Thursday the 31th of May in Swedish

Stockholm

Timbuktu

Gröna Lund

Torsdag

(Konsert)

Jason ”Timbuktu” Diakité har blivit en av landets största hiphopartister med hitlåtar som ”Det löser sig”, ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” och ”Resten av ditt liv”. Den 31 maj kl. 20.00 gästar han Gröna Lunds Stora Scen.

SOAP

Hamburgerbörs

Torsdag

(Show)

Med mycket humor, djärvhet och stor kroppskontroll framförs spektakulära akrobatnummer som inte liknar något du tidigare sett. I en scenografi av vatten och hala ytor, en miljö som oftast manar till försiktighet, skapar SOAP helt nya och häpnadsväckande akter. Det här är inget du bör testa hemma – kom till Hamburger Börs och upplev förstklassigt artisteri i en extraordinär inramning.

Regisserad av Markus Pabst & Maximilian Rambaek.

Producerad av Circle of Eleven

JOHN PATITUCCI, JON COWHERD, ADAM CRUZ

Fasching

Torsdag

(Konsert)

Med hela arton år i samarbete med Chick Corea har Patitucci satt en tydlig prägel på Coreas musik, likväl i samarbetet med B.B. King, Bonnie Raitt, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Wynton Marsalis och Freddie Hubbard, för att nämna några få. John Pattitucci har ett särpräglat basspel som klart varit en drivande motor för många av jazzens förgrundsgestalter. Trots sin milslånga förteckning av samarbeten hör du honom i hela 16 albumreleaser under eget namn vilket gör honom till en av dagens mest inflytelserika musiker och kompositörer. Vi kan nog kalla John Pattitucci en av jazzens stora.

Howler & Hooded Fang

Debaser Slussen

Torsdag

(Konsert)

Howler + Hooded Fang Dj: Gimme Indie

Howler beskrivs bäst som 60’s garage indie punk och är Jordan Gatesmith kärleksprojekt. Efter att ha startat flertalet band med regional framgång ville den musikaliska arbetsnarkomanen Jordan koncentrera sitt skapande på ett band och nå ut till den stora massan. Efter att ha startat ett nytt band i veckan under två månaders tid stod ett av dom ut. Detta var Howler och det är under detta namn Jordan Gatesmith tillsammans med Brent Mayes, Ian Nygaard, Max Petrek och France Camp kommer att framföra sin musik för oss lyckligt lottade svenskar.

Jordans röst beskrivs bäst som en något ungdomligare version av Lux Interior, dovt och gutturalt fyllt av attityd. Howler beskriver sig själva som en blandning av The Cramps och The Replacements med ett stänk av VU och vi kan inte göra annat än att hålla med. Det låter som gammaldags ungdomsrevolt för en modern värld. Glatt, fartyllt, kaxigt med en portion gammal hederlig amerikansk ”fuck it” attityd.

Support denna kväll är kanadensiska Hooded Fang som bjuder på fantastisk indiesurf i charmerande toner. En drömsk blandning av garage och surf resulterar i ett lyckligt rus som snabbt sprider sig hos den som har turen att uppleva Hooded Fang live. Nu aktuella med andra studioalbumet Tosta Mista som mötts av fina recensioner av bland annat Gaffa kommer Hooded Fang att bjuda på sina allra senaste, mest välgjorda melodier.

Gimme Indie spelar skivor under kvällen!

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Howler (US)

Howler kommer från Minneapolis. 2011 släppte de sin debut-EP “This One’s Different” och signades kort därefter till Rough Trade Records som släppte debut-EPn i England i augusti samma år. Debutalbumet “America Give Up” släpptes i januari 2012.

20:30 Hooded Fang (CA)

Kanadensiska Hooded Fang bildades 2007 och består av April Aliermo, Daniel Lee, Lane Halley och D. Alex Meeks. Deras första EP släpptes på egen hand 2008 och debutalbumet ”Album” likaså 2010, distrubuerad av Outside Music. Både EP och debutalbum möttes med fin kritik. Senaste albumet “Tosta Mista” släpptes 2011

Sylfiden

Kungliga Operan

Torsdag

(Balett)

James blir förförd av Sylfiden – en kvinnlig luftande – på sin bröllopsdag. Av häxan Madge får han en sjal att hålla fast henne med, men när han försöker faller hennes vingar av och hon dör. För man kan väl inte fånga en dröm?

Sylfiden är den nya, romantiska balettens genombrottsverk. August Bournonvilles version av den tragiska baletten är en av de äldsta koreografier som fortfarande dansas av balettkompanier runt om i världen. 2012 är det 150 år sedan den hade premiär i Stockholm.

The Tallest Man On Earth

Södra Teatern

Torsdag

(Konsert)

Äntligen! Som vi har väntat! The Tallest Man On Earth har slutfört arbetet med hans nya efterlängtade album som släpps 12 juni på amerikanska skivbolaget Dead Oceans. I samband med releasen av nya skivan “There’s No Leaving Now” gör Kristian Matsson aka The Tallest Man On Earth några få handplockade och mer intima spelningar i Europa och USA. Sverige är först ut och premiären blir två mycket exklusiva spelningar på Södra Teatern i Stockholm, innan det bär av till New York, London, Amsterdam och Berlin.

I april 2010 släpptes förra fullängdaren The Wild Hunt, det andra albumet från The Tallest Man On Earth, (albumet följdes även upp av en EP, Sometimes the Blues is Just a Passing Bird) och albumet gick rakt in i hjärtat på både kritiker och fans. Anslutningen av nya fans har varit stor och det starka bandet mellan Matsson och hans publik har varit en hissnande syn. Han är en unik musikkonstnär, då hans karismatiska och fängslande passion tränger igenom varenda sekund han intar scenen. Sedan The Wild Hunt har Matsson synts på de större festivalerna och klubbar runt om i världen. Därför känns det extra speciellt att kunna erbjuda The Tallest Man On Earth i ett mindre och intimare format och en chans att se och lyssna på de nya låtarna live först ut av alla. Räkna med att det blir ren magi dessa kvällar på Södra Teatern

TRIBADERNAS NATT

Stockholms Stadsteater

Torsdag

(Teater)

TRIBADERNAS NATT

Är det synd om människorna? Guden Indra sänder ner sin dotter till jorden för att undersöka om “människornas jämmer och klagan äga skäl och grund”. Hösten 2011 lät regissören Mattias Andersson en socialantropolog ställa samma fråga till ett antal statistiskt utvalda stockholmare. Svaren finns nu i hans uppsättning av Ett drömspel.

Peter Carlsson & Blå Grodorna “Ett sextonårsjubileum”

Scalateatern

Torsdag

(Show)

Föreställningens längd ca 3 timmar inkl. paus.

“Magnifikt Peter!” Aftonbladet

“Hans scennärvaro är total, hans tilltal exakt, hans förankring i Svensk underhållningstradition är fullständig.” DN

“De har inga föregångare och inte några efterföljare heller. De är helt unika i sin egen genre.” Norrbottenskuriren

Medverkande:

Peter Carlsson

Staffan Wiklander

Kristin Stenerhag

Kjell Gustavsson

Pär Grebacken

Göteborg

klubb TOTAL // TOP FLOOR ÖPPET/BE THE BEAR

Sticky Fingers

Torsdag

(Club/Konsert)

Fest på fyra våningar, två dansgolv med flera djs som bjuder på allt från

soul, house och R&B på Top Floor

dansant pop, rock och indie på entrévåningen

till hårdare musik i källarvåningen…

På scen ikväll… BE THE BEAR

Den nya Göteborgsbaserade indiepopduon Be The Bear pryder för första gången Sticky Fingers scen tätt efter att ha släppt deras lovordade debut-EP Fireships. Dansk-engelska Christina Wehage och svenska musikproducenten Mattias Bolin startade bandet sommaren 2009 och hade redan innan första EPn haft sin musik firad i två reklamfilmer och soundtrackade i höstas en kortfilm för Ung Cancer. Be The Bear bjuder på ett färgsprakande landskap av allt från moody-Portishead, drömsk indiefolk, till dansgalen electropop (från den ännu osläppta uppföljarskivan)

The UNTHAW

Café Hängmattan Meny & bar

Torsdag

(Konsert)

Med en unik blandning av eget och lånat material vill Unthaw tina upp några frusna själar genom jordig rock med stänk av blues, klassisk R n’B.

Unthaw består av: Marcus Runby (sång & gitarr), Erik Holke (gitarr & sång), Anni Lehmuskero (keyboard & sång), Kalle Johansson (bas) och Dick Nord (Trummor).

Giselle

GöteborgsOperan

Torsdag

(Balett)

Giselle, Het Nationale Ballet, Holland.

Giselle är en ung flicka på landsbygden som blir kär i främlingen Albrecht, en adelsman. Han visar sig dock ha en fästmö bland de sina. Hans svek leder till Giselles död. Men när skogens nattliga andar, vilierna, ska hämnas sveket mot deras syster, griper Giselle in…

Dansens Hamlet – så kallas denna 1800-talsbalett, en av världens mest dansade. Balettens motiv omfattar starka känslor, kärlek, svek, hämnd, att inte kunna välja eller välja fel; tidlösa teman som även i vår tid påverkar vår livslycka. Denna nya produktion av Holländska Nationalbaletten, efter Petipas/Corallis/Perrots version från 1841, utspelar sig i slutet på 1700-talet, d v s i början på den romantiska eran. Rachel Beaujean, chef för den konstnärliga personalen vid den Holländska Nationalbaletten har, tillsammans med den f d internationella stjärnsolisten Ricardo Bustamante, gjort en revision av denna romantikens klassiker och försökt lyfta dess tidlösa prägel och visa hur Giselle talar till oss än idag. Scenografin och kostymerna av Toer van Schayk är besjälade av de historiska förlagorna, med romantikens tyllkjolar, trolsk natur och tåspetsskor. Detta gästspel av ett av Europas främsta balett-kompanier kommer att ge oss allt man kan önska sig av klassisk, romantisk balett: mystik, skönhet och poetisk fantasi, fjärran från vardagens trivialiteter, allt med den klassiska baletteknikens alla finesser i centrum.

Lubiewo-Kärleksön

Göteborgs Stadsteater

Torsdag

(Teater)

Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson spelar två åldrande fjollor som saknar den fria tillgången till röda arméns unga män. Efter Michal Witkowskis skandalsuccéroman.

Två äldre polska fjollor – Patricia och Lukrecia – drömmer sig tillbaka till tiden då den ljuvliga Röda arméns kåta grabbar befolkade landet. Livet bland parkbänkar, pissoirer och baracker må vara skitigt, fattigt och förnedrande – men livsbejakande! Efter murens fall är allt så förbannat trist.

Björn Kjellman är tillbaka på Göteborgs Stadsteater och ses tillsammans med Sven-Åke Gustavsson i spetsen av en övervägande manlig ensemble. Musiken komponeras och framförs live i föreställningen av Moto Boy (Oskar Humlebo), som även har en roll.

Malmö

Magnus Ekelund & Stålet + Jonas Jonsson

Debaser

Torsdag

(Konsert)

Magnus Ekelund & Stålet + Jonas Jonsson

Magnus Ekelund & Stålet släppte 2011 sitt debutalbum Svart Flagg med singeln Utan Er som gästades av ingen mindre än Jakob Hellman. I vår kommer en ny EP och Ekelund ger sig ut på en omfattande Sverigeturné, både med egna bandet samt som förband till Jakob Hellman och Mattias Alkberg.

Svart Flagg förgicks av singeln Utan Er. En duett med Jakob Hellman som var det första livstecknet ifrån poplegenden på många år. Magnus Ekelund medverkade också på Mattias Alkbergs kritikerrosade album Anarkist där han sjung på och skrev låten Född Fel tillsammans med Alkberg.

2012 släpper han både en ny EP och ett fullängdsalbum. 8/2 släpptes EPn Sameblod och senare i år kommer albumet Det definitiva drevet. Under våren ger han sig ut på en omfattande Sverigeturné både med egna bandet samt som förband till Jakob Hellman och Mattias Alkberg.

Jonas Jonsson

Jonas Jonssons hjärta har alltid slagit för pop. Ren, glimrande, vacker och naiv pop. Låtar som exploderar och briserar av lika delar obesvarad kärlek och längtan efter tillhörighet som av hopp, önsketänkande och oändliga möjligheter.

Under namnet Bedroom Eyes har han gett oss några av de finaste melodier som det här landet någonsin har hört och det kommer han förmodligen fortsätta med för alltid. Nu är det dags för nästa kapitel för Jonas Jonssson. Under eget namn släppte han vintern 2011 fyra låtars EP:n Samtidigt en timme från stan med tolkningar av några av hans egna favoritartister.

Ute spelar Jonas Appelqvist och inne Klas Eriksson i dj-båsen.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

19:30 Magnus Ekelund

Magnus Ekelund från Luleå är frontman i popbandet Magnus Ekelund & Stålet.

Han har sammarbetat med Jakob Hellman och Mattias Alkberg.

Debutalbumet Svart Flagg släppes i Juli 2011. I Februari 2012 släpptes hans ep Sameblod, och senare samma år släpps hans andra fullängdare Det definitiva drevet.

20:30 Jonas Jonsson

Under namnet Bedroom Eyes har Jonas Jonsson gett oss några av de finaste melodier som det här landet någonsin har hört och det kommer han förmodligen fortsätta med för alltid. Under eget namn släppte han vintern 2011 fyra låtars EP:n “Samtidigt en timme från stan” innehållande tolkningar av några av hans egna favoritartister.

After Dark

Malmö Opera

Torsdag

(Show)

Folkliga – men fortfarande farliga! After Dark vilar inte på gamla lagrar. Med en helt ny show intar de Malmö Opera i vår. Steget från dragqueen till operadiva är inte stort.

After Dark på operan bjuder på musik, humor, fartfyllda dansnummer, hisnande klädbyten och kanske till och med en liten smula opera. På scenen finns Christer Lindarw och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson tillsammans med en stor ensemble dansare och dragshowartister.

Den som älskar extravaganta scenkläder får sitt lystmäte, för i foajén visas under spelperioden en kostymutställning med många av de fantastiska kreationer Christer Lindarw skapat genom åren.

After Dark bildades 1976 och lanserade något som då var helt nytt i Sverige – dragshow. ”När alla andra kastade bh:n, då satte vi på oss den!” Det blev succé. Från den egna klubben tog man snart steget till anrika Hamburger Börs, där det blivit många extravaganta föreställningar genom åren. TV-shower, turnéer i Sverige och utomlands, Melodifestivaler och olika priser och utnämningar har avlöst varandra. Efter över 30 år i branschen har After Dark blivit riktigt folkliga, men de är fortfarande en liten smula kittlande farliga – och hetare än någonsin.

Niki de Saint-Phalle

Moderna Museet

Torsdag

(Konst)

Niki de Saint Phalle var som självlärd konstnär med sina skulpturer och målningar en färgstark och unik aktör på den internationella konstscenen.

12/5 kl 15 ger Joa Ljungberg en specialvisning av utställningen.

Niki de Saint-Phalles skjutmålningar (Tirs) där inbäddade färganpuller vid beskjutning exploderade ut sin färg över assemblage och svulstiga reliefer slog dåtidens internationella konstvärld med häpnad. Med en säregen fantasi och kreativitet utforskade hon ständigt existentiella teman som makt och maktlöshet, förtärande sociala konstruktioner, kön, kärlek och sexualitet.

Hennes omfattande konstnärliga efterlämningar inkluderar allt från artists books och filmer till monumentala skulpturprojekt. Både med sin konst och som person påminner hon om den inre kraft som kan övervinna rädslan och hjälpa oss att kliva ut i livet som oss själva.

Tauba Auerbach – Tetrachromat

Malmö Konsthall

Torsdag

(Konst)

Utställning med den amerikanska konstnären Tauba Auerbach (f. 1981), som arbetar med måleri, teckning och artist’s books

Utställningen är producerad av Bergen Kunsthall och genomförs i samarbete med Malmö Konsthall och WIELS Contemporary Art Centre, Bryssel. Curator: Solveig Øvstebø

I Tauba Auerbachs verk kollapsar de traditionella gränserna mellan bild, format och innehåll. I sina senaste verk har Auerbach intresserat sig för ytan – speciellt ytans form, dess topologi. Hon väver samman motsatta positioner som ordning och oordning, läsbarhet och abstraktion, genomtränglighet och soliditet – till enhetliga ytor och volymer.

Utställningens titel leker med begreppet “tetrakromatisk” syn. Människan uppfattar normalt världen omkring sig trikromatiskt, i tre färger. Det mänskliga ögat har tre sorters receptorer för färgseende med känslighet för: rött, grönt och blått. En ny teori hävdar att det kan finnas en liten procentandel människor (enbart kvinnor) som har en fjärde färgreceptor, vilket gör dessa personer ”tetrakromatiska”. Auerbach leker med denna idé om en fjärde komponent, som om den kan bevisas skulle förändra vår syn på världen radikalt. Hon använder sig av två analogier: den rumsliga – idén om en fjärde dimension – och den spektrala – idén om ett fjärde färgspektrum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s