Sunday the 3th of June in Swedish

Stockholm

Smaka på Stockholm

Kungsträdgården

Söndag

(Festival)

Öppet: 1 – 6 juni, kl. 11.00-23.30 under alla dagar utom 6 juni då det stänger kl. 22.00.

Smaka på Stockholm är en försommarfest som årligen besöks av hundratusentals människor

med ett gemensamt intresse ­för mat och dryck. Här får du nya spännande smakupplevelser,

du hittar också gamla favoriter.

Varje dag under Smaka på Stockholm fylls Kungsträdgårdens Stora Scen av artister.

Några ligger på årets topplistor, andra har långa karriärer bakom sig. Andra har du

aldrig hört talas om, men när de slår igenom kommer du att kunna berätta att du

hörde deminnan de blev stora. Flera gånger om dagen avbytes artisterna av stjärnkockar

som vant intar Stora Scen för lustfyllda kockdueller.

I år, 2012, är det för 21:a gången som detta avgiftsfria evenemang slår upp portarna i Kungsträdgården.

Pitbull

Fryshuset – Arenan

Söndag

(Konsert)

PITBULL TILL FRYSHUSET ARENAN!

Alex Sayz öppnar för Pitbull i helgen

Pitbull:

Han är en av förra årets mest framgångsrika artister i Sverige (och i världen), senaste skivan sålde guld här, singlarna har alla sålt multiplatina och hans låt ”On The Floor”, som han gör tillsammans med Jennifer Lopez, har över en halv miljard visningar på YouTube!

Vi kan nu glädjande meddela att Pitbull, en av världens just nu största artister, kommer till Sverige för en exklusiv konsert på Arenan i Stockholm den 3 juni. Biljetterna släpps på måndag den 19 mars kl 09:00.

3.6 – Stockholm, Fryshuset – Arenan

Alex Sayz, eller Alex Ghanati som han egentligen heter, är Stockholmsproducenten och DJ:n vars mixsamling har spelats över 1.000.000 på Spotify bara i Sverige. Hans debutalbum “Pulse 128-130” har hyllats av kritiker och fans och hans låtar ”Shame On Me” och ”Hate To Love” har tillsammans legat över 33 veckor på Billboardlistan. Listan med bedrifter från denne svensk och hans progressiva house kan göras lång. Vi nöjer oss med att konstatera att söndagens konsert med Pitbull i Stockholm nu blir komplett.

Kronos Quartet

Konserthuset

Söndag

(Konsert)

Kronoskvartetten

Genreöverskridande och ständigt utforskande Kronoskvartetten gör verkligen skäl för sitt rykte när de nu kommer till Konserthuset för en mycket spännande konsert. Dels presenteras ett uruppförande i samarbete med svenska duon Hurdy-Gurdy, dels bjuder man på idel Sverigepremiärer bland de andra verken, inte minst Steve Reichs mycket uppmärksammade 11 september-betraktelse WTC 9/11. Samtliga verk är skrivna eller arrangerade speciellt för Kronoskvartetten.

Kronoskvartetten tilldelades Polar Music Prize vid en ceremoni i Konserthuset i augusti 2011. Motiveringen löd: I snart 40 år har Kronos Quartet revolutionerat stråkkvartettens möjligheter, både vad det gäller stil och innehåll. Samma strikta kammarmusikaliska ensemble som Mozart och Beethoven skrev för – två violiner, en viola och en cello – kan även användas för att kommentera det världspolitiska läget, tolka avantgardistisk rockmusik och för att inkorporera musik från alla världsdelar.

Jason & Medea

Drottningholms Slottsteater

Söndag

(Opera)

På italienska, textas till svenska. Speltid ca 3 timmar inkl 20 minuters paus.

Jason & Medea (Il Giasone) uruppfördes i Venedig 1649 och var den mest populära operan under hela 1600-talet. Handlingen bygger på den antika berättelsen om Jason och Medea, där lust, besatthet och passion är viktiga beståndsdelar. Ett blodfyllt drama om kärlekens villkor och maktspel!

Mora Träsk

Cirkus

Söndag

(Show)

Mora Träsk gästar Cirkus i Stockholm i juni 2012!

Parketten är utan stolar men till största delen under föreställningen sitter man på golvet.

I loger och på läktare är det stolsplatser som vanligt.

SISYFOS – BACK ON TOP

Stockholms Stadsteater

Söndag

(Teater)

SISYFOS - BACK ON TOP

Med underfundig humor och fysisk vitalitet tacklar Lars Bethke och de sex fenomenala musikerna i New Tango Orquesta vardagens små frågor och livets stora. Ett hopfällbart scenrum, en radiostyrd sten och en orkester i ständig rörelse, fyller scenen i denna magiska och uppfinningsrika föreställning.

Missing Link produktion i samarbete med Riksteatern.

TRIBADERNAS NATT

Stockholms Stadsteater

Söndag

(Teater)

TRIBADERNAS NATT

Dagmarteatern i Köpenhamn år 1889, kvällsrepetition av August Strindbergs Den starkare. Plötsligt står han där, författaren. På scenen: den snart före detta hustrun Siri och… hon. Marie David. “Den lilla motbjudande danska tribaden”. Den där fasansfulla natten för tre år sen, vad var det egentligen som hände?

Fiktion och verklighet blandas ihop i P O Enquists hyllade pjäs om äktenskapet, sexualiteten och skrivandet.

The Original Band

Scalateatern

Söndag

(Konsert)

A tribute ABBA show live on stage with dancers and orchestra!

En glänsande föreställning med Anki Albertsson, Patrik Lundström, Joakim Niehoff, Malin Kernby och The Original Band.

The Original Band utgörs av: JOHAN STENGÅRD, MICKE AREKLEV, MIKE WATSON, ROGER PALM, PER LINDVALL och ÅKE SUNDQVIST, och de spelar världshits som Dancing Queen, The Winner Takes It All, Fernando, Voulez-Vous, Super Trouper, Mamma Mia, Take A Chance On Me, etc…..!

Samt kör och dansare.

Göteborg

The Tallest Man On Earth

Pustervik

Söndag

(Konsert)

Den exceptionellt begåvade indiefolksångaren Kristian Matsson aka The Tallest Man On Earth har genom sin orubbliga vision och sin övertygelse om den inneboende styrkan i sång, melodi och text blivit en livsviktig angelägenhet för musikälskare världen över. Den karismatiska Dalakarln Matsson är en kompromisslös artist vars brinnande passion rinner genom varje ton, fras och andetag. På scen som växer sig The Tallest Man On Earth ännu mäktigare, med den unikt säregna rösten, de fullkomliga melodierna och den brilljanta gitarrspelet. Förenat med den råa känslan, brutala ärligheten och djupa intensiteten hos en närmast besatt ung man lämnas publiken trollbunden, förförd och fullkomligt hänförd.

Hyllningar som “a natural-born folksinger, earnest, clever, and comforting.” – Pitchfork har följt unge herr Matsson sedan debuten med “Shallow Grave” på lilla svenska indielabeln Gravitation. Numera släpps The Tallest Man On Earth av favoritlabeln Dead Oceans och andra plattan “The Wild Hunt” var ett mästerverk som innebar genombrottet, plattan fick “Best New Music”-taggen och febriga 8.5 På Pitchforkskalan, samt unisona hyllningar från Sonic (10/10), Uncut (4/5) och The Guardian (4/5) för att nämna några.

Den 12 juni släpps den efterlängtade nya plattan ”There’s No Leaving Know”. Artister med samma integritet och dignitet blir alltmer sällsynta, ta chansen att uppleva en av våra främsta artister idag.

Regnbågsgalan

Liseberg

Söndag

(Konsert)

Regnbågsgalan avslutar HBTQ-festivalen i Göteborg på Liseberg söndagen den 3 juni. Här är några av de artister som kommer för att hylla den obegränsade kärleken.

Regnbågsparaden går från Kanaltorget kl 15.00 och avslutas med Regnbågsgalan framför Stora scenen på Liseberg. Den musikaliska uppvärmningen som drar igång klockan 17.00 står DJ Markus Gisslén och Gretchen för. En riktigt dansant överraskning utlovas med Gretchen och Jenny Silver. På scenen finns också Dead By April och Youngblood. Dessutom kommer Lili & Sussie och MaryJet att bjuda på en härlig show.

Jenny Silver & Gretchen

Schlagerdrottningen Jenny Silver och Galadragqueenen Gretchen – gala, humor, fantastisk sång och en överraskning utlovas.

Dead By April

Dead By April – ett av Göteborgs hetaste metalband – bjuder på både growl och pojkbandssång.

Youngblood

De fem killarna i pojkbandet Youngblood tog sig hela vägen till ”Andra Chansen” i årets Melodifestival med den självbetitlade låten ”Youngblood”. De har precis släppt sitt debutalbum ”Running Home To You”.

Lili & Susie

Med otaliga hits på topplistan regerade systrarna det sena 80-talets dansgolv med låtar som Oh Mama och What’s tha Colour of Love.

MaryJet

Bakom MaryJet står 29-åriga Mariett Hansson som utsågs till ”Årets Homo” på ”Gaygalan” 2010 efter att hon knep fjärdeplatsen i ”Idol 2009”.

Anton Hysén

Fantastisk fotbollsspelare och förebild. När Anton kom ut som den första öppet homosexuella fotbollsspelaren i Sverige satte han Göteborg på världskartan.

Giselle

GöteborgsOperan

Söndag

(Balett)

Giselle är en ung flicka på landsbygden som blir kär i främlingen Albrecht, en adelsman. Han visar sig dock ha en fästmö bland de sina. Hans svek leder till Giselles död. Men när skogens nattliga andar, vilierna, ska hämnas sveket mot deras syster, griper Giselle in…

Dansens Hamlet – så kallas denna 1800-talsbalett, en av världens mest dansade. Balettens motiv omfattar starka känslor, kärlek, svek, hämnd, att inte kunna välja eller välja fel; tidlösa teman som även i vår tid påverkar vår livslycka. Denna nya produktion av Holländska Nationalbaletten, efter Petipas/Corallis/Perrots version från 1841, utspelar sig i slutet på 1700-talet, d v s i början på den romantiska eran. Rachel Beaujean, chef för den konstnärliga personalen vid den Holländska Nationalbaletten har, tillsammans med den f d internationella stjärnsolisten Ricardo Bustamante, gjort en revision av denna romantikens klassiker och försökt lyfta dess tidlösa prägel och visa hur Giselle talar till oss än idag. Scenografin och kostymerna av Toer van Schayk är besjälade av de historiska förlagorna, med romantikens tyllkjolar, trolsk natur och tåspetsskor. Detta gästspel av ett av Europas främsta balett-kompanier kommer att ge oss allt man kan önska sig av klassisk, romantisk balett: mystik, skönhet och poetisk fantasi, fjärran från vardagens trivialiteter, allt med den klassiska baletteknikens alla finesser i centrum.

SURROUNDING BACON & WARHOL

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Francis Bacon och Andy Warhol var två av 1900-talets mest uppburna konstnärer men med olika utgångspunkter i sitt sätt att förhålla sig till konst trots att de levde och verkade ungefär samtidigt. Genom att visa nyckelverk av de båda konstnärerna i dialog med andra som arbetat inom, eller i gränslandet mellan, dessa två konstnärliga positioner vill vi sätta fokus på en intressant period i konsthistorien när många av modernismens grundläggande värden omprövades.

Med popkonsten i början av 1960-talet utmanas flera av de grundläggande värderingarna i den tidiga modernismens konstsyn. I en rad konstnärskap uppmärksammas den idémässiga delen av verken på bekostnad av den psykologiskt känslomässiga. Medan Francis Bacon skriver in sig i en lång och rik tradition av modernistiska konstnärer, markerade Andy Warhol början på en ny och mer konceptuell tendens i samtidskonsten.

Det är en tid när ny syn på det konstnärliga skapandet bryter fram, påverkad av ett starkt intresse för populärkultur och masskulturens betydelse i samhället. Denna utveckling innebar en förändrad syn på konstnärlig kreativitet men också att barriärerna mellan konst och andra mänskliga aktiviteter blev mindre tydliga. Konstnärerna hämtade inspirationen till sin konst inte bara från ett omedvetet inre utan även från underhållningsindustrin, reklam, mode, och design, et cetera.

Malmö

Sunshines sommarjazz + Brunch

Debaser

Södnag

(Konsert)

Sunshines sommarjazz + Brunch

Sunshine State spelar musik på debaser den 3 juni, 1 juli och den 5 augusti.

Det är brunch mellan 11:00-14:00 och sen är det a la carte-meny för er som vill äta.

Sunshine State spelar 17:00-20:00 då är ni hemskt välkomna att komma förbi och ta en öl eller äta och lyssna.

Malmöflickornas Vårgala

Malmö Opera

Söndag

(Konsert)

Välkomna till Malmöflickornas Vårgala på Malmö Opera den 2 juni kl. 18 och 3 juni kl.16. Vi bjuder på en omväxlande show med bollar, band, sjalar, sång och dans där hela föreningen medverkar.

Gästartist och konferencier: Marianne Mörck.

Alexander Gutke

Malmö Konsthall

Söndag

(Konst)

Utställningen med den svenske konstnären Alexander Gutke (född 1971), som huvudsakligen använder sig av kameror, film- och diaprojektorer i sitt skapande

Alexander Gutke arbetar i en konceptuell och minimalistisk tradition. Han utforskar rymd, ljus, skugga, mörker och tomrummets oändlighet med hjälp av kameror, film- och diaprojektorer. Gutke undersöker dessa tekniska apparater som objekt och mekaniska anordningar och använder dem som verktyg och objekt i sina verk och i sitt berättande – vilket skapar en visuell magi och en poetisk och mystisk materialism.

De kameror, 16mm filmprojektorer och den övriga fotografiska apparatur som Gutke intresserar sig för har i vår digitala tidsålder blivit tämligen föråldrade, men Gutke framhåller värdet i dessa underverk från 1900-talet. Han både undersöker och bokstavligen dissekerar dessa apparater, och väcker dem på så sätt åter till liv, till ett nytt liv. Gutke skapade år 2005 det poetiska verket “Exploded View”. Betraktaren färdas genom en diaprojektor av märket Kodak Carousel och ser insidan; skiva för skiva, bild för bild – genom seriens 81 diabilder. Denna inre resa visas med en likadan Kodak Carousel, vars inre bilderna skildrar.

Ett annat verk där en diaprojektor och dess funktion undersöks är “Lighthouse” (2006). Här roterar en ljusrektangel långsamt 360 grader, bild för bild. Ljusets poesi och apparaterna har en viktig och central roll i Gutkes konstnärskap. I andra verk som HD-videoprojektionen “Cine-scope” (2008) utforskar han själva den fysiska filmen och bjuder betraktaren på en filmisk trompe l’oeil-resa. Utan varje form av föreställande bilder eller berättande visar denna storskaliga projektion – genom verkliga och simulerade animerade dammpartiklar och repor – filmens materialitet och celluloidens hjärta med dess skavanker och skönhetsfläckar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s