Friday the 27th of April in Swedish

Stockholm

DE TRE MUSKETÖRERNA

Stockholms Stadsteater

Fredag

(Teater)

DE TRE MUSKETÖRERNA

Unge smalhöftade d’ Artagnan dyker upp en dag från ingenstans. Han har en gitarr på ryggen, en värja i handen och han tänker bli KÄND. Och han vet vart han ska ta vägen. Ryktet om Athos, Aramis och Porthos har till och med nått hålan han kommer från.

VI SOM ÄR HUNDRA

Stockholms Stadsteater

Fredag

(Teater)

VI SOM ÄR HUNDRA

En brinner, en försöker vara lycklig och en tror sig minnas hur det var. Tre kvinnor, eller kanske samma, i olika skeden i livet. Alla med var sin agenda, men med den gemensamma drömmen att bli superduperlycklig. Hur blir man det? Hur gör man för att vara människa? Vad är ett liv och vad kunde ha gjorts annorlunda? Oroa er inte. Alla tre är lika förvirrade som vi och absolut inte överens.

Vi som är hundra är ett rappt drömspel om livet, valen, kompromisserna och drömmarna som gick i kras. Jonas Hassen Khemiri gjorde stor succé med sin debutpjäs Invasion! på Stockholms stadsteater 2006.

Triple Excellence

Kungliga Operan

Fredag

(Balett)

Tre baletter på en och samma kväll

Ny koreografi av Pontus Lidberg, Giovanni Bucchieri och Alexander Ekman. Tre spännande koreografer verksamma både i Sverige och internationellt. De skapar nu var sitt verk för Kungliga Baletten, som de tidigare varit dansare i.

The Little Match Girl Passion

Utifrån David Langs komposition ”The little match girl passion”, som bygger på H.C. Andersens saga ”Flickan med svavelstickorna”, har Pontus Lidberg skapat en koreografi där den ensamma flickan förblir liten medan personerna runt omkring henne bara är upptagna av sig själva. Det blir scenisk debut för denna musik som vunnit det prestigefyllda Pulitzer-priset.

Pontus Lidberg har koreograferat för bland annat Det Kongeliga Ballett i Köpenhamn, Beijing Dance Theatre samt egna produktioner på bl a NorrlandsOperan. Han har även gjort dansfilmerna The Rain (2007) och Labyrinth Within (2011). Säsongen 2012/2013 är han konstnärlig ledare för Morphoses i New York.

Kom ni döttrar

– Kom ni döttrar är minnen. Minnen jag upplevt, minnen jag aldrig mer vill uppleva och minnen jag önskar få uppleva, säger koreografen, Giovanni Bucchieri. En utgångspunkt är inledningen i Bachs Matteuspassionen, ”Kommt ihr töchter”, som bearbetats av tonsättaren Stefan Levin.

Giovanni Bucchieri är förutom dansare och koreograf även skådespelare, musiker och kompositör. Han var tidigare medlem i Cullbergbaletten och har varit med i flera produktioner av Mats Ek.

Tyll

Tyll är en kärleksfull kommentar till den klassiska baletten där Alexander Ekman utforskar gränslandet mellan klassisk balett och modern dans. Det innebär klassiska balettsteg i en modern inramning med vardagliga scener. Musiken är elektroniskt bearbetad av den i New York verksamme tonsättaren Mikael Karlsson, som bl a samarbetat med International Contemporay Ensemble, Kleerup och Lykke Li.

Alexander Ekman, som under 2011-13 är huskoreograf vid Nederlands Dans Theater, har gjort koreografier för Cullbergbaletten, Ballet de l’Opéra du Rhin, Iceland Dance Company, GöteborgsOperan m fl. På Nederlands Dans Theater har flera av hans produktioner fått internationell uppmärksamhet, i februari i år hade hans ”Left Right Left Right” urpremiär.

Loney Dear

Debaser Medis

Fredag

(Konsert)

När man låtit ”Hall Music” eka ut igenom hörlurarna för tionde gången och man letar efter repeatknappen för att återigen få höra Emil Svanängens fingrar knäppa på den tolvsträngade gitarren kanske utomstående tycker att det får vara nog. Men det är också därför vi ger dem epitetet utomstående; att någon annan än vi skulle fatta känns som ett hån. Loney Dear är trots allt den sista hemligheten vi har kvar. Hemligt är det med viss modifikation dock. Låt oss förklara.

Jönköpings meste DIY-poet har genom på sina föregående skivor avhandlat allt som kan andas intimitet och vi har älskat och kramat sönder och samman de självbrända cd-skivorna som vi fått med posten. Det var fortfarande hemligt och ack så ljuvt. Att tiden skulle komma då Loney Dear skapade något som bringade fler tillsammans i en grupp var ett faktum som inte svårt att greppa. När ”Hall Music” trängde sig upp på playlisten förra året så kastades man omkull. Det sakrala, storslagna och intima samarbetade tills de uppnådde ett slags euforisk crescendo som knappt kan gå att jämföras med något. Vi böjde oss ner och grät (även om vi vägrade visa det).

Våra vänner i Västerlandet (det stora) vi älskar att hata, hatar att älska, hatar att hata och älskar att älska har fattat allt och där får Svanängen det utrymme han förtjänar och trots att man i ena sekunden önskar att detta skulle spegla sig i Sverige så kan i andra sekunden kännas skönt med att få ha en sista hemlighet. Åtminstone ett litet tag till, för snart är han inte bara vår längre. Det förtjänar han mer än någon annan svensk.

Barr

Det har gått fyra år sedan ”Skogsbo is the Place”, Barrs senaste album, spelades in i en släktings förfallna Finspångs-torp. En homage till skogen, mörkret och naturpoeter som William Faulkner, Henry David Thoreau och folkpsykadelia. Nu är bandet aktuella med albumet “Atlantic Ocean Blues” som släpps 25 april. Enligt dom själva är det en hyllning till havet, solen, rymden och musiken som färgats av dessa element.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

23:00 Loney Dear

Loney Dear är skapelsen av multiinstrumentalisten Emil Svanängen från Jönköping. Sina låtar spelar han in i sin lilla studio i Stockholm. Genom sin hemsida släppte Loney Dear tre stycken heminspelade och brända plattor; “River Fontana Redux”, “Citadel Band” och “Solange”. Musiken började sippra igenom diverse musikbloggar och tillslut hamnade den på Amerikanska kultbolaget Sub Pops kontor. 2006 signades Emil till bolaget och Loney, Dears första “riktiga” release hände i början av 2007 med albumet “Loney, Noir”. I mars 2009 släpptes albumet “Dear John”.

22:00 BARR

Barr är en kvartett från Stockholm och Finspång som består av Patrik Andersson, Marcus Palm, Andreas Söderström och Fredrik Ohlsson. 2008 släppte de “Skogsbo Is The Place” och 2011 gick de in i Studio Dubious och Brummet för att spela in uppföljaren ” Atlantic Ocean Blues”.

ANDREAS ALEMAN – RELEASE!

Fasching

Fredag

(Konsert)

”Yeah, Andreas is the new Swedish funky boy!” sade Nils Landgren om denne svängige soulsångare som bjuder på ett modernt westcoastsound parat med traditionell soul, r&b, gospel och funk. Han har jämförts med Bill Champlin, Kenny Loggins, Bill Cantos and Bobby Caldwell. Aleman förutspås att bli en stor internationell framgång, så passa gärna på att se honom i intim klubbmiljö när du har chansen!

Andreas är ingen prefabricerad sångare – detta är the ”real deal”! Något nytt i dagens musikvärld, nämligen ren, hederlig talang.

Surebabyyes

Strand

Fredag

(Club)

På fredag rör Surebabyyes om i grytan. De kokar ihop en blandning av allt mellan afrikanska beats och modern pop, elektronisk house och indiesvett. Gammalt och nytt, kärlek krig och fred.

Mycket stolta att presentera Yamarill tillsammans med Markawasi DJ-set för att sätta extra guldkant på tillvaron. Yamarill är John Airaksinen & Hoa Ly – skaparna bakom bl.a. Kilotin, Hängivenheten, Sweet Like Banana och Dicore. Att de har spelat tillsammans med Teddybears och Dada Life är ju ballt, men ballast av allt är såklart giget på Nobelfestens efterfest. Så om du känner att nobiliteten infinner sig hos dig på fredag kommer du och Strand bli ett. Och vilka Markawasi DJ-set är lär du märka på fredag.

22-03. 20 år. Fri entré

Dirty Dancing

China Teatern

Fredag

(Musikal)

Baby är på semester i New Yorks Catskill Mountains tillsammans med sin äldre syster

och deras föräldrar, men hon är inte särskilt intresserad av aktiviteterna som bjuds vid

semesteranläggningen. Istället upptäcker hon en helt annan slags underhållning när

hon av en slump hamnar i personalens område där ett party med dans natten lång pågår.

Trollbunden av de heta dansrörelserna och de medryckande rytmerna dröjer det inte länge

innan Baby är en del av detta – inte minst när hon möter dansläraren Johnny Castle.

Babys liv är på väg att ta en ny riktning när hon kastas in i rampljuset som Johnnys partner

både på dansgolvet och vid sidan av, vilket får stora konsekvenser…

Göteborg

5BOYS.COM

Backa Teatern

Fredag

(Teater)

I ett övergivet hus mitt i en stor stad leker fem pojkar: Sssschblam, sssschblam, schblam- swosch! Världen försvinner, leken uppslukar allt. Som superhjältar räddar de mänskligheten när omgivningen rämnar.

Den slovenska dramatikern Simona Semenic pjäs 5BOYS.COM behandlar våldets skiftande uttryck i samhället, från serietidningen till köksbordet, via skolgården och hela vägen till slagfältet. Genom pojkarnas lek ställs frågor om våldets makt och identitet. Är varje människa en potentiell förövare? Och var får tjejerna plats inom broderskapets jämlikhet?

Pjäsens fem pojkroller är alla skrivna för kvinnliga skådespelare. För regin svarar Anja Susa som är före detta konstnärlig ledare på Duško Radovic-teatern, Belgrads systerscen till Backa Teater.

Med föreställningen 5BOYS.COM bjuder Backa Teater in några av det nya Balkans främsta konstnärskap inom teater för att ge göteborgs unga en vass scenupplevelse om våld. Vad är det vi egentligen avnjuter i biosalongens mörker och i TV-soffan?

CRIME SCENES

Göteborgs Stadsteater

Fredag

(Teater)

(det handlar inte om rån, mord eller kvinnomisshandel)

Det handlar om kön.

Det handlar om förväntningar, makt och om att ta plats.

Det handlar om vad som är betydelsefullt.

Och om att vända på blicken.

Om att inte uppfylla de grundläggande kriterierna för att få ta scenen i anspråk.

Att göra är makt.

Vi vill att du ska förstå varför föreställningen slutar som den gör.

HÅKAN BROSTRÖM QUARTET feat JOEY CALDERAZZO

Nefertiti

Fredag

(Konsert)

Bild för HÅKAN BROSTRÖM QUARTET feat JOEY CALDERAZZO

En svensk-amerikansk kvartett med nyskriven musik!

Calderazzo är en av jazzens absolut ledande pianister, som började sin karriär i Michael Breckers band vilket ledde till ett kontrakt med Blue Note som soloartist. Han lirade också senare med Branford Marsalis m.fl. Broström dök upp på den svenska jazzscenen i slutet av 70-talet, och har spelat med de största; McCoy Tyner, Herbie Hancock och Dave Liebman.

Joey Calderazzo –p.

Håkan Broström –sx.

Martin Sjöstedt –b.

Daniel Fredriksson –tr.

MAGNUS HÄRENSTAM

Lisebergsteatern

Fredag

(Show)

En av våra mest folkkära artister har hunnit bli lite mer än medelålders. Efter dryga fyrtio år som underhållare, folkbildare och skådespelare, ställer sig Magnus Härenstam på scen igen och vänder sin skarpa blick inåt. Resultatet är en enmansföreställning i två akter, där du bjuds att både skratta och nicka igenkännande åt Magnus träffsäkra betraktelser med glimten i ögat om den svåra, men roliga konsten att mogna med behag. Missa inte chansen att komma så här nära en del av det svenska kulturarvet.

Under resans gång har herr Härenstam hunnit med ett drygt dussin spelfilmer, musikaler, teaterföreställningar och dryga två tusen TV-program – allt ifrån klassiker som ”Fem myror är fler än fyra elefanter” till långköraren ”Jeopardy”.

Ledin Showtime

Liseberg (Rondo)

Fredag

(Show)

ET LIGGER I LUFTEN. NÅNTING ÄR PÅ GÅNG.

Han är en av landets mesta hitmakare och har släppt över 30 album. Under snart fyra decennier har han sålt 2,7 miljoner skivor och haft mängder med listettor.

Han har hunnit med närmare 2000 konserter och setts av 2,5 miljoner människor. Han skapade Rocktåget, han har turnerat världen runt med ABBA, medverkat i ANC-galan och vunnit Melodifestivalen.

Men nu – äntligen – intar Tomas Ledin scenen i sin första krogshow!

Det är SHOWTIME för Sveriges folkkäre popkung. Det blir rockigt, sexigt och laddat. Förbered dig på en energifylld och festlig helkväll.

JERRY WILLIAMS

KAJSKJUL 8

Fredag

(Show)

Plats på scen! Jerry Williams är tillbaka i Göteborg med nya klassiker, gamla hits och skönt mellansnack.

Vi utlovar en rockig krogshow, utsökt mat, högklassig underhållning och dans inpå småtimmarna.

Välkommen!

Malmö

ETT DRÖMSPEL

MALMÖ STADSTEATER

Fredag

(Teater)

”Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt. Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster.”

År 2012 är det hundra år sedan August Strindberg dog. Vi uppmärksammar den store författaren genom att spela en av hans mest älskade och kanske märkliga pjäser – Ett drömspel. Med humor, sorg och fantasi har pjäsen sedan början av 1900-talet förtrollat teaterpubliken runtom i världen.

Guden Indras dotter sänds ner till jorden för att ta reda på hur människorna har det. I ett flöde av drömlika scener utsätts hon för en jordevandring och konstaterar snart att ”det är synd om människorna”.

ABALONE DOTS

VICTORIATEATERN

Fredag

(Konsert)

Efter ett par år av tystnad gör nu Abalone Dots comeback, och det med dunder och brak! Den 4 februari tävlade gruppen i svenska Melodifestivalen.

Abalone Dots består av Louise Holmer, Rebecka Hjukström och Sophia Hogman.

Abalone Dots debuterade 2007 med sin platta “From A Safe Distance”. På debutalbumet samarbetade de bl a med Marit Bergman och Kristofer Åström, och skivan fick både fina recensioner av kritikerna och ett varmt mottagande av publiken. Någon som fick upp ögonen för bandets speciella mix av bluegrass/country/folkmusik och fantastiska stämsång var Lars Winnerbäck. Han bjöd in tjejerna som förband på sin rikstäckande turné, och en ännu större publik fick chansen att upptäcka Abalone Dots.

Andra skivan “Traveler” (2008) producerades, liksom debuten, av Lasse Mårtén (Lykke Li, Peter Bjorn and John) och Per Lindholm. Plattan släpptes i augusti 2008 efter ett bejublat framträdande på Allsång på Skansen.

Efter mer än tre års uppehåll är Abalone Dots nu tillbaka med sitt tredje album, Chocolate & Cigarettes. Precis som förra gången har Nashville och dess välmeriterade country- och bluegrassmusiker och producenter spelat en stor roll för plattans tillkomst. På Chocolate & Cigarettes har bandet fått med sig några av de största namnen i Nashville.

En nyhet är att Abalone Dots för första gången skrivit och spelat in material på svenska. De svenska spåren liksom några av de engelskspråkiga har producerats av producent- och musikerteamet Ola Gustafsson (Lars Winnerbäck, Melissa Horn) och Andreas Dahlbäck (Anna Ternheim och Tomas Andersson-Wij) dessutom har bandet gjort en låt tillsammans med Lisa Miskovsky.

– Det är kul att få vara del av en platta med så namnkunniga musiker och producent-kollegor men samtidigt hade det hjälpt föga om plattan inte haft det som ju är själva kärnan dvs ett riktigt bra band, starkt låtmaterial, bra texter och inte minst… fantastisk sång! säger Ola Gustafsson

Pang på pensionatet

Nöjesteatern

Fredag

(Teater)

På Vallarna firades det 15 år med en riktig buskisdeckare signerad Krister Classon. När föreställningen som slog alla tidigare publikrekord åker ut på Sverigeturné blir det med våra största publikfavoriter. På scen ser förutom den omåttligt populära brevbäraren, Jojje Jönssons “Dag-Otto Flinck”, även Siw Carlsson, Ewa Roos, Mikael Riesebeck, Jan Holmquist, Anna Hallgren, Gösta Janson samt Maria Mälson Nystedt. Missa inte årets roligaste upplevelse och en sällsynt skrattfylld deckarintrig på ”Pensionat Solrosen”.

ON THE ROAD

Skånes Dansteater

Fredag

(Dans)

“On the Road är en skön, vacker och expressiv resa i dansens värld, men också en roadtrip genom ett musikaliskt landskap. En resa jag gärna följer med på.” Skånskan

”On the road” består av fyra sinsemellan väldigt olika verk, som ändå kompletterar varandra på en fascinerade sätt. Det är sammantaget en fantastiskt fin dansafton.” Hn

”Piece for a Small Stage av Kitti för sex dansare blir till ett vibrerande ensemblespel som fyller scenen och gör att, som titeln säger, “small”, nästan imploderar, där scenen därefter liksom utvidgar sig i takt med dansen.” Danstidningen

“I Milonga förvandlas Kittis rytmiska känslighet till svart och sensuell markkontakt. Tango möte modern dans och recensenten böjer sig.” Sydsvenskan

Med turnéprogrammet On the road bjuder Skånes Dansteater på en resa i både dans och musik.

Within Shortly är en duett om manlig vänskap av den fransk/svenske koreografen Philippe Blanchard. Verket gjordes ursprungligen 1997 och har även satts upp i Basel av Cathy Sharp Dance Ensemble. Till musik av L’orchestre des contrebasses.

Den finske koreografen Tommi Kitti har beskrivits som Finlands första jazzdansare. Han gjorde koreografin du-dun-duu för Skånes Dansteater 2008 och återvänder nu med två kortare verk: tangotrion Milonga till Astor Piazzolla tangostycket Milonga del Angel och A piece for a small stage för sex dansare innehållande bland annat indisk ragamusik.

Amerikanske koreografen Stephen Petronios kraftprov Unchained Melodies kompletterar kvällen med ett solo till Cyndi Laupers utlämnande och stämningsfulla tolkning av Righteous Brothers välkända Unchained Melody.

LALEH

Malmö Konserthus

Fredag

(Konsert)

Det tog inte mer än några få toner från hennes första singel förrän man kunde urskilja Laleh från resten av den svenska artistskaran. Med en förkrossande energisk själ gjorde hon en cocktail på alla möjliga musikstilar och svepte benen på hela nationen.

En (o)helig allians av brustna hjärtan och brustna konventioner banade vägen för en karriär som efter fem år lyser lika starkt och varmt som magma från Eyjafjallajökull. Hon flög solo inte enbart som artist men även som låtskrivare och producent när hon idag med en CV på tre hyllade album, Grammis-priser och stående ovationer varje gång hon ställer sig på scen och höjer rösten.

Under hösten har vi sett henne i programmet “Så Mycket Bättre” där hon med sina egensinniga tolkningar av bland andra Eva Dahlgren och Tomas Ledin vandrat längs ryggraden på folket i soffan. I Januari 2011 uppenbaras nya albumet ”Sjung”. Det är Lalehs kommande mästerverk och det är på hennes följande turné vi kommer ha turen att få uppleva en livs levande del av hennes geni.

The Dø (FR/FIN) LIVE

Babel

Fredag

(Konsert)

Bedårande fransk-finska freakpop-duon The Dø intar Malmö 27 april. Med kritikerrosade albumet ”Both Ways Open Jaws” i bagaget väntas en av de mer intressanta konserterna denna vår.

När Olivia Merilahti och Dan Levy möttes under förutsättningarna att skriva musik till den franska filmen ”Empire of the Wolves” träffade de mitt i prick både musikaliskt och personligt. Bara några få månader efter detta ögonblick hade de skapat och släppt musik under namnet The Dø.

Den tunna linjen mellan konstpop- och indierockvärlden beträddes varsamt och när debutalbumet ”A Mouthful” kom 2008 fanns deras fans i båda lägren. En eklektisk mix av jazz, pop och folk lyste likt en halogenlampa och resultatet genererade rosor från både fans och kritiker. I November förra året dök uppföljaren ”Both Ways Open Jaws” in i medvetandet. Vägen längs excentriska pianorytmer, stråkarrangemang och udda instrumentering följdes och blev till en autobahn rakt in i själen. Merilahtis röst byggde ett permanent bo i våra hjärtan och det är med blodigt intresse vi hörsammar varje tecken The Dø visar.

När vi läser detta har The Dø redan avlagt besök i ett otal europeiska städer och vi ser därför väldigt mycket fram emot ett vägvant band som ska förgylla denna kväll i april.

The Megaphonic Thrift & Ocean View

Debaser

Fredag

(Konsert)

The Megaphonic Thrift

High Five bjuder den här gången på stora ljudbyggen som hämtade från valda delar av gitarrindiens guldåldrar samt oemotståndligt framfusig postpunk som spretar åt åt massor av olika håll. Ibland frustrerad och avskalad, ibland skönt tillbakalutad och flummig. Vi tyckte det kunde passa sig att gifta ihop Megaphonic Thrift och Ocean View.

Bergenbandet The Megaphonic Thrift vevar numer klassisk gitarrindie. Gitarrer gnids, svajstall böjs och vrids. Richard Myklebust och Linn Frökedals hypnotiserande stämmor vävs samman med en vägg av kontrollerat oljud som om 90-talet aldrig tog slut.

“When all’s said and done, there are far worse bands to be compared to than Sonic Youth. However, it’s clear they spent part of their formative years in communal worship at the temple of all things Sub Pop and Blast First.”

8/10, Dom Guarlay, Drowned in Sound.

“Norska The Megaphonic Thrift … manglar gitarr och massakrerar trummor på ett vis som i sina bästa stunder påminner om Pixies och 90-talets indierock. … Jag hinner tänka på så skilda saker som Weezer, My Bloody Valentine och A Place To Bury Strangers.”

Andreas Bäckman, liverecension, Gaffa.

Der er et eller andet udefinerbart omkring inspirationskilderne, som virker ret frit. Som din utilregnelige ven, som ikke rigtigt kan beskrives fyldestgørende. I en bandbiografi om Ocean View bliver der droppet både The Fall, Can, Gun Club, Black Angels og Television. Så bottomline: Københavnsk band, produceret af Jens Benz (Iceage, Thulebasen, Powersolo) og Peter Peter, både psyched og punket, skifter fortsat udtryk og retning. Støjende, atonale og repetative.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

22:30 The Megaphonic Thrift (NO)

The Megaphonic Thrift bildades 2008 utav Richard Myklebust, Linn Frökedal, Njål Clementsen (Low Frequency In Stereo) och Fredrik Vogsborg (Casiokids). Samma år släppte de sin första 7″, “Acid Blues/Mad Mary”, och 2009 släppte de EPn “A Thousand Years of Deconstruction”. Efter att bandet bytt till Hype City och spelat på EuroSonic, International Live Music Contest och SXSW levererade bandet sin debutplatta “Decay Decoy” 2011.

21:30 Ocean View (DK)

Ocean View kommer från Köpenhamn. Signade till The Big Oil Recording Company håller de på att spela in sitt debutalbum med Jens Benz (Iceage, Thulebasen, Powersolo).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s