Monday the 16th of April in Swedish

Stockholm

RUSSIAN CIRCLES (US) & DEAFHEAVEN (US)

Strand

Måndag

(Konsert)

Image of RUSSIAN CIRCLES (US) & DEAFHEAVEN (US)

Chicagotrion Russian Circles besökte Fritz’s Corner och Sverige för första gången i somras tillsammans med japanska Boris. Nu är de tillbaka hos oss och aktuella med sitt fjärde album. Så här säger basisten Brian Cook om nya skivan: “A lot of the mood going into this album has been reflective on the last couple years of touring. We have a ton of material. We’re excited to get into recording and be somewhat sheltered from the outside world. We’re going to try to make the same ebb and flow of our live set happen on the record.” Det han snackar om är tung postrock i samma skola som Mono, Mogwai och Explosions In The Sky. Skivan ”Empros” har fått fina recentioner sen den släpptes i höstas på Sargent House.

LALEH

Cirkus

Måndag

(Konsert)

Image of LALEH

Det tog inte mer än några få toner från hennes första singel förrän man kunde urskilja Laleh från resten av den svenska artistskaran. Med en förkrossande energisk själ gjorde hon en cocktail på alla möjliga musikstilar och svepte benen på hela nationen.

En (o)helig allians av brustna hjärtan och brustna konventioner banade vägen för en karriär som efter fem år lyser lika starkt och varmt som magma från Eyjafjallajökull. Hon flög solo inte enbart som artist men även som låtskrivare och producent när hon idag med en CV på tre hyllade album, Grammis-priser och stående ovationer varje gång hon ställer sig på scen och höjer rösten.

Under hösten har vi sett henne i programmet “Så Mycket Bättre” där hon med sina egensinniga tolkningar av bland andra Eva Dahlgren och Tomas Ledin vandrat längs ryggraden på folket i soffan. 25 Januari 2012 uppenbaras nya albumet ”Sjung”. Det är Lalehs kommande mästerverk och det är på hennes följande turné vi kommer ha turen att få uppleva en livs levande del av hennes geni.

The World Famous Glenn Miller Orchestra

Konserthuset

Måndag

(Konsert)

Image of The World Famous Glenn Miller Orchestra

Lyssna till storbandsswing när den är som bäst! Den världsberömda Glenn Miller Orchestra kommer till Stockholms Konserthus. Programmet inkluderar förutom orkesterns egen repertoar också musik från?storbandslegenderna Goodman, bröderna Dorsey, Shaw, Basie, Ellington, James, Krupa och Barnet. Konsertlängd ca 2,5 h inkl paus.

Glenn Miller Orchestra Scandinavia under ledning av trombonisten Jan Slottenäs spelar på uppdrag och med licens från Glenn Miller Productions, Inc., New York, U.S.A.

Standup Monday

Boulevardteatern

Måndag

(Show)

Image of Standup Monday

Standup Monday – stans starkaste stand up – varje måndag under våren

Med bland andra: Janne Westerlund, Yvonne Skattberg, Cecilia von Strokirch, Jakob Öqvist, DavidDruid,Behrad Rouzbeh,SimonGarshasebi, Melody Farshin, Özz Nûjen, Martin Lagos, Al Pitcher, Yvonne Johnsson, Ben Richards, Ola Aurell och Zinat Pirzadeh.

Göteborg

Thank God It’s MONDAY

Berså

Måndag

(Club)

Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.

Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.

Varje måndag året runt!

Fotomässan

Svenska mässan

Måndag

(Mässa)

Image of Photo Fair

Mässan håller en noga blandning mellan Svenska och utländska fotografer och värnar om det svenska fotoarvet.

Fotomässan visar bildutställningar i världsklass och bjuder in kända fotografer som berättar om hur de skapat unika bilder. Mässan ser till att seminarier lockar och skapar inspiration till att ta sitt fotograferande till en ny nivå.

Peggy Pickit see God’s face

Angereds Teater

Måndag

(Teater)

Image of Peggy Pickit  see God's face

De intalar sig att de har förtjänat det. Att vara trygga, hela, rena, försäkrade. Men vetskapen om att det bara

är en slump att de fötts till ett liv fyllt av privilegier och rättigheter – där dricksvattnet rinner ur kranen och alla får den medicin de behöver – gnager. De är välutbildade, läkare och har precis fyllt 40. Två av dem har arbetat på fältet någonstans i Afrika. De har inte setts på sex år och nu ska de ha parmiddag.

Roland Schimmelpfennig är en av Tysklands ledande nutidsdramatiker och spelas över hela världen.

Med relationsdramat Peggy Pickit… försöker han slå hål på den europeiska civilisationens lögner om sig själv.

Malmö

ALEXANDER GUTKE

Malmö konsthall

Måndag

(Konst)

Image of ALEXANDER GUTKE

Alexander Gutke (född 1971) arbetar i en konceptuell och minimalistisk tradition. Han använder sig huvudsakligen av kameror, film- och diaprojektorer i sitt skapande för att utforska rymd, ljus, skugga, mörker och tomrummets oändlighet. Gutke undersöker dessa tekniska apparater som objekt och mekaniska anordningar och använder dem som verktyg och objekt i sina verk och i sitt berättande – vilket skapar en visuell magi och en poetisk och mystisk materialism.

De kameror, 16mm filmprojektorer och den övriga fotografiska apparatur som Gutke intresserar sig för har i vår digitala tidsålder blivit tämligen föråldrade, men Gutke framhåller värdet i dessa underverk från 1900-talet. Han både undersöker och bokstavligen dissekerar dessa apparater, och väcker dem på så sätt åter till liv, till ett nytt liv. Gutke skapade år 2005 det poetiska verket Exploded View. Betraktaren färdas genom en diaprojektor av märket Kodak Carousel och ser insidan; skiva för skiva, bild för bild – genom seriens 81 diabilder. Denna inre resa visas med en likadan Kodak Carousel, vars inre bilderna skildrar.

Ett annat verk där en diaprojektor och dess funktion undersöks är Lighthouse (2006). Här roterar en ljusrektangel långsamt 360 grader, bild för bild. Ljusets poesi och apparaterna har en viktig och central roll i Gutkes konstnärskap. I andra verk som HD-videoprojektionen Cine-scope (2008) utforskar han själva den fysiska filmen och bjuder betraktaren på en filmisk trompe l’oeil-resa. Utan varje form av föreställande bilder eller berättande visar denna storskaliga projektion – genom verkliga och simulerade animerade dammpartiklar och repor – filmens materialitet och celluloidens hjärta med dess skavanker och skönhetsfläckar.

I Alexander Gutkes utställning på Malmö Konsthall presenteras ett urval verk från år 2000 och framåt – filmer, skulpturer, fotografier och gummistämpeltryck – tillsammans med nya verk skapade specifikt för utställningen.

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Malmö konsthall

Måndag

(Konst)

Image of TAUBA AUERBACH - Tetrachromat

I Tauba Auerbachs verk kollapsar de traditionella gränserna mellan bild, format och innehåll. Hon arbetar med måleri, teckning, fotografi och artist’s books. I sina senaste verk har Auerbach intresserat sig för ytan – speciellt ytans form, dess topologi. Hon väver samman motsatta positioner som ordning och oordning, läsbarhet och abstraktion, genomtränglighet och soliditet – till enhetliga ytor och volymer.

Utställningens titel leker med begreppet “tetrakromatisk” syn. Människan uppfattar normalt världen omkring sig trikromatiskt, i tre färger. Det mänskliga ögat har tre sorters receptorer för färgseende med känslighet för: rött, grönt och blått. En ny teori hävdar att det kan finnas en liten procentandel människor (enbart kvinnor) som har en fjärde färgreceptor, vilket gör dessa personer ”tetrakromatiska”. Auerbach leker med denna idé om en fjärde komponent, som om den kan bevisas skulle förändra vår syn på världen radikalt. Hon använder sig av två analogier: den rumsliga – idén om en fjärde dimension – och den spektrala – idén om ett fjärde färgspektrum.

Sedan 2009 har Auerbach skapat en serie verk som hon benämner ”fold paintings”, veckmålningar. Målningarna otydliggör gränserna mellan två- och tredimensionalitet och kan tolkas som ett försök att öppna upp för möjligheten att det kan finnas en fjärde dimension. I dessa målningar viker och vrider hon duken, stryker eller pressar den så att vecken ska sätta sig. Därefter vecklas duken ut och spraymålas, medan den fortfarande har kvar sin tredimensionella struktur. Resultatet – efter att färgen torkat och duken spänts upp – är en närmast perfekt avbildning av ytans tidigare tredimensionella form. Ytan får en trompe l’oeil-effekt (trompe l’oeil = lura ögat), en övertygande återgivning av tredimensionell form på en tvådimensionell yta. Inte olikt traditionellt trompe l’oeil-måleri, men i detta fall med sitt upphov i uppfinningsrikedom snarare än målerisk skicklighet.

Mode utan Midja

Malmö Museer

Måndag

(Konst)

Image of Mode utan Midja

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.

I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Djupt påverkade av första världskrigets tragedier och våldsamma turbulens uppstod i 1920-talets början stilen “den nya sakligheten” som blev ledande i Sverige vid sidan av dess motpol expressionismen. Den nya sakligheten kännetecknas av detaljrika, skarpt tecknade samtidsskildringar. I svala porträtt framställdes det nya kvinnoidealet. Den moderna kvinnan var slank och androgyn, hade en kort pojkfrisyr, bar klänning utan markerad midja, och skildrad som befriad från alla starka känslor. I expressionismen experimenterade man med förenklade former, förvrängningar, dekorativ ytverkan och förhöjda färger.

Konstnärernas intresse för film, scenografi, kabaré, och dans kom också att prägla tidens konst och mode.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

RUSSIAN CIRCLES (US) & DEAFHEAVEN (US)

Hours: 19:00 – 00:00

Standup Monday

Hours: 19:00 – 21:00

CULTURE JAM WITH KARL-MARTIN ALMQVIST

Hours: 19:30 – 21:30

The World Famous Glenn Miller Orchestra

Hours: 19:30 – 22:00

LALEH

Hours: 19:30 – 21:15

Sällskapet Stallbrödernas Vårgalopp

Hours: 19:30 – 21:15

SARA YASMINE RELEASE

Hours: 20:30 – 02:00

Göteborg

Photo Fair

Hours: 00:00 – 00:00

Peggy Pickit see God’s face

Hours: 19:00 – 21:00

Thank God It’s MONDAY

Hours: 23:00 – 03:00

Malmö

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Hours: 11:00 – 17:00

ALEXANDER GUTKE

Hours: 11:00 – 17:00

Oslo

Blå Mansion

Hours: 18:00 – 21:00

Drake – Club Paradise Tour

Hours: 19:30 – 21:30

DJ JAZZ IT UP

Hours: 21:00 – 02:00

Köpenhamn

Kentex 50

Hours: 17:00 – 19:30

La Traviata

Hours: 20:00 – 22:50

A Midsummer Night’s Dream

Hours: 20:00 – 22:00

POE

Hours: 20:00 – 22:00

KINGS OF CONVENIENCE

Hours: 20:00 – 22:00

Kristian Lilholt

Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s