Tuesday the 10th of July in Swedish

Stockholm

Tant Strul

Gröna Lund

Tisdag

(Konsert)

Tant Strul kan räkna sig till den handfull artister som ändrat riktning för svensk rockmusik. Som en av få som både skrivit in sig själv i svensk musikhistoria och skrivit om dess regelbok. Att Kajsa Grytt, Liten Falkeholm, Malena Jönsson, Nike Markelius och Sebastian Öberg sommaren 2012 återförenas för sin första turné sedan de splittrades 1985 är därför inte bara en stor händelse utan en historisk…

Bring the Noise

Debaser Slussen

Tisdag

(Club)

Bring the Noise

Likt en zombiefilm återupplivar residenterna Bruce Leenus och Nasty Nate sommarplågan med inspiration från B-film, hiphop och “vuxenserier”. Med lite hjälp från sina vänner kokar de ihop en häxblandning brygd på kungfufilmsmusik, funk, punk; junk, 8-bitarsspelmusik, ljuden av trummaskiner och distade gitarrer.

Oumou Sangaré & Béla Fleck

Södra Teatern

Tisdag

(Konsert)

Malis stora stjärna Oumou Sangaré och banjovirtuosen Béla Fleck ger en unik konsert på Terrassen.

Ikonen Oumou och geniet Béla träffades 2005 när Béla gjorde en filmdokumentären ”Throw down Your Heart” (se videoklipp nedan) om banjons rötter. Man skulle kunna tro att banjogenren kommer från det djupaste Kentucky men den som söker finner att man hamnar i Västafrika. Och det var just precis där som Béla och Oumou möttes för första gången. De spelade några låtar ihop och det var musikalisk kärlek vid första låten. För det mötet ska vi vara tacksamma då det utgör grunden till årets musikupplevelse på ett somrigt Terrassen.

Béla Fleck (från New York men döpt efter en ungersk kompositör) är en världens främsta banjospelare. Hans uppträdanden är få och det är en ära att han valt att spela hos oss på Södran. Malinesiska Oumou Sangaré är en av de största sångerskorna från den afrikanska kontinenten. Hennes energiska och sensuella röst är sedan det första albumet ett starkt språkrör för den kvinnliga sexualiteten och många av hennes texter berör laddade ämnen som tvångsäktenskap och polygami.

Till Sverige kommer de med en fenomenal line-up av fantastiska musiker:

Will Calhoun – trummor / slagverk

“Benogo” Diakite – Kamele N´goni

Sekou Bah – bas

Dandio Sidibe – körsång

GRETLI OCH HEIDI

UNDER EKEN/GALÄRPARKEN

Tisdag

(Teater)

Systrarna Gretli & Heidi bjuder på drömsk och ekvilibristisk musik. Joddel, dragspel och oväntade instrument i ett virrvarr av poesi och humor. Och GLAS naturligtvis: Glimrande glasharpa, förföriska flaskflöjter och klingande kristall. Klangerna gestaltar sig i musiken: robust och skört, sensuellt, mjukt och livsfarligt vasst!

Systrarna Gretli & Heidi bjuder på drömsk och ekvilibristisk musik. Joddel, dragspel och oväntade instrument i ett virrvarr av poesi och humor. Och GLAS naturligtvis: glimrande glasharpa, förföriska flaskflöjter och klingande kristall. Klangerna gestaltar sig i musiken: robust och skört, sensuellt, mjukt och livsfarligt vasst!

Göteborg

Rosébaren

Parken

Tisdag

(Club)

Rosébaren- varje tisdag. Hela sommaren!

Göteborgs säkraste sommartecken!

Kall rosé, stekhett vimmel.Varje tisdag hela sommaren!

Börja kvällen med några glas rosé på uteserveringen och hamna på dansgolvet när sommarkväll blir sommarnatt.

Vi ses på rosébaren!

Alice B

Liseberg

Tisdag

(Konsert)

Foto av Alice b

Alice B är artisten som har jämförts med Håkan Hellström, såklart är hon från Göteborg och den 10 juli står hon på Taubescenen, Liseberg.

Det var i augusti 2010 som Sveriges befolkning fick upp ögonen för Alice B, när hon vann musiktävlingen ”GP Scen” med sin låt ”Nånting? Nej”. Nu är hon aktuell med debutalbumet med samma titel, som hyllats av kritikerna.

Alice B är influerad av artister och grupper som The Cure, Patti Smith och Smashing Pumpkins i sin musik men säger att hon inte vill tillhöra någon speciell genre. Hon har skrivit låtar sedan 15 års ålder och gitarren blev hennes bästa vän.

VILHELM HAMMERSHØI

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konst)

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Konstnärens mest omtalande verk är hans stilla, tomma interiörer ibland störda genom närvaron av en ensam figur. Bilderna är målade i ett litet tonomfång. De glest möblerade rummen utstrålar en nästan hypnotisk tystnad och en känsla av melankoli. Motiven kommer oftast från hans eget hem men inget är tillfälligt. Interiörerna är iscensatta och noggrant övervägda. I verkligheten var inredningen inte så sparsam som hans bilder antyder.

A, B, Se!

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konst)

Under sommaren och hösten uppmärksammar Göteborgs konstmuseum

Barnkulturåret med en särskild utställning för barn och unga. A, B, Se!

lyfter fram ett brett urval av barnboksillustrationer och vill på ett lekfullt sätt

öppna upp till museets samlingaroch inspirera till vidare upptäcktsfärder i

konsten. Utställningen samlar tre klassiker; Bertil Almqvists Barna

Hedenhös blir kungliga och Sverige får sin första regering (1954), Kaj

Beckmans Tummelisa (1967), Sven Hemmels Ture Sventon i Stockholm

(1974) och tre samtida bildberättare; Sara Lundbergs Vita streck (2009)

och Vita streck med Öyvind (2011), Svein Nyhus Snäll (2002), Stina

Wirséns ABC med Rut och Knut (2003).

Malmö

MoPa Jazz Bar · Swing al Dente

Moriska Paviljongen

Tisdag

(Konsert)

Varje tisdag förvandlar vi bistron till en liten oas för jazzälskare. MoPa Jazz Bar tar dig med till 20-talets New Orleans, efterkrigstidens Paris, östblockets hemliga jazzkällare och dagens vibrerande jazzklimat runt Öresund.

Tisdag 10 juli · inträde 21-01 · fri entré

Swing al Dente spelar typisk Django-musik. För den som inte känner till bandet är det klockren gypsyjazz i allra finaste dekor. Kombinationen gitarr, i detta fall två stycken, och fiol är ett klart kännetecken som för tankarna till Django och hans spelpartner, violinisten Grappellis musik. Låtarna kommer framförallt från den klassiska “standardboken” som är typiska för 20- och 30-talet.

Vi ses!

Sommarquizz med Knyckarn

Debaser

Tisdag

(Show)

Sommarquizz med Knyckarn + Turn Off Your Television + DJ SEK

Sommarquizet med världens bästa quizflabb Emma Knyckare med entourage anländer återigen till Debaser Malmö!

Emma “Quizmaster” Knyckare kommer ta oss med på en åktur återigen denna sommaren. Hon frågar dig frågor gränslöst mellan musik, geografi, aktuella nyheter samt kring hennes tatueringar med domarn bredvid sig. Knyckare har snabbt gjort sig ett namn i komiker-Sverige. Hon började köra stand-up för bara tre år sen. Då många komiker skämtar om saker som man lätt känner igen sig i så gör Emma tvärtom. Hon skämtar om det som vi inte visste om. Förra året körde hon morgonpasset i P3, nu är hon överallt.

Turn Off Your Television

Influenser: 60- 70- och 90-talet. Inspirerade av artister som Sparklehorse, Grand Archives, Luna och Belle & Sebastian och deras musik beskrivs ofta som mjuk melodisk pop med enkla och minnesvärda refränger.

Debutplattan släpptes sensommaren 2011 och fick ett varmt mottagande av bland annat Anders Jaderup, Sydsvenskan och rankades högt på Kritiker.se. Fina recensioner mottogs från Skånska Dagbladet, Gaffa, Värmlands folkblad och en rad svenska och utländska bloggar.

Sommarscen Malmö

Olika platser i Malmö

Tisdag

(Festival)

sommarscen-logga.jpg

Dans, teater, musik, barnföreställningar och mycket mer hela sommaren på ett 40-tal spelplatser runt om i Malmö.

Sommarscen presenterar varje sommar ca 200 föreställningar under bar himmel, på närmare 40 olika spelplatser runtom i hela Malmö och vill med sitt program ständigt utmana, överraska och inspirera sin publik.

Programmet spänner från det unika och oväntade mötet till det breda och folkliga med allt från barnteater, dans, litterära vandringar och jazz till film, pop, nycirkus, allsång och musik från hela världen.

Föreställningar i både stort och litet format på Pildammsteatern, Hedmanska gården mitt i centrala Malmö samt i parker, vid vattnet och i Malmös stadsmiljö.

Tobias Persson & Anders “Ankan” Johansson

Ribersborgs Kallbadhus

Tisdag

(Show)

mack.jpg

Stand-up med några av Sveriges mest kända och omtyckta komiker från MACK.

På scen ikväll Tobias Persson & Anders “Ankan” Johansson.

Precis som tidigare har du möjlighet att äta före föreställningen om du beställer bord. Ribersborgs Kallbadhus erbjuder en buffé med kallskuret som serveras kl 17.00-18.30. Senast 19.00 måste matgästerna ätit klart för att möbleringen inför föreställningen ska hinna bli klar i tid.

Niki de Saint-Phalle

Moderna Museet

Tisdag

(Konst)

Niki de Saint Phalle var som självlärd konstnär med sina skulpturer och målningar en färgstark och unik aktör på den internationella konstscenen.

Niki de Saint-Phalles skjutmålningar (Tirs) där inbäddade färganpuller vid beskjutning exploderade ut sin färg över assemblage och svulstiga reliefer slog dåtidens internationella konstvärld med häpnad. Med en säregen fantasi och kreativitet utforskade hon ständigt existentiella teman som makt och maktlöshet, förtärande sociala konstruktioner, kön, kärlek och sexualitet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s