Sunday the 8th of July in Swedish

Stockholm

Sally Mann

Fotografiska

Söndag

(Foto)

At Warm Springs © Sally Mann. Courtesy Gagosian Gallery

Utställningen A Matter of Time sträcker sig över närmare fem decenniers produktion.

Sally Mann har i sitt konstnärskap skildrat sina barn och sina djur, sin omgivning, med döden som ett övergripande tema. I Proud Flesh (2004-2009) skapade hon ömsinta porträtt av sin make som lider av en nedbrytande muskelsjukdom. I Body Farm – en plats i Tennessee där människokroppar ligger utspridda för att förmultna, dokumenterade hon döda kroppar.

I Self-Portrait (2012) skapar hon måleriska och i det närmaste abstrakta bilder, där dödligheten ställs intill odödligheten. Men genom alla sina ämnen har Mann varit sitt huvudtema troget: att utforska livets förgängliga natur.

Sally Mann föddes 1951 i Lexington, Virginia och växte upp i en konstnärlig och liberal familj på landet i den religiösa Södern. Mann började fotografera på high school och fortsatte på universitetet, där hon tog en masterexamen i kreativt skrivande.

Véronique Ducharme

Fotografiska

Söndag

(Foto)

© Véronique Ducharme

Den kanadensiska konstnären Véronique Ducharmes arbeten drivs av en djuplodande upplevelse av alteritet och av det fåfänga i att försöka förstå den Andres väsen. Les choses perdues resteront silencieuses (förlorade saker förblir tysta) presenterar verk som gjorts av upphittade klädesplagg i en ansats att uttrycka tomrummet som uppstår vid frånvaron av en mänsklig kropp. Dessa bekanta men ändå främmande former hemsöker rummet under tystnad. Figurerna, som påminner om skalet som insekter lämnar efter sig när de förvandlas, balanserar skickligt mellan det bokstavliga och det kusliga. Bortom sin skenbara låghet förmedlar de en upplevelse av förlust.

Ljus och mörker

Nationalmuseum

Söndag

(Konst)

Prins Eugen: Fabriken. Utsikt från Waldemarsudde mot gamla Saltsjökvarn.

Ljus och mörker visar se ett 70-tal målningar av nordiska sekelskifteskonstnärer som Carl Larsson, Anna Boberg, Bertha Wegman, Eugen Jansson och Anders Zorn, men också lampor, ljusstakar och andra föremål med ljusanknytning. Du får dessutom se några foton där ljuset och skuggan är centrala. Alla föremålen i utställningen kommer från Nationalmuseums egna samlingar.

Slow Art

Nationalmuseum

Söndag

(Konst)

Bild: Skål Snöuggla, Jane Reumert.

Slow Art handlar om perspektiv på tid och tillverkningsprocesser. Med beteckningen introducerar Nationalmuseum ett begrepp för en nutida företeelse inom formområdet. Syftet är att definiera och analysera denna företeelse med utgångspunkt i ett antal föremål i Nationalmuseums samling av konsthantverk och design.

Göteborg

CHITRA GANESH, SHE; THE QUESTION

Göteborgs Konsthall

Söndag

(Konst)

Årets sommarutställning presenterar den internationellt uppmärksammade New York-baserade konstnären Chitra Ganesh (f.1975). I utställningen visas ett brett urval av hennes verk som består av bland annat teckning, video, fotografi och collage.

I centrum för Chitra Ganeshs verk står hinduistiska, grekiska och buddhistiska mytologier och epos, men även mer samtida litteratur, sångtexter, imperialism och queerpolitik. Visuella uttryck hämtas bland annat från Bollywood, 60-talets psykadelia, science fiction och pedagogiska indiska serier, så kallade Amar Chitra Kathas. Ganesh rör sig i mellanrummet där myt och historia möts och skildrar en värld fylld av åtrå, begär, förlust och maktkamp.

Med fast hand dissekerar Ganesh de stora berättelserna och låter kvinnofigurer, som vanligtvis verkar i utkanten av de heroiska myterna, få centrala platser. Kvinnorna skildras som starka rebeller som utmanar sitt eget och andras öden i fantasifyllda och erotiskt laddade historier med surrealistiska drag.

SURROUNDING BACON & WARHOL

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Francis Bacon och Andy Warhol var två av 1900-talets mest uppburna konstnärer men med olika utgångspunkter i sitt sätt att förhålla sig till konst trots att de levde och verkade ungefär samtidigt. Genom att visa nyckelverk av de båda konstnärerna i dialog med andra som arbetat inom, eller i gränslandet mellan, dessa två konstnärliga positioner vill vi sätta fokus på en intressant period i konsthistorien när många av modernismens grundläggande värden omprövades.

Med popkonsten i början av 1960-talet utmanas flera av de grundläggande värderingarna i den tidiga modernismens konstsyn. I en rad konstnärskap uppmärksammas den idémässiga delen av verken på bekostnad av den psykologiskt känslomässiga. Medan Francis Bacon skriver in sig i en lång och rik tradition av modernistiska konstnärer, markerade Andy Warhol början på en ny och mer konceptuell tendens i samtidskonsten.

A, B, Se!

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Under sommaren och hösten uppmärksammar Göteborgs konstmuseum

Barnkulturåret med en särskild utställning för barn och unga. A, B, Se!

lyfter fram ett brett urval av barnboksillustrationer och vill på ett lekfullt sätt

öppna upp till museets samlingaroch inspirera till vidare upptäcktsfärder i

konsten. Utställningen samlar tre klassiker; Bertil Almqvists Barna

Hedenhös blir kungliga och Sverige får sin första regering (1954), Kaj

Beckmans Tummelisa (1967), Sven Hemmels Ture Sventon i Stockholm

(1974) och tre samtida bildberättare; Sara Lundbergs Vita streck (2009)

och Vita streck med Öyvind (2011), Svein Nyhus Snäll (2002), Stina

Wirséns ABC med Rut och Knut (2003).

VILHELM HAMMERSHØI

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Malmö

Sommarjam med Samjam

Moriska Paviljongen

Söndag

(Konsert)

Välkommen till en annorlunda musikupplevelse. Här träffas musiker och jamar, det vill säga spelar improviserat musik med varandra. Sångerskor och sångare äntrar scenen och sjunger improviserat. Det händer även att en och annan klassiker spelas.

Samtida med Max Walter

Malmö Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Malmö Konstmuseum

I utställningen presenteras konstnärer som har olika kopplingar till Max Walter Svanberg. Här visas målningar gjorda av imaginister, surrealister och medlemmar i konstnärsgruppen Cobra.

Vita hästen

Katrinetorp

Söndag

(Opera)

Vita Hästen Katrinetorp

Vita hästen en operett från 1930 av Eric Charell och Hans Müller med musik av Ralph Benatzky. Framförs av Amatörteatergruppen Parkteatern.

Handlingen utspelar sig på värdshuset “Vita Hästen” i Österrike där kyparen Leopold är hemligt förälskad i värdshusvärdinnan Josepha. Operetten är baserad på lustspelet Im weissen Rössl.

Musikfest på Ribban

Ribersborg

Söndag

(Konsert)

musikfest_pa_ribban-343118-5644154.jpg

En musikfest med schlagerkväll och allsång med bland andra artister från Metro on Stage. Musikfesen avslutas med söndagsjazz.

I samband med Malmö Beach Event på Ribersborgs anordnas en musikfest mellan den 5-8 juli. Musikfesten är en hyllning till de positiva krafterna i Malmö och en manifestation för att lyfta fram ideella föreningar och människor som engagerar sig för att hjälpa utsatta människor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s