Wednesday the 9th of May in Swedish

Stockholm

Gertrude Stein

Stockholms Stadsteater

Onsdag

(Teater)

GERTRUDE STEIN

Det regnar. Och i morgon ska Gertrude Stein och Alice B Toklas flytta ut från 27, Rue de Fleurus. Det är mycket som måste packas men det är förstås Alice uppgift. Gertrude Stein röker och tänker på åren som gått och människor som hon mött. Hon tyckte mycket om Picasso! Och om Hemingway och Scott Fitzgerald – även om det var svårt att stå ut med deras fruar. Framför allt tänker hon på det anspråksfulla i att vara ett geni.

DE TRE MUSKETÖRERNA

Stockholms Stadsteater

Onsdag

(Teater)

Unge smalhöftade d’ Artagnan dyker upp en dag från ingenstans. Han har en gitarr på ryggen, en värja i handen och han tänker bli KÄND. Och han vet vart han ska ta vägen. Ryktet om Athos, Aramis och Porthos har till och med nått hålan han kommer från.

”En ny sorts teaterupplevelse, ett hisnande musikaliskt technicoloräventyr” – så skrev DN i sin recension efter Alexander Mørk-Eidems fria tolkning av Alexandre Dumas klassiker.

Cursive

Debaser Slussen

Onsdag

(Konsert)

Cursive + Bored Man Overboard + DJ Hasse Nilsson

Cursive från Nebraska kommer till Debaser med sin emotionella och experimentella indierock. Grundade 1995 har Cursive under sin karriär konstant experimenterat med sin musik, alltid sökandes efter nya sätt att uttrycka sig på men genom detta skapat sig en säregen karaktär. Med utmanande låtskrivande, dundrande rytmer, hackiga gitarrspel och Tim Kashers unikt kraftfulla stämma, vilt växlande mellan ljust och mörkt väcks Cursives musik till liv, ett emotionellt framförande som fylls upp av Kashers sång. Det är ofta vemodigt, sorgligt och dunkelt men samtidigt lekfullt, fantasifullt och proppat av energi.

Aktuella med ”I Am Gemeni”, släppt tidigare i år, har Cursive sökt sig till ett tyngre sound och tagit hjälp av Mastodon och Isis producenten Matt Bayles vid skapandet av detta konceptalbum som genom låtarna berättar en historia och sammanhängande tema. En utformning Cursive använt sig av flera gånger i sitt experimentella och konstant utmanande musikskapande.

Som förband har vi bjudit in Bored Man Overboard från Stockholm och DJ Hasse Nilsson som gästat oss och Fritz’s Corner en massa fina gånger spelar skivor under kvällen.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Cursive (US)

Amerikanska bandet Cursive bildades 1995 och släppte två år senare sitt debutalbum “Such Blinding Stars for Starving Eyes” och har sedan dess hunnit med ett gäng album. 2004 handplockades de av The Cure till att följa med dem på turné med Interpol, The Rapture, Mogwai, Scarling och The Cooper Temple Clause. I Februari 2012 släppte de “I Am Gemini”.

20:30 Bored Man Overboard

Stockholmsbandet Bored Man Overboard bildades 2007 och släppte sin debut-EP “Sinner Song” 2009. 2011 släppte de debutalbumet “Rogue” via Hazelwood Vinyl Plastics.

Edith Backlund

Debaser Slussen

Onsdag

(Konsert)

Edith Backlund DJ: Madde Frankie

Edith Backlund släpper i maj sitt tredje album, “Kill The Clowns” och ger sig i samband med det ut på en releaseturné med avspark i Debaser Slussens bakficka DFB.

Första delen av skivan, “Kill The Clowns Act 1” innehållande 6 låtar, släppte hon i november 2011. Nu efter diverse komplikationer är hon tillbaka och andra delen av skivan “Kill the clowns” Act 2 släpps tillsammans med Act 1 till ett gemensamt album med 12 låtar.

Soundet är fritt men aldrig flyktigt, glatt men aldrig glättigt och dramatiskt men aldrig överspelat. Texterna är antingen uppmanande eller beskrivande och handlar om att bryta upp och börja om, att se det stora i det lilla. Närgångna verser och kompromisslösa refränger smyger in, suger tag och etsar sig fast i mellangärdet och skapar ett skoningslöst sug efter mer.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:00 Edith Backlund

Edith Backlund släppte sin debut-EP “Waste Another Day” 2005. Debutalbumet ”Merely Daydreams” släpptes 2006. Singeln ”Burn Me and Blind Me” blev Backlunds andra låt att medverka i TV-serien ”Livet enligt Rosa”. Hon åkte på en kort turné i Italien som avslutades med en hyllningsspelning till Townes Van Zandt i Figino Serenza. Neil Young hittade Backlunds låt “Rosie” och lade upp den på sin officiella webbplats (“Living with War”). Där blev den framröstad som en av de tio bästa anti-krigslåtarna av över fyrahundra medverkande. Andra albumet ”Death By Honey” släpptes 2008.

Magnus Broo, Eddie Gomez, Stefan Karlsson & Ed Soph

Fasching

Onsdag

(Konsert)

Trumpetaren Magnus Broo, som just tilldelats 2012 års Jazzkannan, tar Faschings scen i besittning tillsammans med vännerna Stefan Karlson, Eddie Gomez och Ed Soph. Magnus Broo är ständigt nyskapande och inspirerande och han tvekar aldrig att tänja på gränserna för den svenska jazzen.

Ikväll står han på scen med Eddie Gomez trio

Eddie Gomez är inget mindre än en legendar på bas. Han har legat i jazzbasisternas främsta led i mer än 4 decennier. Eddie ar fodd i San Juan, Puerto Rico men uppvuxen i New York City. Som ung studerade han bas med Fred Zimmerman pa Julliard School of Music. Innan han blev medlem i Bill Evans trio (som 21-aring) spelade han med Gerry Mulligan, Marion McPartland m.fl. Hans inspelningar med Bill Evans Trio på 60- och 70-talet är historiska. Efter sin tid med Bill Evans gjorde han manga olika projekt med bl.a Chick Corea och Steve Gadd. Andra giganter som han spelat med är Miles Davis, Dizzy Gillespie, Jeremy Steig och Benny Goodman m.fl. Sedan 1992 har Eddie turnerat mycket med egna band. Han ar ocksa f.n “Visiting Professor of Music” pa Musik Konservatoriet i San Juan, Puerto Rico.

Skintrade

Göta källare

Onsdag

(Konsert)

Ett av Sveriges mest framgångsrika hårdrocksband under 90-talet återförenas för nytt album och turné under 2012.

Skintrade bildades 1992 av medlemmarna Matti Alfonzetti (Vocals), George Bravo (Guitars, Backing Vocals), Stefan Bergström (Guitars, Backing Vocals), Håkan Calmroth (Bass), Håkan Persson (Drums, Backing Vocals).

Debutalbumet ”Skintrade” släpptes 1993 och mottogs överväldigande positivt av både media och publik. Singlarna ”Sick as A Dog” och ”One by One” spelades flitigt på radio och tillhörande videos snurrade b.la på MTVs Headbangers Ball. Bandet tilldelades samma år Zeppelinpriset för bästa hårdrocksalbum och nominerades till en Grammis i kategorin bästa video. Uppföljande album ”Roach Powder” släpptes 1995 med Thomas Skogsberg som producent (Entombed m.fl.). Videos till singlarna Snap goes your mind och Flyes spelades återkommande på MTV.

Skintrade gjorde under åren 1993-1995 flera turneer i Europa och spelade på några av Sveriges och Europas största festivaler som Sweden rock, Hultsfred, Dalarock, Dynamo Open Air (Holland) och MTVs Rock Am Ring (Tyskland). Skintrade spelade även förband till det danska bandet DAD under deras Europa turné 1995.

Göteborg

BIBELN

GÖTEBORGS STADSTEATER

Onsdag

(TEATER)

Inte läst boken? Se pjäsen!

Genom myter och berättelser från syndafall till apokalyps vandrar Adam och Eva, vägledda av en nyckfull Gud. Vi plockar det förbjudna äpplet i Edens lustgård och smyger sedan ombord på Noaks ark. En resa som går genom brinnande buskar via Sodom och Gomorra och Babels torn till Kanaans land. Och kanske hinner vi precis fram i tid för att bevittna födseln av ett omstritt gossebarn. På bara fyra timmar berättar vi hela den bibliska historien.

Niklas Rådström har tagit ett helhetsgrepp om både Gamla och Nya Testamentet och skapat ett helt nytt verk. Rådström som är en av Sveriges mest namnkunniga författare av romaner, dramatik och filmmanus har tidigare gjort en teaterversion av Dantes gudomliga komedi för Göteborgs Stadsteater.

Regissören Stefan Metz står bakom flera av Stadsteaterns succéer som Trettondagsafton och Peer Gynt. Metz som annars är bosatt i Madrid har verkat på flera stora scener i Europa. Han var tidigare en av huvudaktörerna i det världsberömda teatersällskapet Théâtre de Complicité i London.

Jag vill få vara Mamma

GÖTEBORGS STADSTEATER

Onsdag

(TEATER)

Unikt samarbete med Moomsteatern. Specialskrivet familjedrama av Ann-Sofie Bárány.

En ovanlig och ovanligt lycklig familj. Klas och Inga med deras tre halvvuxna ungar får nästan en ny familjemedlem – den sökande Elias. Bägge parter förundras och förtjusas. Till en början.

I samarbete med Moomsteatern undersöker vi den sköra tråd som utgör gränsen för normalitet. Detta unika möte kommer garanterat ställa våra invanda föreställningar på ända.

För manus står Ann-Sofie Bárány, senast aktuell på Göteborgs Stadsteater med en bearbetning av Lorcas Publiken.

För regi svarar Kjell Stjernholm, grundare av Moomsteatern, en av de ledande professionella teatrarna i världen med en fast ensemble för skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning.

DOO WACKO!/ BANGATAN + DEADHEADS

Sticky Fingers

Onsdag

(Konsert)

Club Doo Wacko erbjuder den onsdagstörstiga publiken en lillördag fylld med sköna anti-hits med allt från punk,rock,garage och soul. Alltid sköna band på scen. Detta är helt klart klubben för dig som vill ha skönt häng med bra musik och sköna liveakter.

Dj: SIGGE (The Kendolls)

På scen ikväll…

-BANGATAN- 22:30

Bangatan är ett band från Marks djupa skogar som spelar rockenroll för människor som gillar båtar och kurtisaner

Lyssna:

Soundcloud

-DEADHEADS- 21:30

Raka rör, öppna spjäll – Deadheads spelar svennig, svängig, actionladdad rock, med starka influenser från 70-talets pubrock och punk

Joel Alme

Pustervik

Onsdag

(Konsert)

Live på scen : Joel Alme + vänner Dj: Martin Elisson, Adam Bolmeus, Karin&Fanny och Jonas Lundqvist

Tid: 20.00

På scen: ca 21.00

Entré: 60 kr

Åldersgräns: 18 år

Plats: Klubben

Malmö

Carmen

Malmö Opera

Onsdag

(Opera)

Carmen är kvinnan som alla män vill ha. Ung, vacker, kaxig och självsäker svassar hon förbi och njuter av deras lystna blickar. Hon går sin egen väg och väljer själv sina älskare. När hon inleder ett stormigt förhållande med soldaten Don José går allt över styr. Hans passion gör honom svartsjuk och Carmen står inte ut med att ägas av någon. Snart är de båda indragna i något de inte kan ta sig ur.

Georges Bizets Carmen är en av världens mest spelade operor med klassiska musikstycken som Habaneran och Toreadorarian. Med sin medryckande musik och sin dramatiska handling om kärlek och åtrå, svartsjuka och död har den förfört publiken i över 100 år. På Malmö Opera regisseras den av Hilda Hellwig, professor i teaterregi som gjort uppsättningar på Dramaten, Kungliga Operan och Det Kongelige Teater. Hon har valt att göra Bizets ursprungliga version där musiken balanseras av talad dialog. I titelrollen syns unga stjärnskottet Astrid Robillard medan Don José sjungs av Joachim Bäckström, som slog igenom hos en bred publik i vintras då han gjorde Pinkterton i Malmö Operas rosade och utsålda uppsättning av Madame Butterfly.

Hang the DJ – Esau Alcona + Anders Dahlberg (Ode to Joy)

Debaser

Onsdag

(Club)

Hang the DJ - Esau Alcona + Anders Dahlberg (Ode to Joy)

Vi bjuder in våra finaste och bästa dj-vänner till klubben Hang The Dj som hänger i baren på vardagskvällar och nätter där spontandans uppstår och nya relationsband knyts över en bit god mat eller en bitterljuv drink.

Denna kväll spelar den eminenta musikjournalisten Esau på uteserveringen medans Anders från Ode to Joy sköter dansgolvet.

Elias Faingersh ”Soundtrack of my life”

Palladium

Onsdag

(Konsert)

A Pavlenko

Elias Faingersh spelar live med och

mot sitt liv på duken. Under ett år får vi följa honom genom linsen på hans filmkamera, från land till land och plats till plats. En resande musikers liv, genom hans egna ögon.

Från den gassande solen i Mellanöstern till Moskvas blygrå himmel, från stillheten på den svenska landsbygden till det urbana New York. Elias Faingersh rör sig med sin trombon från stora konsertsalar till sjabbiga jazzklubbar, på mångfiliga motorvägar i Kanada och till trånga sydeuropeiska gränder. Han möter människor, musiker, djur, mat och dofter från världens alla hörn. Under resans gång går det gradvis upp för honom att han inte är helt ensam på sin resa…

Det blir både skratt och gråt när han kommenterar och argumenterar med sitt alter ego på filmduken – skämtar med honom, bråkar med honom, ja även spelar med honom.

Tauba Auerbach – Tetrachromat

Malmö Konsthall

Onsdag

(Konst)

Utställning med den amerikanska konstnären Tauba Auerbach (f. 1981), som arbetar med måleri, teckning och artist’s books

Utställningen är producerad av Bergen Kunsthall och genomförs i samarbete med Malmö Konsthall och WIELS Contemporary Art Centre, Bryssel. Curator: Solveig Øvstebø

I Tauba Auerbachs verk kollapsar de traditionella gränserna mellan bild, format och innehåll. I sina senaste verk har Auerbach intresserat sig för ytan – speciellt ytans form, dess topologi. Hon väver samman motsatta positioner som ordning och oordning, läsbarhet och abstraktion, genomtränglighet och soliditet – till enhetliga ytor och volymer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s