Monday the 28th of May in Swedish

Stockholm

The Ingmar Bergman International Theatre Festival

DramAten

Måndag

(Festival)

I samband med Ingmar Bergmans bortgång 2007 föddes idén att skapa en internationell teaterfestival till hans minne. Istället för att bygga ett monument eller gjuta en staty skulle ett levande och återkommande evenemang skapas som en hyllning till en av världens främsta regissörer och författare. Sverige och Stockholm skulle samtidigt få den internationella teaterfestival som så länge saknats.

Den första Bergmanfestivalen genomfördes våren 2009 och blev en stor succé, med en rad utländska gästspel, en internationell workshop samt ett stort antal seminarier och evenemang. Målet var att lägga grunden för en återkommande festival med högkvalitativ internationell teater för en bred publik.

Standup Monday

Boulevardteatern

Måndag

(Show)

Standup Monday – stans starkaste stand up – varje måndag under våren

Med bland andra: Janne Westerlund, Yvonne Skattberg, Cecilia von Strokirch, Jakob Öqvist, DavidDruid,Behrad Rouzbeh,SimonGarshasebi, Melody Farshin, Özz Nûjen, Martin Lagos, Al Pitcher, Yvonne Johnsson, Ben Richards, Ola Aurell och Zinat Pirzadeh.

SUSANNE SUNDFÖR

Kägelbanan

Måndag

(Konsert)

Norska sensationen och Spellemanspris-vinnaren Susanne Sundfør kommer till Sverige för att lyfta upp det svenska folket ur sin dvala. Lagom till våren slår emot Stockholm gästar Sundfør Kägelbanan den 28 maj. Förvänta er inget annat än att bli helt bortblåsta.

I grannlandet Norge, där hon kommer från, är hon en välkänd artist som rönt stora framgångar med sin eklektiska mix av folk, electronica, jazz och pop. Här i Sverige har vi precis börjat få upp ögonen för Sundfør men på denna korta tid har hon seglat rakt in i vårt medvetande börjat bygga en permanent bosättning. Sedan den självbetitlade debuten 2007 har Sundfør gjort sig ett stort namn och sålt enorma mängder av skivor trots den ibland något svåra musiken. Kanske detta är ett tecken på att publiken har mognat. Eller så kanske det bara är ett tecken på att det inte går att värja sig för Sundfør. Hur än svaret är så finns det så enormt mycket att hämta i hennes musik. På senaste mästerverket ”The Silicon Veil” väver Sundfør samman karga syntlandskap med ödesmättade dystopier sjungna med hennes eteriska och vackra röst.

Susanne Sundfør har varit i Sverige förr. Hajpad och hyllad men också helt berättigat. När hon nu kommer tillbaka till Sverige och Stockholm är det med överförtjusning som vi tar emot henne. Röd matta och ovationer. Välkommen.

Läderlappen

Kungliga Operan

Måndag

(Opera)

Hustrun går på vift när hon tror mannen sitter inne men de möts på samma fest i den klassiska operettens mest kända ikonverk. Lika bra som i Wien passar historien i nittonhundratjugotalets hektiska nöjesjakt på Rivieran, där det ”vackra folket” frotterar sig med internationella celebriteter. Sätt sprätt på pengarna innan allt går åt helvete! Den unika vitaliteten i Johann Strauss’ musik har gett denna champagnegalopp över avgrunden en nisch i operarepertoaren.

Jonathan Johansson

Gröna Lund

Måndag

(Konsert)

Jonathan Johansson har hyllats för sitt nyskapande sound med ärliga och melankoliska popmelodier. Texterna på svenska har med sin poetiska klang lyckats trollbinda musiksverige och placerat Jonathan på toppen av sin genre. I november 2011 kom den kritikerrosade uppföljaren “Klagomuren”och blir spelningen hälften så bra som plattan så blir det magiskt…

Göteborg

Thank God It’s MONDAY

Berså

Måndag

(Club)

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.

Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.

Varje måndag året runt!

JOHN PATITUCCI – JON COWHERD – ADAM CRUZ

Nefertiti

Måndag

(Konsert)

Bild för JOHN PATITUCCI – JON COWHERD – ADAM CRUZ

Ett av jazzens absolut viktigaste namn!

John föddes i Brooklyn 1951 och började spela bas som tioåring. Han har lyckats behålla sitt intresse för olika slags stilar, från soul, rock och blues till jazz och klassisk musik (han studerade klassisk bas vid San Francisco State University). 1980 blev jazzen i centrum när han landade i Los Angeles och började ta studiomusikergig för bl.a. Chick Corea, Wayne Shorter och Dizzy Gillespie.

Som livemusiker har Patitucci funnits i Chick Coreas Elektric Band & Akoustic Band sedan 1985 och med Wayne Shorter Quartet. Hans basspel har blivit tongivande i den nutida jazzen och inspirerat musiker världen över.

Han har skrivit musik för olika medier, producerat egna soloplattor i massor och gjort tonvis med samarbeten. Allt detta gör John Patitucci till en av jazzens viktigaste och mest centrala namn!

John Patitucci –b.

Jon Cowherd –p.

Adam Cruz –tr.

5BOYS.COM

Backa Teatern

Måndag

(Teater)

I ett övergivet hus mitt i en stor stad leker fem pojkar: Sssschblam, sssschblam, schblam- swosch! Världen försvinner, leken uppslukar allt. Som superhjältar räddar de mänskligheten när omgivningen rämnar.

Den slovenska dramatikern Simona Semenic pjäs 5BOYS.COM behandlar våldets skiftande uttryck i samhället, från serietidningen till köksbordet, via skolgården och hela vägen till slagfältet. Genom pojkarnas lek ställs frågor om våldets makt och identitet. Är varje människa en potentiell förövare? Och var får tjejerna plats inom broderskapets jämlikhet?

Pjäsens fem pojkroller är alla skrivna för kvinnliga skådespelare. För regin svarar Anja Susa som är före detta konstnärlig ledare på Duško Radovic-teatern, Belgrads systerscen till Backa Teater.

Med föreställningen 5BOYS.COM bjuder Backa Teater in några av det nya Balkans främsta konstnärskap inom teater för att ge göteborgs unga en vass scenupplevelse om våld. Vad är det vi egentligen avnjuter i biosalongens mörker och i TV-soffan?

Malmö

Då Nu Sen…

Palladium

Måndag

(Dans)

Dåtid, nutid och framtid… följ med på en dansföreställning i tid och rum med elever från Malmö Kulturskola. Låt dig inspireras!

Piruett för kannibaler

Inkonst

Måndag

(Teater)

Piruett för kannibaler

I Piruett för Kannibaler – fritt efter Sture Dahlström, har PotatoPotato via anarkisten och arbetarförfattaren Dahlströms unika mix av surrealism, erotik och vilda humor skapat en absurd värld.

Piruett för kannibaler är en lika sjuk värld som den vi lever i. Här spyr vice VDn i ett hörn, här håller transorna tal, här sjunker höghusen i gyttjan och här vill alla ligga med varandra. Här finns sexmaskiner, finanskriser och landfiske – allt ingår i EUs räddningspaket. Här har allt ett pris men inget kostar. Var har alla pengar tagit vägen? Vilka är det egentligen som bestämmer? Och var kommer alla presenter ifrån?

En absurd men verklig upplevelse om vad som händer när man glömmer vad man har och säljer det man hade kvar.

Raw Power. Mats Bäcker/Rockbilder

Malmö Museer

Måndag

(Foto)

Raw Power. Mats Bäcker/Rockbilder

Mats Bäcker är en av Sveriges mest stilbildande rockfotografer. Det här är första gången hans bilder från rockscenen visas samlat och i stort format.

Mats Bäcker är en av Sveriges mest stilbildande rockfotografer. Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet skildrade han rock- och punkstjärnor i intima porträtt, backstage och på scenframträdanden. U2, Rolling Stones, Clash, Prince, Tina Turner, Grace Jones och Iggy Pop blandas med skånska band som TT – Reuter, Garbochock, Fiendens musik, Problem med flera. Det här är första gången Mats Bäckers bilder från rockscenen visas samlat och i stort format. I samband med utställning släpps även hans nya bok Raw Power.

Alexander Gutke

Malmö Konsthall

Måndag

(Konst)

Utställningen med den svenske konstnären Alexander Gutke (född 1971), som huvudsakligen använder sig av kameror, film- och diaprojektorer i sitt skapande

Alexander Gutke arbetar i en konceptuell och minimalistisk tradition. Han utforskar rymd, ljus, skugga, mörker och tomrummets oändlighet med hjälp av kameror, film- och diaprojektorer. Gutke undersöker dessa tekniska apparater som objekt och mekaniska anordningar och använder dem som verktyg och objekt i sina verk och i sitt berättande – vilket skapar en visuell magi och en poetisk och mystisk materialism.

De kameror, 16mm filmprojektorer och den övriga fotografiska apparatur som Gutke intresserar sig för har i vår digitala tidsålder blivit tämligen föråldrade, men Gutke framhåller värdet i dessa underverk från 1900-talet. Han både undersöker och bokstavligen dissekerar dessa apparater, och väcker dem på så sätt åter till liv, till ett nytt liv. Gutke skapade år 2005 det poetiska verket “Exploded View”. Betraktaren färdas genom en diaprojektor av märket Kodak Carousel och ser insidan; skiva för skiva, bild för bild – genom seriens 81 diabilder. Denna inre resa visas med en likadan Kodak Carousel, vars inre bilderna skildrar.

Ett annat verk där en diaprojektor och dess funktion undersöks är “Lighthouse” (2006). Här roterar en ljusrektangel långsamt 360 grader, bild för bild. Ljusets poesi och apparaterna har en viktig och central roll i Gutkes konstnärskap. I andra verk som HD-videoprojektionen “Cine-scope” (2008) utforskar han själva den fysiska filmen och bjuder betraktaren på en filmisk trompe l’oeil-resa. Utan varje form av föreställande bilder eller berättande visar denna storskaliga projektion – genom verkliga och simulerade animerade dammpartiklar och repor – filmens materialitet och celluloidens hjärta med dess skavanker och skönhetsfläckar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s