Saturday the 28th of April in Swedish

Stockholm

Mormors svarta ögon

Dramaten

Lördag

(Teater)

”Någonstans i mig så gömmer sig de finska orden. Om jag bara hittar ingången så kommer jag höra min mun säga ljuden och mitt öra kommer att förstå.”

Tanja Lorentzon, skådespelerska på Dramaten, debuterar som dramatiker med en monolog om sig själv, sin mamma och sin mormor.

Finland 1939 under vinterkriget. Mirjam försöker överleva med sina två barn i huset mitt i skogen. Ska hon slakta grisen? Kommer han till jul? ”Mig får man inte vänta till permission. Idag briserade två bomber endast tjugo meter ifrån mig. Försök behålla huset även om jag inte kommer hem.”

Året är 1963. Mirjams dotter Terttu, hennes man och barn har kommit till Sverige med den stora arbetskraftsinvandringen. ”Här ska man bygga en miljon lägenheter! Hur länge skall vi stanna? Vi har det ju bra här. Du måste börja prata svenska! Du måste sluta säga att vi skall flytta tillbaka när vi aldrig gör det!”

Tumba 1981. ”Jag blir kallad finnen, finnpajsarn, finnjävel. Folk spelar upp fulla finnar för mig, och till vilken nytta? Jag är ju bara en fuskfinne som inte ens kan finska. Vad spelar det för roll att vi har bytt till ett svenskt efternamn så länge jag heter Tanja i förnamn?”.

Personligt, humoristiskt och rörande blir det när Tanja Lorentzon går på spaning i sin egen familjs historia och berättar en historia om identitet och känslan av förlust.

Rövare

Dramaten

Lördag

(Teater)

En uppkäftig och musikalisk klassiker om revolt, frihet och två bröder som väljer olika vägar. Vad skiljer ett lyckat uppror från ett föraktat våldsbrott? Och vem bestämmer vad som är vad?

Bröderna Karl och Franz kämpar inte bara om den åldrade faderns kärlek, de älskar också samma kvinna. Det är starkt och hemskt och fruktansvärt roligt. Det rör vid våra mest primära drifter, något vi alla varit med om och känner igen.

Steve Forbert

Södra Teatern

Lördag

(Konsert)

Som 21-åring satte sig Steve Forbert på bussen från Meridien Mississippi till New York med en dröm om en musikkarriär. Han arbetade sig snabbt upp till klubbarna i storstaden och spelade förband till artister som Ramones, Talking Heads och Television på legendariska CBGBs. Redan 1980 nådde han också Billboards elfteplats med låten Romeo’s Tune från numera klassiska andra-albumet Jackrabbit Slim.

Senaste skivan The Place and the Time vittnar om en man som alltid försökt vara på rätt ställe, vid rätt tidpunkt – utan tecken på att trappa ner. Forbert är på många sätt en modern rocktrubadur som tacklar vardagens mörka såväl ljusa sidor på ett familjärt och varmt sätt. Det egna, om än omisskännligt amerikanska, folk-blues-country-rocksoundet har genom åren mynnat ut i en mängd högklassiga låtar. Och även om jämförelserna tidigare ofta handlade om Dylan-klichéer så har Forberts låtskrivande betydligt mer gemensamt med det känslomässiga driv man kan känna igen hos författare som F. Scott Fitzgerald och musiker som Neil Young.

Steve Forbert är en av få som verkligen kan trollbinda enbart med hjälp av en distinkt röst, munspel om halsen och akustisk gitarr. Han skriver musik som bara blir bättre och bättre, han jobbar hårdare och hårdare, medan det bredare genombrottet alltjämt fortsätter att glida undan. Självadefinitionen av en hardcore troubadour.

Andrew W.K. Perform “I Get Wet”

Debaser Medis

Lördag

(Konsert)

Partyrockens oskrivne ambassadör Andrew W.K. kommer till Debaser för att fira 10-års jubileet av sitt explosiva debutalbum “I Get Wet” och för att framföra just denna från början till slut.

För 10 år sen när kulturen var mättad av pessimism och negativa skuggor och etern fylld av nihilistiska budskap var “I Get Wet” en frisk fläkt av energi och glädje. Med sitt intensiva club-rock sound och en ännu intensivare frontman visade sig Andrew W.K’s debutalbum vara en kraftfull vision som kom att influera senare generationer.

“I Get Wet” släpptes 2002 på Island/Universal och kom att säkra en förstaplats på Billboards Heat Seekers-lista. Pressen beskrev bland annat hans musik med orden; “smashes up pop melodies, metal riffs and industrial beats with a hammer…”. Och nu tio år senare fortsätter hans musik att bringa ren och skär party-glädje till tusentals världen över.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

23:00 Andrew W.K. (US)

Andrew Fetterly Wilkes Krier, mer känd under sitt artistnamn Andrew W.K., släppte sitt debutalbum “I Get Wet” 2002. Sedan dess har han släppt ett stadigt antal album, EPs och singlar.

ERIC SAADE POP EXPLOSION

Annexet

Lördag

(Konsert)

ERIC SAADE POP EXPLOSION

CONCERT 2012

Eric Saade uppfyller en stor dröm och åker ut på sin första egna inomhusturné. Med liveband och dansare bjuder Eric sin publik på en popshow full av energi med skräddarsydd scen och spektakulära nummer och det där lilla extra – som alltid när Eric Saade spelar live.

Sen Eric Saade slog igenom 2010 har framgångarna avlöst varandra. Vinst i Melodifestivalen 2011 och därefter en bronsplacering i Eurovision. Med över 55000 sålda album av “Saade vol 1” är Eric Saade årets hittills mest säljande manliga skivartist. Singlarna “Popular” och “Hearts In The Air” tillhör årets största hits och albumet har legat topp 10 på Topplistan i 14 veckor.

SAADE VOL 2

Den 30 november släpptes uppföljaren, albumet “Saade vol 2” som redan nu är årets mest förbokade album. Första singeln ”Hotter than Fire” gästas av amerikanska Dev, en av världens just nu hetaste sångerskor och vid Fotbollsgalan 7 november premiärspelade Eric den i Ericsson Globe.

– Detta ska bli en fet show! säger Eric.

DANIEL LEMMA

Fasching

Lördag

(Konsert)

Daniel Lemma återvänder till Fasching med ett nytt album och tillhörande nya låtar. Han rör sig i gränslandet mellan blues, soul, gospel, rock’n’roll och r&b. Med fem helgjutna album och en lång erfarenhet av att stå på scen bakom sig är Daniel Lemma en förstklassig soulsångare. Han slog igenom med låten “If I Used to Love You” och det nya materialet ger samma varma känsla!

Göteborg

BIBELN

Göteborgs Stadsteater

Lördag

(Teater)

Inte läst boken? Se pjäsen!

Genom myter och berättelser från syndafall till apokalyps vandrar Adam och Eva, vägledda av en nyckfull Gud. Vi plockar det förbjudna äpplet i Edens lustgård och smyger sedan ombord på Noaks ark. En resa som går genom brinnande buskar via Sodom och Gomorra och Babels torn till Kanaans land. Och kanske hinner vi precis fram i tid för att bevittna födseln av ett omstritt gossebarn. På bara fyra timmar berättar vi hela den bibliska historien.

Niklas Rådström har tagit ett helhetsgrepp om både Gamla och Nya Testamentet och skapat ett helt nytt verk. Rådström som är en av Sveriges mest namnkunniga författare av romaner, dramatik och filmmanus har tidigare gjort en teaterversion av Dantes gudomliga komedi för Göteborgs Stadsteater.

Regissören Stefan Metz står bakom flera av Stadsteaterns succéer som Trettondagsafton och Peer Gynt. Metz som annars är bosatt i Madrid har verkat på flera stora scener i Europa. Han var tidigare en av huvudaktörerna i det världsberömda teatersällskapet Théâtre de Complicité i London.

Begravelsen

Folkteatern

Lördag

(Teater)

Tio år efter Festen är inget begravt

För tio år sedan gjorde sonen Christian på ett spektakulärt sätt upp med sin pappa Helge på hans 60-årsdag. Nu möts familjen igen, den här gången på pappans begravning. Men trots alla år som passerat, trots död och begravning så är familjen inte fri från det som hänt. Allt finns kvar. Skammen och kränkningen var för djup och Helges makt över familjen är fortfarande stor.

Folkteatern berättar en grym historia om de förödande konsekvenserna av att försöka begrava familjehemligheter.

2003 spelades Festen på Folkteatern och nu sätts den fristående fortsättningen Begravelsen upp, med delvis samma ensemble. I rollen som Helge ser vi Iwar Wiklander och i rollen som Christian Erik Ståhlberg. För regi står Vibeke Bjelke och för scenografi Steffen Aarfing.

De har tidigare gjort två uppsättningar av Festen, både Skandinavienpremiären i Norge och i Danmark. Begravelsen är skriven direkt för scenen med originalmusik av Zbigniew Preisner – upphovsmannen till den dramatiska musiken i Kieslowskis filmer.

Mark Levengood – Sound of Mark

Lorensbergsteatern

Lördag

(Show)

När Marks mamma förstod att hon åter var gravid hyrde hon en häst. Som hon senare förklarade, “aborter var inte tillåtet på den tiden”. Till all lycka för Mark, och för hans publik, så var det ett envist litet gossebarn som var fast besluten om att se världen, och småningom låta världen se honom. Våren 2012 får vi chansen när Mark Levengood åker på Sverigeturné med sin nya föreställning “Sound of Mark”. I fokus står vardagen, för Mark är ingen detalj i den svenska vardagen för liten, ingen tanke är för stor.

– Jag har gjort en föreställning om livet som det är och som det borde vara. Om att försöka sjunga bort problemen och finna att problem bär öronproppar, säger Mark Levengood.

ALL STARS NIGHT OUT

Musikens Hus

Lördag

(Konsert)

HONJO bjuder in till en Afrikansk kulturnatt!

Musik och dans med artister från olika Afrikanska länder tex. Nigeria, Sudan, Gambia och Benin.

Med bla. Dembo the Rootsman, GMansour, Okes Masima & Princess Charm.

Honjo vill bidra till ett positivt och tryggt samhälle där demokrati och mänskliga rättigheter råder… Målet med den här kvällen är att skapa möjligheter för Afrikaner och Svenskar att bygga upp ett stort musikaliskt och kulturellt nätverk för att kunna samarbeta över musikaliska och kulturella gränser.

The Dø

Sticky Fingers

Lördag

(Konsert)

Bedårande fransk-finska freakpop-duon The Dø kommer till Sverige i april. Med kritikerrosade albumet ”Both Ways Open Jaws” i bagaget väntas en av de mer intressanta konserterna denna vår.

När Olivia Merilahti och Dan Levy möttes under förutsättningarna att skriva musik till den franska filmen ”Empire of the Wolves” träffade de mitt i prick både musikaliskt och personligt. Bara några få månader efter detta ögonblick hade de skapat och släppt musik under namnet The Dø.

Den tunna linjen mellan konstpop- och indierockvärlden beträddes varsamt och när debutalbumet ”A Mouthful” kom 2008 fanns deras fans i båda lägren. En eklektisk mix av jazz, pop och folk lyste likt en halogenlampa och resultatet genererade rosor från både fans och kritiker. I November förra året dök uppföljaren ”Both Ways Open Jaws” in i medvetandet. Vägen längs excentriska pianorytmer, stråkarrangemang och udda instrumentering följdes och blev till en autobahn rakt in i själen. Merilahtis röst byggde ett permanent bo i våra hjärtan och det är med blodigt intresse vi hörsammar varje tecken The Dø visar.

OUTSHINE – releasefest

Sticky Fingers

Lördag

(Konsert)

Efter 4 uppskattade USA turneér, över 100 spelningar i Skandinavien och USA, radiotid i svensk, europeisk och amerikansk radio, ett flertal sponsoravtal samt det kritikerrosade albumet ”Until We are Dead”, släpper nu Outshine det nya albumet ”Addiction”.

Albumet kommer att lanseras den 2 maj 2012, genom Rambo Music / GAIN / Dead Tree Music / SONY (Mustasch, Europe, Hardcore Superstar etc) och detta följs upp med en 5.e USA-turné samt Sverige-turné under vår/sommar 2012.

Malmö

TOMMY NILSSON

Victoriateatern

Lördag

(Konsert)

Rock, pop, schlager, folkvisa och musikal. Vit smoking och slitna jeans. Spetsfrisyr och välansat. Karriär i Sverige och Frankrike. Pappa och morfar, äktenskap och skilsmässor. Han har hunnit med rätt mycket Tommy Nilsson både musikaliskt och i livet för övrigt. Det har varit framgångar och bakslag, ovationer och osynlighet om vart annat och nu står han här 51 år gammal med alla dessa erfarenheter och med låtar som når våra innersta vrår. Det är hans röst som fört honom framåt i livet. En röst med rätt rasp och känsla kombinerat med ett inte helt oävet utseende är en god grund för någon som vill bli artist och rocksångare och stå längst fram. Det ville Tommy Nilsson tidigt och så blev det. Rösten och låtkänslan under årens lopp har bland annat gett honom sju topp-tio singlar, guldskiva och Rockbjörn med låtar som Öppna din dörr, Amelia, Dina färger var blå och den vackra duetten Allt som jag känner som

Tommy framförde tillsammans med Tone Norum.

Nu är han tillbaka och ger några exklusiva spelningar i Sverige under 2012.

The Soundtrack Of Our Lives

KB

Lördag

(Konsert)

Den 18 april 2012 – är tidsangivelsen då den efterlängtade sjunde plattan med The Soundtrack of Our Lives “Throw It To The Universe” äntligen släpps. En suggestivt enkel fulllängdare där TSOOL slutligen hamnar i synk med tiden som varit, tiden som kommer och tiden som nu är.

The Soundtrack of Our Lives är sextetten från Göteborg som albumdebuterade 1996 med hyllade och guldsäljande ”Welcome to the infant freebase”. Sedan dess har de fått oss att känna att vi fortfarande lever mitt i rockmusikens guldålder.

Pang på pensionatet

Nöjesteatern

Lördag

(Teater)

På Vallarna firades det 15 år med en riktig buskisdeckare signerad Krister Classon. När föreställningen som slog alla tidigare publikrekord åker ut på Sverigeturné blir det med våra största publikfavoriter. På scen ser förutom den omåttligt populära brevbäraren, Jojje Jönssons “Dag-Otto Flinck”, även Siw Carlsson, Ewa Roos, Mikael Riesebeck, Jan Holmquist, Anna Hallgren, Gösta Janson samt Maria Mälson Nystedt. Missa inte årets roligaste upplevelse och en sällsynt skrattfylld deckarintrig på ”Pensionat Solrosen”.

MALMÖ BRANDKÅRS ORKESTER

Malmö Konserthus

Lördag

(Konsert)

Brandkårens Vårgala i Malmö Konserthus Malmö Brandkårs Orkester under ledning av Russell Harris hälsar er då välkomna till Malmö Konserthus. Följande solister medverkar: Jessica Andersson (från melodifestivalen) “De Tre Tenorerna”, Marianne Mörck samt Hasse “Kvinnaböske” Andersson.

Jonathan Johansson

Babel

Lördag

(Konsert)

När Jonathan Johansson spelade på ett slutsålt Babel i slutet av november förra året ville alla ha mer. Nu gör vi äntligen slag i saken och kör en sittande konsert i Johanneskyrkan.

Jonathan Johansson slog igenom 2009 med debutalbumet ”En hand i himlen” som både Grammis- och P3 Guldnominerades, albumet fick Nöjesguidens Stockholmspris för Bästa Musik, det hyllades av kritiker och älskas av en ständigt växande publik.

Imperial State Electric & All Electric

Debaser

Lördag

(Konsert)

Debasers rockklubb Beggars Banquet firar 1 år i april och det har egentligen bara funnits ett band som varit aktuellt för denna kväll, nämligen Imperial State Electric. När klubbens jubileum dessutom sammanföll med släppet av bandets nya album “Pop War” var det inte längre någon tvekan – Imperial State Electric till Beggars Banquet var ett måste. När detta slutligen blev klart finns det bara en sak att säga: Den 28 april är datumet att ringa in i kalendern!

Om Sverige har en rockkung så heter han Nicke Andersson. Denna man har varit ständigt aktuell sedan han under tidigt 90-tal först gjorde succé som trummis och låtskrivare i stilbildande death metal-bandet Entomed. När hans hobbyprojekt The Hellacopters, som han bildat ihop med Dregen från Backyard Babies, något oväntat slog igenom som en blixt från klar himmel och 1996 vann en grammis valde Nicke att hoppa av trumstolen i Entombed för att satsa fullt ut på rollen som sångare/gitarrist i denna rock’n’roll-explosion.

The Hellacopters spåddes en lysande framtid och hade säkerligen haft en ännu längre karriär framför sig, men 2008 valde man efter 14 år att lägga ner bandet på Nickes initiativ. Sorgen hos fansen var stor, men det dröjde dock inte länge innan ryktena började surra om att denna multikonstnär hade ett nytt projekt på gång…

2010 släpptes så äntligen debutalbumet som kort och gott fick heta “Imperial State Electric” och denna skiva mottog alla fans av den klassiska rocken med öppna armar. Med rötterna i band som Kiss, The Stooges, Alice Cooper och inte minst The Beatles kunde det inte gå fel. Bandet, som från början var ett studioprojekt där Nicke spelade alla instrument själv, hade nu förstärkts med Dolf de Borst (The Datsuns) på bas/sång, Tobias Egge (The Objects) på gitarr/sång samt Tomas Eriksson (Captain Murphy) på trummor. Återigen fick Nicke själv axla rollen som frontman på sång/gitarr.

Imperial State Electric är just nu högaktuella med nya albumet “Pop War” och det är med en enorm stolthet Beggars Banquet fått äran att presentera detta fantastiska band på sitt 1-årsjubileum!

Klubben som hittills i år dragit fullt hus med Sugarplum Fairys exklusiva klubbspelning på nypremiären och nu senast med triss i punkröj från bl.a. norska Honningbarna har tidigare haft besök av band som Nazareth och Sator. Bakom klubben står DJ-duon Twist Action Heroes (Martin Gustafsson och Olle Helkimo) som själva säger att de inte kunde tänka sig något annat band än Imperial State Electric att knyta ihop det senaste året med. ”Vi har ju Nicke Andersson att tacka för vårt namn” säger de och syftar på låten Twist Action med The Hellacopters.

Gäst-DJs

Efter vårt lyckade samarbete när vi körde rockhelg på Debaser förra året med bl.a. Entombed och Diamond Dogs på scen var det ganska självklart att bjuda in killarna bakom vilande Klubb Meadow till vårt lilla kalas. Bakom skivspelarna på uteserveringen hittar ni därför under kvällen inga mindre än DJ Death och DJ Slaughter samt deras kompanjon DJ Undertaker. Räkna med allt från 60-tal till garage, stoner och metal!

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

22:30 Imperial State Electric

Bakom Imperial State Electric står The Hellacopters frontfigur Nicke Andersson. Efter att The Hellacopters splittrats ville Nicke Andersson först spela in en soloskiva. Men snart insåg han att han hellre ville ha ett band. Tillsammans med Dolf De Borst, Tobias Egge och Thomas Eriksson bildade han Imperial State Electric. I mars 2010 släppte bandet sin självbetitlade debut.

21:30 All Electric

All Electric kommer från Sundsvall och består av Emil Woxlin, Björn Sundström, Fredrik Dowermyr, Johan Cedermark, Teodor Bylund, Christian Cuadra och Linus Holmbom. En grovmalen mix av 60-talets garage, rock, soul och psyk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s