Tuesday the 1th of May in Swedish

Stockholm

Frida Hyvönen

Södra Teatern

Tisdag

(Konsert)

Frida Hyvönen är tillbaka med tredje soloalbumet ”To The Soul” och en turné.

Frida Hyvönen är känd som en förtrollande scenartist och komedienne, en stormig pianist och lysande textförfattare, en unik röst som talar från en tidlös inre plats.

Albumet “To The Soul” släpps i april och är delvis skriven i sångerskans bostad i Paris, delvis i villan i Västerbotten. Tiden som föregick skrivperioden befann hon sig på långa resor till bland annat Bali, Indien och Zimbabwe.

“To The Soul” spelades in under sommaren och hösten 2011, i samarbete med producenten Jari Haapalainen som även medverkat vid inspelningarna av Hyvönens tidigare album: Until Death Comes (2005) och Silence Is Wild (2008).

Triple Excellence

Kungliga Operan

Tisdag

(Balatt)

Ny koreografi av Pontus Lidberg, Giovanni Bucchieri och Alexander Ekman. Tre spännande koreografer verksamma både i Sverige och internationellt. De skapar nu var sitt verk för Kungliga Baletten, som de tidigare varit dansare i.

The Little Match Girl Passion

Utifrån David Langs komposition ”The little match girl passion”, som bygger på H.C. Andersens saga ”Flickan med svavelstickorna”, har Pontus Lidberg skapat en koreografi där den ensamma flickan förblir liten medan personerna runt omkring henne bara är upptagna av sig själva. Det blir scenisk debut för denna musik som vunnit det prestigefyllda Pulitzer-priset.

Pontus Lidberg har koreograferat för bland annat Det Kongeliga Ballett i Köpenhamn, Beijing Dance Theatre samt egna produktioner på bl a NorrlandsOperan. Han har även gjort dansfilmerna The Rain (2007) och Labyrinth Within (2011). Säsongen 2012/2013 är han konstnärlig ledare för Morphoses i New York.

Kom ni döttrar

– Kom ni döttrar är minnen. Minnen jag upplevt, minnen jag aldrig mer vill uppleva och minnen jag önskar få uppleva, säger koreografen, Giovanni Bucchieri. En utgångspunkt är inledningen i Bachs Matteuspassionen, ”Kommt ihr töchter”, som bearbetats av tonsättaren Stefan Levin.

Giovanni Bucchieri är förutom dansare och koreograf även skådespelare, musiker och kompositör. Han var tidigare medlem i Cullbergbaletten och har varit med i flera produktioner av Mats Ek.

Tyll

Tyll är en kärleksfull kommentar till den klassiska baletten där Alexander Ekman utforskar gränslandet mellan klassisk balett och modern dans. Det innebär klassiska balettsteg i en modern inramning med vardagliga scener. Musiken är elektroniskt bearbetad av den i New York verksamme tonsättaren Mikael Karlsson, som bl a samarbetat med International Contemporay Ensemble, Kleerup och Lykke Li.

Fanfarlo

Debeaser Slussen

Tisdag

(Konsert)

Fanfarlo Philco Fiction

Sen debutalbumet “Reservoir” har Fanfarlo samlat på sig fina recensioner och lovord för sina liveframträdanden. Influerade av legender som Steve Reich och Phillip Glass delar Fanfarlo de värderingar artister som David Bowie, Talking Heads, Kate Bush och Scott Walker hade under slutet av 70-talet; Viljan att experimentera med popmusiken och se vad man lyckas åstadkomma.

Trumpet, violin, mandolin, gitarr, bas och trummor används som musikalisk reflektion av deras sångers lyriska ämne. Istället för att hämta inspiration i mänskliga känslor influeras bandets musik av Simons omfattande läsning av poetiska verk och vetenskapliga texter.

Det handlar om avlägsna galaxer, kvantumfysik, kometer och hur dagens samhälle kan påverka vårat beteende. Deras egensinniga indiepop lurar in lyssnaren med vackra och charmerande toner för att när man minst anar det vända sig emot än med den mystik och mörker som fyller våran verklighet.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Fanfarlo (UK)

Fanfarlo kommer från London och består av Amos, Cathy, Leon, Justin och Simon. Bandet bildades 2006 och började 2008 spela in sitt debutalbum “Reservoir” i Tarquin Studios i Connecticut, USA. Plattan producerades av Peter Katis (The National, Interpol) och släpptes 2009 via bandets egna Raffle Bat. 28 februari 2012 släpper de albumet “Rooms Filled With Light”.

NAOKO SAKATA TRIO

Fasching

Tisdag

(Konsert)

Naoko Sakata Trio kombinerar tre unika, musikaliska anslag som leder till möten mellan skör musikalisk skönhet och explosiva improvisationer. Naoko Sakata flyttade 2008 för musikstudier i Göteborg och året därpå bildade hon sin trio med basisten Anton Blomgren och trumslagaren Johan Birgenius. Tillsammans skapar de en mogen och mycket vacker samtida jazzmusik.

ESTELLE

Nalen

Tisdag

(Konsert)

Estelle har samarbetat med John Legend, Wyclef Jean, Will.I.am, Mark Ronson och inte minst Kanye West som gästade henne på hitsingeln ”American Boy” från 2008.

Debutalbumet ”The 18th Day” kom 2004, men det var när hon släppte sitt andra album ”Shine” som hon fick sitt verkligt stora genombrott. Med singeln ”American Boy” (ft. Kanye West), vilken sålde i miljontals exemplar, tog hon världen med storm. Hon vann Grammys och diverse andra priser, toppade listor och visade att hon kommit för att stanna.

Nu är Estelle aktuell med sitt tredje album ”All of Me” och med det gör hon alltså sina första klubbkonserter i Sverige någonsin. Detta ser vi fram emot mycket!

Idiot Wind & The Pole Siblings

Bryggarsalen

Tisdag

(Konsert)

Skärmavbild 2012-02-20 kl. 12.33.30

Detta är en konsert som ni verkligen, verkligen inte bör missa! Det kommer att bli ungefär hur bra som helst på en skala… Om ni brukar kika på teve så kanske ni såg och hörde Idiot Wind i ”På Spåret” nyligen. Ta med alla era vänner och glöm inte förköp, för då sparar ni stålar, och de kan ni använda i baren för att inhandla drycker eller annat. Om ni har tur så säljer artisterna sin musik i ett eller annat format, och DET kan verkligen rekommenderas som en vettig investering. Det kommer att finnas en del sittplatser, men de är inte bokningsbara. Kom i tid är alltså att rekommendera.

Välkomna!

Göteborg

Roffes Playhouse – Gilbert Holmström

Nefertiti

Tisdag

(Konsert)

Bild för Roffes Playhouse - Gilbert Holmström

Denna kväll inleds med att formidabla saxofonisten Gilbert Holmström tar oss med på en forskningsresa in i jazzens universum. Gilbert behöver efter över 50 år på scenen inte någon närmare presentation. Besättning på rymdskeppet är: Anders Kjellberg -tr. Peter Jansson -b. Rolf Jardemark g, jamvärd.

VILHELM HAMMERSHØI

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konsert)

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Konstnärens mest omtalande verk är hans stilla, tomma interiörer ibland störda genom närvaron av en ensam figur. Bilderna är målade i ett litet tonomfång. De glest möblerade rummen utstrålar en nästan hypnotisk tystnad och en känsla av melankoli. Motiven kommer oftast från hans eget hem men inget är tillfälligt. Interiörerna är iscensatta och noggrant övervägda. I verkligheten var inredningen inte så sparsam som hans bilder antyder.

EDVARD MUNCH

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konsert)

I årets andra presentation om Munchs grafik, Edvard Munch: kärlek, ångest och död, visas nästan uteslutande verk ur Edvard Munchs “Livsfris”, en serie konstverk med tema kärlek, ångest och död. Sju av åtta verk i utställningen räknas till denna fris, som till stor del bygger på händelser och skeenden i Munchs liv. De flesta av verken är djupt personliga och visar hans återkommande tankar kring döden och hans ambivalenta förhållande till kärleken och kvinnan. Här visas bland annat några av Munchs mest högklassiga grafiska blad: Madonna (1895/1902), Vampyr II (1895/1902), Det sjuka barnet I (1894) och Kyss (1895).

Senaste gången grafik av Munch ställdes ut på Göteborgs konstmuseum var för tio år sedan. Då ingick bladen i museets omfattande, och välbesökta, Edvard Munch-utställning.

LAURIE SIMMONS

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konsert)

Laurie Simmons (f 1949 i New York) är en förgrundsgestalt inom nutida konceptuell fotografi. Separatutställningen på Göteborgs konstmuseum är hennes första i Norden. Den rymmer ett brett urval av fotografier från 1970-talets mitt fram till idag. Totalt visas ett sextiotal verk; fotografier, skulptur och video.

Laurie Simmons tillhör tillsammans med bl a Cindy Sherman och Richard Prince ”The Pictures-Generation” som växte fram i New York under 1970- och 1980-talen. Gemensamt för dessa konstnärer är intresset för fotografiets egenskaper och historia samt hur man både använder och påverkas av den fotografiska bilden.

Laurie Simmons arbetade tidigt med färgfotografi och hennes bildspråk ligger nära filmens och reklamens värld. Ofta arbetar hon med dockor, objekt och modeller av interiörer och hus. Med sitt psykologiska, politiska och konceptuella angreppssätt förvandlar hon fotografins benägenhet att objektifiera människor, särskilt kvinnor, till en sammanhållen kritik av mediet.

Malmö

CO Hultén

Moderna Museet

Tisdag

(Konst)

Utställningen fokuserar på CO Hulténs intensiva måleri och presenterar även delar av hans rika privata samling av afrikanska skulpturer och masker.

25/2 kl 15 ger Magnus Jensner och Thomas Millroth en specialvisning av utställningen. CO Hultén var en av centralgestalterna i avantgardegruppen Imaginisterna som bildades 1945 och har en betydande plats i svensk konsthistoria. 1948 anslöt han sig också till Cobra-gruppen där bland andra Asger Jorn ingick.

Utställningen visar CO Hulténs intensiva måleri och belyser även hans gärning som formgivare och grundare av Image förlag. Andra konstnärer i hans omgivning presenteras också, bland andra medlemmar i Imaginistgruppen, Cobra, och konstnärer vars verk visades på Galerie Colibri i Malmö eller som på annat sätt haft nära anknytning till CO Hultén.

Alexander Gutke

Malmö Konsthall

Tisdag

(Konst)

Utställningen med den svenske konstnären Alexander Gutke (född 1971), som huvudsakligen använder sig av kameror, film- och diaprojektorer i sitt skapande

Alexander Gutke arbetar i en konceptuell och minimalistisk tradition. Han utforskar rymd, ljus, skugga, mörker och tomrummets oändlighet med hjälp av kameror, film- och diaprojektorer. Gutke undersöker dessa tekniska apparater som objekt och mekaniska anordningar och använder dem som verktyg och objekt i sina verk och i sitt berättande – vilket skapar en visuell magi och en poetisk och mystisk materialism.

De kameror, 16mm filmprojektorer och den övriga fotografiska apparatur som Gutke intresserar sig för har i vår digitala tidsålder blivit tämligen föråldrade, men Gutke framhåller värdet i dessa underverk från 1900-talet. Han både undersöker och bokstavligen dissekerar dessa apparater, och väcker dem på så sätt åter till liv, till ett nytt liv. Gutke skapade år 2005 det poetiska verket “Exploded View”. Betraktaren färdas genom en diaprojektor av märket Kodak Carousel och ser insidan; skiva för skiva, bild för bild – genom seriens 81 diabilder. Denna inre resa visas med en likadan Kodak Carousel, vars inre bilderna skildrar.

Tauba Auerbach – Tetrachromat

Malmö Konsthall

Tisdag

(Konst)

Utställning med den amerikanska konstnären Tauba Auerbach (f. 1981), som arbetar med måleri, teckning och artist’s books

Utställningen är producerad av Bergen Kunsthall och genomförs i samarbete med Malmö Konsthall och WIELS Contemporary Art Centre, Bryssel. Curator: Solveig Øvstebø

I Tauba Auerbachs verk kollapsar de traditionella gränserna mellan bild, format och innehåll. I sina senaste verk har Auerbach intresserat sig för ytan – speciellt ytans form, dess topologi. Hon väver samman motsatta positioner som ordning och oordning, läsbarhet och abstraktion, genomtränglighet och soliditet – till enhetliga ytor och volymer.

Utställningens titel leker med begreppet “tetrakromatisk” syn. Människan uppfattar normalt världen omkring sig trikromatiskt, i tre färger. Det mänskliga ögat har tre sorters receptorer för färgseende med känslighet för: rött, grönt och blått. En ny teori hävdar att det kan finnas en liten procentandel människor (enbart kvinnor) som har en fjärde färgreceptor, vilket gör dessa personer ”tetrakromatiska”. Auerbach leker med denna idé om en fjärde komponent, som om den kan bevisas skulle förändra vår syn på världen radikalt. Hon använder sig av två analogier: den rumsliga – idén om en fjärde dimension – och den spektrala – idén om ett fjärde färgspektrum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s