Sunday the 15th of July in Swedish

Stockholm

Stockholm Street Festival

Kungsträdgården

Söndag

(Festival)

11

Snart är det dags för den tredje upplagan av sommarsuccén Stockholm Street Festival 2012.

Liksom tidigare år, samlar festivalen några av världens bästa gatuartister, vilka bjuder på spektakulär underhållning.

Magi, akrobatik, humor och exceptionell talang. Stockholm Street Festival är ett evenemang för hela familjen.

Så vad du än gör, missa inte årets mest spektakulära festival. Välkommen!

Program: Abi Collins – AUS, Alakazam – USA, Justin McGinley – AUS, Victor Rubilar – ARG

TinCanCompany – DK, Zack Segelström – SWE, Charlie Caper – SWE

127

LÅNGHOLMEN

Söndag

(Teater)

127

Timmy är förortens stolthet, diplom-SM-mästare i boxning redan som 12-åring och guldmedaljör fyra år i rad. Carlos boxas med ord och gör succé som hiphopare på ungdomsgården. Bästa vännerna växer upp i områdena kring Skärholmen, postnummer 127, där allt är möjligt, eller? Efter år av trogen vänskap händer något som skiljer vännerna åt.

Ljus och mörker

Nationalmuseum

Söndag

(Konst)

Prins Eugen: Fabriken. Utsikt från Waldemarsudde mot gamla Saltsjökvarn.

Ljus och mörker visar se ett 70-tal målningar av nordiska sekelskifteskonstnärer som Carl Larsson, Anna Boberg, Bertha Wegman, Eugen Jansson och Anders Zorn, men också lampor, ljusstakar och andra föremål med ljusanknytning. Du får dessutom se några foton där ljuset och skuggan är centrala. Alla föremålen i utställningen kommer från Nationalmuseums egna samlingar.

Slow Art

Nationalmuseum

Söndag

(Konst)

Bild: Skål Snöuggla, Jane Reumert.

Slow Art handlar om perspektiv på tid och tillverkningsprocesser. Med beteckningen introducerar Nationalmuseum ett begrepp för en nutida företeelse inom formområdet. Syftet är att definiera och analysera denna företeelse med utgångspunkt i ett antal föremål i Nationalmuseums samling av konsthantverk och design.

Göteborg

CHITRA GANESH, SHE; THE QUESTION

Göteborgs Konsthall

Söndag

(Konst)

Årets sommarutställning presenterar den internationellt uppmärksammade New York-baserade konstnären Chitra Ganesh (f.1975). I utställningen visas ett brett urval av hennes verk som består av bland annat teckning, video, fotografi och collage.

I centrum för Chitra Ganeshs verk står hinduistiska, grekiska och buddhistiska mytologier och epos, men även mer samtida litteratur, sångtexter, imperialism och queerpolitik. Visuella uttryck hämtas bland annat från Bollywood, 60-talets psykadelia, science fiction och pedagogiska indiska serier, så kallade Amar Chitra Kathas. Ganesh rör sig i mellanrummet där myt och historia möts och skildrar en värld fylld av åtrå, begär, förlust och maktkamp.

Med fast hand dissekerar Ganesh de stora berättelserna och låter kvinnofigurer, som vanligtvis verkar i utkanten av de heroiska myterna, få centrala platser. Kvinnorna skildras som starka rebeller som utmanar sitt eget och andras öden i fantasifyllda och erotiskt laddade historier med surrealistiska drag.

SURROUNDING BACON & WARHOL

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Francis Bacon och Andy Warhol var två av 1900-talets mest uppburna konstnärer men med olika utgångspunkter i sitt sätt att förhålla sig till konst trots att de levde och verkade ungefär samtidigt. Genom att visa nyckelverk av de båda konstnärerna i dialog med andra som arbetat inom, eller i gränslandet mellan, dessa två konstnärliga positioner vill vi sätta fokus på en intressant period i konsthistorien när många av modernismens grundläggande värden omprövades.

Med popkonsten i början av 1960-talet utmanas flera av de grundläggande värderingarna i den tidiga modernismens konstsyn. I en rad konstnärskap uppmärksammas den idémässiga delen av verken på bekostnad av den psykologiskt känslomässiga. Medan Francis Bacon skriver in sig i en lång och rik tradition av modernistiska konstnärer, markerade Andy Warhol början på en ny och mer konceptuell tendens i samtidskonsten.

A, B, Se!

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Under sommaren och hösten uppmärksammar Göteborgs konstmuseum

Barnkulturåret med en särskild utställning för barn och unga. A, B, Se!

lyfter fram ett brett urval av barnboksillustrationer och vill på ett lekfullt sätt

öppna upp till museets samlingaroch inspirera till vidare upptäcktsfärder i

konsten. Utställningen samlar tre klassiker; Bertil Almqvists Barna

Hedenhös blir kungliga och Sverige får sin första regering (1954), Kaj

Beckmans Tummelisa (1967), Sven Hemmels Ture Sventon i Stockholm

(1974) och tre samtida bildberättare; Sara Lundbergs Vita streck (2009)

och Vita streck med Öyvind (2011), Svein Nyhus Snäll (2002), Stina

Wirséns ABC med Rut och Knut (2003).

VILHELM HAMMERSHØI

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Malmö

Gurrumul (Sommarscen Malmö)

Pildammsteatern

Söndag

(Konsert)

Gurrumul

Singersongwritern Geoffrey Gurrumul Yunupingu har beskrivits som en av Australiens viktigaste röster och hyllats av både Elton John och Sting. Med mäktig musik och text inspirerad av sitt ursprung och sin identitet som aborigin besöker han för första gången Sverige.

Planet Jump Rope (Sommarscen Malmö)

Enskifteshagen (Annelund)

Söndag

(Show)

Planet Jump Rope

Hiphop, akrobatik och breakdance möter dubbelhopprep. Se den klassiska barnleken förvandlas till extraordinär och fysisk underhållning för hela familjen när det belgiska kompaniet DDF kommer till Enskifteshagen.

Malmö Derby festival

Stapelbäddsparken

Söndag

(Festival)

Förutom matcher så består festivalen av musik från två scener, Dj’s, Night Skate Malmö, Roller Disco, Derby Modevisning, uppträdanden, aktiviteter för barn och föreläsningar om sport och hälsa.

Roller Derby är en sport som har vuxit lavinartat i Sverige och världen. I Malmö har intresset för Roller Derby tagit en väldig fart och föreningen Crime City Rollers vill nu visa upp för allmänheten hur spelet går till. Det finns även möjlighet att prova på sporter som Kettlebell, Ruffie, utomhusgym, akrobatik, Capoeira och Roller Derby helt gratis under dessa dagar. Festivalen är öppen för alla.

Samtida med Max Walter

Malmö Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Malmö Konstmuseum

I utställningen presenteras konstnärer som har olika kopplingar till Max Walter Svanberg. Här visas målningar gjorda av imaginister, surrealister och medlemmar i konstnärsgruppen Cobra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s