Sunday the 20th of May in Swedish

Stockholm

Paradisets barn

Dramaten

Söndag

(Teater)

En romantisk kärlekshistoria som rör sig mellan fantasi och verklighet, där teatern och världen utanför vävs samman.

Den vackra Garance får männen att falla. Hon både lockar och oroar dem med sin gåtfulla oåtkomlighet. De vill äga och behärska henne – skådespelaren Frédérick likaväl som gangstern Lacenaire och den rike greven Edouard. Men själv tycks hon sval och oberörd. Vad säger hennes eget hjärta?

En dag möter hon mimaren Baptiste. Han är blyg och inåtvänd och lever hellre i drömmen än i verkligheten. Men för Garance är han sannare än någon annan.

Paradisets barn från 1945 är ett av filmhistoriens mästerverk med manus av Jacques Prévert. En teater i 1800-talets Paris blir scen för en hyllning till kärleken och drömmarna – men också en fantasins tragedi.

För regin står Ellen Lamm – som senast på Dramaten regisserade Jane Eyre (2010) och Brev från Eric Ericson (2011).

DIRTY DANCING

China Teatern

Söndag

(Musikal)

Image of DIRTY DANCING

Baby är på semester i New Yorks Catskill Mountains tillsammans med sin äldre syster

och deras föräldrar, men hon är inte särskilt intresserad av aktiviteterna som bjuds vid

semesteranläggningen. Istället upptäcker hon en helt annan slags underhållning när

hon av en slump hamnar i personalens område där ett party med dans natten lång pågår.

Trollbunden av de heta dansrörelserna och de medryckande rytmerna dröjer det inte länge

innan Baby är en del av detta – inte minst när hon möter dansläraren Johnny Castle.

Babys liv är på väg att ta en ny riktning när hon kastas in i rampljuset som Johnnys partner

både på dansgolvet och vid sidan av, vilket får stora konsekvenser…

SCOTT HENDERSON TRIO

Fasching

Söndag

(Konsert)

Image of SCOTT HENDERSON TRIO

Ständigt imponerar han oss med sina verk för gruppen Tribal Tech, sin egna banbrytande trio och som sideman för många av jazzens stora, bland dem legendarer som Joe Zawinul och Chick Corea. Som både musiker och kompositör är Scott Henderson topprankad i jazzfusion och bluesvärlden. Scotts signum är hans säreget vackra ton och slående förmåga att smälta samman blues, rock, funk och jazz.

Fanny & Alexander

Dramaten

Söndag

(Teater)

Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm och tv-serie Fanny och Alexander har blivit pjäs på Dramatens stora scen, där den sedan premiären spelat för utsålda hus. Föreställningen är regisserad av Stefan Larsson som har en rad Dramatensuccéer i ryggen, senast Höstsonaten och Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman samt En familj – August:Osage County av Tracy Letts.

Fanny och Alexander hade ursprungligen premiär 1982 och kom i två versioner – som långfilm och som en längre tv-serie. Filmen belönades som första icke engelskspråkiga film med fyra Oscars. Filmen sticker också ut som Bergmans mest livfulla film, en mustig och publiktillvänd historia.

Föreställningen deltar i Bergmanfestivalen och kommer även att gå som sommarspel i augusti. Dessa föreställningar textas till engelska.

Göteborg

REPUBLIQUE-THE TIGER LILLIES PERFORM HAMLET

Göteborgs Stadsteater

Söndag

(Teater)

En atmosfär som på en medeltida marknadsplats smyger sig på när de postmoderna gycklarna i The Tiger Lillies framför berättelsen om den plågade prinsen Hamlet.

Shakespeares text har bearbetats till en helt ny form men den grundläggande berättelsen om förakt, kärlek och hämnd bevaras i lysande, klara bilder.

Teatersalongen sveps in i en atmosfär som på en medeltida marknadsplats när de postmoderna gycklarna i The Tiger Lillies berättar historien om den plågade prins Hamlet. Shakespeares klassiska text har bearbetats till en helt ny form, men den grundläggande berättelsen om förakt, kärlek och hämnd bevaras i lysande, klara bilder.

The Tiger Lillies Perform Hamlet utlovar en musikalisk teaterupplevelse utöver det vanliga, en kombination av fängslande musik, fysisk teater, lindans, nycirkus, jättedockor och fantasifulla videoprojektioner. Men grundberättelsen finns bevarad; Om en man som definierar sig i förhållande till sin familj. Vars värld rasar samman när han får veta att hans farbror dödat hans far och gift sig med hans mor.

Det grammynominerade, brittiska kultbandet The Tiger Lillies är med i Republiques version av Shakespeares stora klassiker Hamlet. Regissör och scenograf är Republiques Martin Tulinius. Hans vision var att skapa teater som väcker känslor i människor – i internationellt format.

Trollflöjten

GöteborgsOperan

Söndag

(Opera)

Image of The Magic Flute

Pamina har blivit bortförd av den store Sarastro, ledare för ett brödraskap av heliga män, som vill rädda Pamina från moderns fördärvliga inflytande på henne. Modern som går under namnet Nattens drottning, anlitar den godtrogne ynglingen Tamino för att hämta hem dottern igen.

Trollflöjten är en musikaliskt svindlande saga med ett klarögt livsallvar, lika hjärtslitande dramatisk som komisk och underhållande. Rikard Bergqvists succéuppsättning av denna Mozarts sista opera hade premiär i november 2009 och blev en enorm framgång, lovordad av både press och publik. På grund av den stora efterfrågan lades ytterligare åtta föreställningar till de ursprungliga fjorton. Nu kommer uppsättningen tillbaka.

Moonface

Pustervik

Söndag

(Konsert)

Moonface är det halvgalna geniet Spencer Krugs soloprojekt vid sidan av Wolf Parade (SubPop). Spencer Krug tillhör den kanadensiska indiescenens mest begåvade, excentriska och upptagna personer, förutom Moonface och Wolf Parade är han även hjärnan bakom sidoprojektet Sunset Rubdown (Jagjaguwar) är deltidsmedlem av Frog Eyes samt har superbandet Swan Lake (Jagjaguwar) tillsammans med Dan Bejmar (Destroyer, New Pornographers) och Carey Mercer (Frog Eyes).

Edvard Munch: Portraits

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

I årets andra presentation om Munchs grafik, Edvard Munch: kärlek, ångest och död, visas nästan uteslutande verk ur Edvard Munchs “Livsfris”, en serie konstverk med tema kärlek, ångest och död. Sju av åtta verk i utställningen räknas till denna fris, som till stor del bygger på händelser och skeenden i Munchs liv. De flesta av verken är djupt personliga och visar hans återkommande tankar kring döden och hans ambivalenta förhållande till kärleken och kvinnan. Här visas bland annat några av Munchs mest högklassiga grafiska blad: Madonna (1895/1902), Vampyr II (1895/1902), Det sjuka barnet I (1894) och Kyss (1895).

Senaste gången grafik av Munch ställdes ut på Göteborgs konstmuseum var för tio år sedan. Då ingick bladen i museets omfattande, och välbesökta, Edvard Munch-utställning.

Malmö

Parsifal

Malmö Opera

Söndag

(Opera)

I en skog nära borgen Monsalvat förbereder Gurnemanz och andra gralriddare ett bad i den heliga sjön för sin kung Amfortas, som har ett sår som vägrar sluta blöda. Den vilda botgörerskan Kundry kommer med balsam till kungen. Såret har en gång tillfogats Amfortas av förskjutne gralriddaren Klingsor – med den lans som sårade Kristus på korset och som gralväktarna nu förlorat till Klingsor. Bara en ren dåre, vis genom medlidande kan återta spjutet. Plötsligt störs friden av att riddarna tar fast en ung pojke som skjutit en svan. Det är Parsifal som följer med Gurnemanz till borgens tempel där riddarna än en gång tvingar Amfortas att fira gralsriten. Men ynglingen förstår inte vad han ser och drivs bort.

När Parsifal närmar sig Klingsors förtrollade trädgård frambesvärjer denne Kundry i den gestalt som en gång förförde Amfortas. Parsifal besegrar Klingsors styrkor och står oförstående inför trädgårdens kvinnliga blomster. Kundry berör honom djupare när hon vill avsluta skildringen av hans mors död med kärlekens första kyss. Nu förstår Parsifal orsaken till Amfortas sår och tar den heliga lansen från Klingsor, vars magiska borg störtar samman. Efter många år återvänder en luttrad Parsifal med lansen till gralriddarnas skog. Det är långfredag. Gurnemanz och Kundry – nu åter botgörerska – förstår att Parsifal var den rene dåre som Monsalvats gemenskap väntade på. De följs åt till det som skulle blivit gralriddarnas sista nattvard. Amfortas befrias från sitt lidande, Kundry från sin eviga återfödelse … Wagners sceninvigningsfestspel från 1882 når ett slut fyllt av nya frågor.

Mode utan midja

Malmö Museer

Söndag

(Konst)

Efter första världskrigets slut växte ett helt nytt klädmode fram. 1920-talet blev en brytpunkt och kvinnoidealet förändrades dramatiskt.

De traditionella kvinnoattributen, håret, brösten och midjan förlorade i betydelse. Nu gällde det i stället att visa benen. Kjolen slutade vid knäna, håret var kortklippt och bröstet platt. Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. ”Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch. I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser. I samarbete med Malmö Konstmuseum.

Lars Lerin

Malmö Konstmuseum

Söndag

(Konst)

En separatutställning med Lars Lerin, som räknas till Sveriges främsta akvarellmålare.

Lars Lerin, född 1954, har under 30 års tid sökt fånga det nordiska landskapet och ljuset i väldiga bilder med anmärkningsvärd teknik och ett personligt bildspråk. I Lerins landskapsmålningar har oftast svärtan, diset och skuggorna dominerat. På senare år har även arkitektur och interiörer avbildats.

I utställning i Malmö visas främst målningar gjorde de senaste två åren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s