Monday the 23th of April in Swedish

Stockholm

Standup Monday

Boulevardteatern

Måndag

(Show)

Image of Standup Monday

Standup Monday – stans starkaste stand up – varje måndag under våren

Med bland andra: Janne Westerlund, Yvonne Skattberg, Cecilia von Strokirch, Jakob Öqvist, DavidDruid,Behrad Rouzbeh,SimonGarshasebi, Melody Farshin, Özz Nûjen, Martin Lagos, Al Pitcher, Yvonne Johnsson, Ben Richards, Ola Aurell och Zinat Pirzadeh.

Cirkus Cirkör – Wear it like a crown

Södra Teatern

Måndag

(Show)

Image of Cirkus Cirkör - Wear it like a crown

Cirkus Cirkörs föreställning Wear it like a crown handlar om att bära sina rädslor och misslyckanden med stolthet. En tragikomisk och absurd föreställning om kaos och ordning. Om hur risker förvandlas till möjligheter. Om att välja att bära våra misslyckanden, rädslor och tillkortakommanden som en krona. Och att putsa den och bära den med stolthet.

Lohengrin

Kungliga Operan

Måndag

(Opera)

Image of Lohengrin

I hertigdömet Brabant har Gottfried mystiskt försvunnit. Han är son till den nyss avlidne hertigen och man anklagar systern Elsa för att ha mördat sin bror. Elsa ber att riddaren hon sett i sina drömmar ska bevisa hennes oskuld. Så uppenbarar sig en okänd riddare i båt dragen av en svan. Enda villkoret han ställer för att försvara Elsa är att hon aldrig ska fråga vad han heter eller var han kommer ifrån. Drömmar, magi, historia och politik – allt ryms i Wagners romantiska opera från 1850 som börjar och slutar på floden Scheldes stränder. Stephen Langridge är en internationellt verksam operaregissör som är övertygad om operans kraft som konstform för alla. Han driver flera pedagogiska projekt, bland annat hos Share Music Sweden, för professionella, icke-professionella, unga och funktionshindrade.

Bowerbirds

Debaser Slussen

Måndag

(Konsert)

Image of Bowerbirds

Med sina album “Hymns For A Dark Horse” (2007) och “Upper Air” (2009) fångade North Carolina bandet Bowerbirds oss totalt. I mars släpper de sitt tredje album “The Clearing”, passar på att ge sig ut på turné och nu äntligen är det Debasers tur.

Tiden mellan 2009:s “Upper Air” och det kommande albumet “The Clearing” har varit en händelsefylld period för bandet. Beth fick tillbringa en del tid på sjukhus efter en mystisk sjukdom. De räddade och adopterade en hund som råkade springa ut framför deras turnébuss. Beth och Phil avslutade även sin relation men fann varandra på nytt. Den mesta utav tiden befann de sig dock i skogen, i sin stuga i North Carolina, där de tillbringade sin tid med att skriva musik. För Bowerbirds, representerar “The Clearing” förverkligandet av ett nytt synsätt och ny inställning. På “The Clearing” sjunger Phil och Beth om de bästa och viktigaste ögonblicken i deras liv och om vägen till att skapa nya.

Bowerbirds debutalbum, “Hymns For A Dark Horse”, var nästan hundraprocentigt fokuserad på tesen att jorden är en helig plats och att människor bara är besökare. Låtarna var sammankopplade, både musikaliskt och tematiskt. Andra skivan “Upper Air” var resultatet av månader tillbringade på turné med band som Bon Iver, Phosphorescent och John Vanderslice och på egen hand, på båda sidor av Atlanten, långt borta från hem och natur. Musiken skulle man kunna säga går i samma anda som Richard och Linda Thompson blandat med Iron & Wines beroendeframkallande melodier, fast lite råare, lite “vildare”.

Öppnar upp gör Slaraffenland, ett fem man starkt band från Danmark som har blivit beskrivna som ett Animal Collective möter The Heat.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Bowerbirds (US)

Bowerbirds bildades av Philip Moore och Beth Tacular i Raleigh, North Carolina 2006. Debutalbumet “Hymns For A Dark Horse” släpptes via Burly Time Records 2007. Bandet har turnerat med bland andra The Mountain Goats där John Darnielle kallade bandet “favorite new band in forever”. Deras andra album “Upper Air” släpptes 2009.

20:30 Slaraffenland (DK)

Slaraffenland är ett fem man starkt band från Danmark som har blivit beskrivna som ett Animal Collective möter The Heat. Signade av Efterklangs skivbolag Rumraket släppte de sitt debutalbum “Private Cinema” i juni 2007. Ett album vars omslag gjorts av amerikanska leksakstillverkarna och konstnärerna Friends With You. Slaraffenland blev sen inbjudna till att medverka på Stereogums tribute-album till Radiohead och de bidrog med en cover på “Paranoid Android”. Både 2007 och 2008 blev Slaraffenland inbjudna att spela på Texas musikfestival South by Southwest i Austin.

Nils Landgren/Magnus Lindgren/Bohuslän Big Band/Wermland Operas Orkester

Konserthuset

Måndag

(Konsert)

Image of Nils Landgren/Magnus Lindgren/Bohuslän Big Band/Wermland Operas Orkester

Nils Landgren i en konsert där folkton, visa och jazz möts i sällskap med ett jazzigt storband och en klassisk orkester. Kvällen bjuder på folkviseton i form av exempelvis Värmlandsvisan, Kristallen den fina och Vem kan segla förutan vind. Repertoaren är delvis hämtad från ett par cd som Nils Landgren spelade in med pianisten Esbjörn Svensson (1964–2008), nämligen Swedish folk modern och Layers of light.

Magnus Lindgren – välkänd från Blue House Jazz Orchestra – har varsamt arrangerat musiken och agerar även orkesterledare. Både Nils Landgren och Magnus Lindgren har förekommit flitigt i Konserthuset på senare tid, Bohuslän Big Band gästade oss senast i januari 2007. Missa inte en konsert med ett suveräna ensembler och lysande solister.

Göteborg

Thank God It’s MONDAY

Berså

Måndag

(Club)

Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.

Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.

Varje måndag året runt!

FALLING IN LOVE AGAIN

Göteborgs Stadsteater

Måndag

(Konsert)

Image of FALLING IN LOVE AGAIN

I FALLING IN LOVE AGAIN blandar Rikard egna visor från uppväxten i den svenska folkhemsförorten med klassiska cabaretsånger från Paris, Berlin och Broadway.

PALLE MIKKELBORG

Göteborgs Konserthus

Måndag

(Konsert)

Image of PALLE MIKKELBORG

Danske trumpetaren Palle Mikkelborg har en helt egen ton som han odlat och förfinat under mer än 50 år. Han har spelat med världsnamn som Gil Evans, George Russell och Gary Peacock. 1985 skrev och arrangerade han sviten Aura för Miles Davis, ett samarbete som också spelades in och gavs ut på skiva. Vid Göteborgsbesöket blir det både afrikanska och keltiska klanger i en spännande triosättning med harpisten Helen Davies och slagverkaren Ayi Solomon.

GöteborgsOperans solisters vårkonsert

GöteborgsOperan

Måndag

(Klassiskt)

Image of Gothenburg Opera soloist  spring concert

Vår och förälskelse står i fokus och det bjuds bland annat på arior, ensembler ur olika operor, allsång och välkända vårsånger för kör. Hopp och smärta blir skönsång och ljuv musik denna konsertkväll i april.

Välkommen att fira våren tillsammans med våra solister och pianister.

Malmö

ALEXANDER GUTKE

Malmö konsthall

Måndag

(Konst)

Image of ALEXANDER GUTKE

Alexander Gutke (född 1971) arbetar i en konceptuell och minimalistisk tradition. Han använder sig huvudsakligen av kameror, film- och diaprojektorer i sitt skapande för att utforska rymd, ljus, skugga, mörker och tomrummets oändlighet. Gutke undersöker dessa tekniska apparater som objekt och mekaniska anordningar och använder dem som verktyg och objekt i sina verk och i sitt berättande – vilket skapar en visuell magi och en poetisk och mystisk materialism.

De kameror, 16mm filmprojektorer och den övriga fotografiska apparatur som Gutke intresserar sig för har i vår digitala tidsålder blivit tämligen föråldrade, men Gutke framhåller värdet i dessa underverk från 1900-talet. Han både undersöker och bokstavligen dissekerar dessa apparater, och väcker dem på så sätt åter till liv, till ett nytt liv. Gutke skapade år 2005 det poetiska verket Exploded View. Betraktaren färdas genom en diaprojektor av märket Kodak Carousel och ser insidan; skiva för skiva, bild för bild – genom seriens 81 diabilder. Denna inre resa visas med en likadan Kodak Carousel, vars inre bilderna skildrar.

Ett annat verk där en diaprojektor och dess funktion undersöks är Lighthouse (2006). Här roterar en ljusrektangel långsamt 360 grader, bild för bild. Ljusets poesi och apparaterna har en viktig och central roll i Gutkes konstnärskap. I andra verk som HD-videoprojektionen Cine-scope (2008) utforskar han själva den fysiska filmen och bjuder betraktaren på en filmisk trompe l’oeil-resa. Utan varje form av föreställande bilder eller berättande visar denna storskaliga projektion – genom verkliga och simulerade animerade dammpartiklar och repor – filmens materialitet och celluloidens hjärta med dess skavanker och skönhetsfläckar.

I Alexander Gutkes utställning på Malmö Konsthall presenteras ett urval verk från år 2000 och framåt – filmer, skulpturer, fotografier och gummistämpeltryck – tillsammans med nya verk skapade specifikt för utställningen.

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Malmö konsthall

Måndag

(Konst)

Image of TAUBA AUERBACH - Tetrachromat

I Tauba Auerbachs verk kollapsar de traditionella gränserna mellan bild, format och innehåll. Hon arbetar med måleri, teckning, fotografi och artist’s books. I sina senaste verk har Auerbach intresserat sig för ytan – speciellt ytans form, dess topologi. Hon väver samman motsatta positioner som ordning och oordning, läsbarhet och abstraktion, genomtränglighet och soliditet – till enhetliga ytor och volymer.

Utställningens titel leker med begreppet “tetrakromatisk” syn. Människan uppfattar normalt världen omkring sig trikromatiskt, i tre färger. Det mänskliga ögat har tre sorters receptorer för färgseende med känslighet för: rött, grönt och blått. En ny teori hävdar att det kan finnas en liten procentandel människor (enbart kvinnor) som har en fjärde färgreceptor, vilket gör dessa personer ”tetrakromatiska”. Auerbach leker med denna idé om en fjärde komponent, som om den kan bevisas skulle förändra vår syn på världen radikalt. Hon använder sig av två analogier: den rumsliga – idén om en fjärde dimension – och den spektrala – idén om ett fjärde färgspektrum.

Sedan 2009 har Auerbach skapat en serie verk som hon benämner ”fold paintings”, veckmålningar. Målningarna otydliggör gränserna mellan två- och tredimensionalitet och kan tolkas som ett försök att öppna upp för möjligheten att det kan finnas en fjärde dimension. I dessa målningar viker och vrider hon duken, stryker eller pressar den så att vecken ska sätta sig. Därefter vecklas duken ut och spraymålas, medan den fortfarande har kvar sin tredimensionella struktur. Resultatet – efter att färgen torkat och duken spänts upp – är en närmast perfekt avbildning av ytans tidigare tredimensionella form. Ytan får en trompe l’oeil-effekt (trompe l’oeil = lura ögat), en övertygande återgivning av tredimensionell form på en tvådimensionell yta. Inte olikt traditionellt trompe l’oeil-måleri, men i detta fall med sitt upphov i uppfinningsrikedom snarare än målerisk skicklighet.

Mode utan Midja

Malmö Museer

Måndag

(Konst)

Image of Mode utan Midja

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.

I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Djupt påverkade av första världskrigets tragedier och våldsamma turbulens uppstod i 1920-talets början stilen “den nya sakligheten” som blev ledande i Sverige vid sidan av dess motpol expressionismen. Den nya sakligheten kännetecknas av detaljrika, skarpt tecknade samtidsskildringar. I svala porträtt framställdes det nya kvinnoidealet. Den moderna kvinnan var slank och androgyn, hade en kort pojkfrisyr, bar klänning utan markerad midja, och skildrad som befriad från alla starka känslor. I expressionismen experimenterade man med förenklade former, förvrängningar, dekorativ ytverkan och förhöjda färger.

Konstnärernas intresse för film, scenografi, kabaré, och dans kom också att prägla tidens konst och mode.

Gunnar Norrman

Malmö Museer

Måndag

(Konst)

Image of Mode utan Midja

För hundra år sedan föddes grafikern Gunnar Norrman, känd för sina torrnålsgravyrer av främst det skånska landskapet. Ur museets stora samling lyfts nu fram ett 40-tal teckningar och grafikska blad från hela hans konstnärliga verksamma period. Samt några få inlån från en privatsamlare.

Lars Lerin

Malmö Museer

Måndag

(Konst)

Image of Lars Lerin

Akvarellmålaren Lars Lerin är en av Sveriges mest populära konstnärer. Hans utställningar slår ofta publikrekord och kritikerna hyllar honom. Nu visas han för första gången på många år i Malmö. Hans bilder är som stråk av ljus och kan även ses som personliga dokument.

Utställningen på Malmö Konstmuseum visar framförallt helt nya verk av konstnären, som räknas till en av Nordens främsta akvarellmålare. I sina bilder har han under 30 års tid sökt fånga främst det nordiska ljuset och landskapet. Hans realistiska landskapsmålningar domineras ofta av svärta, dis och skuggor men en viss mängd ljus finns alltid med.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

The National Day Of United Kingdom (St George’s Day)

Hours: 00:00 – 00:00

Helena Blomqvist

Hours: 10:00 – 21:00

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

Perspective

Hours: 10:00 – 21:00

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

Lohengrin

Hours: 18:00 – 20:00

Cirkus Cirkör – Wear it like a crown

Hours: 19:00 – 21:00

Cirkus Cirkör – Wear it like a crown

Hours: 19:00 – 21:00

Standup Monday

Hours: 19:00 – 21:00

1 2 3 Schtunk – Kung Lear

Hours: 19:00 – 21:00

JAMKULTUR WITH KRISTIN AMPARO & JOHAN HANSÉN-LARSON

Hours: 19:30 – 21:30

Nils Landgren/Magnus Lindgren/Bohuslän Big Band/Wermland Operas Orkester

Hours: 19:30 – 22:00

Ljust & Fräscht

Hours: 20:00 – 21:45

Bowerbirds

Hours: 20:30 – 00:00

Göteborg

The National Day Of United Kingdom (St George’s Day)

Hours: 00:00 – 00:00

Gothenburg Opera soloist spring concert

Hours: 19:00 – 20:30

TROTAGNINGAR [Die Bühne]

Hours: 19:00 – 20:20

FALLING IN LOVE AGAIN

Hours: 19:30 – 21:30

PALLE MIKKELBORG

Hours: 19:30 – 21:30

Thank God It’s MONDAY

Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

The National Day Of United Kingdom (St George’s Day)

Hours: 00:00 – 00:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Lars Lerin

Hours: 10:00 – 16:00

Gunnar Norrman

Hours: 10:00 – 16:00

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Hours: 11:00 – 17:00

ALEXANDER GUTKE

Hours: 11:00 – 17:00

Oslo

The National Day Of United Kingdom (St George’s Day)

Hours: 00:00 – 00:00

AIDA

Hours: 19:00 – 21:00

ABIGAILS PARTY

Hours: 19:30 – 21:30

MOUNT WASHINGTON

Hours: 20:00 – 22:00

Zelma RELEASE CONCERT!

Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

The National Day Of United Kingdom (St George’s Day)

Hours: 00:00 – 00:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 18:00

Farmers Market

Hours: 19:30 – 23:00

Tehran Mon Amour

Hours: 20:00 – 22:00

TINARIWEN

Hours: 20:00 – 22:00

Rufus Wainwright and Band

Hours: 20:00 – 22:00

THE SLACKERS (US)

Hours: 20:00 – 22:00

Juilliard String Quartet

Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s