Tuesday the 17th of April in Swedish

Stockholm

Flicka i frack

Dramaten

Tisdag

(Teater)

Image of The Girl in Tailcoat

Flicka i frack

Det är natt. Maskeraden på Dramaten är över. Hon bjuder på efterfest och Han får sitt livs uppvaknande. 100 gånger har den stora klockan slagit och berusade spöken dansar, viskar och ler. Deras liv skrivet av hans penna får här flyga fritt och hamna i ny dager.

Magnus Roosmann, som här gör regidebut, sätter Strindberg i lyssnarstolen. Siri och August väcks till liv, och hon får nu konfrontera honom med hans egna ord.

Siri von Essen dog i april för 100 år sedan, strax före sin August.

Hur ser det ut när hon frågar med vilken rätt han som författare har att använda deras liv för sitt eget förverkligande och försörjning?

Författaren som vampyr.

Texter och scener från bl.a. ”En dåres försvarstal” hackas och vävs om för att bilda nya mönster i spelet mellan Hon och Han, mitt i Lejonkulans innersta rum. Musiken flödar.

Siri von Essen och August Strindberg var gifta mellan 1877 och 1891.

Paradisets barn

Dramaten

Tisdag

(Teater)

Image of Children of Paradise

En romantisk kärlekshistoria som rör sig mellan fantasi och verklighet, där teatern och världen utanför vävs samman.

Den vackra Garance får männen att falla. Hon både lockar och oroar dem med sin gåtfulla oåtkomlighet. De vill äga och behärska henne – skådespelaren Frédérick likaväl som gangstern Lacenaire och den rike greven Edouard. Men själv tycks hon sval och oberörd. Vad säger hennes eget hjärta?

En dag möter hon mimaren Baptiste. Han är blyg och inåtvänd och lever hellre i drömmen än i verkligheten. Men för Garance är han sannare än någon annan.

Paradisets barn från 1945 är ett av filmhistoriens mästerverk med manus av Jacques Prévert. En teater i 1800-talets Paris blir scen för en hyllning till kärleken och drömmarna – men också en fantasins tragedi.

För regin står Ellen Lamm – som senast på Dramaten regisserade Jane Eyre (2010) och Brev från Eric Ericson (2011).

LALEH

Cirkus

Tisdag

(Konsert)

Image of LALEH

Det tog inte mer än några få toner från hennes första singel förrän man kunde urskilja Laleh från resten av den svenska artistskaran. Med en förkrossande energisk själ gjorde hon en cocktail på alla möjliga musikstilar och svepte benen på hela nationen.

En (o)helig allians av brustna hjärtan och brustna konventioner banade vägen för en karriär som efter fem år lyser lika starkt och varmt som magma från Eyjafjallajökull. Hon flög solo inte enbart som artist men även som låtskrivare och producent när hon idag med en CV på tre hyllade album, Grammis-priser och stående ovationer varje gång hon ställer sig på scen och höjer rösten.

Under hösten har vi sett henne i programmet “Så Mycket Bättre” där hon med sina egensinniga tolkningar av bland andra Eva Dahlgren och Tomas Ledin vandrat längs ryggraden på folket i soffan. 25 Januari 2012 uppenbaras nya albumet ”Sjung”. Det är Lalehs kommande mästerverk och det är på hennes följande turné vi kommer ha turen att få uppleva en livs levande del av hennes geni.

Simple Plan

Tyrol, Gröna Lund

Tisdag

(Konsert)

Image of Simple Plan

Kanadensiska pop-punkarna Simple Plan beträder svensk mark igen. Den 17 april äntrar de scenen på Tyrol i Stockholm.

På de lite mer än tio år som Simple Plan funnits har de släppt fyra album och med det senaste alstret ”Get Your Heart On!” seglade de direkt in på plats nummer två på den kanadensiska albumlistan. De har både blivit nominerade och vunnit ett flertal prestigefyllda priser och de har sålt mer än sju miljoner skivor. Simple Plan är tveklöst en av Kanadas största succéer.

Simple Plan består av Pierre Bouvier, Chuck Comeau, Sébastien Lefebvre, Jeff Stinco och David Desrosiers.

Black Breath & Victims & Tormented

Debaser Slussen

Tisdag

(Konsert)

Image of Black Breath & Victims & Tormented

Vi kör hårt mot hårt när vi bjuder in alla metalnördar av den hårdaste skolan till en riktigt tung spelning med Black Breath, Victims och Tormented!

Seattle-bandet Black Breath öser på med sitt säregna sound, en rå blandning av trash, hardcore, sludge och Danzig-inspirerad blues. Det är svårt att sätta Black Breath i ett fack med sitt brokiga sound som ena stunden attackerar med trashigt agressiva riff för att sedan föra in lyssnaren i ett mörker av tung deathblues.

Victims är riktiga tungviktare med sin hardcore punk rock och har under åren samlat på sig en mäktig skara fans på båda sidor av atlanten. Det är inte svårt att förstå varför. Influerade av hardcore-legender som Discharge och 80-talets amerikanska hardcore spelar Victims med en aldrig sinande aggressivitet och energi som får vem som helst att vilja skapa helvete och sparka röv.

Med influenser av bland annat Merciless, Autopsy, Bathory, Entombed och Grave bjuder Tormented på riktigt mörk och ond death av den gamla skolan men med en riktigt ond och elak touch av Andreas Axelsons sång, snarare en röst av trash än growl och skrik.

Denna trio av agressivitet, mörker och ilska får vårat blod att koka och det känns fantastiskt!

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Black Breath (US)

Bandet bildades 2006 och består av Jamie Byrum, Neil McAdams, F. Funds, Elijah Nelson och E. Wallace. Från början från Bellingham, Washington håller bandet idag till i Seattle.

Black Breath släppte sin första EP, Razor to Oblivion 2008 och sin första fullängdare Have Breathing 2010 på skivbolaget Southern Lord.

20:40 Victims

I Nyköping 1997 bildades det idag Stockholmsbaserade Victims och består idag av Andy Henriksson, Jon Lindqvist, Gareth Smith och Johan Eriksson. Bandet har släppt flertalet EPs och album, nu senast A Dissident 2011 och turnerat flitigt i både Europa och USA.

20:00 Tormented

Tormented, beståendes av Andreas Axelson, Claes Holmberg, Roberth Karlsson och Jocke Ölund bildades 2008 och släppte sin första fullängdare Rotten Death 2009

MR TOURETTE OCH JAG

Boulevardteatern

Tisdag

(Show)

Image of MR Tourette AND I

“Mr Tourette och jag” med Pelle Sandstrak

En scen En man En stol – en föreläsningsföreställning om ett annorlunda beteende.

Tio utsålda salonger på Boulevard

Ett fåtal biljetter kvar till andra showen 8 maj kl 18. 16 april slutsålt.

Pelle Sandstrak är ständigt aktuell och förutom turnéer och showen på Boulevardteatern har Pelle precis släppt sin nya bok Mr Tourette on tour. Mediaintresset har varit stort och Pelle var nyligen gäst hos Skavlan och medverkade i SvT Gomorron och snart kan vi se honom i “En gäst en författare” på SvT.

Han drev lärare, kamrater, föräldrar och arbetsgivare till VANSINNE med sin kaxiga och utåtagerande attityd, men var ändå byns tjejcharmör. Han kunde upprepa fula ord, stampa omotiverat i golvet, tvångsmässigt dunka huvudet i väggen, skratta när han slogs…VARFÖR?

I hisnande tempo, med absurd humor och djupt allvar tar Pelle med oss på en magisk resa genom tics, tvång och förtvivlan till HOPP och “happy end.”! Räddarna var de som vågade vara annorlunda – och de som agerade annorlunda, som bröt hans tvångsmässiga beteende.

Göteborg

Fotomässan

Svenska mässan

Tisdag

(Mässa)

Image of Photo Fair

Mässan håller en noga blandning mellan Svenska och utländska fotografer och värnar om det svenska fotoarvet.

Fotomässan visar bildutställningar i världsklass och bjuder in kända fotografer som berättar om hur de skapat unika bilder. Mässan ser till att seminarier lockar och skapar inspiration till att ta sitt fotograferande till en ny nivå.

5BOYS.COM

Backa Teatern

Tisdag

(Teater)

Image of 5BOYS.COM

I ett övergivet hus mitt i en stor stad leker fem pojkar: Sssschblam, sssschblam, schblam- swosch! Världen försvinner, leken uppslukar allt. Som superhjältar räddar de mänskligheten när omgivningen rämnar.

Den slovenska dramatikern Simona Semenic pjäs 5BOYS.COM behandlar våldets skiftande uttryck i samhället, från serietidningen till köksbordet, via skolgården och hela vägen till slagfältet. Genom pojkarnas lek ställs frågor om våldets makt och identitet. Är varje människa en potentiell förövare? Och var får tjejerna plats inom broderskapets jämlikhet?

Pjäsens fem pojkroller är alla skrivna för kvinnliga skådespelare. För regin svarar Anja Susa som är före detta konstnärlig ledare på Duško Radovic-teatern, Belgrads systerscen till Backa Teater.

Med föreställningen 5BOYS.COM bjuder Backa Teater in några av det nya Balkans främsta konstnärskap inom teater för att ge göteborgs unga en vass scenupplevelse om våld. Vad är det vi egentligen avnjuter i biosalongens mörker och i TV-soffan?

MIN MORMOR GLADYS

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of My grandmother Gladys

Den 5 september 1946 tog skulptören och trebarnsmamman Gladys Heyman-Nystroem sitt liv, 54 år gammal.

60 år senare får hennes dotterdotter, skådespelerskan Jessica Zandén, en oväntad present. Gladys handskrivna dagbok, från några av ungdomsåren i början av förra seklet. Febrigt börjar hon läsa och fram träder en dristig, begåvad och passionerad kvinna…

I samarbete med Judiska Teatern & Göteborgs Dramatiska Teater Med Jessica Zandén Regi Gunilla Röör

Foto Bengt Wanselius

Povels naturbarn

Folkteatern

Tisdag

(Show)

Image of Povels naturbarn

En personlig minishow med Lotta Ramel, Mikael Ramel och Backa Hans Eriksson.

”Två eminenta artister sjöng och showade sig rakt in i publikens hjärtan.” NLT

”Utsökt samspel!” Mora Tidning

”Syskonen bjuder på stor scenkonst, som hela svenska folket bör få chansen att se!” Året Runt

Två av de mest självklara Povelkännarna, dottern Lotta Ramel (skådespelare och regissör) och sonen Mikael Ramel (musiker och musik-terapeut) visar med råge att det artistiska äpplet inte fallit långt från trädet.

Mästarens underfundiga ordmakeri och härliga melodier utgör grunden men de sätter också sin egen prägel på föreställningen när de knäpper upp Rameltexter och melodier. Allt väl uppbackat av basisten Backa Hans Eriksson. Alla tre har arbetat tillsammans med Povel Ramel i ett flertal produktioner.

Playhouse – Viktors Playhouse

Nefertiti

Tisdag

(Konsert)

Image of Playhouse - Viktors Playhouse

I afton spelar en tillrest trio musik av Wayne Shorter, men därtill utlovas musik av en topphemlig och högst otippad kompositör! Olidligt spännande! Därefter blir jam! Hjärtligt

välkomna!

Emil Strandberg -tp.

Rasmus Borg -p.

Viktor Skokic -b/jamvärd.

Malmö

Parsifal

Malmö Opera

Tisdag

(Opera)

Image of Parsifal

I en skog nära borgen Monsalvat förbereder Gurnemanz och andra gralriddare ett bad i den heliga sjön för sin kung Amfortas, som har ett sår som vägrar sluta blöda. Den vilda botgörerskan Kundry kommer med balsam till kungen. Såret har en gång tillfogats Amfortas av förskjutne gralriddaren Klingsor – med den lans som sårade Kristus på korset och som gralväktarna nu förlorat till Klingsor. Bara en ren dåre, vis genom medlidande kan återta spjutet. Plötsligt störs friden av att riddarna tar fast en ung pojke som skjutit en svan. Det är Parsifal som följer med Gurnemanz till borgens tempel där riddarna än en gång tvingar Amfortas att fira gralsriten. Men ynglingen förstår inte vad han ser och drivs bort.

När Parsifal närmar sig Klingsors förtrollade trädgård frambesvärjer denne Kundry i den gestalt som en gång förförde Amfortas. Parsifal besegrar Klingsors styrkor och står oförstående inför trädgårdens kvinnliga blomster. Kundry berör honom djupare när hon vill avsluta skildringen av hans mors död med kärlekens första kyss. Nu förstår Parsifal orsaken till Amfortas sår och tar den heliga lansen från Klingsor, vars magiska borg störtar samman. Efter många år återvänder en luttrad Parsifal med lansen till gralriddarnas skog. Det är långfredag. Gurnemanz och Kundry – nu åter botgörerska – förstår att Parsifal var den rene dåre som Monsalvats gemenskap väntade på. De följs åt till det som skulle blivit gralriddarnas sista nattvard. Amfortas befrias från sitt lidande, Kundry från sin eviga återfödelse … Wagners sceninvigningsfestspel från 1882 når ett slut fyllt av nya frågor.

Here Comes the Sun

Malmö Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of Here Comes the Sun

Det sägs att när Astrid Lindgren blev gammal så var hon så fasligt trött på allt prat om döden att hon började telefonsamtalen med sina väninnor genom att säga ”Döden, döden, döden.” Sedan var de klara med den biten, och kunde prata om annat.

I Here comes the sun blir det tvärtom – här handlar det bara om döden. Inför döden, efter döden, och inte minst det som är den oundvikliga förutsättningen för döden – livet!

Föreställningen som baseras på bland annat intervjuer utlovar feelgood-teater med skådespel, humor, musik och dans – allt kretsande kring det mest ultimata och slutgiltiga ämnet av dem alla.

DOC LOUNGE – HIT SO HARD: The life & near death story of Patty Schemel

Babel

Tisdag

(Film)

Image of DOC LOUNGE - HIT SO HARD: The life & near death story of Patty Schemel

HIT SO HARD: The life & near death story of Patty Schemel

Patty Schemel var rockbandet Holes trummis, vän med Courtney Love och Kurt Cobain och allierad i knarkmissbruket. Stark och rebellisk, med ett hårt slag och som en av de första öppet lesbiska musiker var hon en drivande kraft i 1990-talets grungescen tills heroinet höll på att krossa henne.

Patty besökte regissören 2007 med en låda full med Hi8 filmer från tiden med Hole och privata scener från Kurt Cobain, Courtney Love och deras dotter. Ett modigt och gripande porträtt av den både spännande och mörka sidan av grungeeran.

Ladies and Gentlemen!

Moderna Museet

Tisdag

(Konst)

Image of Ladies and Gentlemen!

Under våren visas ett drygt fyrtiotal fotografier från perioden 1950-1990, av tongivande konstnärer som Andy Warhol, Cindy Sherman, Robert Mapplethorpe, Samuel Fosso, Tracey Moffatt och Elina Brotherus. Utställningen sätter fokus på porträttfotografin, och hur konstnären i sin ateljé skapar bilder inte bara av hur människor faktiskt ser ut – utan också hur de skulle vilja se ut.

Moderna Museets samling av fotografi hör till en av Europas främsta – här ryms många av de mest kända namnen i fotografins historia. Andy Warhol, Cindy Sherman och Robert Mapplethorpe är alla stora namn vars verk ofta kretsar kring begrepp som identitet, sexualitet och performativitet. I fotoateljén sker maskerader och manipulationer, olika identiteter och roller provas. Idén att ett porträtt ska berätta någon sanning om den avporträtterades inre problematiseras därmed. Hur skiljer man sken från verklighet? Är det en distinktion som ens är möjlig? Hur fria är vi att forma vår egen identitet? Om det är en roll vi kan välja, vilka roller finns tillgängliga?

Andy Warhols polaroidbilder, vars titel Ladies and Gentlemen också givit namn till utställningen, är exempel på hans intresse för, eller kanske snarare besatthet av, celebriteter. Från industrimagnater till filmstjärnor, från rockmusiker till ”superstars” – vänner som hängde runt hans mytomspunna ateljé ”The Factory”. I popkonstens och populärkulturens värld är allt yta. Robert Mapplethorpes fotografier är istället klassiskt komponerade – stiliserade och estetiserande. I fotoateljéns kontrollerade miljö och ljus eftersträvas inte realism utan skönhet. Här är rollspelen en del av bildens konstruerade karaktär.

CO Hultén

Moderna Museet

Tisdag

(Konst)

Image of CO Hultén

CO Hultén har en betydande plats i svensk konsthistoria. Utställningen, som spänner över flera decennier, fokuserar på hans intensiva måleri men kommer även att presentera delar av CO Hulténs rika privata samling av afrikanska skulpturer och masker.

Som en av centralgestalterna i avantgardegruppen Imaginisterna som bildades 1945 har CO Hultén en betydande plats i svensk konsthistoria. År 1948 anslöt han sig även till Cobra-gruppen där bland andra Asger Jorn ingick.

Förutom fokus på CO Hulténs intensiva måleri kommer utställningen att belysa Hulténs gärning som formgivare och grundare av Image förlag. För att kontextualisera CO Hulténs konstnärskap kommer också andra konstnärer att presenteras; bland andra medlemmar i Imaginistgruppen, Cobra, och konstnärer vars verk visades på Galerie Colibri i Malmö eller på annat sätt haft nära anknytning till CO Hultén.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

The National Day Of Syria

Hours: 00:00 – 00:00

GULDÄGGSGALAN 2012

Hours: 00:00 – 00:00

Sturtevant

Hours: 10:00 – 20:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

Passions – art and emotion through five centuries

Hours: 11:00 – 17:00

Excessive and exaggerated – the caricature in Sweden

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Onkel Vanja

Hours: 18:00 – 20:30

MR Tourette AND I

Hours: 18:00 – 20:00

Painful Painting & 9 Scener Om Våld

Hours: 18:00 – 22:00

Norra Brunn Comedy

Hours: 18:30 – 00:00

Children of Paradise

Hours: 19:00 – 21:20

Robbers

Hours: 19:00 – 21:00

To Damascus

Hours: 19:00 – 21:00

People in the Moonlight

Hours: 19:00 – 21:00

The Girl in Tailcoat

Hours: 19:00 – 21:00

The Three Musketeers

Hours: 19:00 – 22:25

LALEH

Hours: 19:30 – 21:15

Black Breath & Victims & Tormented

Hours: 20:00 – 00:00

Simple Plan

Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

Photo Fair

Hours: 00:00 – 00:00

The National Day Of Syria

Hours: 00:00 – 00:00

Masthugget genom linsen

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 17:00

LAURIE SIMMONS

Hours: 11:00 – 18:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 18:00

My grandmother Gladys

Hours: 12:00 – 00:00

5BOYS.COM

Hours: 13:00 – 15:30

Povels naturbarn

Hours: 19:00 – 20:30

Playhouse – Viktors Playhouse

Hours: 19:00 – 21:00

It’sTuesday

Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

The National Day Of Syria

Hours: 00:00 – 00:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

CO Hultén

Hours: 11:00 – 18:00

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Hours: 11:00 – 17:00

ALEXANDER GUTKE

Hours: 11:00 – 17:00

Parsifal

Hours: 18:00 – 22:55

Here Comes the Sun

Hours: 19:00 – 21:30

DOC LOUNGE – HIT SO HARD: The life & near death story of Patty Schemel

Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

The National Day Of Syria

Hours: 00:00 – 00:00

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Architecture of Consequence. Dutch and Norwegian architecture for the future

Hours: 10:00 – 18:00

ANN CATHRIN NOVEMBER HØIBO

Hours: 10:00 – 17:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 11:00 – 17:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

The Ice Palace

Hours: 18:00 – 20:00

Michael Bublé

Hours: 19:30 – 21:30

The Grand Astoria & Captain Kill

Hours: 20:00 – 22:00

OF MONTREAL

Hours: 20:00 – 22:00

MICHAEL GIRA (SWANS)

Hours: 20:00 – 22:00

Blood Red Shoes

Hours: 21:00 – 00:00

Stand Up @ Klubbscenen

Hours: 21:00 – 23:00

Dj F.M.C. (SoundsGood)

Hours: 21:00 – 03:00

Köpenhamn

The National Day Of Syria

Hours: 00:00 – 00:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 19:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Yael Bartana

Hours: 11:00 – 18:00

Kentex 50

Hours: 17:00 – 19:30

Singin’ In The Rain

Hours: 19:30 – 22:20

LINIE 3

Hours: 19:30 – 21:30

POE

Hours: 20:00 – 22:00

Cabaret

Hours: 20:00 – 22:00

A Midsummer Night’s Dream

Hours: 20:00 – 22:00

The Lady of the Camellias

Hours: 20:00 – 23:00

ANTHONY HAMILTON

Hours: 21:00 – 23:00

ARBOURETUM (US) & LUKE ROBERTS (US)

Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s