Sunday the 10th of June in Swedish

Stockholm

RIX FM Festivalen

Kungsträdgården

Söndag

(Festival)

rix

I år bjuder RIX FM på artisterna Danny, Dead By April, Erik Hassle, James Morrison,

Loreen, Moa Lignell, Rebecca Ferguson, Sons of Midnight och Agnes.

Jason & Medea

Drottningholms Slottsteater

Söndag

(Opera)

Program folder - Jason & Medea (Il Giasone) at Drottningholms Slottsteater

På italienska, textas till svenska. Speltid ca 3 timmar inkl 20 minuters paus.

Jason & Medea (Il Giasone) uruppfördes i Venedig 1649 och var den mest populära operan under hela 1600-talet. Handlingen bygger på den antika berättelsen om Jason och Medea, där lust, besatthet och passion är viktiga beståndsdelar. Ett blodfyllt drama om kärlekens villkor med komiska commedia dell’arteinslag.

DE TRE MUSKETÖRERNA

Stockholms Stadsteater

Söndag

(Teater)

DE TRE MUSKETÖRERNA

Unge smalhöftade d’ Artagnan dyker upp en dag från ingenstans. Han har en gitarr på ryggen, en värja i handen och han tänker bli KÄND. Och han vet vart han ska ta vägen. Ryktet om Athos, Aramis och Porthos har till och med nått hålan han kommer från.

Ett dockhem

Dramaten

Söndag

(Teater)

Av kärlek till sin man är Nora beredd att göra vad som helst. Hennes äktenskap med bankdirektör Thorvald Helmer är till synes fläckfritt, men under ytan lurar mörka hemligheter som håller på att slå deras ytliga och övererotiska tillvaro i spillror. I sin vilja att upprätthålla fasaden har hon brutit mot lagen – något han aldrig kommer att förlåta. Sanningen är på väg att uppdagas och den kommer att förändra både Nora och hela hennes omgivning.

Ibsens skandalsuccé debatterades på sin tid över hela Europa. Sedan dess har pjäsen aldrig lämnat scenerna utan behållit sin aktualitet: vad är ett äktenskap och hur ser den osynliga maktkampen ut?

Fanny och Alexander

Dramaten

Söndag

(Teater)

Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm och tv-serie Fanny och Alexander har blivit pjäs på Dramatens stora scen, där den sedan premiären spelat för utsålda hus. Föreställningen är regisserad av Stefan Larsson som har en rad Dramatensuccéer i ryggen, senast Höstsonaten och Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman samt En familj – August:Osage County av Tracy Letts.

Fanny och Alexander hade ursprungligen premiär 1982 och kom i två versioner – som långfilm och som en längre tv-serie. Filmen belönades som första icke engelskspråkiga film med fyra Oscars. Filmen sticker också ut som Bergmans mest livfulla film, en mustig och publiktillvänd historia.

Göteborg

Trollflöjten

GöteborgsOperan

Söndag

(Opera)

Pamina har blivit bortförd av den store Sarastro, ledare för ett brödraskap av heliga män, som vill rädda Pamina från moderns fördärvliga inflytande på henne. Modern som går under namnet Nattens drottning, anlitar den godtrogne ynglingen Tamino för att hämta hem dottern igen.

Trollflöjten är en musikaliskt svindlande saga med ett klarögt livsallvar, lika hjärtslitande dramatisk som komisk och underhållande. Rikard Bergqvists succéuppsättning av denna Mozarts sista opera hade premiär i november 2009 och blev en enorm framgång, lovordad av både press och publik. På grund av den stora efterfrågan lades ytterligare åtta föreställningar till de ursprungliga fjorton. Nu kommer uppsättningen tillbaka.

Crossroads

Lorensbergsteatern

Söndag

(Konsert)

Svenska Balettskolan – Crossroads

Vårens föreställning innehåller flera olika koreografier, allt ifrån klassisk balett till modern koreografi med influenser från b la musik, konst och människan.

Koreograferna i år är:

Celia Berndzen, f.d. elev på Svenska Balettskolan i Göteborg, har också gått på Yrkesdansprogrammet Kungliga Svenska Balettskolan. Är pedagog och koreograf på bl.a. 3:e våningen och Svenska Balettskolan

Eileen Jones, Svenska Balettskolans dansteaterproducent, pedagog och koreograf.

Patrick Migas, dansare på GöteborgsOperan som gjort ett stycke för alla killar på skolan. I hans koreografi medverkar också gitarristen Alexander Strandell från gruppen Diamond Dawn.

Hlin Hjalmarsdottir från Island. Arbetar på GöteborgsOperan och har också arbetat med Cullbergbaletten.

Terry Wright, dansledare, pedagog och koreograf på Tring Park School for the Performing Arts, England. Terry kommer hit tillsammans med fyra killar från skolan som tillsammans med våra tjejer i 9:an framför hennes koreografi

Stephan Fuchs, balettchef i tyskland. Stephan har arbetat med oss i många år och ska göra neoklassisk balett för år 8 och 9.

Sören du Hoffman, från New York. F.d. dansare på GöteborgsOperan, medverkar i vår i uppsättningen av Dirty Dancing, i vilken han kommer ha huvudrollen till hösten.

Nancy Turano, från New York. Arbetar bla på Alvin Ailey o NTD company, New Jersey.

Bradley Shelver , från Sydafrika. Dansare o koreograf arbetar bl.a. på Alvin Ailey NY

EDVARD MUNCH

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

I årets andra presentation om Munchs grafik, Edvard Munch: kärlek, ångest och död, visas nästan uteslutande verk ur Edvard Munchs “Livsfris”, en serie konstverk med tema kärlek, ångest och död. Sju av åtta verk i utställningen räknas till denna fris, som till stor del bygger på händelser och skeenden i Munchs liv. De flesta av verken är djupt personliga och visar hans återkommande tankar kring döden och hans ambivalenta förhållande till kärleken och kvinnan. Här visas bland annat några av Munchs mest högklassiga grafiska blad: Madonna (1895/1902), Vampyr II (1895/1902), Det sjuka barnet I (1894) och Kyss (1895).

Senaste gången grafik av Munch ställdes ut på Göteborgs konstmuseum var för tio år sedan. Då ingick bladen i museets omfattande, och välbesökta, Edvard Munch-utställning.

VILHELM HAMMERSHØI

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Konstnärens mest omtalande verk är hans stilla, tomma interiörer ibland störda genom närvaron av en ensam figur. Bilderna är målade i ett litet tonomfång. De glest möblerade rummen utstrålar en nästan hypnotisk tystnad och en känsla av melankoli. Motiven kommer oftast från hans eget hem men inget är tillfälligt. Interiörerna är iscensatta och noggrant övervägda. I verkligheten var inredningen inte så sparsam som hans bilder antyder.

Här visas i en liten utställning två verk ur Göteborgs konstmuseums samlingar tillsammans med fyra målningar inlånade från Den Hirschsprungske Samling i Köpenhamn.

Malmö

The Garden State

Debaser

Söndag

(Film)

The Garden State

“You gotta hear this one song. It’ll change your life, I swear.”

Nathalie Portman uttalar dessa ord som om det vore en självklarhet, till Zach Braff, i inledningen av filmen Garden State från 2004. Orden gäller The Shins låt “New Slang.”

Precis så vill vi att du ska känna hos oss på vår uteservering i sommar. Det ska alltid finnas en låt som rör om i hjärttrakten. En drink som låter hallonsmaken sitta kvar länge. En maträtt som du vill aldrig ska ta slut. En konsert som dyker upp när du tänker tillbaks på sommaren 2012. Ett möte med människor som förändrar livet.

Vi bjuder in till vår egen Garden State på udda sommardagar, med fri entré och opretentiöst häng med bra musik, och hoppas att livet förändras en liten smula, varje gång, varje natt.

Varmt välkomna.

Samtida med Max Walter

Malmö Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Malmö Konstmuseum

I utställningen presenteras konstnärer som har olika kopplingar till Max Walter Svanberg. Här visas målningar gjorda av imaginister, surrealister och medlemmar i konstnärsgruppen Cobra.

Jeanette Land Schou

Skånes Konstförening

Söndag

(Konst)

Jeanette Land Schou

I sina fotografiska verk närmar sig Jeanette Land Schou naturen ur en nästan anti-estetisk vinkel.

I utställningen Landscape with weeds presenterar Jeanette en högst personlig syn på naturen runt omkring oss. Hennes bilder är stillsamma, nästan poetiska och samtidigt ett krasst konstaterande av naturen i dess inte alltid vackraste form. Tagna i samma anda som det romantiska naturmåleriet antar ogräsen i bilderna en mystisk och förskönad skepnad.

Max Walter Svanberg – 100 år

Malmö Konstmuseum

Söndag

(Konst)

© Andreas Nilsson/ Malmö Konstmuseum

Malmökonstnären och surrealisten Max Walter Svanberg uppmärksammas med en stor utställning i samband med att det är 100 år sedan hans födelse.

Malmökonstnären Max Walter Svanberg (1912-1994) var inte bara en stor svensk surrealist utan spelade även en viktig roll inom det internationella konstetablissemanget. Alla hans bilder är hyllningar till kvinnan, som för honom var en sällsam hybrid av vision och verklighet.

Max Walter Svamberg är i Sverige mest känd för att han var med och bildade konstnärsgruppen Imaginisterna 1948 i Malmö tillsammans med Carl Otto Hultén, Anders Österlin, Gösta Kriland och Gudrun Åhlberg. Imaginisterna intresserade sig för det irrationella och det undermedvetna. De hade surrealismen som inspirationskälla och med sin fantasistimulerande konst ville de befria människan från samhällets och konventionernas tryck. Svanberg deltog i många internationella utställningar och 1953 vid en utställning i Paris kom Max Walter i kontakt med surrealistpoeten André Breton och dennes surrealistkolleger vilka han senare samarbetade med.

På Malmö Konstmuseum kommer visas både originalverk respektive grafiska verk ur museets stora Max Walter Svanberg samling på totalt 160 verk inom tidsramen från mitten av 1920-talet fram till början av 1970-talet.

Sommarscen Malmö

Olika platser i Malmö

Söndag

(Festival)

sommarscen-logga.jpg

Dans, teater, musik, barnföreställningar och mycket mer hela sommaren på ett 40-tal spelplatser runt om i Malmö.

Sommarscen presenterar varje sommar ca 200 föreställningar under bar himmel, på närmare 40 olika spelplatser runtom i hela Malmö och vill med sitt program ständigt utmana, överraska och inspirera sin publik.

Programmet spänner från det unika och oväntade mötet till det breda och folkliga med allt från barnteater, dans, litterära vandringar och jazz till film, pop, nycirkus, allsång och musik från hela världen.

Föreställningar i både stort och litet format på Pildammsteatern, Hedmanska gården mitt i centrala Malmö samt i parker, vid vattnet och i Malmös stadsmiljö.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s