Sunday the 15th of April in Swedish

Stockholm

Nordiska trädgårdar

Stockholmsmässan

Söndag

(Mässa)

Image of Nordiska trädgårdar

Nordiska Trädgårdar är den ledande trädgårdsmässan i Norden. Med 55 000 – 60 000 besökare, 350-400 utställare och 600 representanter för media kan vi också med fog påstå att vi är den största årliga trädgårdsmässan.

Olof Palme

Stockholms Stadsteater

Söndag

(Teater)

Image of Olof Palme

De möts där på valvakan i september 2010:

De besvikna partifunktionärerna.

Den där unga, blyga SSU-aren från Borås.

Städerskorna som drömmer om lottovinst och kompetensutveckling.

Och Dick: “Jag är inte alkoholist. Jag dricker för att härda ut.”

Hans före detta fru: Amatörskådisen som kampanjat sig matt i Partiets valkabaréer.

Och hennes mor Rosa, den uråldriga socialdemokraten, som fått skaka hand med alla partiledare sedan… ja, hur länge som helst.

Utom en: Olle. OP. Olof Palme.

Hon är rätt ledsen över det.

Flicka i frack

Dramaten

Söndag

(Teater)

Image of The Girl in Tailcoat

Det är natt. Maskeraden på Dramaten är över. Hon bjuder på efterfest och Han får sitt livs uppvaknande. 100 gånger har den stora klockan slagit och berusade spöken dansar, viskar och ler. Deras liv skrivet av hans penna får här flyga fritt och hamna i ny dager.

Magnus Roosmann, som här gör regidebut, sätter Strindberg i lyssnarstolen. Siri och August väcks till liv, och hon får nu konfrontera honom med hans egna ord.

Siri von Essen dog i april för 100 år sedan, strax före sin August.

Hur ser det ut när hon frågar med vilken rätt han som författare har att använda deras liv för sitt eget förverkligande och försörjning?

Författaren som vampyr.

Texter och scener från bl.a. ”En dåres försvarstal” hackas och vävs om för att bilda nya mönster i spelet mellan Hon och Han, mitt i Lejonkulans innersta rum. Musiken flödar.

Siri von Essen och August Strindberg var gifta mellan 1877 och 1891.

Jill Johnson

Cirkus

Söndag

(Konsert)

Image of Jill Johnson

Jill Johnson Konserthusturné – “Flirting with Disaster”

”Det finns en countryälskare i oss alla” säger Jill Johnson. Det stämmer nog. I synnerhet när man lyckas förmedla musikstilen på det sättet hon gör. Nu är Jill tillbaka. Med ett nytt sound och med det nya albumet ”Flirting With Disaster” är det naknare, aningen rockigare och ”rootsigare”!

Genom åren har Jill haft många utsålda konserthusturnéer – inledda med den numera berömda personliga handskakningen med publiken i foajén innan konserterna. Det har varit monsterhits som ”Crazy in Love”, duetter med bl.a. Nina Persson, Lisa Miskovsky, Kim Carnes, Björn Skifs, Ronan Keating och Chip Taylor. Hon har hyllats som sommarpratare, varit programledare för Melodifestivalen och har en hel vägg full med guldskivor.

”Konserthusturnén har blivit mitt favoritforum tack vare närheten till publiken före, under och efter konserterna!”, hälsar Jill Johnson.

Vårens kommande, riksomfattande turné kommer dock inte bli en flirt med någon katastrof… Jill har för länge sedan hittat hem på livescenen. Och hennes publik och trogna skivköpare har för länge sedan hittat henne.

Det finns nämligen en ”Jill Johnson-älskare” i oss alla…

Drake

Ericsson Globe

Söndag

(Konsert)

Image of Drake

USA:s glödhetaste namn Drake förärar Ericsson Globe med ett celebert besök den 15 april, med soul, hiphop och R&B!

THE CLUB PARADISE TOUR

Den absolut finaste hiphopen, soulen och R&B:n på denna sida samtiden har brett ut sina rötter. På två år och två album har Drake skapat en succé som saknar motstycke.

TAKE CARE

Förra årets genombrott “Thank Me Later” gick upp på Billboardlistans förstaplats och sålde närmare en halv miljon exemplar på bara sju dagar. Uppföljaren “Take Care” följde samma mönster och gjorde Drake till artisten med flest Spotify-lyssningar i hela världen.

Drake har jobbat tillsammans med de absolut största stjärnorna inom amerikansk hiphop, soul och R&B; Stevie Wonder, Li’l Wayne, Kanye West, Eminem, Jay-Z och Rihanna.

Hemma i USA är Drake en given succé vart han än uppträder. Vid besöket i Ericsson Globe i vår kommer Drake att visa precis varför.

John Oates

Hamburgerbörs

Söndag

(Konsert)

Image of John Oates

John Oates är en minst sagt rutinerad artist som är van att leverera succéer. Han är medkompositör till klassiker som “Maneater” och “Out of Touch” och började samarbeta med Daryl Hall i början av 70-talet. Hall & Oates har spelat in 21 album som har sålt i över 80 miljoner exemplar vilket gör dem till den mest framgångsrika duon i rockhistorien. Till Hamburger Börs kommer John Oates som soloartist med ”The John Oates Band”. De inleder året med turné i USA och Japan och 15 april intar de scenen på Hamburger Börs. Missa inte denna enastående chans – one night only!

The Ukulele Orchestra of Great Britain

Scalateatern

Söndag

(Konsert)

Image of The Ukulele Orchestra of Great Britain

På allmän begäran är The Ukes nu tillbaka med sin originalshow som innehåller både nytt material såväl som gamla favoriter.

Under 2012 turnerar The Ukes jorden runt – från nordpolen till operahuset i Sydney, över Carnegie Hall och Royal Albert Hall – med sin roliga, medryckande, svängiga, skönsångande och strängknäppande musik, allt från rock’n’roll och lättsam pop till gamla klassiker.

Du kommer att få höra musik som du älskar och musik som du ”aldrig har hajat” förvandlas till en härlig och besinningslös våg av enastående ljud och musikalisk njutning bestående endast av dessa små pyttegitarrer och ett menageri av röster.

Från den första utsålda konserten 1985 till den nu pågående världsturnén har The Ukes fått alla att uppskatta ukulelens rika orkestrala möjligheter, bland annat via videoklipp på internet som har setts av miljoner, skivor och filmer som har sålt i hundratusental på alla kontinenter och utsålda konserthus över hela världen. The Ukes är självständiga, anarkistiska, roliga, virtuosa, tankeväckande och överväldigande. Med sexton händer har de förändrat synen på ukulelens värld.

Idag finns det tusentals ukuleleorkestrar runt om, men allting började med de som fortfarande är bäst: The Ukulele Orchestra of Great Britain!

Göteborg

Fotomässan

Svenska mässan

Söndag

(Mässa)

Image of Photo Fair

Mässan håller en noga blandning mellan Svenska och utländska fotografer och värnar om det svenska fotoarvet.

Fotomässan visar bildutställningar i världsklass och bjuder in kända fotografer som berättar om hur de skapat unika bilder. Mässan ser till att seminarier lockar och skapar inspiration till att ta sitt fotograferande till en ny nivå.

Vilhelm Hammershøi

Göteborgs konstmuseum

Söndag

(Konst)

Image of Vilhelm Hammershøi

Den danske målaren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är en av de mest säregna nordiska konstnärerna från sekelskiftet 1900. Både hans motivval och hans palett skiljer sig påtagligt från andra konstnärer i hans samtid.

Hammershøi är både modern och otidsenlig på en gång. De stilla rummen och det lågmälda uttrycket har tydliga referenser till holländskt 1600-talsmåleri och påminner om det danska guldåldersmåleriet från början av 1800-talet. Men i rumsgestaltningen finns också subtila japanska referenser som liksom de överraskande och spektakulära beskärningarna pekar framåt mot modernismen.

Konstnärens mest omtalande verk är hans stilla, tomma interiörer ibland störda genom närvaron av en ensam figur. Bilderna är målade i ett litet tonomfång. De glest möblerade rummen utstrålar en nästan hypnotisk tystnad och en känsla av melankoli. Motiven kommer oftast från hans eget hem men inget är tillfälligt. Interiörerna är iscensatta och noggrant övervägda. I verkligheten var inredningen inte så sparsam som hans bilder antyder.

Edvard Munch: Portraits

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Image of Edvard Munch: Portraits

I årets andra presentation om Munchs grafik, Edvard Munch: kärlek, ångest och död, visas nästan uteslutande verk ur Edvard Munchs “Livsfris”, en serie konstverk med tema kärlek, ångest och död. Sju av åtta verk i utställningen räknas till denna fris, som till stor del bygger på händelser och skeenden i Munchs liv. De flesta av verken är djupt personliga och visar hans återkommande tankar kring döden och hans ambivalenta förhållande till kärleken och kvinnan. Här visas bland annat några av Munchs mest högklassiga grafiska blad: Madonna (1895/1902), Vampyr II (1895/1902), Det sjuka barnet I (1894) och Kyss (1895).

Senaste gången grafik av Munch ställdes ut på Göteborgs konstmuseum var för tio år sedan. Då ingick bladen i museets omfattande, och välbesökta, Edvard Munch-utställning.

LAURIE SIMMONS

Göteborgs Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Image of LAURIE SIMMONS

Laurie Simmons (f 1949 i New York) är en förgrundsgestalt inom nutida konceptuell fotografi. Separatutställningen på Göteborgs konstmuseum är hennes första i Norden. Den rymmer ett brett urval av fotografier från 1970-talets mitt fram till idag. Totalt visas ett sextiotal verk; fotografier, skulptur och video.

Laurie Simmons tillhör tillsammans med bl a Cindy Sherman och Richard Prince ”The Pictures-Generation” som växte fram i New York under 1970- och 1980-talen. Gemensamt för dessa konstnärer är intresset för fotografiets egenskaper och historia samt hur man både använder och påverkas av den fotografiska bilden.

Laurie Simmons arbetade tidigt med färgfotografi och hennes bildspråk ligger nära filmens och reklamens värld. Ofta arbetar hon med dockor, objekt och modeller av interiörer och hus. Med sitt psykologiska, politiska och konceptuella angreppssätt förvandlar hon fotografins benägenhet att objektifiera människor, särskilt kvinnor, till en sammanhållen kritik av mediet.

Malmö

Carmen

Malmö Opera

Söndag

(Opera)

Image of Carmen

Carmen är kvinnan som alla män vill ha. Ung, vacker, kaxig och självsäker svassar hon förbi och njuter av deras lystna blickar. Hon går sin egen väg och väljer själv sina älskare. När hon inleder ett stormigt förhållande med soldaten Don José går allt över styr. Hans passion gör honom svartsjuk och Carmen står inte ut med att ägas av någon. Snart är de båda indragna i något de inte kan ta sig ur.

Georges Bizets Carmen är en av världens mest spelade operor med klassiska musikstycken som Habaneran och Toreadorarian. Med sin medryckande musik och sin dramatiska handling om kärlek och åtrå, svartsjuka och död har den förfört publiken i över 100 år. På Malmö Opera regisseras den av Hilda Hellwig, professor i teaterregi som gjort uppsättningar på Dramaten, Kungliga Operan och Det Kongelige Teater. Hon har valt att göra Bizets ursprungliga version där musiken balanseras av talad dialog. I titelrollen syns unga stjärnskottet Astrid Robillard medan Don José sjungs av Joachim Bäckström, som slog igenom hos en bred publik i vintras då han gjorde Pinkterton i Malmö Operas rosade och utsålda uppsättning av Madame Butterfly.

Malmös Queer Filmfestival 2012

Inkonst

Söndag

(Festival)

Image of  Malmös Queer Filmfestival 2012

Välkommen till våren och Malmös Queer Filmfestival 2012 med queera filmer för alla!

Festivalen öppnar med en färgstark komedi från Indonesien där superhjältar och superskurkar utmanar med spektakulära kampscener, högklackat och glitter!

Årets filmprogram bjuder också på svart/vitt romantiskt sciencefictionäventyr, gay Weekendsfilm, jätteolika Romeos, BYO-brunch, lång- och kortväga kortfilmer, förhandsvisningar och Doc Lounges musikdokumentär om sex, droger och grunge!

Festivalen arrangerar skolbio tillsammans med ARF och gör ett nedslag på kvartersbion på Kirseberg. När biograflampan slocknat under lördagen tar RFSLs festivalmingel över rodret… Hela programmet kan du läsa på Folkets bios hemsida

Vi ses på Malmö Queer Filmfestival!

Den hypnotiska tapeten

Malmö Stadsteater

Söndag

(Teater)

Image of Den hypnotiska tapeten

Den svenska kärnfamiljen föll samman som samhällsbärande institution på 1970-talet. Istället fick vi damfotboll, spaghetti, Björn Skifs, narkotikamissbruk, långhåriga män och invandrare. Parallellt med denna utveckling introducerades modernistiska tapeter i de svenska hemmen. Man behöver inte vara paranoid för att se sambandet.

Vem låg bakom dessa tapeter egentligen? När man studerar dessa kalejdoskopiska missfoster i dag står det klart att de omöjligen kan vara ett resultat av fri vilja eller god smak. Allt pekar på att människor under 1970-talet utsattes för ett hallucinatoriskt experiment med förgreningar på högsta nivå.

Kroke [PL]

Moriska Paviljongen

Söndag

(Konsert)

Image of Kroke [PL]

Nu när ljuset har kommit tillbaka har vi nöjet att presentera Kroke. Kroke, jiddisch för Krakow, spelar lika vackert och eftertänksamt som virtuost och dramatiskt. De har blivit hyllade världen över för sitt sätt att införliva element från jazz, klassiskt och konstmusik i genren.

Söndag 15 april · entré kl 18.45, på scen kl 19 · förköp 200kr (+avg) via tickster.com och kulturcentralen.nu

Musiken knyter an till den judiska klezmertraditonen samtidigt som de vidgar de musikaliska ramarna. Den pendlar mellan ljusa och mörka tongångar, mellan det lågmälda och passionerade för att sedan explodera i imponerande urladdningar. Deras skivor är fantastiska, men det är live som Kroke verkligen kommer till sin rätt.

Kroke bildades 1992 av de tre barndoms- och musikakademivännerna Tomasz Lato, Tomasz Kukurba och Jerzy Bawol eftersom man ville utforska traditionell judisk folkmusik. Som husband på Ariel Café i Kazimierz, Krakows gamla judiska kvarter som fram till andra världskriget var ett av Europas viktigaste centrum för judisk kultur, uppmärksammades Kroke av Stephen Spielberg under inspelningen av ”Schindler’s List”. Spielberg skickade en kassett till Peter Gabriel som resulterade i en inbjudan att spela på Womad Rivermead Festival 1997, där ett översvallande mottagande ledde till ett intensivt turnerande med prestigefyllda festivaler och utsålda konsertlokaler.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Nordiska trädgårdar

Hours: 09:00 – 18:00

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

Sturtevant

Hours: 10:00 – 18:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Passions – art and emotion through five centuries

Hours: 11:00 – 17:00

Excessive and exaggerated – the caricature in Sweden

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Olof Palme

Hours: 13:00 – 15:00

The Rite of Spring

Hours: 15:00 – 17:00

DIRTY DANCING

Hours: 15:00 – 17:00

Jesus Christ Superstar

Hours: 15:00 – 17:00

The Ukulele Orchestra of Great Britain

Hours: 16:00 – 18:00

Nobody Is Perfect

Hours: 16:00 – 18:00

The Girl in Tailcoat

Hours: 16:00 – 18:00

Children of Paradise

Hours: 16:00 – 18:20

To Damascus

Hours: 16:00 – 18:00

Gregorius

Hours: 17:00 – 18:25

Vi som är hundra

Hours: 18:00 – 20:00

Lady Day – A performance about Billie Holiday

Hours: 19:00 – 20:30

The Three Musketeers

Hours: 19:00 – 22:25

Jill Johnson

Hours: 19:30 – 21:30

Drake

Hours: 19:30 – 21:30

John Oates

Hours: 20:00 – 22:00

Pet Sounds Sunday Sessions! Carl Carlsson live!

Hours: 20:00 – 01:00

MAD MEN SOCIAL VIEWING PARTY 4

Hours: 20:00 – 03:30

Open Mike

Hours: 21:00 – 23:00

Café Opera Cocktail Fight 2012 – FINAL

Hours: 22:00 – 03:00

Göteborg

Photo Fair

Hours: 00:00 – 00:00

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 17:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 17:00

LAURIE SIMMONS

Hours: 11:00 – 17:00

Lucrezia Borgia

Hours: 18:00 – 20:45

Malmö

Malmös Queer Filmfestival 2012

Hours: 00:00 – 00:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

ALEXANDER GUTKE

Hours: 11:00 – 17:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

CO Hultén

Hours: 11:00 – 18:00

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Hours: 11:00 – 17:00

Escape

Hours: 14:00 – 16:00

Den hypnotiska tapeten

Hours: 16:00 – 17:20

Carmen

Hours: 16:00 – 18:00

Kroke [PL]

Hours: 19:00 – 21:00

WHITE – Every Saturday

Hours: 23:00 – 03:00

Oslo

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Garden Fair

Hours: 10:00 – 18:00

Wilderness fair

Hours: 10:00 – 18:00

ANN CATHRIN NOVEMBER HØIBO

Hours: 11:00 – 17:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

Architecture of Consequence. Dutch and Norwegian architecture for the future’

Hours: 11:00 – 17:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 12:00 – 16:00

The Ice Palace

Hours: 13:00 – 15:00

The Ice Palace

Hours: 15:00 – 17:00

Everyone can sing

Hours: 18:00 – 20:00

Frank Znort Quartet

Hours: 18:00 – 00:00

LIGHTFOOT & LEÓN

Hours: 18:00 – 20:30

SUNDAY DIGESTIVE: HUNDRED STREAMS

Hours: 19:30 – 21:30

THE DANDY WARHOLS

Hours: 20:00 – 22:00

HEAD(S)

Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 18:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Yael Bartana

Hours: 11:00 – 18:00

A Midsummer Night’s Dream

Hours: 15:00 – 17:00

Singin’ In The Rain

Hours: 15:00 – 17:50

Kentex 50

Hours: 17:00 – 19:30

POE

Hours: 20:00 – 22:00

KINGS OF CONVENIENCE

Hours: 20:00 – 22:00

MANIC STREET PREACHERS (UK)

Hours: 20:00 – 22:00

Sound Of Guns

Hours: 20:00 – 22:00

BLOOD RED SHOES

Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s