Tuesday the 27th of December in Swedish

Stockholm

Klara Soup Theatre
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of Klara Soup Theatre

En monolog av Jonas Gardell
”Det är stilla, vackert, sorgligt och roligt huller om buller”/SvD
”Ann-Sofie Rase är en särdeles begåvad skådespelare”/SvD
”det som Gardell gör allra bäst; de skarpsynta vardagsbetraktelserna.” /UNT
”Ann-Sofie Rase gör ett ömt porträtt av Anna”/UNT

”Heaven is a place where nothing ever happens”. Allt är stilla. Allt är tvättbart. Möblerna, ljusstakarna, trätulpanerna. Det är detta som är mitt liv. Såsom det blev.
I rollen: Ann-Sofie Rase
Regi: Olof Hanson
Scenografi och kostym: Sven Haraldsson
Ljus: Per Dunder
Mask: Anna Jensen Arktoft

The Girl of the West
Kungliga Operan
Tisdag
(Opera)

Image of The Girl of the West

Minnie äger baren i guldgrävarlägret, där hon både serverar och läser bibeln för de lycksökande männen. En dag dyker en främling upp. Han presenterar sig som Dick Johnson och kärlek uppstår mellan honom och Minnie. I själva verket är han den efterlyste Ramerrez Sheriffen Jack Rance vill själv gifta sig med Minnie. När han upptäcker att hon gömmer den sårade Ramerrez finns bara en lösning – Minnie utnyttjar sheriffens svaghet för poker och satsar allt på att kunna vinna sin älskares liv. En opera som utspelar sig i ett samhälle med nästan bara män, där guldgrävarna en gång drömde om att finna lycka och rikedom. Trots hemlängtan och triangeldrama slutar det med happy end! Flickan från Västern uruppfördes 1910 på Metropolitanoperan i New York och anses av många vara Giacomo Puccinis djärvaste musikdramatiska verk.

Persona
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of Persona

Skådespelerskan Elisabet har slutat att prata. Kanske stod hon inte längre ut
med allt det falska som kom ur henne. Nu ligger hon tyst och orörlig i sin säng.
Alma blir anställd att vårda henne och läkaren skickar ut dem till ett sommarhus
vid havet. Mellan dem uppstår en slags symbios – Alma pratar och Elisabet
lyssnar. Aldrig har Alma känt sig så sedd och i sin iver berättar hon sådant ingen
annan fått veta. Hemligheter hon skulle ha behållit för sig själv.
Persona är en av Ingmar Bergmans mest kända filmer. Som pjäs har den satts upp på ett flertal scener utomlands de senaste åren, och går nu upp i Sverige för första gången.

The Magic of Charlie Caper
Maximteatern
Tisdag
(Teater)

Image of The Magic of Charlie Caper

Trollkonstnären Charlie Caper syns under hösten i Sveriges televisions stora lördagssatsning Helt Magiskt. Med hans finurliga fingerfärdighet, charm och påhittighet så trollbinder han de flesta.

Charlie Caper har även vunnit silvermedaljen i Magi-VM i Kina, och rest jorden runt upp uppträtt på gator och torg, och även vunnit Talang 2009!

I The Magic of Charlie Caper gör han en uppvisning i det omöjliga och en varm show fylld av humor och mycket spännande trolleri som både förfärar och förundrar bortom alla gränser.

Regi: Peder Bjurman

Swan Lake
Dansens Hus
Tisdag
(Balett)

Image of Swan Lake

Efter alla framgångar med Bounce på Dansens Hus, internationellt och senaste succén The Last Bounce i Globen, tar sig Fredrik ”Benke” Rydman an en av världens mest älskade och framförda baletter. I hans råa streetdancetolkning av den klassiska sagan Svansjön får Tjajkovskijs originalmusik möta nykomponerad musik av bland andra Salem Al Fakir, Moneybrother, Adiam Dymott och nya stjärnskottet Lune.

Handlingen har förlagts till nutid. Istället för trolldom får Rothbart makt över omgivningen med hjälp av droger. Svanarna är prostituerade och helt beroende av Rothbarts beskydd och heroinet han förser dem med. I kampen mellan det onda och det goda är begäret till droger och kärlek centralt. Kan kärleken bryta förtrollningen, precis som i originalsagan?

Göteborg

Sleeping Beauty
GöteborgsOperan
Tisdag
(Opera)

Image of Sleeping Beauty

Våra sagor handlar om stora saker; död, kärlek, svartsjuka, hämnd. Men det finns också en gåta gömd i berättelsen om Törnrosa, och det är just den som Sveriges internationellt mest uppburne koreograf, Mats Ek, tagit tag i. En gåta som handlar om sticket och sömnen.
Samtidigt var det själva baletten med Tjajkovskijs klassiska musik – vilken här framförs av GöteborgsOperans Orkester – som Mats Ek tog utgångspunkt i när han skulle skapa sin Törnrosa 1996. Både féer, häxa och prins skulle finnas med. Ek bodde vid det laget en period i Zürich i Schweiz. En dag på väg till teatern gick han förbi en ung kvinna i en park, en narkoman, och hon gick som i sömnen. Det blev Törnrosa för honom. Den radikala omtolkningen av sagan har blivit en internationell klassiker och har nu nypremiär på GöteborgsOperan.
Svärtan, kärleken och den sceniska poesin uppgår här i en enhet som inte lämnar någon oberörd. Vi följer Törnrosa från det hennes föräldrar finner varandra, får sitt efterlängtade flickebarn samt en lustig liten bil, åker på picknick och lever sitt vardagsliv. Tills Törnrosa måste gå sina egna vägar och lämna hemmet… möter en manlig häxa, blir gravid, föder ett barn, blir kär…
Allvar och humor blandas i denna vår tids tidlösa balett – således är till exempel féerna obetalbara, som Silverfén iförd bikini och solglasögon med transistorradio på axeln eller den bångstyriga Rubinfén med cowboyhatt. Och för den som skulle behöva ett fantasifullt recept på fisksoppa, så bjuder Törnrosa även på detta!

Kung Lear with 1 2 3 Schtunk
Lorensbergsteatern
Tisdag
(teater)

Image of Kung Lear with 1 2 3 Schtunk

Efter framgångarna med sina tolkningar av Shakespeares
Macbeth, Romeo & Julia, Rickard III och Hamlet
kommer nu en härlig version av Kung Lear!
Berättelsen om monarken som på sin ålders höst skulle dela riket
och makten mellan sina döttrar, men som istället skapade en aldrig skådad förvirring och oreda.
Missa inte denna minst sagt galna helaftonsföreställning
om blind fåfänga, girighet, falsk kärlek och missförstånd.

Oakley’s show
Oakley’s
Tisdag
(Show)

Image of Oakley's show

Mina damer och herrar, aristokrater och bohemer, adelsfolk och bönder. Oavsett klass eller karaktär är ni alla varmt välkomna till showrestaurangen Oakley’s, en sorglös oas i vardagen. Låt oss förföra och skämma bort dina sinnen med en upplevelse du sent glömmer. I en atmosfär från en svunnen epok som andas förväntan och magi bjuder vi in till en förtrollad afton med mat och underhållning.

Genom att boka vårt showpaket kan du njuta till fullo av en utsökt meny och en fabulös show, skräddarsydda och färdigkomponerade för att behaga alla dina sinnen. Läs mer om vår meny och våra dryckespaket och vill du verkligen komma i tidsenlig stämning klickar du på den gröna fen.

Favorit – vs. hatobjekt
Göteborgs konstmuseum
Tisdag
(Utställning)

Image of Favorit - vs. hatobjekt

Vad får man säga om konst? Vågar du säga vad du egentligen tycker? Under
höstterminen 2011har deltagarna i projektet Mitt konstmuseum fritt fått välja
verk ur Göteborgs konstmuseums samlingar. Tillsammans med konstpedagoger,
konservatorer och intendenter har deltagarna fått tillträde till museets magasin.
De har valt konstverk guidade av sina spontana intryck och tolkningar. Äldre och
mer samtida verk möts i ett annorlunda sammanhang. Kom och upplev konsten
ur nya perspektiv!

Mitt konstmuseum är ett projekt för ungdomar 13-18 år. I projektet ingår praktiskt
samt teoretiskt arbete. Syftet är att involvera Göteborgs unga i museets
verksamhet på olika sätt.

Under utställningsperioden håller deltagarna allmänna visningar och samtal
på temat Favorit – vs. hatobjekt. Visningarna äger rum kl 18.00 den 30 nov,
14 dec och 11 jan.

Malmö

Jenufa
Malmö Opera
Tisdag
(Opera)

Image of Jenufa

Jenufa utspelas på landsbygden i landskapet Mähren. Jenufa är förälskad i Steva och är gravid och väntar hans barn. Hennes strängt moraliska styvmor Kostelnicka bestämmer att Steva måste hålla sig nykter i ett år innan han får gifta sig med henne. Steva tappar intresset efter att hans styvbror Laca, som också älskar Jenufa, blir avvisad av henne och snittar henne med en kniv i ansiktet Jenufa föder sitt barn i hemlighet. Kostelnicka försöker få Steva att
gifta sig med henne och erkänna sin son. Steva vägrar gifta sig med en vanställd kvinna. Laca som fortfarande älskar Jenufa tvekar när han får höra om barnet. Kostelnicka ger nu Jenufa sömnmedel, tar barnet och dödar det. Hon säger att barnet blivit sjukt och dött under de två dygn Jenufa legat i koma. När våren kommer ska det bli bröllop mellan Jenufa och Laca. En
bypojke kommer springande och säger att ett drunknat spädbarn har hittats i floden. Jenufa känner igen liket som sin son. Folket anklagar Jenufa för barnamord. Kostelnicka erkänner sin skuld. När hon leds iväg förlåter Jenufa den förtvivlade kvinnan. Jenufa erbjuder Laca hans frihet. Men Laca älskar henne och Jenufa har efter alla prövningar kommit att älska honom…

När Jenufa hösten 2011 för första gången sätts upp på Malmö Opera utspelar sig historien på den fattiga kärva landsbygden någonstans bakom den järnridå som delade Europa under Stalins 1950-tal. Tre välkända svenska sångerskor sjunger de kvinnliga huvudrollerna. Jenufa sjungs av Erika Sunnegårdh, som debuterade 2004 på Malmö Opera i rollen som Turandot och som efter den sensationella debuten som Fidelio på Metropolitanoperan i New York 2006 är etablerad som en av världens ledande dramatiska sopraner. I rollen som Kostelnicka hör och ser vi Gitta Maria Sjöberg, Det Kongelige Operas ledande sopran som också gästar operahus världen över. På Malmö Opera har hon tidigare sjungit titelrollen Aida och Tatjana i Eugen Onegin. Farmor Buryjovka, vid vars kvarn historien tar sin början, gestaltas av hovsångerskan Ingrid Tobiasson från Kungliga Operan, dramatisk mezzosopran, ledande inom sitt fack som i Malmö tidigare bl a. sjungit Amneris i Aida.

Party @ Crown
Crown
Tisdag
(Klubb)

Image of Party @ Crown

Sedan 1986 har Crown haft öppet sin tisdags och onsdagsklubb med fri entré. Ett dansgolv med bland annat resident djs Fredde De Ville, Junior och iTod samt karaoke. Ålder 23+

My beloved Pierrot
Malmö Opera
Tisdag
(Opera)

Image of My beloved Pierrot

1944 har Hitler förbjudit konst och kultur som inte lämpar sig t ex Arnold Schönbergs musik.
Tvärs över sundet sitter Karen Blixen i ett ockuperat Danmark och skriver en allegori om det ofria danska folket ”kanariefåglar i bur” under pseudonym. Samtidigt i Malmö invigs ett riktigt skrytbygge – den nya teatern som nu heter Malmö Opera. Var det lämpligt?

Med hjälp av Pierrot – commedia dell’arte-figuren, den mångalne, outsidern – och Arnold Schönbergs musik associerar vi fritt kring begreppen lämpligt-olämpligt och bygget av vårt teaterhus.

Vi samlas i Malmö Operas foajé vid den gyllene Thaliastatyn för att höra historien om bygget av Malmö Opera och vandrar sedan tillsammans till Verkstan, som byggts om till en kabaré-bar där det serveras olämpliga drycker och spelas olämplig musik.

Min älskade Pierrot är föreställning för vuxna.

Premiär 16 december 2011 på Verkstan

Min älskade Pierrot – titlar & författare

Prins Charles känsla
Malmö Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of Prins Charles känsla

När Prins Charles precis förlovat sig med Diana, fick han på en presskonferens frågan: ”Are you in love?”. Han tvekade en stund och svarade sedan: ”Yes… whatever love means”.

Vad är egentligen kärlek? Prins Charles känsla söker nya svar på denna uråldriga fråga, i en odyssé kantad av folkliga sexköpare, sociologisk teori, crackpundare, antiromantik, hjärtesorg, psykoanalys och personangrepp. Det ges även svar på en del andra frågor, till exempel: Var Ronald Reagans fru kommunist? Vilka är våra allra mest älskade torskar? Och varför älskar alla Raymond, när Raymond hatar alla kvinnor?

Pjäsen bygger på Malmöbaserade Liv Strömquists seriealbum med samma namn. Den är en humoristisk och historisk granskning av den romantiska kärleken som samhällsfenomen.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Margaret M. de Lange
Hours: 10:00 – 21:00
Aitor Ortiz
Hours: 10:00 – 21:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Turner, Monet & Twombly
Hours: 10:00 – 18:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Peredvizjniki
Hours: 11:00 – 17:00
Klara Soup Theatre
Hours: 12:00 – 14:00
Eclectic Reds
Hours: 17:00 – 01:00
Linje Lusta
Hours: 18:00 – 20:45
Thieves
Hours: 19:00 – 21:00
Was there no more than this
Hours: 19:00 – 20:30
Swan Lake
Hours: 19:00 – 20:15
Persona
Hours: 19:00 – 20:30
Lucky Per’s Journey
Hours: 19:00 – 21:00
The Girl of the West
Hours: 19:00 – 21:00
William Shakespeare’s collected works
Hours: 19:00 – 21:00
The Magic of Charlie Caper
Hours: 19:00 – 21:00

Göteborg

18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 17:00
Favorit – vs. hatobjekt
Hours: 11:00 – 18:00
STENA 15
Hours: 11:00 – 17:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 17:00
FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA
Hours: 11:00 – 17:00
Sleeping Beauty
Hours: 18:00 – 20:15
Kung Lear with 1 2 3 Schtunk
Hours: 19:00 – 21:30
Oakley’s show
Hours: 19:30 – 00:00

Malmö

Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
White Lines – Sophie Tottie
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Fredrik Roos stipendium 2011
Hours: 11:00 – 18:00
FRANCISCO GOYA – The Disasters of War
Hours: 11:00 – 17:00
GERHARD NORDSTRÖM
Hours: 11:00 – 17:00
My beloved Pierrot
Hours: 15:00 – 17:00
Prins Charles känsla
Hours: 19:00 – 20:40
Jenufa
Hours: 19:00 – 21:25
Party @ Crown
Hours: 23:00 – 04:00

Oslo

… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland
Hours: 10:00 – 18:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 12:00 – 17:00
Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION
Hours: 12:00 – 17:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 12:00 – 17:00
PER INGE BJØRLO
Hours: 12:00 – 17:00
Wolf Rock
Hours: 18:00 – 20:00
Macbeth
Hours: 19:00 – 21:25
Art
Hours: 19:30 – 21:30
Abrahams Children
Hours: 20:00 – 22:00
Dj Sharkara
Hours: 21:00 – 03:00
The Last Metal Waltz
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

The Copenhagen Masters 2011
Hours: 00:00 – 00:00
Re:Constructed Landscapes
Hours: 10:00 – 17:00
European Art 1300-1800
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
Love me tonight X-mas
Hours: 16:00 – 18:45
Crazy Christmas Cabaret 2011
Hours: 19:00 – 22:00
Casper and Frank. Now as people!
Hours: 20:00 – 22:00
MOZART
Hours: 20:00 – 22:00
Ghosts
Hours: 20:00 – 22:00
Kentex 50
Hours: 20:00 – 22:00
Fred Scam 50 Year Anniversary 1961 to 2011
Hours: 20:00 – 22:00
Tivoli Fireworks Festival 2011
Hours: 20:45 – 01:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s