Tuesday the 22th of May in Swedish

Stockholm

Stockholm Fashion Week

Stockholm

Tisdag

(Mode)

Den 21-24 maj är det dags för Stockholm Fashion Week- Retailer collections. Veckan samlar aktiviteter för både mode och inredning och här visas kollektionsnyheter för höst/vinter 2012. Under denna veckan kommer även Stockholm Fashion Week Magazine #2/2012 att släppas!

The Ingmar Bergman International Theatre Festival

Dramten

Tisdag

(Festival)

I samband med Ingmar Bergmans bortgång 2007 föddes idén att skapa en internationell teaterfestival till hans minne. Istället för att bygga ett monument eller gjuta en staty skulle ett levande och återkommande evenemang skapas som en hyllning till en av världens främsta regissörer och författare. Sverige och Stockholm skulle samtidigt få den internationella teaterfestival som så länge saknats.

Den första Bergmanfestivalen genomfördes våren 2009 och blev en stor succé, med en rad utländska gästspel, en internationell workshop samt ett stort antal seminarier och evenemang. Målet var att lägga grunden för en återkommande festival med högkvalitativ internationell teater för en bred publik.

Fröken Julie

Strindbergs Intima Teater

Tisdag

(Teater)

”Fröken Julie” är August Strindbergs stora mästerverk och mest spelade pjäs. 2012 är det Strindbergsår och på Strindbergs Intima Teater vid Norra Bantorget gör Anna Pettersson en egensinnig tolkning av ”Fröken Julie” där hon själv står för regi samt spelar alla rollerna. Hon beskriver läsarten:

”Den välkända pjäsens tema om klass, genus, makt, arv och miljö får en ny dimension av att en och samma skådespelerska spelar alla de tre rollerna. Fokus flyttas från de yttre omständigheterna till de inre komplexa drivkrafter, drifter och motsättningar som ryms inom en människa. Det möjliggör också tolkningar som avviker från den traditionella naturalistiska formen”.

Fanny & Alexander

Dramaten

Tisdag

(Teater)

Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm och tv-serie Fanny och Alexander har blivit pjäs på Dramatens stora scen, där den sedan premiären spelat för utsålda hus. Föreställningen är regisserad av Stefan Larsson som har en rad Dramatensuccéer i ryggen, senast Höstsonaten och Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman samt En familj – August:Osage County av Tracy Letts.

Fanny och Alexander hade ursprungligen premiär 1982 och kom i två versioner – som långfilm och som en längre tv-serie. Filmen belönades som första icke engelskspråkiga film med fyra Oscars. Filmen sticker också ut som Bergmans mest livfulla film, en mustig och publiktillvänd historia.

Föreställningen deltar i Bergmanfestivalen och kommer även att gå som sommarspel i augusti. Dessa föreställningar textas till engelska.

BROTHER ALI WITH SPECIAL GUEST GRIEVES & BUDO

Fasching

Tisdag

(Konsert)

Som ett eko av höstens utsålda Rhymesayersturné kommer Brother Ali tillbaka till Europa och med sig tar han Grieves & Budo som support. Med fyra kommande spelningar i Skandinavien är det nu dags för denna amerikanska hiphopartist att ta den ledande rollen på scenen.

Medan nya singeln Writers Block går varmt på YouTube väntar vi in den nya albumreleasen Mourning In America and Dreaming In Color. Med en modern tagning på ett old school sound fokuserar Brother Ali på lyriken och tar känsla och kultur ett steg längre.

Grieves senaste album Together/Apart var en av Rhymesayers succéreleaser under 2011 och som vanligt följer hans producent och parhäst Budo med. Utöver Europaturnén kommer de även sig på årets Peace & Love festival.

Mange Makers

Gröna Lund

Tisdag

(Konsert)

Under ett antal år har musik, DJ och dans varit Stockholmskillarnas främsta passion. Förvänta dig en konsert som är en kombination av egna hitlåtar samt andra aktuella artisters aktuella låtar. Det är dans och mycket ös!

BB DRIFTWOOD – Releasefest

Strand

Tisdag

(Konsert)

Bakom artistnamnet BB DRIFTWOOD döljer sig namnet Bengt Skogholt- artisten som ni inte trodde ni hade hört tidigare.

I själva verket är hans mörka spännande röst en av Sveriges mest välkända röster i reklamradio och television samt som speaker på filmtrailers.

Varhelst Bengt har befunnit sig i världen har musiken funnits med som en ledstjärna i hans liv.

Hans texter är ofta livsbetraktelser hämtade från hans egen skattkista av erfarenheter och reflektioner.

I bred mening hör Bengts musik till bluesgenren och den är färgad av soul.gospel, country och latinrytmer.

Tillsammans med hans tjärdoftande rökiga röst blir det musikaliska resultatet en synnerligen själfull anrättning.

Göteborg

JAG VILL FÅ VARA MAMMA

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Unikt samarbete med Moomsteatern. Specialskrivet familjedrama av Ann-Sofie Bárány.

En ovanlig och ovanligt lycklig familj. Klas och Inga med deras tre halvvuxna ungar får nästan en ny familjemedlem – den sökande Elias. Bägge parter förundras och förtjusas. Till en början.

I samarbete med Moomsteatern undersöker vi den sköra tråd som utgör gränsen för normalitet. Detta unika möte kommer garanterat ställa våra invanda föreställningar på ända.

För manus står Ann-Sofie Bárány, senast aktuell på Göteborgs Stadsteater med en bearbetning av Lorcas Publiken.

För regi svarar Kjell Stjernholm, grundare av Moomsteatern, en av de ledande professionella teatrarna i världen med en fast ensemble för skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning.

Föreställningen är en samproduktion med Moomsteatern och kommer även att spelas i Malmö.

Från Moomsteatern kommer de tre skådespelarna Pierre Björkman, Niclas Lendemar och Gunilla Ericsson.

Lasse Franck

Pustervik

Tisdag

(Konsert)

Hur Lasse Franck fungerar i sociala sammanhang ska vi kanske inte uttala oss om. Inte här och nu. Att hans låt” Sociala sammanhang” fungerar synnerligen väl, som ett medryckande och uppfriskande avbrott i den svenska popslentrianen, kan vi däremot fastslå med fullständig övertygelse.

Lasse Franck har i många år skrivit låtar i olika Göteborgslyor. Han har varit med i ett antal band, bland andra Alice Cooper-gruppen Institute of Nude Wrestling.

Men inte förrän nu släpper han sin debutplatta, “Lilla Svärje” – en skiva som berättar om tillståndet i nationen – och som dessutom får dig att vilja göra någonting åt det. Att Lasse inte har särskilt mycket till övers för ”de nya moderaterna och resten av den blåbruna alliansen” är tämligen tydligt. Och en låt som “Nu börjar det roliga” kan ses som en direkt kommentar till Carema-skandalen (även om den klärvoajante Lasse Franck skrev sången innan skandalen var ett faktum).

Skivan är dessutom producerad av gitarristen och ljudfantasten Håkan Svensson (Nationalteatern).

Edvard Munch: Portraits

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konst)

I årets andra presentation om Munchs grafik, Edvard Munch: kärlek, ångest och död, visas nästan uteslutande verk ur Edvard Munchs “Livsfris”, en serie konstverk med tema kärlek, ångest och död. Sju av åtta verk i utställningen räknas till denna fris, som till stor del bygger på händelser och skeenden i Munchs liv. De flesta av verken är djupt personliga och visar hans återkommande tankar kring döden och hans ambivalenta förhållande till kärleken och kvinnan. Här visas bland annat några av Munchs mest högklassiga grafiska blad: Madonna (1895/1902), Vampyr II (1895/1902), Det sjuka barnet I (1894) och Kyss (1895).

Senaste gången grafik av Munch ställdes ut på Göteborgs konstmuseum var för tio år sedan. Då ingick bladen i museets omfattande, och välbesökta, Edvard Munch-utställning.

Vilhelm Hammershøi

Göteborgs konstmuseum

Tisdag

(Konst)

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Konstnärens mest omtalande verk är hans stilla, tomma interiörer ibland störda genom närvaron av en ensam figur. Bilderna är målade i ett litet tonomfång. De glest möblerade rummen utstrålar en nästan hypnotisk tystnad och en känsla av melankoli. Motiven kommer oftast från hans eget hem men inget är tillfälligt. Interiörerna är iscensatta och noggrant övervägda. I verkligheten var inredningen inte så sparsam som hans bilder antyder.

Här visas i en liten utställning två verk ur Göteborgs konstmuseums samlingar tillsammans med fyra målningar inlånade från Den Hirschsprungske Samling i Köpenhamn.

Malmö

Wear it like a crown

Malmö Stadsteater / Hipp

Tisdag

(Teater)

En föreställning om att bära sina rädslor och misslyckanden med stolthet.

I denna tragikomiska och absurda föreställning utforskas kaos och ordning och hur risker förvandlas till möjligheter. Om att välja att bära våra misslyckanden, rädslor och tillkortakommanden som en krona. Och att putsa den och bära den med stolthet.

I ett snurrande scenrum rör sig cirkusartisterna genom en värld av illusioner, skuggspel, knivkastning, akrobatik, jonglering och dramatik. Sex udda karaktärer, som alla känner sig ensammast på jorden, brottandes med varsitt dilemma.

Green Room

Debaser

Tisdag

(Konsert)

Green Room + To All My Friends + Death in the Afternoon + Mud Walk + According to Jon + Isak Strand

Tisdagen den 22 maj förvandlas Debaser till en lummig skog gästad av flera olika artister. På scen denna kväll står Death in the Afternoon, To All My Friends, Isak Strand, Mud Walk och According to Jon.

Välkommen in i Green Room, vår sagolika gröna värld bland knytt, knott och musik. Vem vet vad man kan hitta i skrymslen och vrår? Med hjälp av ljud, ljus och scenografiska element skapar vi en kväll där musik och rum får stå i centrum. Kom och njut av spelningarna, dansa loss eller bara häng denna vårkväll som garanterat kommer att ge dig en försmak av sommaren!

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

23:10 Death in the Afternoon

Vi är stolta att få presentera Death in the Afternoon som blandar rock och 80-talsinfluerad

new wave och electropop. Med analoga synthar, trummaskiner och distade gitarrer blandar de olika stilar och bildar ett alldeles eget sound.

22:00 Isak Strand

Isak Strand har tillsammans med sitt band lyckats skapa ett sound som är totalt

genreöverskridande med en perfekt blandning av soul, reggae, jazz, pop och allt däremellan. Denna kväll får vi möta Isak Strand utan band, men inte med desto mindre energi eller glädje.

20:40 Mud Walk

Stockholmsbaserade Mud Walk spelar en blandning av ösig rock’n’roll och 70-talsdoftande bluesrock som bara måste upplevas live.

19:40 To All My Friends

Med instrument som banjo, autoharpa, dragspel, melodica och gitarr har Indiefolkpopduon To All My Friends förvaltat det finaste från amerikansk folkmusiks berättartradition och mejslat fram små mästerverk.

19:00 According to Jon

According to Jon bjuder på en personlig spelning där drömsk akustisk pop möter ljuva melodier och vacker sång.

Riot

Moriska Paviljongen

Tisdag

(Konsert)

MoPa Jazz Bar. RIOT förvandlar vår bistro till en alternativ jazzscen med Funk, Jazz, Blues, med en Ful, Snygg, Bråkig, Virtuos spontanitet.

Varje tisdag förvandlar vi bistron till en liten oas för jazzälskare. MoPa Jazz Bar tar dig med till 20-talets New Orleans, efterkrigstidens Paris, östblockets hemliga jazzkällare och dagens vibrerande jazzklimat runt Öresund.

Niki de Saint Phalle

Moderna Museet

Tisdag

(Konst)

Niki de Saint Phalle var en självlärd konstnär som kom att respekteras som en färgstark och unik aktör på den internationella konstscenen. Moderna Museet Malmö visar under sommarmånaderna en utställning med den franskfödda konstnären.

Utan någon formell konstnärlig utbildning och trots att hon var verksam på en synnerligen mansdominerad konstscen lyckades franskfödda Niki de Saint Phalle (1930-2002) att etablera sig som en av 1960-talets mest originella och färgstarka konstnärer.

Hennes skjutmålningar (Tirs), där inbäddade färganpuller vid beskjutning exploderade ut sin färg över assemblage och svulstiga reliefer, slog dåtidens internationella konstvärld med häpnad. Med en säregen fantasi och kreativitet utforskade hon ständigt aktuella och existentiella teman som makt och maktlöshet, förtärande sociala konstruktioner, kön, kärlek och sexualitet. Hennes omfattande konstnärliga efterlämningar inkluderar allt ifrån artists books och filmer till monumentala skulpturprojekt. Både med sin konst och sin person påminner hon om den inre kraft som kan övervinna rädslan och hjälpa oss att kliva ut i livet som oss själva.

CO Hultén

Moderna Museet

Tisdag

(Konst)

CO Hultén har en betydande plats i svensk konsthistoria. Utställningen, som spänner över flera decennier, fokuserar på hans intensiva måleri men presenterar även delar av CO Hulténs rika privata samling av afrikanska skulpturer och masker.

Som en av centralgestalterna i avantgardegruppen Imaginisterna som bildades 1945 har CO Hultén en betydande plats i svensk konsthistoria. År 1948 anslöt han sig även till Cobra-gruppen där bland andra Asger Jorn ingick.

Förutom fokus på CO Hulténs intensiva måleri belyser utställningen Hulténs gärning som formgivare och grundare av Image förlag. För att kontextualisera CO Hulténs konstnärskap presenteras också andra konstnärer; bland andra medlemmar i Imaginistgruppen, Cobra, och konstnärer vars verk visades på Galerie Colibri i Malmö eller på annat sätt haft nära anknytning till CO Hultén.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s