys partner

både på dansgolvet och vid sidan av, vilket får stora konsekvenser…

Gertrude Stein

Stockholms Stadsteater

Torsdag

(Teater)

GERTRUDE STEIN

Det regnar. Och i morgon ska Gertrude Stein och Alice B Toklas flytta ut från 27, Rue de Fleurus. Det är mycket som måste packas men det är förstås Alice uppgift. Gertrude Stein röker och tänker på åren som gått och människor som hon mött. Hon tyckte mycket om Picasso! Och om Hemingway och Scott Fitzgerald – även om det var svårt att stå ut med deras fruar. Framför allt tänker hon på det anspråksfulla i att vara ett geni.

John Lindberg Trio

Debaser Slussen

Torsdag

(Konsert)

John Lindberg Trio + The Troubled Three

Releasefest för “Hell Of A Ride”

Efter succéåret 2011 med ”Made For Rock N Roll”-albumet, släpper nu JLT skiva nummer fem – “Hell Of A Ride” och firar detta med en releasefest på Slussen.

Under förra året hann de med över 100 spelningar, två Finlandsturnéer och en Norge-turné samt debut på dansk mark! Spelningarna var inte bara stora i antalet utan de spelade även ställen som Dalhalla, Peace & Love, två förbandsspelningar åt Jerry ”Jerka” Williams och vartenda rockställe värdigt namnet.

Efter att deras debutalbum släpptes 2006 åkte de förband till Refreshments och var oftast bandet man pratade om när kvällen var över. De två efterföljande albumen, som släpptes 2007 och 2009, landade de väl hos de gamla fansen, och gav dem horder med nya.

2012 kommer nya albumet Hell Of A Ride (Enviken/Cosmos) släppas i maj, som fortsätter bandets tradition med ena foten i modern rock och den andra i 50-talets rockabilly.

The Troubled Three

The Troubled Three är en trio från Stockholm som har gjort succé i rockabillyvärlden. Bandet hämtar inspiration från gamla artister som Big Joe Turner, Roy Montrell och Tielman Brothers. TTT’s scenshow är något av de som folk talar mest om. Man vet aldrig vem som står på vilket instrument, om det kommer att flyga trummor över hela scenen eller om medlemmarna dyker upp i bastkjolar. TTT har roligt på scenen och det syns.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 John Lindberg Trio

John Lindberg Trio släppte sitt debutalbum 2006. De två efterföljande albumen, som släpptes 2007 och 2009, landade väl hos de gamla fansen, och gav dem horder av nya. 2011 släppte de “Made For Rock N Roll”.

20:30 The Troubled Three

TTT började spela tillsammans 2009, och bestämde sig tidigt för att komma ut i världen. De har redan gjort flera Sverigeturnéer, samt även turnerat runt i Europa. Under våren 2011 medverkade de i TV-programmet “Talang” i Tv4 inför en miljonpublik. De tog sig ända till semifinal och spelade på diverse festivaler den sommaren. 2012 släpptes deras första skiva med egna låtar på Heptown Records.

OZ NOY TRIO FEAT DAVE WECKL AND DARRYL JONES

Fasching

Torsdag

(Konsert)

“Det är jazz, men det låter bara inte som det.” Det är så gitarristen Oz Noy beskriver sin berusande blandning av jazz, funk, rock, blues och r & b. Oz Noy har uppträtt, turnerat och spelat in med artister som Richard Bona, Cyndi Lauper, Toni Braxton, Jeff ‘Tain’ Watts, Mike Manieri, Bill Evans, Allen Toussaint och många fler. Han tar med sig något av det bästa i kompväg som existerar: Darryl Jones på bas och Dave Weckl på trummor.

Özz Nujen – Dålig stämning

Rival

Torsdag

(Show)

I ”Dålig stämning” utforskar komikern och skådespelaren Özz Nûjen varför vi svenskar ständigt anstränger oss så för att undvika dålig stämning, och vad som blir konsekvensen när vi inte vill vara till besvär. Med sitt eget livs toppar och dalar som utgångspunkt, tar han med publiken på en högst personlig och fängslande resa. Under 90 minuter berättar Özz om svensk osäkerhet, sin egen familjs flykt till Sverige, om kroppsstolthet, om en uppväxt i Rinkeby, om en torterad far, om krossade drömmar och det knepiga livet som nysingel efter skilsmässan. Han blickar också utåt och tillbaka, med skarpa iakttagelser om svensk utrikespolitik och vapenexport, och synar våra märkliga tankar om vad som egentligen utgör en terrorist. Den dåliga stämningen är ständigt närvarande, ibland är det till och med Özz själv som sprider den.

15 februari var det premiär på Cirkus i Stockholm och hyllningarna från kritikerkåren har inte låtit vänta på sig, samtliga recensenter som sett ”Dålig stämning” har lovordat Özz och hans enmansshow.

Jesus Christ Superstar

Göta Lejon

Torsdag

(Musikal)

Nyhet – “Välj ditt biljettpris!”

Efter succén med “gröna priser tar Göta Lejon nästa steg. Nu inför vi ett nytt system med olika priser för olika dagar och olika delar av salongen. När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser från 330- till 795:-!

Ola Salo i Jesus Christ Superstar på Göta Lejon

På påskdagen är det premiär för den klassiska musikalen i Ola Salos uppmärksammade nyöversättning. Ola Salos nyöversättning låg till grund för uppsättningen som spelades på Malmö Operan och det gör den även här på Göta Lejon. Dock är det en helt ny uppsättning; ny ensemble, ny orkester, ny scenografi, ny kostym.

Regissören Ronny Danielsson och Ola Salo fortsätter dock att utforska på vilket sätt Jesus sista tid i livet påverkar oss idag. Hur funderingar om identitet, idoldyrkan och meningen med livet kan vara både eviga frågor och samtidigt högst aktuella år 2012. Musikalen utspelar sig under Jesus sista sju dagar, från intåget i Jerusalem till korsfästelsen.

Göteborg

LUBIEWO-KÄRLEKSÖN

Göteborgs Stadsteater

Torsdag

(Teater)

Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson spelar två åldrande fjollor som saknar den fria tillgången till röda arméns unga män. Efter Michal Witkowskis skandalsuccéroman.

Två äldre polska fjollor – Patricia och Lukrecia – drömmer sig tillbaka till tiden då den ljuvliga Röda arméns kåta grabbar befolkade landet. Livet bland parkbänkar, pissoirer och baracker må vara skitigt, fattigt och förnedrande – men livsbejakande! Efter murens fall är allt så förbannat trist.

Björn Kjellman är tillbaka på Göteborgs Stadsteater och ses tillsammans med Sven-Åke Gustavsson i spetsen av en övervägande manlig ensemble. Musiken komponeras och framförs live i föreställningen av Moto Boy (Oskar Humlebo), som även har en roll.

Michal Witkowski gjorde skandalsuccé med romanen Lubiewo som skildrar ett Polen i stark omvandling. Den belönades med flera litterära priser och har översatts till 15 språk. På svenska utkom den 2008. Witkowskis senaste roman Margot har precis utkommit på svenska.

För scenversionen står teaterns husdramatiker Lucas Svensson. Teaterns VD och teaterchef Ronnie Hallgren regisserar. Den internationellt framgångsrika scenografen Bente Lykke Møller står för scenografi och kostym. I Göteborg var hon senast aktuell med den kritikerrosade Don Carlos på GöteborgsOperan.

Lucrezia Borgia

GöteborgsOperan

Torsdag

(Opera)

Med Donizettis Lucrezia Borgia fortsätter den framgångsrika bel canto-linjen med vår förste gästdirigent Giancarlo Andretta som dirigent. Verket, som inte spelats på en svensk scen sedan 1903 och i Göteborg enbart 1864, bjuder på bedövande skönsång med en grandios, mångfacetterad operahjältinna i centrum: Lucrezia Borgia. Denna beryktade giftmörderska förälskar sig i en ung man som till slut visar sig vara hennes egen son…

Uppsättningen kommer från Bayerische Staatsoper i München, där den hade stora framgångar med Christof Loy som regissör. Han är ett av de stora namnen på regihimlen just nu, och återkommer till GöteborgsOperan efter Arabella och Faust. I sin sparsmakade uppsättning betonar han Lucrezia Borgias olika skepnader och ”roller” hon spelar i de mest skiftande sammanhang. Sonen Gennaro och hans kumpaner gestaltas mångtydigt som college-pojkar i internatmiljö.

INSULA

Café Hängmattan Meny & bar

Torsdag

(Konsert)

Sara Hedström, sång, gitarr.

Göran Granlund, gitarr.

Lars Ljungberg, bas.

Mats Ljungberg, trummor.

Insulas musik är en blandning av pop, visa, jazz, blues, eller det mesta av det som låter bra. Alla texter är skrivna på svenska (Peter Russberg) och har en ambition att vara djupare än ett fågelbad. Gruppen kunde i somras höras på Taubescenen, Liseberg (P4 svensktoppen nästa).

SPOEK MATHAMBO

Nefertiti

Torsdag

(Konsert)

Spoek Mathambo håller i sina psykedeliska trådar och styr musiken i ett maniskt ADHD-mönster.

Dubstep tråcklar sig genom ett nät av grimey township tech som rullar ut i uppfuckad goth-house.

Han målar upp ett kollage av idéer som pusslas ihop med hjälp av knivskarp grå hjärnsubstans. Denne exil-sydafrikan (numera med Malmö som bas) har lyckats skapa något nytt från allt gammalt som florerar i den digitala jaktmarken. På ”Mshini Wam” från 2010 fann man en vansinnig cover på Joy Divisions ”She Lost Control” som både rörde och rörde upp gamla fans men belackarna var trots allt i numerärt underläge.

Nya ”Father Creeper”, som släpptes på indiegiganten Subpop, förvaltar Spoek Mathambo sin musikaliska vision på ett sätt som får vuxna män och kvinnor att gråta. Burkiga beats, skeva syntar och jäktande gitarrslingor pryder låtarna likt gyllene ornament. ”Father Creeper” är ett album som är framtiden mer än något annat. Men det fattar alla. Storheten är grandios som plattityden skulle vilja säga. Det går inte att säga det på något annat sätt.

Antenna

Pustervik

Torsdag

(Konsert)

Antenna är Jazzriksförbundets nystartade utvecklingscentral. Nu till hösten och våren 2012 ska det märkas i Sveriges kulturliv, men också utomlands. Antennas uppdrag är precis som det låter – att söka upp kanaler och sprida vidare. Antenna ska lyfta fram ett spektra av svensk jazz i både spetsig och bred bemärkelse och vara med i utvecklingen av jazzens scener, både i befintliga och nya sammanhang.

På scen: Goran Kajfes Subtropic Archestra + Midaircondo & Michala östergaard + Josef & Erika + Cecila Persson Kvintett + Fredrik Kronkvist Quartet.

Malmö

Den hypnotiska tapeten

Malmö Stadsteater

Torsdag

(Teater)

Den svenska kärnfamiljen föll samman som samhällsbärande institution på 1970-talet. Istället fick vi damfotboll, spaghetti, Björn Skifs, narkotikamissbruk, långhåriga män och invandrare. Parallellt med denna utveckling introducerades modernistiska tapeter i de svenska hemmen. Man behöver inte vara paranoid för att se sambandet.

Vem låg bakom dessa tapeter egentligen? När man studerar dessa kalejdoskopiska missfoster i dag står det klart att de omöjligen kan vara ett resultat av fri vilja eller god smak. Allt pekar på att människor under 1970-talet utsattes för ett hallucinatoriskt experiment med förgreningar på högsta nivå.

Ett drömspel

Malmö Stadsteater

Torsdag

(Teater)

”Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt. Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster.”

År 2012 är det hundra år sedan August Strindberg dog. Vi uppmärksammar den store författaren genom att spela en av hans mest älskade och kanske märkliga pjäser – Ett drömspel. Med humor, sorg och fantasi har pjäsen sedan början av 1900-talet förtrollat teaterpubliken runtom i världen.

Guden Indras dotter sänds ner till jorden för att ta reda på hur människorna har det. I ett flöde av drömlika scener utsätts hon för en jordevandring och konstaterar snart att ”det är synd om människorna”.

NAÏVE

Malmö Konserthus

Torsdag

(Klassiskt)

Malmö SymfoniOrkester

Simon Gaudenz, dirigent

Johanna Qvamme, violin – Öreundssolistvinnare 2011

Tjajkovskij Capriccio italien

Mendelssohn Violinkonsert

Berwald Symfoni nr 4, “Naïve”

Rising & Tellusian

Debaser

Torsdag

(Konsert)

Rising + Tellusian

Med ett hopkok av metal, 70-tals rock, progg, psykadelisk rock, punk och sludge har Köpenhamnstrion Rising skapat ett jordskredsframkallande sound som genom passion, energi och ett fast musikmanskap och låtskrivande blivit något alldeles speciellt. Likt en blodtörstande grizzlybjörn ryter Henrik Hald fram texterna uppbackad av Jacob Krogholts och Jacob Johansens manglande gittarspel och brutala trumslagande. Tankarna förs till Mastodon men det är Risings råhet och tyngd som gör deras fantastiska sound till deras alldeles egna.

Redan 2009 nominerades Rising på Danish Metal Awards och spelade på Roskilde 2010. Sen debutskivan “To Solemn Ash” släpptes 2011 har lovorden fortsatt att ramla in. Gaffa gav Rising en femma, Deciebel gav 8 av 10 och den amerikanska musiksidan Pitchfork tilldelade debutskivan 7,6 av 10.

Kvällens support utgörs av det suveränt brutala Malmöbandet Tellusian. Med sin grindmetal kör Tellusian med tunga trummor och feta gitarriff som får scenen att skaka. Polar City spelar Rock, punk, hardcore, och lite senare mot kvällen slänger dom även in lite indie och popdängor, skamligt nog.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

23:30 Rising (DK)

Metal-trion Rising från Köpenhamn bildades 2008. Året efter släppte de sin debut-EP och 2010 släppte de en 7″ singel. Släppen följdes av turnerande innehållande stop på bland annat Roskilde. 2011 släppte de sitt debutalbum “To Solemn Ash” som mottog god kritik från diverse metalblaskor, bland annat Decibel som gav albumet 8/10.

22:30 Tellusian

Tellusian bildades i Malmö 2010. John Nilsson och Erik Hall hade jammat ihop ett tag och efter att bandet Crowpath lades på is bestämde de sig för att satsa mer på Tellusian och kort därefter kom Robert Fuchs och Henrik Ivarsson med i bandet.

Filmbar #6

Inkonst

Torsdag

(Film)

Skånska kortfilmer med pauser för mingel, bar och DJ/VJ/live.

Dax igen för FILMBAR! …terminens andra och sista. Den här gånger erbjuder vi bl a minst tre dokumentärer, en novellfilm (Sverigepremiär), en helt ny musikvideo, en Berlin-tävlande och inte minst en hel drös med vinnarfilmer ifrån PIXEL!

Dessutom…

DJ: Moa Geistrand

VJ: Peter Wiren

Läs om alla filmerna nedan…

Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med blandad kompott av skånska kortfilmer, plus ett tredje filmblock med ett särskilt tema, en lite längre film eller annat trevligt.

Dr Rock: Igloos

Sankt Gertrud

Torsdag

(Konsert)

I the Igloos sjunger Pia Rydlöv. Trumstockarna håller Fredrik “Figge” Savbrandt i och han kommer dessutom visa prov på sin rockröst. Basen spelas av Mikael Berggren och på skränig och överstyrd skrapoknastergitarr: Johan Söderman.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s