Monday the 21th of May in Swedish

Stockholm

Stockholm Fashion Week

Stockholm

Måndag

(Mode)

Den 21-24 maj är det dags för Stockholm Fashion Week- Retailer collections. Veckan samlar aktiviteter för både mode och inredning och här visas kollektionsnyheter för höst/vinter 2012. Under denna veckan kommer även Stockholm Fashion Week Magazine #2/2012 att släppas!

The Ingmar Bergman International Theatre Festival

Dramten

Måndag

(Festival)

I samband med Ingmar Bergmans bortgång 2007 föddes idén att skapa en internationell teaterfestival till hans minne. Istället för att bygga ett monument eller gjuta en staty skulle ett levande och återkommande evenemang skapas som en hyllning till en av världens främsta regissörer och författare. Sverige och Stockholm skulle samtidigt få den internationella teaterfestival som så länge saknats.

Den första Bergmanfestivalen genomfördes våren 2009 och blev en stor succé, med en rad utländska gästspel, en internationell workshop samt ett stort antal seminarier och evenemang. Målet var att lägga grunden för en återkommande festival med högkvalitativ internationell teater för en bred publik.

Bohème

Kungliga Operan

Måndag

(Opera)

Ungdom i storstaden, fattigdom, förhoppningar, kärlek och död handlar det om i en av förra seklets mest populära operor. Ett glatt och fruktansvärt liv kallade Henri Murger Parisbohemens tillvaro i sin roman från 1840-talet. Giacomo Puccini komponerade 1896 historien med både humoristisk och smärtsamt skön musik. Ibland kallas Bohème sentimental – i sin koncentrerade realism är det en stark modern opera. Idag utspelas den varsomhelst dit unga människor flytt på jakt efter ett eget liv.

JAMKULTUR MED JOHAN HANSÉN-LARSON & KRISTIN AMPARO

Fasching

Måndag

(Konsert)

Stockholms nya jamscen!

Varje måndag hela våren (13/2 – 21/5) öppnar Fasching portarna för alla musiker som känner sig sugna på att jamma och självklart all publik som vill ta del av något unikt. Vi har länge känt att det saknas en bra jamscen i Stockholm och på många sätt är ju Fasching det självklara valet. Vid varje måndagsjam bjuder vi in en eller flera prominenta jamledare till att först hålla en kortare konsert med en konstellation de själva väljer ut och sedan med mjuk järnhand styra jammet.

VÅRENS JAMLEDARE:

Kristin Amparo & Johan Hansén-Larson

Med en stor musikalisk bredd visar JHL att basgitarren kan göra sig lika bra inom traditionell jazz som inom soul och samba. Kristin Amparo är den uppmärksammade sångerskan som överskrider musikaliska gränser och inte räds nya genrebildande samarbeten. Kristin och Johan i kombination bäddar för en jamsession med stor bredd, mycket glädje och fullt ös!

Lillasyster

Gröna Lund

Måndag

(Konsert)

Med det omisskännliga soundet av Martin Westerstrands röst och det forna bandet LOK’s genuina puls presenterade Lillasyster i våras höjdaralbumet “3”. Lillasyster befäster därmed sin position som ett av de största svenska hardcorebanden med en atittyd få andra band kommer i närheten av. Kom och njut!

Göteborg

Eilen Jewell

Pustervik

Måndag

(Konsert)

Efter att ha byggt upp en trogen publik här genom ett par riktiga succéturnéer och släppt sin hyllade ”The Queen of the Minor Key” i våras så är det äntligen dags. Dags igen för att tjusas av Eilens tillbakalutade karisma, fantastiska låtar och förföras av hennes snortajta band med vår favoritgitarrist Jerry Miller i spetsen. Eilen är inte bara ”The Queen Of Minor Key” utan också den självklara ”The Queen Of Rootsy”!

Eilen Jewell är en fantastisk artist. Likt en korsning av Lucinda Williams och Norah Jones har hon med sin talang och hårt arbete skapat sig en position där hon blivit lika omtyckt av såväl kritiker som publik. Eilen är den där artisten som både den vane eller ovane konsertbesökaren aldrig glömmer och som heller inte verkar kunna få en dålig recension. En artist som också har den goda smaken att omge sig med ett grymt band där gitarristen Jerry Millers spel egentligen ensamt är värt biljetten men ändå klädsamt hamnar i skuggan av den skinande Eilen.

Efter bandets konsert i Malmö 2009 skrev Håkan Engström: Eilen Jewell – trettio år ung – är en välformulerad låtskrivare, en känslig uttolkare av andras sånger, en säker bandledare, en chosefri och smart scenpersonlighet, en artist med stilkoll inom en rad mer eller mindre tydligt angränsande genrer. Hon är på alla vis imponerande. Missa inte Eileen Jewell!

Thank God It’s MONDAY

Berså

Måndag

(Club)

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.

Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.

Varje måndag året runt!

Malmö

Wear it like a crown

Malmö Stadsteater / Hipp

Måndag

(Teater)

Wear it like a crown

En föreställning om att bära sina rädslor och misslyckanden med stolthet.

I denna tragikomiska och absurda föreställning utforskas kaos och ordning och hur risker förvandlas till möjligheter. Om att välja att bära våra misslyckanden, rädslor och tillkortakommanden som en krona. Och att putsa den och bära den med stolthet.

I ett snurrande scenrum rör sig cirkusartisterna genom en värld av illusioner, skuggspel, knivkastning, akrobatik, jonglering och dramatik. Sex udda karaktärer, som alla känner sig ensammast på jorden, brottandes med varsitt dilemma.

Moonface + Errors

Debaser

Måndag

(Konsert)

Moonface + Errors + dj Mattias Hindersson (Popponny)

Spencer Krug (Wolf Parade, Sunset Rubdown, Frog Eyes, Swan Lake) gör också musik under namnet Moonface. Nu i april släpper han sin nya skiva som spelades in med hjälp av finska krautrockarna Siinai.

Spencer träffade finländarna när Wolf Parade turnerade med deras förra band, Joensuu 1685, i Europa under 2009 och förrförra året frågade han om inte Siinai ville vara med och göra musiken till nästa Moonfaceskiva. Resultatet är en blandning av Siinais tunga, repetitiva och progressiva kraut tillsammans med Krugs magiska sinne för popmelodier samt hans texter om brusten kärlek.

Den första singeln “Teary Eyes and Bloody Lips” från nya skivan släpptes precis och har fått ett varmt mottagande med stor spridning på nätet. En unik spelning med Spencer Krug och Siinai utlovas.

Errors (UK)

Om makarna Charles och Ray Eames fortfarande hade varit i livet, är chansen stor att de skulle sitta nedsjunkna bredvid varandra i en soffa med Errors Have Some Faith In Magic i sina respektive lurar. De skulle titta på varandra och i klarsynt samförstånd kontakta Mogwai för att förverkliga idéen om att låta Errors få ljudsätta deras film Powers of Ten från 1968.

Att lyssna på något valfritt av Errors hittills tre album lockar fram en varm känsla av oändlighet och rymd, hur alla detaljer oavsett avstånd dem emellan ändå hänger ihop och är beroende av varandra. Helheten, låten i sig, är lika betydelsefull som minsta gitarrton eller loop, precis på det enkla och självklara vis som Eames i sin film med ettor och nollor förklarar sambandet mellan minsta molekyl till universums mest avlägsna himlakropp. Skottarna i Errors har sedan debuten 2005 med sjutumssingeln Hans Herman på Mogwais skivbolag Rock Action Records för varje ytterligare släpp vuxit i dräkten som den elektroniska post-rockens främsta fanbärare. De bygger sin musik med elektroniska beståndsdelar, ett synthljud där, en loop där- och knyter ihop det med en shoegazerliknande rock värdig att skjutas ut i rymdens mörker.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Moonface (CA)

Bakom Moonface (CA) hittar man Spencer Krug (Wolf Parade, Sunset Rubdown, Frog Eyes, Swan Lake). I april 2012 släpper han sin nya skiva som han spelade in med hjälp av finska krautrockarna Siinai.

20:30 Errors (UK)

Errors bildades 2004 av Simon Ward, Staphen Livingstone och Greg Paterson. Debuten kom 2005 med sjutumssingeln “Hans Herman” på Mogwais skivbolag Rock Action Records.

Alexander Gutke

Malmö Konsthall

Måndag

(Konst)

Utställningen med den svenske konstnären Alexander Gutke (född 1971), som huvudsakligen använder sig av kameror, film- och diaprojektorer i sitt skapande

Alexander Gutke arbetar i en konceptuell och minimalistisk tradition. Han utforskar rymd, ljus, skugga, mörker och tomrummets oändlighet med hjälp av kameror, film- och diaprojektorer. Gutke undersöker dessa tekniska apparater som objekt och mekaniska anordningar och använder dem som verktyg och objekt i sina verk och i sitt berättande – vilket skapar en visuell magi och en poetisk och mystisk materialism.

De kameror, 16mm filmprojektorer och den övriga fotografiska apparatur som Gutke intresserar sig för har i vår digitala tidsålder blivit tämligen föråldrade, men Gutke framhåller värdet i dessa underverk från 1900-talet. Han både undersöker och bokstavligen dissekerar dessa apparater, och väcker dem på så sätt åter till liv, till ett nytt liv. Gutke skapade år 2005 det poetiska verket “Exploded View”. Betraktaren färdas genom en diaprojektor av märket Kodak Carousel och ser insidan; skiva för skiva, bild för bild – genom seriens 81 diabilder. Denna inre resa visas med en likadan Kodak Carousel, vars inre bilderna skildrar.

Ett annat verk där en diaprojektor och dess funktion undersöks är “Lighthouse” (2006). Här roterar en ljusrektangel långsamt 360 grader, bild för bild. Ljusets poesi och apparaterna har en viktig och central roll i Gutkes konstnärskap. I andra verk som HD-videoprojektionen “Cine-scope” (2008) utforskar han själva den fysiska filmen och bjuder betraktaren på en filmisk trompe l’oeil-resa. Utan varje form av föreställande bilder eller berättande visar denna storskaliga projektion – genom verkliga och simulerade animerade dammpartiklar och repor – filmens materialitet och celluloidens hjärta med dess skavanker och skönhetsfläckar.

I Alexander Gutkes utställning på Malmö Konsthall presenteras ett urval verk från år 2000 och framåt – filmer, skulpturer, fotografier och gummistämpeltryck – tillsammans med nya verk skapade specifikt för utställningen.

Tauba Auerbach – Tetrachromat

Malmö Konsthall

Måndag

(Konst)

Utställning med den amerikanska konstnären Tauba Auerbach (f. 1981), som arbetar med måleri, teckning och artist’s books

Utställningen är producerad av Bergen Kunsthall och genomförs i samarbete med Malmö Konsthall och WIELS Contemporary Art Centre, Bryssel. Curator: Solveig Øvstebø

I Tauba Auerbachs verk kollapsar de traditionella gränserna mellan bild, format och innehåll. I sina senaste verk har Auerbach intresserat sig för ytan – speciellt ytans form, dess topologi. Hon väver samman motsatta positioner som ordning och oordning, läsbarhet och abstraktion, genomtränglighet och soliditet – till enhetliga ytor och volymer.

Utställningens titel leker med begreppet “tetrakromatisk” syn. Människan uppfattar normalt världen omkring sig trikromatiskt, i tre färger. Det mänskliga ögat har tre sorters receptorer för färgseende med känslighet för: rött, grönt och blått. En ny teori hävdar att det kan finnas en liten procentandel människor (enbart kvinnor) som har en fjärde färgreceptor, vilket gör dessa personer ”tetrakromatiska”. Auerbach leker med denna idé om en fjärde komponent, som om den kan bevisas skulle förändra vår syn på världen radikalt. Hon använder sig av två analogier: den rumsliga – idén om en fjärde dimension – och den spektrala – idén om ett fjärde färgspektrum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s