Thrusday 29th of December in Swedish

Stockholm

Krux
Debaser Slussen
Torsdag
(Konsert)

Image of Krux

Svenska allstarbandet Krux har i dagarna släppt sin tredje skiva, III – He Who Sleeps Amongst The Stars. En doom metal pärla som blivit månadens skiva i flera stora hårdrockstidningar runtom i Europa, samt intagit förstaplatsen hos Juryn i Sweden Rock Magazine. Bandet, vars medlemmar till vardags återfinns i band som Candlemass, Opeth, Nifelheim, The Project Hate m fl, spelar väldigt sällan live, men den 29:e december kommer de att stå på scen på Debaser Slussen. Missa inte denna unika händelse!

Trash Amigos förgyller även dem denna hårda kväll. Bandet värmde nyligen upp inför Dia Psalmas avslutning på ett fullsatt Medis.

Dj: Henrik Palm (Close Up)

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Krux
Krux, med medlemmar från bland annat Candlemass, Opeth och Nifelheim grundades av basisten och låtskrivaren Leif Edling. 2003 släppte de sitt självbetitlade debut album och 2006 kom uppföljaren “KRUX II”. 2011 släppte de sitt tredje album KRUX III – He Who Sleeps Amongst The Star. Bandet består av Mats Levén, Leif Edling, Fredrik Åkesson, Jörgen Sandström, Peter Stjärnvind och Carl Westholm.
20:30 Trash Amigos
Svenska bandet Trash Amigos startades 2009 och släppte sitt debutalbum “Hijos de La Chingada” i november 2011 via War Anthem Records.

Misantropen
Dramaten
Torsdag
(Teater)

Image of Misantropen

Celimene älskar att stå i händelsernas centrum, att bli uppvaktad och att skvallra om andras svagheter. En av uppvaktarna är Alceste – som är hennes raka motsats. Han har fått nog av societetens falska, lismande och inställsamma sätt. Själv säger han alltid vad han tycker, oavsett hur obekväm sanningen kan vara. För vad är det för vits med artighetsfraser när vi ändå baktalar varandra så fort vi kommer åt?

Misantropen är en vass historia med mörka undertoner som visar människans falska sidor, men också ifrågasätter hur ärlig man kan vara utan att bli omänsklig.

Pjäsen är en tidlös klassiker, skriven av Molière 1666. Rollfiguren Alceste har i snart 350 år fått personifiera människohataren. Men vem är egentligen den sanna misantropen? Alceste lägger åtminstone ett värde i vad människor säger, men Celimene verkar ha gett upp tanken på några verkliga relationer.
I rollerna Livia Millhagen, Andreas Rothlin Svensson, Ellen Jelinek, Angela Kovács, Per Mattsson, Torkel Petersson, Martin Wallström, David Mjönes

The Girl of the West
Kungliga Operan
Torsdag
(Opera)

Image of The Girl of the West

Minnie äger baren i guldgrävarlägret, där hon både serverar och läser bibeln för de lycksökande männen. En dag dyker en främling upp. Han presenterar sig som Dick Johnson och kärlek uppstår mellan honom och Minnie. I själva verket är han den efterlyste Ramerrez Sheriffen Jack Rance vill själv gifta sig med Minnie. När han upptäcker att hon gömmer den sårade Ramerrez finns bara en lösning – Minnie utnyttjar sheriffens svaghet för poker och satsar allt på att kunna vinna sin älskares liv. En opera som utspelar sig i ett samhälle med nästan bara män, där guldgrävarna en gång drömde om att finna lycka och rikedom. Trots hemlängtan och triangeldrama slutar det med happy end! Flickan från Västern uruppfördes 1910 på Metropolitanoperan i New York och anses av många vara Giacomo Puccinis djärvaste musikdramatiska verk.

The dance of death
Stockholms Stadsteater
Torsdag
(Teater)

Image of The dance of death

Havsutsikten från villan är underbar. Stadsjeepen står parkerad på uppfarten och båten guppar i sjöboden. Snart firar Edgar och Alice sitt silverbröllop. Eller firar och firar. I 25 år har de hittat på nya lekar för att stå ut med varandra. Och när vännen Kurt kommer på besök brakar helvetet loss på riktigt.
»Dödsdansen« är ett av August Strindbergs främsta dramer. Till hundraårsjubileet spelas
nu denna klassiker i en modern tolkning, i bearbetning av Mia Törnqvist.

The Magic of Charlie Caper
Maximteatern
Torsdag
(Show)

Image of The Magic of Charlie Caper

Trollkonstnären Charlie Caper syns under hösten i Sveriges televisions stora lördagssatsning Helt Magiskt. Med hans finurliga fingerfärdighet, charm och påhittighet så trollbinder han de flesta.

Charlie Caper har även vunnit silvermedaljen i Magi-VM i Kina, och rest jorden runt upp uppträtt på gator och torg, och även vunnit Talang 2009!

I The Magic of Charlie Caper gör han en uppvisning i det omöjliga och en varm show fylld av humor och mycket spännande trolleri som både förfärar och förundrar bortom alla gränser.

Regi: Peder Bjurman

Göteborg

ELDSJÄLSGALA
Liseberg
Torsdag
(Konsert)

Image of ELDSJÄLSGALA

Eldsjälsgalan med Miljonbingo direktsänds i TV4, 29 december
klockan 20.00-22.00

Var med och hylla Eldsjälarna inom föreningslivet. För femte året i rad ska de premieras för sin insats och sitt brinnande engagemang!

På scen blir det som vanligt en rad fantastiska artister som underhåller, bland annat Eric Saade, Lasse Stefanz och Nanne Grönvall i en unik konstellation med rockgruppen Sator. Galan leds av bland annat Peter Jihde och Jan Bylund.

Denna exklusiva kväll har du också chansen att vinna en bil full med pengar eller varför inte kamma hem 3 miljoner direkt på en av bingoraderna, Miljonbingolotten är laddad med världens högsta bingovinster. Kom till Göteborg och Lisebergshallen och bli underhållen och berörd i galan som hyllar Sveriges unika föreningsliv.

The One
Göteborgs Stadsteater
Torsdag
(Teater)

Image of The One

Dennis Magnusson har skrivit en fortsättning fritt inspirerad av John Aj­vide Lindqvists roman Låt den rätte komma in.

Efter en arton år lång mordturné genom Europa återvänder Oskar och vampyrflickan Eli till barndomens Blackeberg. Han fortsätter att föda hennes glupande aptit allt enligt en sträng ritual. Efter ett hundratal offer, fångar han plötsligt helt fel person…

Spelas i vår källare, sent på kvällen – kom om du vågar!
Endast 20 exklusiva platser per föreställning!

THE TAPES
Sticky Fingers
Torsdag
(Konsert)

Image of THE TAPES

Det är dags för den minimalistiska slacker-rocktrion att ta på sig sina mest älskade skjortor för årets sista och mest efterlängtade spelning! Göteborgsbandet The Tapes bjuder på en rökig torsdagskväll med koklocka, dans och självklart både käftsmällar och kyssar i form av härligt avskalad rock.

Oakley’s show
Oakley’s
Torsdag
(Klubb)

Mina damer och herrar, aristokrater och bohemer, adelsfolk och bönder. Oavsett klass eller karaktär är ni alla varmt välkomna till showrestaurangen Oakley’s, en sorglös oas i vardagen. Låt oss förföra och skämma bort dina sinnen med en upplevelse du sent glömmer. I en atmosfär från en svunnen epok som andas förväntan och magi bjuder vi in till en förtrollad afton med mat och underhållning.

Malmö

A x-mas nod to Bob – A Tribute to Bob Dylan
KB
Torsdag
(Konsert)

Image of A x-mas nod to Bob - A Tribute to Bob Dylan

Varför inte fira mellandagarna med en ordentlig hyllning till Bob Dylan. Richard Lindgren Band har bjudit in ett gäng gästartister som Staffan Hellstrand, Andi Almqvist, Annika Fehling och Maria Anderberg. Tillsammans går de igenom halva Dylans karriär med ett tre timmar långt gig.
Räkna med en rad kärleksfulla tolkningar och en fin avslutning av året som gått.
Richard Lindgren Band:
Richard Lindgren – gitarr,sång
Janne Adolfsson – mandolin
Jon Eriksson – gitarr,lap steel mm
Magnus Nörrenberg – keyboard
Micke Nilsson – bas
Conny Städe – trummor

Prins Charles känsla
Malmö Stadsteater
Torsdag
(Teater)

Image of Prins Charles känsla

När Prins Charles precis förlovat sig med Diana, fick han på en presskonferens frågan: ”Are you in love?”. Han tvekade en stund och svarade sedan: ”Yes… whatever love means”.

Vad är egentligen kärlek? Prins Charles känsla söker nya svar på denna uråldriga fråga, i en odyssé kantad av folkliga sexköpare, sociologisk teori, crackpundare, antiromantik, hjärtesorg, psykoanalys och personangrepp. Det ges även svar på en del andra frågor, till exempel: Var Ronald Reagans fru kommunist? Vilka är våra allra mest älskade torskar? Och varför älskar alla Raymond, när Raymond hatar alla kvinnor?

Pjäsen bygger på Malmöbaserade Liv Strömquists seriealbum med samma namn. Den är en humoristisk och historisk granskning av den romantiska kärleken som samhällsfenomen.

Jenufa
Malmö Opera
Torsdag
(Opera)

Image of Jenufa

Jenůfa utspelas på landsbygden i landskapet Mähren. Jenůfa är förälskad i Steva och är gravid och väntar hans barn. Hennes strängt moraliska styvmor Kostelnička bestämmer att Steva måste hålla sig nykter i ett år innan han får gifta sig med henne. Steva tappar intresset efter att hans styvbror Laca, som också älskar Jenůfa, blir avvisad av henne och snittar henne med en kniv i ansiktet Jenůfa föder sitt barn i hemlighet. Kostelnička försöker få Steva att
gifta sig med henne och erkänna sin son. Steva vägrar gifta sig med en vanställd kvinna. Laca som fortfarande älskar Jenůfa tvekar när han får höra om barnet. Kostelnička ger nu Jenůfa sömnmedel, tar barnet och dödar det. Hon säger att barnet blivit sjukt och dött under de två dygn Jenůfa legat i koma. När våren kommer ska det bli bröllop mellan Jenůfa och Laca. En
bypojke kommer springande och säger att ett drunknat spädbarn har hittats i floden. Jenůfa känner igen liket som sin son. Folket anklagar Jenůfa för barnamord. Kostelnička erkänner sin skuld. När hon leds iväg förlåter Jenůfa den förtvivlade kvinnan. Jenůfa erbjuder Laca hans frihet. Men Laca älskar henne och Jenůfa har efter alla prövningar kommit att älska honom…

När Jenůfa hösten 2011 för första gången sätts upp på Malmö Opera utspelar sig historien på den fattiga kärva landsbygden någonstans bakom den järnridå som delade Europa under Stalins 1950-tal. Tre välkända svenska sångerskor sjunger de kvinnliga huvudrollerna. Jenůfa sjungs av Erika Sunnegårdh, som debuterade 2004 på Malmö Opera i rollen som Turandot och som efter den sensationella debuten som Fidelio på Metropolitanoperan i New York 2006 är etablerad som en av världens ledande dramatiska sopraner. I rollen som Kostelnička hör och ser vi Gitta Maria Sjöberg, Det Kongelige Operas ledande sopran som också gästar operahus världen över. På Malmö Opera har hon tidigare sjungit titelrollen Aida och Tatjana i Eugen Onegin. Farmor Buryjovka, vid vars kvarn historien tar sin början, gestaltas av hovsångerskan Ingrid Tobiasson från Kungliga Operan, dramatisk mezzosopran, ledande inom sitt fack som i Malmö tidigare bl a. sjungit Amneris i Aida.

Scene Change
Moderna Museet Malmö
Torsdag
(Utställning)

Image of Scene Change

I höst presenteras drygt ett hundratal verk från perioden 1900-1950 ur Moderna Museets samling. Utställningen är den största sammanhängande samlingspresentationen på Moderna Museet Malmö hittills och tar såväl Turbinhallen som det övre galleriet i anspråk. Två självklara höjdpunkter är Apollon av Henri Matisse och Den döende dandyn av Nils Dardel. Presentationen är fylld av fantastiska verk av tongivande konstnärer som Constantin Brancusi, Alexander Calder, Siri Derkert, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Paul Klee, Henri Matisse Pablo Picasso och många fler.
Utställningen kretsar kring två övergripande teman som på många sätt flätar i varandra – dels intresset för utomeuropeiska kulturer under 1900-talets första del, dels de fruktbara samarbeten mellan bildkonstnärer och aktörer inom dans och performance som kom till stånd. En nyckelperson är teatermannen och Svenska Balettens direktör Rolf de Maré som donerade flera nyckelverk till Moderna Museet ur sin samling. Rolf de Maré arbetade med kulturpersonligheter som Fernand Léger, Josephine Baker, Jean Börlin, Jean Cocteau, Pablo Picasso, Picabia, Erik Satie och många fler.

Urvalet av verk ur Moderna Museets samling kommer att belysa och diskutera den inspiration och de alternativa ”rum” – såväl konstnärliga som transnationella och könsöverskridande – som europeiska konstnärer sökte i kontakten med Nordafrika och Asien under 1900-talets första decennier. Ett antal filmklipp visas tillsammans med måleri, skulpturer, fotografier och objekt för att understryka kopplingarna mellan konstformerna. Men också för att visa hur intresset för ”det andra”, för orienten och det exotiska, kom till uttryck inom bildkonsten och inom dans och performance.

Dagens aktiviteter

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Turner, Monet & Twombly
Hours: 10:00 – 18:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Margaret M. de Lange
Hours: 10:00 – 21:00
Aitor Ortiz
Hours: 10:00 – 21:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Peredvizjniki
Hours: 11:00 – 17:00
Stockholm Tangofestival 2011
Hours: 11:00 – 19:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
Klara Soup Theatre
Hours: 12:00 – 14:00
Eclectic Reds
Hours: 17:00 – 01:00
Linje Lusta
Hours: 18:00 – 20:45
Persona
Hours: 19:00 – 20:30
Lucky Per’s Journey
Hours: 19:00 – 21:00
The Girl of the West
Hours: 19:00 – 21:00
Hedda Gabler
Hours: 19:00 – 21:00
William Shakespeare’s collected works
Hours: 19:00 – 21:00
An evening with Brynolf & Ljung
Hours: 19:00 – 21:00
Swan Lake
Hours: 19:00 – 20:15
The dance of death
Hours: 19:00 – 21:05
The Magic of Charlie Caper
Hours: 19:00 – 21:00
No Man´s Land
Hours: 19:00 – 21:00
Misantropen
Hours: 19:00 – 21:00
Krux
Hours: 21:30 – 00:00

Göteborg

18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Favorit – vs. hatobjekt
Hours: 11:00 – 18:00
STENA 15
Hours: 11:00 – 17:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 17:00
FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA
Hours: 11:00 – 17:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 17:00
Sleeping Beauty
Hours: 18:00 – 21:00
Kung Lear with 1 2 3 Schtunk
Hours: 19:00 – 21:30
ELDSJÄLSGALA
Hours: 19:30 – 21:30
Oakley’s show
Hours: 19:30 – 00:00
THE TAPES
Hours: 20:00 – 02:00
Klubb – Live: SYMFONIORKESTERN dj Karl Ram di dam
Hours: 21:00 – 03:00
WEGLIN&NORDIN VS VIX&EMMY
Hours: 22:00 – 03:00
a l l y o u n e e d i s n e w y e a r
Hours: 22:00 – 03:00
BERSÅ THURSDAYS
Hours: 22:00 – 03:00
The One
Hours: 22:30 – 00:00

Malmö

Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
White Lines – Sophie Tottie
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
Fredrik Roos stipendium 2011
Hours: 11:00 – 18:00
FRANCISCO GOYA – The Disasters of War
Hours: 11:00 – 17:00
GERHARD NORDSTRÖM
Hours: 11:00 – 17:00
They became friends
Hours: 12:00 – 18:00
Jenufa
Hours: 19:00 – 21:25
Joakim & Christine from MF / MB /
Hours: 19:00 – 03:00
Prins Charles känsla
Hours: 19:00 – 20:40
A x-mas nod to Bob – A Tribute to Bob Dylan
Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland
Hours: 10:00 – 18:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 12:00 – 17:00
Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION
Hours: 12:00 – 17:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 12:00 – 17:00
PER INGE BJØRLO
Hours: 12:00 – 17:00
Wolf Rock
Hours: 18:00 – 20:00
Macbeth
Hours: 19:00 – 21:25
Minus 2
Hours: 19:30 – 21:30
Abrahams Children
Hours: 20:00 – 22:00
Cadillac Kings
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

The Copenhagen Masters 2011
Hours: 00:00 – 00:00
Re:Constructed Landscapes
Hours: 10:00 – 17:00
European Art 1300-1800
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
LOUISIANA CONTEMPORARY
Hours: 11:00 – 18:00
KLEE & COBRA
Hours: 11:00 – 18:00
Love me tonight X-mas
Hours: 16:00 – 18:45
Crazy Christmas Cabaret 2011
Hours: 19:00 – 22:00
Casper and Frank. Now as people!
Hours: 20:00 – 22:00
MOZART
Hours: 20:00 – 22:00
BO STIEF & BOBO MORENO WITH OLE KOCK HANSEN
Hours: 20:00 – 22:00
Tivoli Fireworks Festival 2011
Hours: 20:45 – 01:00
Moreish & Kitty Monroe Circus & Sunn Tann
Hours: 21:00 – 23:00
Hussy: Copenheavys New Years Rave & Estee & Emil Lange & Borneland
Hours: 23:00 – 03:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s