Sunday the 22th of April in Swedish

Stockholm

CARMINA BURANA

Berwaldhallen

Söndag

(Klassiskt)

Image of CARMINA BURANA

“Carmina Burana” är det mest kända verket av den tyske kompositören Carl Orff och bygger på en samling medeltida dikter från 1200- och 1300-talet. Dikterna påträffades 1803 i klostret Benedictbeuren i Bayern (Alta Baviera) och består av ca 300 dikter skrivna på medeltidslatin, samt ytterligare 50 skrivna på en blandning av högtyska, latin och franska. Vaganterna, deras anonyma skapare var munkar och studenter som levde ett oordnat liv, utanför institutionella normer. Argumentationen i dessa dikter är varierande: kärlekssånger, om tavernor, satirer, studentsånger . . . som utstrålar en enkel och okonstlad filosofi om kärleken till livet.

Verket inleds med Fortuna Imperatrix Mundi (Fortuna, Världens Härskarinna), en mäktig körsång bönfallande gudinnan Fortuna, som genom sitt förtryck underkuvar folket och vars nyckfullhet skiftar likt månens olika faser. Primo Verde (Om Våren) beskriver firandet av en fest som tilldrar sig om våren, när naturen vaknar och stärker människan i kampen mot ödet. I In Taberna (På tavernan) lyssnar folket på den hjärtskärande bekännelsen av en rebellisk ande som utmanar ödet.; till slut försöker en kör av onyktra med vinets hjälp glömma denna världs elände. Cour d’amours (Sånger om kärlek), som erinrar om Medeltidens hovmusik är en hyllning till Venus, kärleksgudinnan. Höjdpunkten i tredje akten är när gudinnan Fortuna får hjulet att snurra och ödets cirkel börjar åter om från början med inledningskören, O Fortuna..

”Carmina Burana” utgör definitivt en hyllning till kärleken och de värdsliga njutningarna. Beskriver den kristna fromheten och den hedniska hedonismen med sorglös attityd, med glädje och gyckel som kontrasterar helt med den uppfattning om livet och döden som vanligtvis tillskrives medeltiden.

Med ”Carmina Burana” lyckades Orff skapa en ”total teater” där ord och musik samverkar för att frambringa en överväldigande effekt. Verket hade premiär 1937 i Frankfurt och blev en stor succé, till den grad, att det ändrade Orffs karriär. Han hade som 40-åring varit mer känd som pedagog än som kompositör. ”Allt vad jag skrev fram tills nu, och som ni beklagligtvis tryckte, kan ni kassera! Med ”Carmina Burana” börjar mina kollektiva verk”, skrev Orff till sin förläggare.

Fanny & Alexander

Dramaten

Söndag

(Teater)

Image of Fanny & Alexander

Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm och tv-serie Fanny och Alexander blir nu pjäs på Dramatens stora scen. Regisserar gör Stefan Larsson som har en rad Dramatensuccér i ryggen, senast Höstsonaten och Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman samt En familj – August:Osage County av Tracy Letts.

Fanny och Alexander hade ursprungligen premiär 1982 och kom i två versioner – som långfilm och som en längre tv-serie. Filmen belönades som första icke engelskspråkiga film med fyra Oscars. Filmen sticker också ut som Bergmans mest livfulla film, en mustig och publiktillvänd historia.

Fröken Julie

Strindbergs Intima Teater

Söndag

(Teater)

Image of Miss Julie

”Fröken Julie” är August Strindbergs stora mästerverk och mest spelade pjäs. 2012 är det Strindbergsår och på Strindbergs Intima Teater vid Norra Bantorget gör Anna Pettersson en egensinnig tolkning av ”Fröken Julie” där hon själv står för regi samt spelar alla rollerna. Hon beskriver läsarten:

”Den välkända pjäsens tema om klass, genus, makt, arv och miljö får en ny dimension av att en och samma skådespelerska spelar alla de tre rollerna. Fokus flyttas från de yttre omständigheterna till de inre komplexa drivkrafter, drifter och motsättningar som ryms inom en människa. Det möjliggör också tolkningar som avviker från den traditionella naturalistiska formen”.

Ljust & Fräscht

Cirkus

Söndag

(Show)

Image of Ljust & Fräscht

Stjärnsmäll för Schyffert och Lindström! Succéföreställningen återkommer till Cirkus i Stockholm i april och maj samt i höst.

Ljust & Fräscht – En show om det perfekta boendet av och med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert.

Vi svenskar måste vara världens trendängsligaste folk. Vi vågar snart inte ens köpa en soffkudde utan att rådfråga en expert. Om du på något sätt tvivlar på att vi har blivit inredningsextremister kan du lyssna av konversationerna på närmsta latteställe där du får höra begrepp som bostadskarriär, ikeaväder, hemmafixaren, spishäll, containerfynda, hemnetknarkande, bostadsannonsporr, obduktionssalsminimalism, parmiddagsknäckare, master bedroom – ord som inte existerade för tio år sedan.

I succéshowen Ljust & Fräscht försöker Fredrik Lindström och Henrik Schyffert besvara frågor som varför klädkammaren har bytt namn till walk in closet? Är köket vårt nya finrum? Kommer dagens trendiga fondtapet en gång vara lika hopplöst ute som bidé?

Det här och mycket annat får du svar på när Sveriges två mest framstående komiker för första gången står på scen tillsammans!

BASEMENTALITY BATTLES

Fasching

Söndag

(Konsert)

Image of BASEMENTALITY BATTLES

Basementality Battles började i en liten klädaffär på södermalm har nu vuxit sig större än någon kunnat tänka sig. På bara ett år har det gått från att vara ett 50 personer i publiken till flera hundra i betydligt större lokaler. Vi har nu arrangerat dessa battles i andra städer, på festivaler och har totalt 2,4 miljoner views på youtube. Kulturnyheterna (SVT), Alltomstockholm, tidningen Metro, City, och ABC nyheterna är några av de som uppmärksammat fenomenet.

Basementality Battles är kort sagt ord-krig mellan 2 personer, helt acapella utan mikrofoner och utan några egentliga regler att förhålla sig till. Battlesen filmas och läggs upp på youtube där en större publik än de som kunde ta sig till evenemanget sedan tar del av det och diskuterar flitligt vem som står som vinnare.

Denna gången gör en av landets mest lovande artister, Allyawan, battle-comeback!! Han möter ingen annan än Jonny Storm från Orlando, Florida som är en av Amerikas mest framträdande battlerappare från Grind Time.

1 2 3 Schtunk – Kung Lear

Scalateatern

Söndag

(Show)

Image of 1 2 3 Schtunk - Kung Lear

Efter framgångarna med tolkningar av Shakespeares Macbeth, Romeo & Julia, Rickard III och Hamlet kommer nu en härlig version av Kung Lear! Berättelsen om monarken som på sin ålders höst skulle dela riket och makten mellan sina döttrar, men som istället skapade en aldrig skådad förvirring och oreda.

Missa inte denna minst sagt galna helaftonsföreställning om blind fåfänga, girighet, falsk kärlek och missförstånd.

Med Josefine Andersson, Lasse Beischer och Henri Kokko.

Sean-Magnus Älskar Man

Kägelbanan

Söndag

(Show)

Image of Sean-Magnus loves men

Den kritikerrosade duon spelade för utsålda hus på Södran våren 2011, nu kommer de tillbaka med föreställningen Sean-Magnus Älskar Man – en kärlekskrank afton tillägnad mannen.

Med kittlande ekivoka texter och hjärtekrossande kärleksballader tar Sean-Magnus med sig publiken på en romantisk odyssé. Man upplever svunna tider, kanske en doft av Hasse och Tages revyer, kanske ett dekadent Berlin eller en rökig jazzklubb i New York.

”Vi tycker att det är dags att den utskällda mannen får en rejäl dos av kärlek. Och vi ser det som vår plikt och hedersamma uppgift att ge dem det! Nu har vi stulit tjejernas sånger och gjort dem till våra!” säger Sean & Magnus.

Med stor humor och innerlig värme sjunger och skämtar Sean-Magnus om männen, drömmarna, besvikelserna och kärlekens löften och omöjligheter.

Göteborg

GÖTEBORGS KONSERTKÖR

Göteborgs Konserthus

Söndag

(Klassiskt)

Image of GÖTEBORGS CONCERT CHOIR

PUCCINI Le Villi

MASCAGNI Cavalleria rusticana

Arrangör: Göteborgs Konsertkör

Solister:

Rebecca Rasmussen, sopran

Markus Pettersson, tenor

Daniel Hällström, baryton

Susanna Levonen, sopran

Jeanette Goldstein, mezzosopran

Monica Danielson, mezzosopran

Dirigent Finn Rosengren

Symfoniorkester

Göteborgs Konsertkör

Bibeln

Göteborgs Stadsteater

Söndag

(Teater)

Image of The Bible

Inte läst boken? Se pjäsen!

Genom myter och berättelser från syndafall till apokalyps vandrar Adam och Eva, vägledda av en nyckfull Gud. Vi plockar det förbjudna äpplet i Edens lustgård och smyger sedan ombord på Noaks ark. En resa som går genom brinnande buskar via Sodom och Gomorra och Babels torn till Kanaans land. Och kanske hinner vi precis fram i tid för att bevittna födseln av ett omstritt gossebarn. På bara fyra timmar berättar vi hela den bibliska historien.

Niklas Rådström har tagit ett helhetsgrepp om både Gamla och Nya Testamentet och skapat ett helt nytt verk. Rådström som är en av Sveriges mest namnkunniga författare av romaner, dramatik och filmmanus har tidigare gjort en teaterversion av Dantes gudomliga komedi för Göteborgs Stadsteater.

Regissören Stefan Metz står bakom flera av Stadsteaterns succéer som Trettondagsafton och Peer Gynt. Metz som annars är bosatt i Madrid har verkat på flera stora scener i Europa. Han var tidigare en av huvudaktörerna i det världsberömda teatersällskapet Théâtre de Complicité i London.

THE LAST WRESTLERN

Hagateatern

Söndag

(Teater)

Image of THE LAST WRESTLERN

Kära publik,

det här är ingen kamp på liv och död. Det är bara en tillställning för nöjes skull. Plankan är bara balsaträ. Flaskan bara sockerglas. Smärta är spelad. Vi har gjort det farliga harmlöst. Så att ni kan njuta av det. För om det här var på riktigt…Om varje slag träffade och plankan inte var gjord av balsaträ..

Om det här var blodigt allvar och vi slogs för våra liv..

Då skulle ni rusa upp här i ringen och stoppa det. Eller hur?

Om fyra wrestlare som vägrar underordna sig spelets regler.

Nu ljuder gongongen.

Går du upp i ringen eller stannar du hemma med näven knuten?

En suggestiv apokalyps ackompanjerad av hjärtslag och flämtningar.

Med nyskriven text av Samuel Ek. Regi av Ulrica Almgård.

I ringen Rebecca Alverfors, Jarle Hammer, Evalena Ljung Kjellberg & Ivan Wahren. Ljuddesign av Simon Ohlsson från Silverbullit.

MAGNUS HÄRENSTAM – Morsning & Goodbye

Lisebergsteatern

Söndag

(Show)

Image of MAGNUS HÄRENSTAM - Morsning & Goodbye

En av våra mest folkkära artister har hunnit bli lite mer än medelålders. Efter dryga fyrtio år som underhållare, folkbildare och skådespelare, ställer sig Magnus Härenstam på scen igen och vänder sin skarpa blick inåt. Resultatet är en enmansföreställning i två akter, där du bjuds att både skratta och nicka igenkännande åt Magnus träffsäkra betraktelser med glimten i ögat om den svåra, men roliga konsten att mogna med behag. Missa inte chansen att komma så här nära en del av det svenska kulturarvet.

Under resans gång har herr Härenstam hunnit med ett drygt dussin spelfilmer, musikaler, teaterföreställningar och dryga två tusen TV-program – allt ifrån klassiker som ”Fem myror är fler än fyra elefanter” till långköraren ”Jeopardy”.

Lucrezia Borgia

GöteborgsOperan

Söndag

(Opera)

Image of  Lucrezia Borgia

Med Donizettis Lucrezia Borgia fortsätter den framgångsrika bel canto-linjen med vår förste gästdirigent Giancarlo Andretta som dirigent. Verket, som inte spelats på en svensk scen sedan 1903 och i Göteborg enbart 1864, bjuder på bedövande skönsång med en grandios, mångfacetterad operahjältinna i centrum: Lucrezia Borgia. Denna beryktade giftmörderska förälskar sig i en ung man som till slut visar sig vara hennes egen son…

Uppsättningen kommer från Bayerische Staatsoper i München, där den hade stora framgångar med Christof Loy som regissör. Han är ett av de stora namnen på regihimlen just nu, och återkommer till GöteborgsOperan efter Arabella och Faust. I sin sparsmakade uppsättning betonar han Lucrezia Borgias olika skepnader och ”roller” hon spelar i de mest skiftande sammanhang. Sonen Gennaro och hans kumpaner gestaltas mångtydigt som college-pojkar i internatmiljö.

Malmö

LORD OF THE DANCE

Malmö Konserthus

Söndag

(Show)

Image of LORD OF THE DANCE

Michael Flatley´s Lord of the Dance tillkännager nu turnédatum för 2011 i 134 olika städer i 13 olika länder!

Skaparen av detta dansfenomen, Michael Flatley, har bevisat att hans vision, om att hjärtan och sinnen förenas genom musik och dans, sträcker sig över de traditionella gränserna. Hans ”Lord of the Dance” som fortsätter att sätta rekord när det gäller biljettintäkter världen över, får publiken att hänfört ropa efter mer. Beskriven av New York Post som ”Fascinerande, givande och framför allt underhållande” och av Los Angeles Times som” En extravagant show” är Lord of the Dance ett magiskt äventyr som förflyttar publiken till en mystisk tid och plats och som lyfter själen och fångar hjärtat på alla som ser showen.

”Överlycklig publik och stående ovationer är en vanlig reaktion världen över vilket direkt bevisar kvalitén på dansarna som jag haft förmånen att få till scenen”, säger Flatley och fortsätter, ”De ger av sig själva på ett sätt som är unikt i irländsk dans, en dans som har utvecklats under mer än 2000 år. Medelåldern på dansarna är 22 år och bland dem finns världsmästaren i World Irish Dance Championship och andra som också vunnit nationella danstävlingar – var och en är en superstjärna! ”

ON THE ROAD

Skånes Dansteater

Söndag

(Dans)

Image of ON THE ROAD

Med turnéprogrammet On the road bjuder Skånes Dansteater på en resa i både dans och musik.

Within Shortly är en duett om manlig vänskap av den fransk/svenske koreografen Philippe Blanchard. Verket gjordes ursprungligen 1997 och har även satts upp i Basel av Cathy Sharp Dance Ensemble. Till musik av L’orchestre des contrebasses.

Den finske koreografen Tommi Kitti har beskrivits som Finlands första jazzdansare. Han gjorde koreografin du-dun-duu för Skånes Dansteater 2008 och återvänder nu med två kortare verk: tangotrion Milonga till Astor Piazzolla tangostycket Milonga del Angel och A piece for a small stage för sex dansare innehållande bland annat indisk ragamusik.

Gunnar Norrman

Malmö Museer

Söndag

(Konst)

Image of Gunnar Norrman

För hundra år sedan föddes grafikern Gunnar Norrman, känd för sina torrnålsgravyrer av främst det skånska landskapet. Ur museets stora samling lyfts nu fram ett 40-tal teckningar och grafikska blad från hela hans konstnärliga verksamma period. Samt några få inlån från en privatsamlare.

Lars Lerin

Malmö Museer

Söndag

(Konst)

Image of Lars Lerin

Akvarellmålaren Lars Lerin är en av Sveriges mest populära konstnärer. Hans utställningar slår ofta publikrekord och kritikerna hyllar honom. Nu visas han för första gången på många år i Malmö. Hans bilder är som stråk av ljus och kan även ses som personliga dokument.

Utställningen på Malmö Konstmuseum visar framförallt helt nya verk av konstnären, som räknas till en av Nordens främsta akvarellmålare. I sina bilder har han under 30 års tid sökt fånga främst det nordiska ljuset och landskapet. Hans realistiska landskapsmålningar domineras ofta av svärta, dis och skuggor men en viss mängd ljus finns alltid med.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Helena Blomqvist

Hours: 10:00 – 21:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Perspective

Hours: 10:00 – 21:00

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

Sturtevant

Hours: 10:00 – 20:00

Modern life – French 1800

Hours: 11:00 – 17:00

Passions – art and emotion through five centuries

Hours: 11:00 – 17:00

Excessive and exaggerated – the caricature in Sweden

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Brief Encounter (Kort möte)

Hours: 13:00 – 15:00

Jesus Christ Superstar

Hours: 15:00 – 17:00

DIRTY DANCING

Hours: 15:00 – 17:00

DreamHack EIZO Open

Hours: 15:00 – 17:00

The Ghost Sonata

Hours: 15:00 – 17:00

Fanny & Alexander

Hours: 16:00 – 19:00

Oscar and the Pink Lady

Hours: 16:00 – 18:00

Cirkus Cirkör – Wear it like a crown

Hours: 16:00 – 18:00

Miss Julie

Hours: 16:00 – 18:00

A Dream Play

Hours: 17:00 – 20:00

Ljust & Fräscht

Hours: 17:00 – 18:45

BASEMENTALITY BATTLES

Hours: 17:00 – 19:00

1 2 3 Schtunk – Kung Lear

Hours: 18:00 – 20:00

Vi som är hundra

Hours: 18:00 – 20:00

CARMINA BURANA

Hours: 19:00 – 21:00

The Three Musketeers

Hours: 19:00 – 22:25

Open Mike

Hours: 19:00 – 21:00

Sean-Magnus loves men

Hours: 19:30 – 21:30

Pet Sounds Sunday Sessions! Live Tomas Bäcklund & Boden!

Hours: 20:00 – 01:00

Göteborg

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

Masthugget genom linsen

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

LAURIE SIMMONS

Hours: 10:00 – 17:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 17:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 17:00

GÖTEBORGS CONCERT CHOIR

Hours: 15:00 – 17:00

MAGNUS HÄRENSTAM – Morsning & Goodbye

Hours: 15:00 – 17:20

The Bible

Hours: 15:00 – 17:00

Lucrezia Borgia

Hours: 18:00 – 20:45

GÖTEBORGS CONCERT CHOIR

Hours: 19:00 – 21:00

THE LAST WRESTLERN

Hours: 19:00 – 21:00

Malmö

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Lars Lerin

Hours: 10:00 – 16:00

Gunnar Norrman

Hours: 10:00 – 16:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

CO Hultén

Hours: 11:00 – 18:00

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Hours: 11:00 – 17:00

ALEXANDER GUTKE

Hours: 11:00 – 17:00

LORD OF THE DANCE

Hours: 16:00 – 18:00

ON THE ROAD

Hours: 19:00 – 20:45

LORD OF THE DANCE

Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

ANN CATHRIN NOVEMBER HØIBO

Hours: 10:00 – 17:00

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

Architecture of Consequence. Dutch and Norwegian architecture for the future’

Hours: 11:00 – 17:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 12:00 – 16:00

Frank Znort Quartet

Hours: 18:00 – 01:00

Zulufadder

Hours: 19:00 – 20:20

LADIES & GENTLEMEN

Hours: 19:00 – 21:00

DEN SVENSKA BJÖRNSTAMMEN

Hours: 20:00 – 22:00

MARIA MENA – ONE NIGHT ONLY

Hours: 20:00 – 22:00

James Taylor

Hours: 20:30 – 22:30

Köpenhamn

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

German World Pictures 1890-1930

Hours: 10:00 – 17:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 18:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Yael Bartana

Hours: 11:00 – 18:00

Parsifal

Hours: 15:00 – 20:10

Tecni

Hours: 15:00 – 16:10

Singin’ In The Rain

Hours: 15:00 – 17:50

Kentex 50

Hours: 17:00 – 19:30

BOWERBIRDS

Hours: 20:00 – 22:00

MANFRED MANN’S EARTH BAND (UK)

Hours: 20:00 – 22:00

Hayley Westenra

Hours: 20:00 – 22:00

HYMNS FROM NINEVEH

Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s