Tuesday the 13th of December in Swedish

Stockholm

Ljust & Fräscht
Cirkus
Tisdag
(show)

Image of Ljust & Fräscht

Stjärnsmäll för Schyffert och Lindström!

För att möta publiktrycket efter den press- och publikrosade premiären 28 januari förlängs nu showen med en höstsäsong och flyttar till Cirkus på Djurgården.
Ljust & Fräscht – En show om det perfekta boendet av och med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert
Vi svenskar måste vara världens trendängsligaste folk. Vi vågar snart inte ens köpa en soffkudde utan att rådfråga en expert.
Om du på något sätt tvivlar på att vi har blivit inredningsextremister kan du lyssna av konversationerna på närmsta latteställe där du får höra begrepp som bostadskarriär, ikeaväder, hemmafixaren, spishäll, containerfynda, hemnetknarkande, bostadsannonsporr, obduktionssalsminimalism, parmiddagsknäckare, master bedroom – ord som inte existerade för tio år sedan.
I årets stora underhållningsshow ska Fredrik Lindström och Henrik Schyffert försöka besvara frågor som varför klädkammaren har bytt namn till walk in closet? Är köket vårt nya finrum? Kommer dagens trendiga fondtapet en gång vara lika hopplöst ute som bidé?

Det här och mycket annat får du svar på när Sveriges två mest framstående komiker för första gången står på scen tillsammans!

Föreställningens längd: ca 1 tim 45 min (ingen paus)

A Soulful Christmas
Andreas Aleman with friends
Fasching
Tisdag
(Konsert)

Image of A Soulful Christmas - Andreas Aleman with friends

Julsuccén är tillbaka! Andreas Aleman tar med sig sina fantastiska musiker och framför bara de bästa julsångerna i soul, funk, gospel & westcoast-tappning. Det blir en rejäl julfest du inte får missa. Kvällen till ära gästar den fantastiska gästerna Ida Sand, Niklas Gabrielsson & Louise Palmstierna

Was There No More Than This?
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of Was there no more than this

Caroline har varit sur de senaste två åren. Mats spelar helst frisbeegolf med barnen. Viktor är nöjd med att karriären går framåt medan Malena längtar efter – ja, vadå?
Två par som närmar sig 40. Som tagit sig igenom småbarnsåren och som vet hur en perfekt crème brulée ska smaka. Så vad händer nu?
Ska man vara tillsammans för barnens skull?
Funkar det att vänstra bort sin frustration?
Hjälper verkligen närhetsövningarna psykologen tipsar om?
Eller blev det inte mer än såhär?

Classic Christmas
Hedvig Eleonora Kyrka
Tisdag
(Opera)

Image of Classic Christmas

Malena Ernman åker ut på konserthusturné till julen med premiär den 21 november i Gävle. Tillsammans med Svenska Stråkensemblen och gästartister bjuder Malena Ernman på en personlig helkvällskonsert. Utvalda klassiska julsånger blandas med verk av bland andra Mozart, Bach och Händel, Malenas egna favoriter och en hel del överraskningar.

Malena släppte 2010 års allra bäst säljande julskiva, “Santa Lucia – En klassisk jul”, och albumsläppet följdes av en hyllad och utsåld julturné. I årets konsert blandas höjdpunkterna från i fjol med en hel del nya stycken.

2009 blev året då Malena Ernman fick sitt definitiva publika genombrott . Hon gjorde över 80 utsålda framträdanden i åtta länder, dubbelalbumet “La Voix du Nord” blev den åttonde mest sålda skivan i Sverige och Malena blev årets nykomling på Svensktoppen.

Det senaste året har Malena Ernman sjungit på operascener i Wien, Moskva och Amsterdam. I somras gjorde hon två hyllade konserter på Dalhalla utanför Rättvik. Malena Ernman har som få andra klassiska artister nått en publik långt utanför de traditionella konsertsalarna. Att obehindrat röra sig mellan olika musikaliska genrer har alltid varit Malenas signum. I vilken genre och i vilket sammanhang Malena än framträder, så gör hon det med en total hängivenhet till musiken och till sin publik. Som internationellt verksam operasångerska har Malena framtätt på operahus i Paris, Bryssel, Wien, Amsterdam, Berlin och Frankfurt, samt vid de prestigefyllda festivalerna i Aix-en-Provence, Glyndebourne och Salzburg.

A TRIBUTE TO TOMAS TRANSTRÖMER
Nalen
Tisdag
(Konsert)

Image of A TRIBUTE TO TOMAS TRANSTRÖMER

Hyllningsgala på Nalen den 13 december: En kväll för Tranströmer! Årets Nobelpristagare i litteratur.

Vi vill hylla Tomas Tranströmer och bjuder in till gala i poesins tecken! Under denna hyllningskväll på anrika Nalen blandar vi allvar och lek, diktläsning med artistframträdanden, intervjuer och samtal samt överraskningar. Vi vänder oss till alla Tranströmer-älskare, men även till dig som inte läser dikter. Vi vill locka dig att upptäcka en ny värld!

Galan leds av författaren Marcus Birro. Övriga medverkande är bl.a. Björn Ranelid, Alex Schulman, Lena Endre, Johanna Koljonen, Peter Birro, Daniel Sjölin och Bob Hansson. För musiken står Loney Dear, Andreas Tilliander, Irma Schultz Keller och Nicolai Dunger!

– Det är en stor ära att få vara med om ett sådant här projekt, säger Marcus Birro. Tranströmer har betytt så oerhört mycket för mig genom hela livet. Han är en viktig anledning, den viktigaste, till att jag alls började skriva dikter en gång. Han visade på det direkta poetiska tilltalet, på poesin som en väg mellan människors hjärtan. Jag är stolt att få vara med om att han tar emot Nobelpriset, och jag är stolt att få vara med om att hylla honom på Nalen den 13 december. Det kommer bli en riktigt fin kväll i poesins tecken.

Birro gjorde ett program på SVT 2007, Mötet, där han träffade Tomas Tranströmer. Han har döpt en diktsamling Svarta Vykort efter en dikt av Tranströmer.

– Det ska bli otroligt roligt att få hylla Tranströmer på det här sättet. Det är väldigt stort att en svensk författare för Nobelpriset i litteratur, och det vill vi uppmärksamma. Det är en galakväll för alla som älskar Tranströmer, men vi vänder oss även till folk som kanske inte läser dikter varje dag, det blir en blandning av allvar och lättsamhet, just som stor litteratur ska vara, och lite överraskningar hoppas vi bjuda på säger tv-producenten Andreas Magnell

Skriet & Promise and the Monster
Södra Teatern
Tisdag
(Konsert)

Image of Skriet & Promise and the Monster

Hyllad postrock och innerlig folkinfluerad pop
Hyllade Skriet har med sina stora, atmosfäriska ljudbilder och reverbgitarrer förfört hela kritikerkårens öron, verkar det som. Höga betyg och starka ovationer har följt både deras självbetitlade debut och album nummer två, ”Det Beslutande Organet” och inte är det få som hävdar årets album i samma andetag. Vi kan inte annat än att instämma och i fanfar se fram emot tillfällen då vi kan fysiskt möta musiken öga mot öga. Öga med öra.

Mattias Dahlström gav Skriets senaste skiva högsta betyg i DN och beskriver albumet såhär:

“En vidareutveckling från den nästan lika starka debuten som gör ”Det beslutande organet” till årets hittills bästa och mest fascinerande svenska popalbum.”

Göteborg

Midvintervaka
Teater Aftonstjärnan
Tisdag
(Konsert)

Image of Midvintervaka

Grupperna Kaja och Tetra bjuder in till en Midvintervaka som får
natten att vända mot dag. Med saffransdoftande sånger och kanelkryddade låtar kojkas en rykande het julebrygd på karibiska, nordiska, grekiska, arabiska och östeuropeiska tongångar.

Peter & Matilda Christmas is here! 2011
Göteborgs Konserthus
Tisdag
(Konsert)

Image of Peter & Matilda Christmas is here! 2011

“Något av det starkaste jag hört i år” skrev recensenten i GT efter förra årets publiksuccé med de internationella musikalstjärnorna, tillika kusinerna, Peter Johansson och Matilda Hansson. Uppbackade av kör och ett sexmannaband beger de sig nu återigen på turné till tolv av Sveriges konserthus för att bjuda publiken på en gnistrande och stämningsfull julkonsert. Såväl gamla som nya jullåtar, allt från klassiskt till rock´n´roll framförs i en varierande och underhållande show. En mysig och familjär julstämning på scenen med mycket professionella artister garanteras .

Peter har gjort sig känd framför allt som Sveriges Queen-tolkare nummer ett efter sina år som huvudrollsinnehavare i We Will Rock You i London och den egna arenaturnén Champions of Rock. Matilda har spelat på några av Europas finaste musikalscener, senast i Wien.

At the last minute
Göteborgs Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of At the last minute

Efter teaterns största publiksuccé i mannaminne, Sista dansen, har Carin Mannheimer på nytt attackerat åldrandet i en alldeles nyskriven komedi som hon själv ska regissera.

Möt tre 80-åriga kvinnor som jobbar mot en snäv deadline, nämligen den slutgiltiga. Köttets lustar och själarnas obotliga ensamhet tar aldrig slut. Det är mycket som ska hinna bli gjort; bo i kollektiv, bli kär och börja ett nytt liv…

Efter Göteborgs Stadsteaters största publiksuccé i mannaminne har Carin Mannheimer på nytt attackerat åldrandet i en alldeles nyskriven komedi. Nu är de vassare, spänstigare och mer vitala än någonsin! Ett efterlängtat återseende mellan Gerd Hegnell, Ann Lundgren, Inger Hayman med flera.

Sista dansen utspelade sig på hemmet Blåsippan. Den här gången har Carin backat bandet och nu rör vi oss bland människor som visserligen har några år på nacken men som klarar sig själva och har bettet i behåll. De befinner sig i ett skede i livet där det börjar bli bråttom.

Processen
Backa Teatern
Tisdag
(Teater)

Image of Processen

Ett system som måste behärskas. En anklagelse som förändrar allt. En mardröm omöjlig att vakna upp ur.

Josef K. är 20 år, cool och framgångsrik. Han vaknar upp efter en blöt fest omgiven av främmande män med order att häkta honom. Men vilket är hans brott? Och har han ens begått det?

Efter en bok av Franz Kafka.

Kvelertak
KB
Tisdag
(Konsert)

Image of Kvelertak

Stavangers Kvelertak har med sin ruskigt briljanta kombination av hardcore, punkrock och hederlig norsk black metal-tradition fullkomligt fångat oss stående med gapande munnar. Vi fattar inte vad som hände, bara att vi älskar Kvelertak gränslöst. Bland gruppens övriga fans finns bland annat Dave Grohl. Hans kärlek till Kvelertak resulterade i att han bjöd in dem att öppna för Foo Fighters arenaspelning i Oslo tidigare i sommar.

Det självbetitlade debutalbumet som släpptes förra året producerades av ingen mindre än Converges Kurt Ballou. Så smutsig och hård rock n roll egentligen bara kan bli i teorin. Saknar ni Turbonegro? Upplev Kvelertak!
I vinter får ni två chanser när de besöker både Malmö och Göteborg.

Christmas Concert
Malmö Konserthus
Tisdag
(Konsert)

Image of Christmas Concert

För sjätte året i rad beger sig succékonserten Jul i Folkton ut på turné.
Konserten handlar om julen förr och nu i alla dess former.
Avskalade akustiska julvisor i folkton tillförs stora mängder spelglädje som omsorgsfullt blandas med varma personliga julberättelser.
Förra året fick konserten idel lovord av en enig press.
”.. En välkomponerad show där musik, anekdoter och tonsatta dikter blandar en välsmakande kompott som jag hoppas kommer fortsätta vara en jultradition mellan skinkan och rörosten”.
Niklas Eriksson/ Dagbladet Sundsvall

”Här finns en sprudlande spelglädje, äkthet i uttrycket och inte minst en brutal musikalisk skicklighet”.
Elin Axelsson/ Folkbladet

”Faktiskt något av det bästa jag överhuvudtaget hört från en scen, den bästa julkonsert vi har i landet” /Alexander Agrell, Sydsvenskan
”Jul i folkton har kvaliteten, originaliteten och julstämningen”
/Johan Lidström Västerbottens folkblad

Les Misérable
Malmö Operan
Tisdag
(Musikal)

Musikalen Les Misérables baseras på Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn (fransk originaltitel Les Misérables) som gavs ut 1862.

Les Misérables är en av vår tids populäraste musikaler och har gång på gång förfört sin publik genom att med underbar musik berätta en historia om livskraft och kärlek i en hård och kall tid. Berättelsen bygger på Victor Hugos roman om några fattiga människors öden i Frankrike under decennierna efter revolutionen, ett brutalt och orättvist samhälle för dem som lever i dess bottenskikt. Musikalen följer Jean Valjeans med- och motgångar, han hjälper människor som fallit offer för fattigdom och för samhällets maktfullkomliga kränkningar.

Historien börjar 1815 då Jean Valjean friges och slutar när han dör, arton år senare. Rollen som Jean Valjean spelas av Dan Ekborg. Fred Johanson gör Javert, polischefen som hela sitt liv jagar den försvunna straffången Jean Valjean. Det samvetslösa värdshusparet makarna Thénardier gestaltas av Marianne Mörck/Evamaria Björk och Peter Harryson. Fantine, fabriksarbeterskan som blir utstött när hennes kamrater får veta att hon har en dotter, Cosette. Jean Valjean lovar den döende Fantine att ta hand om Cosette som bor hos paret Thénardier som utnyttjar henne som piga medan deras dotter Éponine skäms bort. Musikalartisterna Karolin Funke och Annika Edstam delar på rollen som Fantine, Emmi Christensson och Mathilda Ahnell delar på rollen som Cosette och Ida Högberg sjunger rollen Éponine.

Förra året firade den brittiska musikalproducenten Cameron Macintosh 25-årsjubileum med Les Misérables. Då kunde det återigen konstateras att musikalen är en av världens mest älskade. Nästan 60 miljoner människor världen över har sett Les Misérables. Macintoshs signum är konceptmusikaler som ser exakt likadana ut världen över. När Les Misérables sätts upp i hösten 2011 behöver Malmö Opera inte följa originalkonceptet utan har fått förändra gestaltning och scenografi.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Lucia
Hours: 00:00 – 00:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Margaret M. de Lange
Hours: 10:00 – 21:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Turner, Monet & Twombly
Hours: 10:00 – 18:00
Peredvizjniki
Hours: 11:00 – 17:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Eclectic Reds
Hours: 17:00 – 01:00
Was there no more than this
Hours: 18:00 – 20:00
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Back to the 80s
Hours: 18:30 – 22:00
Hair
Hours: 19:00 – 21:40
Gregorius
Hours: 19:00 – 20:25
Classic Christmas
Hours: 19:00 – 21:00
Misantropen
Hours: 19:00 – 21:00
Golden Hits FESTIVAL
Hours: 19:00 – 23:00
Persona
Hours: 19:00 – 20:30
Hedda Gabler
Hours: 19:00 – 21:00
Skriet & Promise and the Monster
Hours: 20:00 – 22:00
A Soulful Christmas – Andreas Aleman with friends
Hours: 20:00 – 22:00
A TRIBUTE TO TOMAS TRANSTRÖMER
Hours: 20:00 – 22:00
Ljust & Fräscht
Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

Lucia
Hours: 00:00 – 00:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 18:00
Favorit – vs. hatobjekt
Hours: 11:00 – 18:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 17:00
FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA
Hours: 11:00 – 18:00
STENA 15
Hours: 11:00 – 18:00
Aphasia – Magnus Dahl
Hours: 12:00 – 16:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
Processen
Hours: 13:00 – 15:00
At the last minute
Hours: 19:00 – 21:20
ECLIPSE – There’s Always the Sun
Hours: 19:00 – 20:00
Hellmans Drengar – Soft and hard gifts
Hours: 19:00 – 21:00
Midvintervaka
Hours: 19:00 – 21:00
Playhouse
Hours: 19:00 – 21:00
Antigone
Hours: 19:00 – 20:40
BOBBY KIMBALL – Original singer of TOTO
Hours: 19:00 – 21:00
Peter & Matilda Christmas is here! 2011
Hours: 19:30 – 21:30

Malmö

Lucia
Hours: 00:00 – 00:00
Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
White Lines – Sophie Tottie
Hours: 10:00 – 16:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
Fredrik Roos stipendium 2011
Hours: 11:00 – 18:00
Malmö Lucia
Hours: 17:30 – 19:00
Kvelertak
Hours: 19:00 – 21:00
Prins Charles känsla
Hours: 19:00 – 20:40
Les Misérable
Hours: 19:00 – 22:00
Platform – your guide to the latest dance
Hours: 19:30 – 21:30
Christmas Concert
Hours: 19:30 – 22:50
DOC LOUNGE – BEATS, RHYMES & LIFE; the travels of A TRIBE CALLED QUEST
Hours: 20:00 – 22:00
Party @ Crown
Hours: 23:00 – 04:00

Oslo

Lucia
Hours: 00:00 – 00:00
… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland
Hours: 10:00 – 18:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION
Hours: 11:00 – 17:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 11:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
PER INGE BJØRLO
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 12:00 – 17:00
The Nutcracker
Hours: 18:00 – 20:00
Wolf Rock
Hours: 18:00 – 20:00
MUSIC FOR A WHILE
Hours: 19:00 – 21:00
The orphans
Hours: 19:30 – 21:30
Deep Purple
Hours: 19:30 – 21:30
Babettes feast
Hours: 19:30 – 20:40
Dear compatriots
Hours: 20:00 – 22:00
Christer Sjögren
Hours: 20:00 – 22:00
DJ Sprellemann (Poum Tchak)
Hours: 20:00 – 03:00
WOLF GANG
Hours: 20:00 – 22:00
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00
Elisabeth Lid Trøen Kvatett
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Lucia
Hours: 00:00 – 00:00
Re:Constructed Landscapes
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
European Art 1300-1800
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
LOUISIANA CONTEMPORARY
Hours: 11:00 – 18:00
KLEE & COBRA
Hours: 11:00 – 18:00
Intro: Cavalleria / Bajadser
Hours: 17:00 – 18:00
The Royal Physician’s Visit
Hours: 19:30 – 22:10
Annie
Hours: 19:30 – 22:10
Crazy Christmas Cabaret 2011
Hours: 19:30 – 22:00
MOZART
Hours: 20:00 – 22:00
Sensory
Hours: 20:00 – 22:00
Ghosts
Hours: 20:00 – 22:00
Et krybespil
Hours: 20:00 – 21:10
Bo Kaspers Orkester
Hours: 20:00 – 22:00
In Solomon COUNTRY
Hours: 20:00 – 22:00
DAS RACIST (US) Support: SPECKTORS
Hours: 21:00 – 23:00

Leave a comment