Sunday the 27th of May in Swedish

Stockholm

Ett dockhem

Dramaten

Söndag

(Teater)

Av kärlek till sin man är Nora beredd att göra vad som helst. Hennes äktenskap med bankdirektör Thorvald Helmer är till synes fläckfritt, men under ytan lurar mörka hemligheter som håller på att slå deras ytliga och övererotiska tillvaro i spillror. I sin vilja att upprätthålla fasaden har hon brutit mot lagen – något han aldrig kommer att förlåta. Sanningen är på väg att uppdagas och den kommer att förändra både Nora och hela hennes omgivning.

Ibsens skandalsuccé debatterades på sin tid över hela Europa. Sedan dess har pjäsen aldrig lämnat scenerna utan behållit sin aktualitet: vad är ett äktenskap och hur ser den osynliga maktkampen ut?

DE TRE MUSKETÖRERNA

Stockholms Stadsteater

Söndag

(Teater)

Unge smalhöftade d’ Artagnan dyker upp en dag från ingenstans. Han har en gitarr på ryggen, en värja i handen och han tänker bli KÄND. Och han vet vart han ska ta vägen. Ryktet om Athos, Aramis och Porthos har till och med nått hålan han kommer från.

”En ny sorts teaterupplevelse, ett hisnande musikaliskt technicoloräventyr” – så skrev DN i sin recension efter Alexander Mørk-Eidems fria tolkning av Alexandre Dumas klassiker.

RACHMANINOVS MIDNATTSMÄSSA

Berwaldhallen

Söndag

(Klassiskt)

RACHMANINOVS MIDNATTSMÄSSA

Ren magi! Ryskortodox kyrkomusik med sin innerlighet och inte minst de mullrande basarna ger alla gåshud, oavsett musiksmak eller religion. Rachmaninovs sätt att kombinera sin egen stil med traditionen skapade ett unikt verk, en unik lyssnarupplevelse.

Jason & Medea

Kungliga Operan

Söndag

(Opera)

På italienska, textas till svenska. Speltid ca 3 timmar inkl 20 minuters paus.

Jason & Medea (Il Giasone) uruppfördes i Venedig 1649 och var den mest populära operan under hela 1600-talet. Handlingen bygger på den antika berättelsen om Jason och Medea, där lust, besatthet och passion är viktiga beståndsdelar. Ett blodfyllt drama om kärlekens villkor och maktspel!

Göran Strandbergs Nonet

Fasching

Söndag

(Konsert)

Göran Strandberg har ackompanjerat och gjort skivinspelningar med bl.a. Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Farmer, Helen Merril, Joe Newman, Thad Jones och Clark Terry.

Ikväll firar han in försommaren med sitt releasefest för sitt Monkgäng och sina specialarrangemang med bland annat Per-Åke Holmlander på tuba. Thelonius Monks vackra melodier får här den bästa av presentationer i Strandbergs niomannaband, Göran Strandberg Nonet.

Childhood-Dagen

Gröna Lund

Söndag

(Konsert/Show)

Kl. 16.00 blir det konsert på Stora Scen i närvaro av H.M Drottning Silvia.

På scen ser vi Martin Stenmarck, Danny Saucedo, Glada Hudikteatern, David Lindgren, Timoteij och Sean Banan. Alla entréintäkter fram till kl. 16.00 går oavkortat till World Childhood Foundation.

Göteborg

Performing Arts School – Collage 2012

Lorensbergsteatern

Söndag

(Show)

Performing Arts School – Collage 2012

Performing Arts School presenterar Collage 2012!

Under den 25–27 maj bjuder PAS på tre fartfyllda föreställningar med allt från sjungande nunnor till explosiv dans och sjustämmig sång!

Låt dig glädjas av smakprov från musikalerna Nunsense och Mamma Mia. Rycks med av fylliga gospelstycken och förföras av dansens historia – allt från afrikanskt till hip-hop!

Trollflöjten

GöteborgsOperan

Söndag

(Opera)

Pamina har blivit bortförd av den store Sarastro, ledare för ett brödraskap av heliga män, som vill rädda Pamina från moderns fördärvliga inflytande på henne. Modern som går under namnet Nattens drottning, anlitar den godtrogne ynglingen Tamino för att hämta hem dottern igen.

Trollflöjten är en musikaliskt svindlande saga med ett klarögt livsallvar, lika hjärtslitande dramatisk som komisk och underhållande. Rikard Bergqvists succéuppsättning av denna Mozarts sista opera hade premiär i november 2009 och blev en enorm framgång, lovordad av både press och publik. På grund av den stora efterfrågan lades ytterligare åtta föreställningar till de ursprungliga fjorton. Nu kommer uppsättningen tillbaka.

VILHELM HAMMERSHØI

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Konstnärens mest omtalande verk är hans stilla, tomma interiörer ibland störda genom närvaron av en ensam figur. Bilderna är målade i ett litet tonomfång. De glest möblerade rummen utstrålar en nästan hypnotisk tystnad och en känsla av melankoli. Motiven kommer oftast från hans eget hem men inget är tillfälligt. Interiörerna är iscensatta och noggrant övervägda. I verkligheten var inredningen inte så sparsam som hans bilder antyder.

SURROUNDING BACON & WARHOL

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Francis Bacon och Andy Warhol var två av 1900-talets mest uppburna konstnärer men med olika utgångspunkter i sitt sätt att förhålla sig till konst trots att de levde och verkade ungefär samtidigt. Genom att visa nyckelverk av de båda konstnärerna i dialog med andra som arbetat inom, eller i gränslandet mellan, dessa två konstnärliga positioner vill vi sätta fokus på en intressant period i konsthistorien när många av modernismens grundläggande värden omprövades.

Med popkonsten i början av 1960-talet utmanas flera av de grundläggande värderingarna i den tidiga modernismens konstsyn. I en rad konstnärskap uppmärksammas den idémässiga delen av verken på bekostnad av den psykologiskt känslomässiga. Medan Francis Bacon skriver in sig i en lång och rik tradition av modernistiska konstnärer, markerade Andy Warhol början på en ny och mer konceptuell tendens i samtidskonsten.

Malmö

After Dark

Malmö Opera

Söndag

(Show)

Folkliga – men fortfarande farliga! After Dark vilar inte på gamla lagrar. Med en helt ny show intar de Malmö Opera i vår. Steget från dragqueen till operadiva är inte stort.

After Dark på operan bjuder på musik, humor, fartfyllda dansnummer, hisnande klädbyten och kanske till och med en liten smula opera. På scenen finns Christer Lindarw och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson tillsammans med en stor ensemble dansare och dragshowartister.

Den som älskar extravaganta scenkläder får sitt lystmäte, för i foajén visas under spelperioden en kostymutställning med många av de fantastiska kreationer Christer Lindarw skapat genom åren.

After Dark bildades 1976 och lanserade något som då var helt nytt i Sverige – dragshow. ”När alla andra kastade bh:n, då satte vi på oss den!” Det blev succé. Från den egna klubben tog man snart steget till anrika Hamburger Börs, där det blivit många extravaganta föreställningar genom åren. TV-shower, turnéer i Sverige och utomlands, Melodifestivaler och olika priser och utnämningar har avlöst varandra. Efter över 30 år i branschen har After Dark blivit riktigt folkliga, men de är fortfarande en liten smula kittlande farliga – och hetare än någonsin.

Vintagemässa

Tangopalatset

Söndag

(Mässa)

En mässa med kläder, skor, lampor, kakor, möbler, inredning, accessoarer och mycket mycket mer.

Allt i vintage stil! Som besökare kommer du även att erbjudas en vid palett av underhållning,

föreläsningar, workshops och goda matupplevelser!

Lars Lerin

Malmö Konstmuseum

Söndag

(Konst)

© Lars Lerin/BUS 2012, Diorama III, akvarell 2012. Foto Andreas Nilsson/Malmö Konstmuseum

En separatutställning med Lars Lerin, som räknas till Sveriges främsta akvarellmålare.

Lars Lerin, född 1954, har under 30 års tid sökt fånga det nordiska landskapet och ljuset i väldiga bilder med anmärkningsvärd teknik och ett personligt bildspråk. I Lerins landskapsmålningar har oftast svärtan, diset och skuggorna dominerat. På senare år har även arkitektur och interiörer avbildats.

I utställning i Malmö visas främst målningar gjorde de senaste två åren.

Niki de Saint-Phalle

Moderna Museet

Söndag

(Konst)

Niki de Saint Phalle var som självlärd konstnär med sina skulpturer och målningar en färgstark och unik aktör på den internationella konstscenen.

Niki de Saint-Phalles skjutmålningar (Tirs) där inbäddade färganpuller vid beskjutning exploderade ut sin färg över assemblage och svulstiga reliefer slog dåtidens internationella konstvärld med häpnad. Med en säregen fantasi och kreativitet utforskade hon ständigt existentiella teman som makt och maktlöshet, förtärande sociala konstruktioner, kön, kärlek och sexualitet.

Hennes omfattande konstnärliga efterlämningar inkluderar allt från artists books och filmer till monumentala skulpturprojekt. Både med sin konst och som person påminner hon om den inre kraft som kan övervinna rädslan och hjälpa oss att kliva ut i livet som oss själva.

Utställningen inleder en ny serie presentationer med fokus på tongivande konstnärer som har särskild förankring i Moderna Museets samling. Att Niki de Saint Phalle får inleda serien är glädjande då hon med skulpturgruppen “Paradiset” och den internationellt uppmärksammade utställningen HON varit högst delaktig i att skriva museets historia.

Utan någon formell konstnärlig utbildning, och trots att hon var verksam på en synnerligen mansdominerad konstscen, lyckades franskfödda Niki de Saint Phalle (1930-2002) etablera sig som en av 1960-talets mest originella och färgstarka konstnärer.

Piruett för kannibaler

Inkonst

Söndag

(Teater)

Piruett för kannibaler

I Piruett för Kannibaler – fritt efter Sture Dahlström, har PotatoPotato via anarkisten och arbetarförfattaren Dahlströms unika mix av surrealism, erotik och vilda humor skapat en absurd värld.

Piruett för kannibaler är en lika sjuk värld som den vi lever i. Här spyr vice VDn i ett hörn, här håller transorna tal, här sjunker höghusen i gyttjan och här vill alla ligga med varandra. Här finns sexmaskiner, finanskriser och landfiske – allt ingår i EUs räddningspaket. Här har allt ett pris men inget kostar. Var har alla pengar tagit vägen? Vilka är det egentligen som bestämmer? Och var kommer alla presenter ifrån?

En absurd men verklig upplevelse om vad som händer när man glömmer vad man har och säljer det man hade kvar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s