Tuesday the 12th of June in Swedish

Stockholm

Lenny Kravitz

Gröna Lund

Tisdag

(Konsert)

Rockstjärnan Lenny Kravitz har sålt över 35 miljoner album och vunnit fyra Grammys sedan debutplattan ”Let love rule” från 1989. Nu är han aktuell med nya albumet ”Black and white America” och med hits som ”Are You Gonna Go My Way”, ”Fly Away” och ”It Ain’t Over Til It’s Over” i bagaget kan vi garantera att spelningen på Stora Scen att bli en rockkonsert av historiska mått.

Säsongspremiär för Bring the Noise

Debaser Slussen

Tisdag

(Club)

Säsongspremiär för Bring the Noise

Bring The Noise är tillbaka!

Likt en zombiefilm återupplivar residenterna Bruce Leenus och Nasty Nate sommarplågan med inspiration från B-film, hiphop och “vuxenserier”. Med lite hjälp från sina vänner kokar de ihop en häxblandning brygd på kungfufilmsmusik, funk, punk; junk, 8-bitarsspelmusik, ljuden av trummaskiner och distade gitarrer.

Tosca

Kungliga Operan

Tisdag

(Opera)

Under ett dygn får vi följa konstnären och revolutionären Cavaradossi, den berömda operasångerskan Tosca och Scarpia, Roms tyranniske och korrupte polischef. Passion, våld och triangeldrama i en opera som får publikens puls att slå snabbare.

Puccini skildrar Toscas öde med skarp realism i musik som är lika dramatiskt brutal som skimrande vacker. Regissören Knut Hendriksen låter dramat utspelas i ett autentiskt sekelskifte 1800. Konstnären Björn Brusewitz scenbilder är influerade av tidens grafik.

ETT DRÖMSPEL

Stockholms Stadsteater

Tisdag

(Teater)

ETT DRÖMSPEL

Är det synd om människorna? Guden Indra sänder ner sin dotter till jorden för att undersöka om “människornas jämmer och klagan äga skäl och grund”. Hösten 2011 lät regissören Mattias Andersson en socialantropolog ställa samma fråga till ett antal statistiskt utvalda stockholmare. Svaren finns nu i hans uppsättning av Ett drömspel.

”Och det… Nu berättade du precis innan (skratt) vad ett drömspel handlar om och den där guden som kommer ner och säger att det är synd om människorna, eh, vad är det för gud, kan man ju fun, får jag tankar om då, som inte själv garanterar liksom ett hopp för dom människorna utan själv tittar på situationen och säger att det är synd om människorna. Ehm, jag tänker att det inte, det är antagligen inte den… kristna guden (skratt) iallafall inte den den bilden som jag har av den kristna guden, för den guden skulle inte vara handfallen inför det utan eh… ja, se det med andra ögon, tror jag. Och bara säga det, alltså, det är synd om människorna, som gud, vilken maktlöshet, eller en maktlös gud. Om man nu, om man nu måste ha makt för att va gud det är inte säkert (skratt) det finns väl maktlösa gudar också.”

/Ur Ett drömspel – 67% August Strindberg, 22% dokumentära texter och 11 % Mattias Andersson.

DE TRE MUSKETÖRERNA

Stockholms Stadsteater

Tisdag

(Teater)

DE TRE MUSKETÖRERNA

Unge smalhöftade d’ Artagnan dyker upp en dag från ingenstans. Han har en gitarr på ryggen, en värja i handen och han tänker bli KÄND. Och han vet vart han ska ta vägen. Ryktet om Athos, Aramis och Porthos har till och med nått hålan han kommer från.

BIG DADDY KANE (US)

Strand

Tisdag

(Konsert)

BDK_AFFISCH_test

Sedan hans genombrott 1986 på Cold Chillin´ Records med beryktade ”Juice Crew”, så har Grammy-vinnande rapparen Big Daddy Kane gjort sig namnet som en utav världens bästa och mest uppskattade rappare genom tiderna. Med sin utvecklade rap-stil och sitt sinne för kläder lyckades Big Daddy Kane förändra flowet för Hip-Hop för all framtid.

Kane´s solo karriär raket startade med den legendariska 12″ ”Raw” 1987 och följdes upp med två fantastiska album, ”Long Live Kane”(1988) och ”It´s A Big Daddy Thing”(1989), och Big Daddy Kane hade gjort sig legendarisk under loppet av endast 3 år.

Han har genom åren samarbetat med alla de största producenterna tex. Teddy Riley, Marley Marl, Dj Babu och The Alchemist och har gästat några av de mest innovativa artisterna inom musik, alla från Paul Simon, Quincy Jones, Patti LaBelle till TuPac.

Han är känd för sina extremt underhållande shower och nu äntligen kommer han hit! ””

Göteborg

VILHELM HAMMERSHØI

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konst)

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Konstnärens mest omtalande verk är hans stilla, tomma interiörer ibland störda genom närvaron av en ensam figur. Bilderna är målade i ett litet tonomfång. De glest möblerade rummen utstrålar en nästan hypnotisk tystnad och en känsla av melankoli. Motiven kommer oftast från hans eget hem men inget är tillfälligt. Interiörerna är iscensatta och noggrant övervägda. I verkligheten var inredningen inte så sparsam som hans bilder antyder.

Här visas i en liten utställning två verk ur Göteborgs konstmuseums samlingar tillsammans med fyra målningar inlånade från Den Hirschsprungske Samling i Köpenhamn.

SURROUNDING BACON & WARHOL

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konst)

Francis Bacon och Andy Warhol var två av 1900-talets mest uppburna konstnärer men med olika utgångspunkter i sitt sätt att förhålla sig till konst trots att de levde och verkade ungefär samtidigt. Genom att visa nyckelverk av de båda konstnärerna i dialog med andra som arbetat inom, eller i gränslandet mellan, dessa två konstnärliga positioner vill vi sätta fokus på en intressant period i konsthistorien när många av modernismens grundläggande värden omprövades.

Med popkonsten i början av 1960-talet utmanas flera av de grundläggande värderingarna i den tidiga modernismens konstsyn. I en rad konstnärskap uppmärksammas den idémässiga delen av verken på bekostnad av den psykologiskt känslomässiga. Medan Francis Bacon skriver in sig i en lång och rik tradition av modernistiska konstnärer, markerade Andy Warhol början på en ny och mer konceptuell tendens i samtidskonsten.

Det är en tid när ny syn på det konstnärliga skapandet bryter fram, påverkad av ett starkt intresse för populärkultur och masskulturens betydelse i samhället. Denna utveckling innebar en förändrad syn på konstnärlig kreativitet men också att barriärerna mellan konst och andra mänskliga aktiviteter blev mindre tydliga. Konstnärerna hämtade inspirationen till sin konst inte bara från ett omedvetet inre utan även från underhållningsindustrin, reklam, mode, och design, et cetera.

I utställningen visas, förutom Warhol och Bacon, verk av en rad kända konstnärer som Martin Kippenberger, David Hockney, Barbro Östlihn, Erró, Niki de Saint-Phalle, Lena Svedberg och Sigmar Polke.

EDVARD MUNCH: Kärlek, ångest och död

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konst)

I årets andra presentation om Munchs grafik, Edvard Munch: kärlek, ångest och död, visas nästan uteslutande verk ur Edvard Munchs “Livsfris”, en serie konstverk med tema kärlek, ångest och död. Sju av åtta verk i utställningen räknas till denna fris, som till stor del bygger på händelser och skeenden i Munchs liv. De flesta av verken är djupt personliga och visar hans återkommande tankar kring döden och hans ambivalenta förhållande till kärleken och kvinnan. Här visas bland annat några av Munchs mest högklassiga grafiska blad: Madonna (1895/1902), Vampyr II (1895/1902), Det sjuka barnet I (1894) och Kyss (1895).

Senaste gången grafik av Munch ställdes ut på Göteborgs konstmuseum var för tio år sedan. Då ingick bladen i museets omfattande, och välbesökta, Edvard Munch-utställning.

Malmö

Sir Jay & Lester Jackman

Moriska Paviljongen

Tisdag

(Konsert)

MoPa Jazz Bar • Sir Jay & Lester Jackman  • Moriska Paviljongen

Varje tisdag förvandlar vi bistron till en liten oas för jazzälskare. MoPa Jazz Bar tar dig med till 20-talets New Orleans, efterkrigstidens Paris, östblockets hemliga jazzkällare och dagens vibrerande jazzklimat runt Öresund.

Tisdag 12 juni · entré kl 21-01 · fritt inträde

Sir Jay & Lester Jackman förvandlar vår bistro till en alternativ jazzscen med open jamsession! Kvällen startar med svängig Caribbean jazz med väletablerade jazzmusiker som får det att ånga i huset. Jörgen Åsling är motor i Sir Jay & his Blue Orchestra, samt Trinidads egen Lester Jackman som bland annat spelat många år med Peps Persson med sina välljudade oljefat… Därefter är alla som vill välkomna att delta på scenen!

”Jazz is people’s music, a collectivity…”

Sommarscen Malmö

Olika platser i Malmö

Tisdag

(Festival)

sommarscen-logga.jpg

Dans, teater, musik, barnföreställningar och mycket mer hela sommaren på ett 40-tal spelplatser runt om i Malmö.

Sommarscen presenterar varje sommar ca 200 föreställningar under bar himmel, på närmare 40 olika spelplatser runtom i hela Malmö och vill med sitt program ständigt utmana, överraska och inspirera sin publik.

Programmet spänner från det unika och oväntade mötet till det breda och folkliga med allt från barnteater, dans, litterära vandringar och jazz till film, pop, nycirkus, allsång och musik från hela världen.

Föreställningar i både stort och litet format på Pildammsteatern, Hedmanska gården mitt i centrala Malmö samt i parker, vid vattnet och i Malmös stadsmiljö.

Max Walter Svanberg – 100 år

Malmö Konstmuseum

Tisdag

(Konst)

© Andreas Nilsson/ Malmö Konstmuseum

Malmökonstnären och surrealisten Max Walter Svanberg uppmärksammas med en stor utställning i samband med att det är 100 år sedan hans födelse.

Malmökonstnären Max Walter Svanberg (1912-1994) var inte bara en stor svensk surrealist utan spelade även en viktig roll inom det internationella konstetablissemanget. Alla hans bilder är hyllningar till kvinnan, som för honom var en sällsam hybrid av vision och verklighet.

Max Walter Svamberg är i Sverige mest känd för att han var med och bildade konstnärsgruppen Imaginisterna 1948 i Malmö tillsammans med Carl Otto Hultén, Anders Österlin, Gösta Kriland och Gudrun Åhlberg. Imaginisterna intresserade sig för det irrationella och det undermedvetna. De hade surrealismen som inspirationskälla och med sin fantasistimulerande konst ville de befria människan från samhällets och konventionernas tryck. Svanberg deltog i många internationella utställningar och 1953 vid en utställning i Paris kom Max Walter i kontakt med surrealistpoeten André Breton och dennes surrealistkolleger vilka han senare samarbetade med.

På Malmö Konstmuseum kommer visas både originalverk respektive grafiska verk ur museets stora Max Walter Svanberg samling på totalt 160 verk inom tidsramen från mitten av 1920-talet fram till början av 1970-talet.

Mode utan midja

Malmö Museer

Tisdag

(Konst)

Mode utan midja

Efter första världskrigets slut växte ett helt nytt klädmode fram. 1920-talet blev en brytpunkt och kvinnoidealet förändrades dramatiskt.

De traditionella kvinnoattributen, håret, brösten och midjan förlorade i betydelse. Nu gällde det i stället att visa benen. Kjolen slutade vid knäna, håret var kortklippt och bröstet platt. Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. ”Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch. I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser. I samarbete med Malmö Konstmuseum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s