Friday the 11th of May in Swedish

Stockholm

Loosegoats & Last Days of April

Debaser Slussen

Fredag

(Konsert)

Loosegoats + Tarantula Waltz Djs: Fritz's Corner med vänner

Efter drygt ett decenniums paus (förutom ett par enstaka spelningar 2009) och en lika lång framgångsrik solokarriär för sångaren Christian Kjellvander så är Loosegoats tillbaka med ett nytt album.

Från att under mitten av 90-talet ha varit Sveriges motsvarighet till den amerikanska lo-fi och slackervågen med band som Pavement, Archers Of Loaf till att ha gått i bräschen för den svenska “altcountry”-vågen på slutet av 90-talet så är det nu dags för ett nytt kapitel i Loosegoats karriär.

Det var när bandet, efter flera års paus, möttes för några exklusiva konserter 2009 som inspirationen satte fart på nytt och ett frö såddes till femte albumet “Ideas for to travel down death’s merry road”.

Loosegoats med Christian Kjellvander som låtskrivare tar tid på sig. Planen var att skriva ett album som känns just Loosegoats, fast 2012. Bygga vidare på något som en generation älskare av Americana gjort till sina personliga favoriter utan att upprepa sig. Resultatet blev en rakare, mer poppig, motorvägsskiva.

Albumet släpps den 18 april. Den första singeln “Montananas” släpptes nyligen och har redan lyssnats varm på Spotify.

Loosegoats kommer göra tre spelningar i och med albumreleasen. Det blir ingen nostalgisk återförening, utan ett Loosegoats som är tillbaka med nytt material och en stor hunger för att spela sin musik live.

Fritz’s Corner med vänner spelar skivor!

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

23:00 Loosegoats

Loosegoats bildades i Lund 1994. I maj 1995 släpptes bandets första EP “Small Lesbian Baseball Players” och 1997 släppte de sitt debutalbum, “For Sale by Owner”. I maj 2001 släpptes Loosegoats sitt tredje studioalbum, “Her, the City, et al”. Bandet gick därefter skilda vägar. Christian Kjellvander inledde en framgångsrik solokarriär. Sommaren 2009 återförenades bandet för ett par enstaka spelningar, bl.a. på festivalen Way Out West.

22:00 Tarantula Waltz

The Tarantula Waltz är Markus Svenssons alter ego, runt honom kretsar ett kollektiv av musiker som i olika utsträckning figurerar på inspelningarna. 2010 släpptes den efterlängtade andra skivan ”Did Not Leave to Find but to Forget, to Leave Behind”.

Filip & Fredrik

Rival

Fredag

(Show)

JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA STADEN

– Filip och Fredriks otroliga show om Stockholm

Nu ger sig Sveriges mest produktiva tv-duo för första gången ut på vägarna med en halsbrytande och tankeväckande humorshow, där ingen kväll blir den andra lik. Det här är skräddarsydd underhållning där Filip och Fredrik – tillsammans med den lokala publiken – försöker mejsla fram det unika med just den stad de befinner sig i. I en tid när svenska städer blir mer och mer lika varandra kan vad som helst vara gott nog att lyfta fram i jakten på ortens definitiva själ. Överraskningarna och skratten blir många och igenkänningen stor när denna ambulerande hyllningssång når din stad. Köp en biljett och känn dig – bokstavligt talat – som hemma!

Ali Campbell’s UB40

Gröna Lund

Fredag

(Konsert)

Ali Campbell har med sin unika röst fångat en hel generation genom klassiska låtar som ”Red, red wine” och ”Kingston Town”. Som sångare i UB40 har han spelat in 24 skivor och sålt över 60 miljoner album. Den 11 maj kl. 20.00 står han på Stora Scen och bjuder stockholmspubliken på sommarens första reggaekonsert.

Owe Thörnqvist – Mr Boogieman

Scalateatern

Fredag

(Show)

Succéföreställningen som gick för UTSÅLDA HUS är nu tillbaka med 6 extra föreställningar i vår!

Vår levande artistlegend Owe Thörnqvist samt musikerna Kettil Medelius, Anders Forsslund, Kjell Gustavsson och Ole Ornered plockar fram godbitar som Dagny, Rumba i Engelska parken, Gun från Dragarbrunn och Varm korv boogie.

Missa inte detta tillfälle att få se och höra legenden Owe Thörnqvist och hans medmusiker. Åter i vår på den scen han gjorde sin Stockholmsdebut för över 50 år sedan!

Som Lennart Persson uttryckte det: “Owe Thörnqvist är en svensk nationalskatt som vägrar att hålla truten. Det ska vi vara glada för”.

Ryan Adams

Waterfront

Fredag

(Konsert)

Från flanellskjortornas finrum till pistolposerande sängläge – Ryan Adams har sedan de tidiga åren med Whiskeytown alltid förlitat sig på att där han sätter ner fötterna är det bästa för stunden. När ”Heartbreaker” kom ut i början av årtusendet knäppte det till lite för att sedan smälla till rejält. En knäckande platta som avlade brustna hits i form av hjärteknipande ”AMY” och Emmylou Harris-duetten ”Oh My Sweet Carolina” och pushade Adams långt fram i medias ljus. Och i det sökljuset har han befunnit sig i mer än tio år.

Under 2000-talets första årtionde skapade Adams, förutom ”Heartbreaker”, hisnande tolv album. Räknar man sedan in allt som inte har officiell status finner vi en man som har svårt att lägga ner gitarren. Men det är vi mer än glada över. För när vi ögnar igenom katalogen har vi ju ”New York, New York”, ”Come Pick Me Up”, ”This House Is Not For Sale” och inte minst Oasis-covern ”Wonderwall” (som slår Gallagher-bröderna på fingrarna rakt av!). Sedan återfinner vi säkert hos varje fan ett dussintal låtar som rankas högre än något annat på jorden. Precis som det ska vara.

Ryan Adams live är inget kanske. Det är ett måste. Han spänner ett spektrum som inkluderar det mest intima till det mest allomfamnande. Inte sällan bjuder han mer på sig själv än vad som kanske är bra för den egna hälsan men det är därför varje Adams-konsert etsar sig fast i hjärnan och får oss att vilja ha mer.

Till Damaskus

Dramaten

Fredag

(Teater)

I Till Damaskus, Strindbergs första drömspel, möter vi Den Okände. En radikal och pessimistisk författare på kant med omgivningen och sig själv. Han ger sig ut på en inre och yttre vandring, en hård strapats där han gör upp med sitt förflutna. Kvinnan som följer med honom på rymmen, till en början en kärleksfull följeslagare, känner han snart helt annorlunda inför.

Här får vi se Strindbergs vandringsdrama i en personlig tolkning av Karl Dunér. En regissör känd för sina visuellt uttrycksfulla uppsättningar.

Till Damaskus, som innebar slutet på Strindbergs Inferno-kris, utkom i tre delar. I denna uppsättning används alla tre. Den första delen av Till Damaskus hade urpremiär på Dramaten 1900 och sedan dess har pjäsen spelats i en rad stora uppsättningar på teatern. Pjäsen räknas idag som ett av Strindbergs mest centrala verk och en av de mest klassiska Dramatenpjäserna.

Karl Dunér har på Dramaten tidigare satt upp en lång rad pjäser, senast Kung Ubu (2008) och Ur ett övergivet arbete (2009).

Göteborg

GöteborgsVarvet

Göteborg

Fredag

(Sport)

GöteborgsVarvet arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen.

Vision

Europas bästa löparevenemang som bidrar till bättre hälsa och härlig stämning för löpare och publik.

Företagsfakta

Välkommen att uppleva pulsen i ett av världens största löparevenemang: GöteborgsVarvet.

Årligen är det cirka 75 000 löpare som anmäler sig till något av loppen under GöteborgsVarvshelgen.

Engagerad publik och skön stämning är ett par av evenemangets kännetecken.

Ett annat är den hälsopåverkan evenmanget har för många – 99% av deltagarna uppger att de har GöteborgsVarvets som mål för sin träning hela året.

Och många gillar att tävla i GöteborgsVarvet – i första hand mot sig själva, 73% uppger att de vill springa loppet på en viss tid.

GöteborgsVarvet arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen. Cirka 3000 funktionärer är engagerade.

Överskottet går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras i föreningarnas ungdomsverksamhet och driften av Friidrottens Hus.

SOL-Stat & Orchestra Live

Parken

Fredag

(Konsert)

SOL-Stat & Orchestra Live

Någon som också nåddes av ryktet om SOL vad Max Martin.

Debutsingeln Say Hello med sitt varma akustiskt baserade sound och en refräng som lär klistra sig fast i sommarhettan är alltså mixad av och co- producerad av Max Martin.

BAND OF SKULLS

Sticky Fingers

Fredag

(Konsert)

När Southamptons Band Of Skulls spelat sin utsålda spelning på London Forum i oktober 2010, var det en prestation som anstår ett band som finslipat sina konserter med två år av konstant turnerande. Bandets riff var tyngre och smutsigare än någonsin. “In our minds, our first album (2009s debutalbum “Baby Darling Doll Face Honey”) was quite an intimate little record, but it turned into this huge rock thing in venues across the world.” enligt sångaren Russell Marsden.

Sent under 2010, inför arbetet på deras än så länge obetitlade andra album, försvann de till en avlägsen studio på landsbygden Norfolk med bara varandra, sina instrument och rött vin som sällskap. “It was desolate, lonely and bitterly cold. We were on our own in a room playing the same four chords at each other.” berättar Marsden.

I februari 2012 släpptes det andra fullängdsalbumet från Band Of Skulls och fick namnet “Sweet Sour”. Ett album fylld av nyskapande rock där southern-blues-rock blandas med riff-tung hårdrock och ett nytt, mer strömlinjeformat ljud än bandets bråkiga debut. Lyckligtvis finns fortfarande bandets skitiga gitarrock och raseri kvar, polerad och förpackad som glänsande modern rock n roll tack vare producenten Ian Davenport. Kombinationen av de bitterljuva melodierna, våldsamma trummor och skrikande gitarrer fungerar utmärkt med Marsden och basisten Emma Richardsons röst. En briljant skiva från ett allvarligt begåvat band som nu äntligen är aktuella för livespelningar i Sverige.

GÖTEBORG ART SOUNDS Mazur Bang Jørgensen

Nefertiti

Fredag

(Konsert)

Bild för GÖTEBORG ART SOUNDS Mazur Bang Jørgensen

MAZUR/BAND/JØRGENSEN + LEVERTON FOX + LARS CARLSSON & MIMITABU + STEFANIE SIXT & MARKUS MEH

Mazur/Bang/Jørgensen [DK/NO]

Om man någon gång under GAS 2012 ska tala om en ”allstar” grupp så är det nog denna. Marilyn Mazur är en av Danmarks genom tiderna främsta slagverkare och har tidigare spelat med bl a Miles Davies och Jan Garbarek. Jan Bang har tagit live-remixandet till en helt ny nivå och är dessutom en av grundarna av Punktfestivalen i Kristiansand. Per Jørgensen i sin tur är en av Norges just nu främsta trumpetare. Improviserad musik på högsta nivå från tre samtida giganter.

Leverton Fox [GB]

Med slagverk, elektronik, trumpet och laptops skapar engelska trion Leverton Fox musik som gärna och ofta sticker iväg i oväntade riktingar och som rör sig någonstans i skarven mellan elektroakustik och improv.

Lars Carlsson & MIMITABU

Tonsättaren Lars Carlsson och delar av ensemblen MIMITABU framför det nyskrivna verket Floating Fundaments. Ett ritualistiskt möte mellan slagverk, stråk, video och elektronik.

Stefanie Sixt & Markus Mehr [DE]

Den tyska duon Stefanie Sixt & Markus Mehr har med verket Transit skapat en audiovisuell föreställning som kretsar kring den fysiska döden. Med elgitarr, laptops och diverse elektronik skapar de ett mantra där bild och ljud flyter samman till en större helhet.

Lubiewo-Kärleksön

Göteborgs Stadsteater

Fredag

(Teater)

Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson spelar två åldrande fjollor som saknar den fria tillgången till röda arméns unga män. Efter Michal Witkowskis skandalsuccéroman.

Två äldre polska fjollor – Patricia och Lukrecia – drömmer sig tillbaka till tiden då den ljuvliga Röda arméns kåta grabbar befolkade landet. Livet bland parkbänkar, pissoirer och baracker må vara skitigt, fattigt och förnedrande – men livsbejakande! Efter murens fall är allt så förbannat trist.

Björn Kjellman är tillbaka på Göteborgs Stadsteater och ses tillsammans med Sven-Åke Gustavsson i spetsen av en övervägande manlig ensemble. Musiken komponeras och framförs live i föreställningen av Moto Boy (Oskar Humlebo), som även har en roll.

Michal Witkowski gjorde skandalsuccé med romanen Lubiewo som skildrar ett Polen i stark omvandling. Den belönades med flera litterära priser och har översatts till 15 språk. På svenska utkom den 2008. Witkowskis senaste roman Margot har precis utkommit på svenska.

ARTISTRY JAZZ GROUP HYLLAR PORTER, PREVIN OCH ANDRA STORHETER

Göteborgs Konserthus

Fredag

(Konsert)

Kritikerrosade Artistry Jazz Group med bland andra pianisten Jan Lundgren, gitarristen Jacob Fischer och sångerskan Vivian Buczek intar Stenhammarsalen. Konserten är en del av lanseringsturnén för nya cd:n Tribute!

Artistry Jazz Group är en samling av Sveriges absoluta jazzelit. Musikerna är, förutom Jan, Jacob och Vivian, basvirtuosen Hans Backenroth och välanlitade Johan Löfcrantz Ramsay på trummor och Klas Lindquist på saxofon/klarinett.

Bandet har tidigare spelat in två album: We Like Previn som är en hyllning till mångkonstnären André Previn och Too Darn Hot med pärlor ur Cole Porters sångskatt. Båda skivorna fick idel lovord av jazzkritiker i Sverige och utomlands.

I det nya albumet Tribute! är varje låt en hyllning till antingen en kompositör eller en artist som framfört låten. Det blir en skön blandning av bebop, swing och “cool jazz” ur “the American Songbook”. Bland de artister och upphovsmän som hyllas kan nämnas George Gershwin, Judy Garland, Miles Davis, Harold Arlen och flera andra storheter.

Malmö

Fläskkvartetten

Moriska Paviljongen

Fredag

(Konsert)

En knippe musikhistoria i form av det svenska bandet Fläskkvartetten kommer till Moriska Paviljongen den 11 maj. Bandet har turnerat flitigt under årens lopp och förutom turnerandet har de gjort allt från musik till teater, film och TV.

1985 bildades Fläskkvartetten och en elektrifierad stråkkvartett med mycket attityd och stora ambitioner var född. Under sin långa karriär har gruppen hunnit släppa tolv album och samarbeta med artister som: Elvis Costello, Moondog, Robyn, Freddie Wadling, Thåström mfl. Kvartetten har även bidragit med musik till ett otal antal långfilmer.

De senaste åren har gruppen till stor del ägnat åt musik för dans och teateruppsättningar, bland annat till Mats Ek baletterna “Appartement” för Operan i Paris samt “Fluke” för Cullbergbaletten. Dessa två föreställningar har satts upp på ett flertal av världens stora dansscener. Nu aktuella med nya albumet Wallander – The Music som släpps i april”

Deportees

KB

Fredag

(Konsert)

Deportees består av bröderna Anders och Peder Stenberg, Mattias Lidström och Thomas Hedlund. Bandet bildades i Umeå 2003 efter en lång resa kantad av skateboard, punk, soul och popmusik. 2004 kom debutsingeln “Arrest Me ’Til It Hurts” och alltsedan dess har Deportees varit i ständig utveckling.

Medan debuten ”All Prayed Up” (2004) var ett eklektiskt uppror mot den slentrianmässiga äktheten som, åtminstone då, ofta förknippades med ett smutsigt sound och återhållsamma gester så var det andra albumet ”Damaged Goods” (2006) en musikaliskt mörkare historia efter vilken de också förlorade såväl skivkontrakt som en bandmedlem. 2009 släppte de hyllade ”Under the Payment, the Beach.

I oktober 2011 kom senaste albumet – “Islands & Shores” som togs emot med vidöppna armar av publik och kritiker. Albumet låg i topp på flera årsbästlistor när året summerades och belönades med pris på både P3 Guldgalan (Årets grupp) och Grammis (Årets rock). Under hösten var Deportees ute på en mindre Sverigeturné med utsålda spelningar i Göteborg, Malmö och Stockholm där de gjorde två spelningar på ett fullsatt Berns Salonger.

Maskinen (SE) LIVE

Babel

Fredag

(Konsert/Club)

Babel kan stolt presentera Maskinen. På grund av produktionstekniska omständigheter är vi tvungna att flytta spelningen med Maskinen från Amiralen till Babel. Detta gör att vi även måste ändra tiden. Dörrarna öppnar kl 23:00 och Maskinen står på scen kl 24:00. Biljetter kan återlösas hos respektive återförsäljare.

Frej Larsson och Herbert ”Afasi” Munkhammar, eller Maskinen som de kallar sig tillsammans, skruvade inte bara upp tempot på svenska dansgolv med sin debutplatta ”Boys II Men” 2009. De banade också väg för en ny svensk elektro- och hiphopscen. Med en stadig bas i grunden, sitt orädda genremixande och en total kontroll över det svenska språket, visade de att på dansgolvet vinner energi över ängslan. Hitsinglarna ”Alla som inte dansar”, ”Dansa med vapen” och ”Segertåget” är alla exempel på det.

I oktober 2011 släpptes singeln ”Krossa alla fönster”, ett medryckande stycke elektro som spelats flitigt och vars video uppmärksammats för sina anspelningar på kontroverserna kring vår statschef. Nya albumet ”Framgång och efterfrågan” har hyllats av både kritiker och publik och senaste singeln ”Stora Trygga Vargen” spelas nu flitigt i radio. 11 maj är det dags för spelning på Babel i samarbete med den fantastiska klubben Save A Lollipop som kommer stå för skivspelandet och festen runt konserten.

The Selecter (UK) LIVE

Babel

Fredag

(Konsert)

The Selecter har sedan starten 1979 lyckats kombinera svängig ska med politik och deras sound har beskrivits som “conspiring to make dancing the only way to walk”. Nu kommer de äntligen till Malmö och Babel. Med the original rude-girl Pauline Black i spetsen kan vi garantera en svettig ska-kväll.

Parsifal

Malmö Opera

Fredag

(Opera)

I en skog nära borgen Monsalvat förbereder Gurnemanz och andra gralriddare ett bad i den heliga sjön för sin kung Amfortas, som har ett sår som vägrar sluta blöda. Den vilda botgörerskan Kundry kommer med balsam till kungen. Såret har en gång tillfogats Amfortas av förskjutne gralriddaren Klingsor – med den lans som sårade Kristus på korset och som gralväktarna nu förlorat till Klingsor. Bara en ren dåre, vis genom medlidande kan återta spjutet. Plötsligt störs friden av att riddarna tar fast en ung pojke som skjutit en svan. Det är Parsifal som följer med Gurnemanz till borgens tempel där riddarna än en gång tvingar Amfortas att fira gralsriten. Men ynglingen förstår inte vad han ser och drivs bort.

Klubb [re]form: Komor Kommando

Inkonst

Fredag

(Club)

Klubb [re]form presenterar KOMOR KOMMANDO - OBS: INSTÄLLD konsert

Komor är utan tvekan en av den mest produktiva skapare bakom några av de mest anmärkningsvärda akterna i dagens elektroniska musik bland annat – eller vad sägs om ICON OF COIL, ZOMBIE GIRL, BRUDERSCHAFT och MOONITOR bland andra.

”Jag tänkte – jag vill göra klubbmusik, göra så att människor kommer att förlora sig själva och börja skrika, dansa och bli helt galna! Loosing it while testing the systems, you know?” – Så börjar hans skarpa ljud och bild i KOMOR KOMMANDO – SEB: s svar på underjordiska klubbmusik och resten är historia…

LENA FRISK: ALL YOU NEED TO KNOW ABOUT SWEDES

Victoriateatern

Fredag

(Show)

Lena Frisk.JPG

En humorföreställning av Lena Frisk, om svenskar, av svenskar och på svenska.

Medverkande: Lena Frisk, Eva Westerling, Peter Fridh (svenskar)

En föreställning med sketcher och ståuppkomik blandat med allvar och eftertanke. Obs! kan innehålla spår av engelska…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s