Tuesday the 10th of April in Swedish

Stockholm

Malena Ernman & Rebaroque

Konserthuset

Tisdag

(Klassiskt)

Image of Malena Ernman & Rebaroque

Georg Friedrich Händels musik är utgångspunkten när Malena Ernman och Rebaroque gör en operaföreställning baserad på några av de roller som gjort Malena Ernman vida ansedd som en av världens ledande barocksångerskor. Med på scen har de bland andra skådespelerskan Mona Andersson och den unga sopranen Cathrine Setterberg.

I föreställningen blandas några av de roller som präglat Malenas framgångsrika sångkarriär utomlands med stycken som etablerat Rebaroque som en av Europas mest spännande barockensembler. Musiken kommer bland annat ur Händels Agrippina, Xerxes, Julius Ceasar, Alcina och Hercules.

”Vår ambition är att fylla konserthusen med så mycket liv som det går! Vi kommer att använda oss av skådespelare och texter för att ge musiken och dramat en ytterligare dimension… vi tänker oss snarare ett drömspel än en kronologisk, påhittad handling”, säger Malena Ernman.

Under hösten 2011 gjorde Malena Ernman titelrollen i Händeloperan Xerxes på Theater an der Wien, en föreställning som fick ett mottagande av sällan skådat slag. Uppsättningen fick uteslutande högsta betyg i alla de stora dagstidningarna i Österrike – ”Malena Ernman är fenomenal och sensationell. Hon briljerar, glänser och förtrollar”.

I Centraleuropa är barockmusiken till skillnad från här så stor att den utgör en egen musikgenre som med lätthet kan jämställas med övriga operastilar. Den tidiga musiken – som i princip kan innefatta all musik innan romantiken – spelas uteslutande på tidstrogna instrument och har under de senaste 30 åren kommit att bli en självklar del av operakonsten. Rebaroque leds av violinisten Maria Lindal. I dem har Sverige äntligen fått en internationellt ansedd barockensemble som vågar tänka i nya banor och tänja på såväl de musikaliska som sceniska gränserna. Deras senaste album Telemannia fick högsta betyg i Svenska Dagbladet.

Sanna Martin

Södra Teatern

Tisdag

(Konsert)

Image of Sanna Martin

Sanna Martin har länge varit en del av de stora sammanhangen i nöjessverige. Efter show, musikal, teater, och en massa sång och musik senare tog Sanna hösten 2011 klivet fram som soloartist med albumet Min vrå av världen – 9 sånger av Peter LeMarc. De som kan sin LeMarc känner igen sig, en del omtyckta låtar har klätts i ny kostym och en del okända sånger Peter LeMarc skrivit för andra artister har fått komma fram på ett nytt sätt.

ROBERT GLASPER EXPERIMENT

Fasching

Tisdag

(Konsert)

Image of ROBERT GLASPER EXPERIMENT

“Real music is krasch protected,” står det skrivet i konvolutet till det nya Blue Note-albumet Black Radio, ett album som spås bli en milstolpe i jazzhistorian. Robert Glasper Experiment tar ett djärvt steg ut på nya marker och överskrider alla föreställningar om genrer när de rör sig över jazz, hip hop, r&b, elektronika och rock utan att fastna någonstans på vägen. Likt luftfartygets “black box” inrymmer Black Radio sanningen och är oförgänglig. Ja, så pass djärva är de i sitt yttrande och vi är nog beredda att hålla med efter en förhandslyssning av albumet.

Robert Glasper har du hört tillsammans med Terence Blanchard, Maxwell, Norah Jones och Kanye West, för att nämna några utöver de eminenta gästerna på senaste albumet där du hör Erykah Badu, Bilal, Lupe Fiasco, Lalah Hathaway, Shafiq Husayn (Sa-Ra), KING, Ledisi, Chrisette Michele, Musiq Soulchild, Meshell Ndegeocello, Stokley Williams (Mint Condition), and yasiin bey (Mos Def).

Inte nog med att vi fick äran att presentera Robert Glasper Experiment på Sthlm Jazz Fest 2011 och samma år på Fasching. Den ständigt framåtskridande gruppen har alltid något mer att berätta och det ska vi få höra denna kväll. Det blir kort och gott en episk kväll.

Jonas Schwartz Release pary

Debaser Slussen

Tisdag

(Konsert)

Image of Jonas Schwartz Release pary

JONAS SCHWARTZ

Jonas Schwartz och hans orkester har genom att släppa tre trespårs-skivor inom ett år och genom mängder av spelningar, radio och TV-intervjuer tagit en säker plats på den svenska musikscenen. Med influenser från Bon Iver, Tom Waits, Nicolai Dunger, Mattias Alkberg och många andra har Jonas nu spelat in sitt debutalbum som släpps på Adore Music i april.

“Popmusik ska vara känslosam, det är det viktigaste för att jag ska förföras av den och om man då dessutom blandar känslorna med riktigt starka låtar är mycket vunnet. Det är som ni begriper precis vad Jonas Schwartz gör” – Joyzine

BORSTSPINDELN

Borstspindeln är ett nystartat projekt från en Östersund/Stockholms-duo som släpper sin snyggt producerade och melodistarka debutplatta på PB8 den 18e april 2012. Första singeln heter “Bort från dig” och känneteckas av en hittig refräng och fina gitarr. Eftertänksamt och framfusigt på samma gång.

URMAS PLANT

Urmas Plant med rötterna både på Gotland och i Blekinge släpper sitt debutalbum under hösten 2012. Den här kvällen gör bandet sin enda konsert i Stockholm den här våren. Bara nytt material!

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Jonas Schwartz

Göteborgaren Jonas Schwartz och hans orkester har genom att släppa tre trespårs-skivor inom ett år och genom mängder av spelningar, radio och TV-intervjuer tagit en säker plats på den svenska musikscenen.

20:30 Borstspindeln

Borstspindeln är ett nystartat projekt från en Östersund/Stockholms-duo som släpper sin snyggt producerade och melodistarka debutplatta på PB8 den 18e april 2012.

20:00 Urmas Plant

Urmas Plant består av Marcus Admund, Nikki Nyberg, Albin Wesley och Gustaf Björlin. 2011 släppte de EPn “We Came By Boat” via Bendi Records.

Göteborg

Nightwish

Lisebergshallen

Tisdag

(Konsert)

Image of Nightwish

Nightwish till Göteborg! Denna unika spelning på Lisebergshallen bör ingen missa!

Playhouse – Johans Playhouse

Nefertiti

Tisdag

(Konsert)

Image of Playhouse - Johans Playhouse

En ny spännande sammansättning musiker kommer att leda lyssnarna ut på ännu outforskade stigar i jazzdjungeln. Det kommer att bjudas på en härlig blandning av låtar

som vi tycker om för att ge en bra start på kvällens JAM!

Viktor Olofsson -g.

Eric Arellano -sx.

Viktor Skokic -b.

Johan Birgenius -tr/jamvärd.

LUBIEWO-KÄRLEKSÖN

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of LUBIEWO-KÄRLEKSÖN

Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson spelar två åldrande fjollor som saknar den fria tillgången till röda arméns unga män. Efter Michal Witkowskis skandalsuccéroman.

Två äldre polska fjollor – Patricia och Lukrecia – drömmer sig tillbaka till tiden då den ljuvliga Röda arméns kåta grabbar befolkade landet. Livet bland parkbänkar, pissoirer och baracker må vara skitigt, fattigt och förnedrande – men livsbejakande! Efter murens fall är allt så förbannat trist.

Björn Kjellman är tillbaka på Göteborgs Stadsteater och ses tillsammans med Sven-Åke Gustavsson i spetsen av en övervägande manlig ensemble. Musiken komponeras och framförs live i föreställningen av Moto Boy (Oskar Humlebo), som även har en roll.

Michal Witkowski gjorde skandalsuccé med romanen Lubiewo som skildrar ett Polen i stark omvandling. Den belönades med flera litterära priser och har översatts till 15 språk. På svenska utkom den 2008. Witkowskis senaste roman Margot har precis utkommit på svenska.

För scenversionen står teaterns husdramatiker Lucas Svensson. Teaterns VD och teaterchef Ronnie Hallgren regisserar. Den internationellt framgångsrika scenografen Bente Lykke Møller står för scenografi och kostym. I Göteborg var hon senast aktuell med den kritikerrosade Don Carlos på GöteborgsOperan.

MÄNNISKANS BÄSTA VÄN

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of MAN'S BEST FRIEND

En komisk monolog om längtan efter närhet och skräcken för kärlek.

Och hur det är att rasta en psykiskt sjuk schäfer. Missa inte denna fabel om sex och moral under det 21:a seklet. “Den är varm, snuskig, hysteriskt kul och hjärtskärande” SvD

Malmö

Get Daun: Iceage & Lower

Inkonst

Tisdag

(Konsert)

Image of Get Daun: Iceage & Lower

Iceage är hyllade av press och publik, sen levererar de ju också kompromisslös punkrock både live och på skiva. Oavsett om de flörtar med Dischord-hardcore i stil med Void, melodiös grungerock eller engelsk fotbollskörs streetpunk så gör de det på ett eget sätt och live är de en explosion i ungdomligt uppror och energi. Ett måste att se då de bara har utvecklats till det bättre sedan de senast besökte Malmö.

Lower spelar mörk och hård postpunk. Båda banden har respektive kommer att släppa på danska Escho. Iceage är även klara för Way Out West i sommar, så passa på att redan se dem nu!

DJ Loffelicious [Black Feet]

Anthony Hamilton

KB

Tisdag

(Konsert)

Image of Anthony Hamilton

Vi talar om minst sagt skönsjungande soulartist som passerat 40 och har släppt 7 album.

Ingen kommer nog någonsin påstå att det första skulle varit hans bästa. Genombrottet kom med andra plattan. Där han med variationsrik produktion kombinerat med emotionell intelligens fick oss att för första gången ana Anthony Hamiltons kapacitet.

Han kan onekligen, för den som känner så, absolut betraktas som en artist som ”gör musik-som-inte-görs-längre” – typ Marvin Gaye tex. Fast precis lika gärna Otis Redding och det kommer nog aldrig komma någon ”bästa platta” utan bara fler sköna musikaliska nyanser av kärlek. Vilket kommer hålla A.H bland de ständigt aktuella.

Alltså…Missa inte när han kommer till KB med sitt * man tunga liveband och revolutionerar Malmös känsloliv.

Sir Jay & Lester Jackman

Moriska Paviljongen

Tisdag

(Konsert)

Image of Sir Jay & Lester Jackman

Varje tisdag förvandlar vi bistron till en liten oas för jazzälskare. MoPa Jazz Bar tar dig med till 20-talets New Orleans, efterkrigstidens Paris, östblockets hemliga jazzkällare och dagens vibrerande jazzklimat runt Öresund.

Tisdag 10 april · entré kl 21-01 · fritt inträde

Sir Jay & Lester Jackman förvandlar vår bistro till en alternativ jazzscen med open jamsession!Kvällen startar med svängig Caribbean jazz med väletablerade jazzmusiker som får det ånga i huset.Jörgen Åsling är motor i Sir Jay & his Blue Orchestra, samt Trinidads egen Lester Jackman som bla spelat många år med Peps Persson med sina välljudade oljefat… Därefter är alla som vill välkomna att delta på scenen!

”Jazz is people’s music, a collectivity…”

Vi ses i Bistron!

DOC LOUNGE – Handläggaren

Babel

Tisdag

(Film)

Image of Sir Jay & Lester Jackman

Samarbete med fantastiska GLOBALA MALMÖ ger oss möjligheten att ha fri entré till denna viktiga visningen av Handläggaren.

HANDLÄGGAREN

En ung handläggare på Migrationsverket. En asylsökande familj. De är ett av tiotusentals ärenden som passerar myndigheten varje år. Hon ska utreda om de får stanna i Sverige eller ej. För handläggaren har besluten blivit vardag, för familjen är det livsavgörande.

Krig, förtryck, våldtäkt, tortyr, splittrade familjer, krossade drömmar. Handläggaren hör allt. Samtidigt är det hennes uppgift att avgöra vem som ska få uppehållstillstånd, och vem som får avslag.

Handläggaren ger oss en unik upplevelse och inblick i hur asylsökarprosessen kan försiggå på Migrationsverket, för första gången skildrat utifrån en asylhandläggares perspektiv.

LIVE: Låt oss presentera ENSAMHUSHÅLL! Bandet som 2011 blev ombedda att medverka på skivan till förmån för de hemlösa i Skåne, i sällskap med fina akter som bl.a. Timbuktu, Mikael Wiehe, A Camp och Peps Persson. Under två helger i Malmö spelade man också in en trelåtars-EP, titulerad Ensamericana. Inspelningen av gjordes för första gången i Ensamhushålls historia i en riktig studio. Musikaliskt osar låtarna mer country än vad bandets tidigare mer pop- och visorienterade repertoar har gjort, textmässigt behandlar EP:n samma teman som Paulus första brev till korintierna, det vill säga tro, hopp och kärlek.

INGVAR!

Malmö Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of INGVAR!

BELÖNAD MED THALIAPRISET FÖR SKÅNELAND 2010/2011

Dagen är slut och börsen har lagt ytterligare en katastrofal dag bakom sig. De förtvivlade mäklarna har förlorat såväl sina egna som alla andras pengar. Nu famlar de efter ett hopp, något som kan hjälpa dem att stå ut ännu en dag. De vill tro på en bättre värld och drömmer om att få slippa rövarkapitalismen. Så minns de – IKEA!

Med en stor portion svart humor och till tonerna av svensk folkmusik berättar vi historien om mannen som möblerade det svenska folkhemmet.

Das wunder von Schweden, eine musikalische Möbelsaga hade urpremiär på Deutsches Schauspielhaus i Hamburg 2009. Hösten 2010 hade den Sverigepremiär på Malmö Stadsteater. Kompositören och regissören Erik Gedeon är schweizaren med svenskt påbrå som under de senaste åren tagit norra Europas teaterscener med storm. Tillsammans med lundadramatikern Klas Abrahamsson har han skapat succéföreställningen Ingvar! – En musikalisk möbelsaga.

Föreställningen textas på svenska, danska, engelska och arabiska.

Du kan läsa texten via en applikation till din smartphone eller låna en iPod i garderoben.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

Sturtevant

Hours: 10:00 – 18:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Passions – art and emotion through five centuries

Hours: 11:00 – 17:00

Excessive and exaggerated – the caricature in Sweden

Hours: 11:00 – 17:00

Klara Soup Theatre

Hours: 12:00 – 14:00

Onkel Vanja

Hours: 18:00 – 20:30

Norra Brunn Comedy

Hours: 18:30 – 00:00

Carmen

Hours: 19:00 – 22:00

Robbers

Hours: 19:00 – 21:00

Children of Paradise

Hours: 19:00 – 21:20

To Damascus

Hours: 19:00 – 21:00

People in the Moonlight

Hours: 19:00 – 21:00

Malena Ernman & Rebaroque

Hours: 19:30 – 21:30

Sanna Martin

Hours: 20:00 – 22:00

Jonas Schwartz Release pary

Hours: 20:00 – 00:00

ROBERT GLASPER EXPERIMENT

Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 18:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 18:00

LAURIE SIMMONS

Hours: 11:00 – 18:00

MAN’S BEST FRIEND

Hours: 12:00 – 00:00

LUBIEWO-KÄRLEKSÖN

Hours: 19:00 – 21:00

Playhouse – Johans Playhouse

Hours: 19:00 – 21:00

Nightwish

Hours: 19:30 – 21:00

Jerry Williams

Hours: 21:30 – 23:00

Malmö

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

CO Hultén

Hours: 11:00 – 18:00

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Hours: 11:00 – 17:00

ALEXANDER GUTKE

Hours: 11:00 – 17:00

Carmen

Hours: 19:00 – 21:00

INGVAR!

Hours: 19:00 – 21:10

A Dream Play

Hours: 19:00 – 20:20

DOC LOUNGE – Handläggaren

Hours: 20:00 – 22:00

Get Daun: Iceage & Lower

Hours: 20:00 – 01:00

Anthony Hamilton

Hours: 20:30 – 22:30

Sir Jay & Lester Jackman

Hours: 21:00 – 01:00

Oslo

Architecture of Consequence. Dutch and Norwegian architecture for the future’

Hours: 10:00 – 18:00

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 11:00 – 17:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

ANN CATHRIN NOVEMBER HØIBO

Hours: 11:00 – 17:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Miss Julie

Hours: 19:30 – 21:30

Anna Karenina

Hours: 19:30 – 21:30

Handling in Spokane – KOMILAB NO. 7

Hours: 19:30 – 21:00

Jan Beitohaugen Granli

Hours: 20:00 – 22:00

DJ Leoni

Hours: 21:00 – 02:00

Köpenhamn

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 18:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Yael Bartana

Hours: 11:00 – 18:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Singin’ In The Rain

Hours: 19:30 – 22:20

LINIE 3

Hours: 19:30 – 21:30

La Traviata

Hours: 20:00 – 22:50

A Midsummer Night’s Dream

Hours: 20:00 – 22:00

Cabaret

Hours: 20:00 – 22:00

NIPSEY HUSSLE

Hours: 21:00 – 23:00

THOSE DARLINS (US) & NELSON CAN

Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s