Monday the 9th of April in Swedish

Stockholm

Stockholm Ice 2012

Ericsson Globe

Måndag

(Sport/Show)

Image of Stockholm Ice 2012

Stockholm Ice 2012 bjuder på en sprakande show som du aldrig upplevt tidigare! Den har gången i ett helt nytt format där konståkningens stjärnor och flerfaldiga världs- och olympiska mästare möter musikartister – live och på högsta nivå givetvis! På isen kan du njuta av bl a den olympiske mästaren från 2010, Evan Lysacek, USA, den dubble världsmästaren Stephane Lambiel, Schweiz, regerande världsmästarinnan Miki Ando, Japan, flerfaldiga mästarna i paråkning Savchenko/Szolkowy, Tyskland, isdansparet i världsklass Cappellini/Lanotte, de svenska toppnamnen med vår lysande stjärna Viktoria Helgesson, flerfaldig svensk och nordisk mästarinna, Team Surprise , ett av världens bästa lag i teamåkning med flera med flera.

Bland årets gästartister finner vi den omåttligt populäre Malena Ernman.

EMILIE AUTUMN

Nalen

Måndag

(Konsert)

Image of 	 EMILIE AUTUMN

På Emilie Autumns visitkort står det inte bara artist, utan hon kan även titulera sig violinist av världsklass, poet och låtskrivare. I sitt artistskap använder hon allt detta i en fantatstisk mix, och tillsammans med hennes backup-sångare bjuder hon på en Vaudeville-inspirerad konsert fylld av violinfyrverkeri, cembalo-stomp, frodiga orkestreringar och teatrala uttryck.

Snart släpps äntligen uppföljaren till succéalbumet ”Opheliac” från 2006. ”Fight Like A Girl” heter den nya skivan och kommer innebära startskottet för hennes Europaturné nästa år. Turnén når Sverige den 9 april då hon intar Nalen!

CULTURE JAM WITH AMANDA SEDGWICK

Fasching

Måndag

(Konsert)

Image of CULTURE JAM WITH AMANDA SEDGWICK

Varje måndag hela våren (13/2 – 21/5) öppnar Fasching portarna för alla musiker som känner sig sugna på att jamma och självklart all publik som vill ta del av något unikt. Vi har länge känt att det saknas en bra jamscen i Stockholm och på många sätt är ju Fasching det självklara valet. Vid varje måndagsjam bjuder vi in en eller flera prominenta jamledare till att först hålla en kortare konsert med en konstellation de själva väljer ut och sedan med mjuk järnhand styra jammet.

KVÄLLENS JAMLEDARE:

Amanda Sedgwick

En befriande icke-akademisk och alltid musikaliskt nyupptäckande saxofonist som går sin egen väg, numera baserad i jazzens mecka New York där hon är en del av den högst levande jamkulturen.

Vi som är hundra

Stockholms Stadsteater

Måndag

(Teater)

Image of Vi som är hundra

En brinner, en försöker vara lycklig och en tror sig minnas hur det var. Tre kvinnor, eller kanske samma, i olika skeden i livet. Alla med var sin agenda, men med den gemensamma drömmen att bli superduperlycklig. Hur blir man det? Hur gör man för att vara människa? Vad är ett liv och vad kunde ha gjorts annorlunda? Oroa er inte. Alla tre är lika förvirrade som vi och absolut inte överens.

Vi som är hundra är ett rappt drömspel om livet, valen, kompromisserna och drömmarna som gick i kras. Jonas Hassen Khemiri gjorde stor succé med sin debutpjäs Invasion! på Stockholms stadsteater 2006.

Brief Encounter (Kort möte)

Stockholms Stadsteater

Måndag

(Teater)

Image of Brief Encounter (Kort möte)

Noël Cowards Brief Encounter hade urpremiär 1936 som teaterpjäs under namnet Still Life. 1945 kom David Leans klassiska filmversion med Celia Johnson och Trevor Howard i huvudrollerna. Den guldpalmbelönade filmen har fått många efterföljare. 1974 kom en version med Sophia Loren och Richard Burton och 1984 kom den i ny tappning i Falling in love med Meryl Streep och Robert De Niro för att nämna de mest kända.

Noël Coward (1899-1973) är förknippad med odödliga sånger som Mad Dogs and Englishmen, Mad about the boy och Room with a view. Succépjäser som Blithe Spirit (Min fru går igen), Private lives (Jag älskar dig markatta!) och Oss Gentlemän emellan. Långa cigarettmunstycken, snärtiga oneliners, den röda rökrocken av siden och uttryck som ”terribly” och ”darling” hör också till hans bidrag till eftervärlden.

Göteborg

Thank God It’s MONDAY

Berså

Måndag

(Club)

Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.

Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.

Varje måndag året runt!

Malmö

RETRO FILMS: CHINA TOWN

Victoriateatern

Måndag

(Film)

Image of RETRO FILMS: CHINA TOWN

Retro Films är en ny filmklubb som låter nostalgin flöda på Victoriateatern. Möt de odödliga filmstjärnorna i klassiska filmer från 1930-talet och framåt. Filmer som gör dig på gott humör, filmer du velat se länge eller gärna ser om! De eviga klassikerna avnjuts bäst med picknickkorg och gott sällskap.

CHINATOWN

1974, Roman Polanski, engelska med svensk text, 130min

Live innan filmen: Felicia Konrad Cosmic Washover

Picknickbio

Insläpp 19.00

Konsert 19.30

Film 20.00

Roman Polanskis klassiker Chinatown från 1974 utspelar sig i Los Angeles 1937 och vi ser Jack Nicholson i rollen som privatdetektiven JJ “Jake” Gittes. Gittes får i uppdrag att skugga en ingenjör som konstruerat stadens vattensystem eftersom hans fru misstänker honom för att ha en affär. Förvecklingar, mord, korruption och incest leder huvudpersonen allt längre in i storstadens mörka baksidor. Vi ser Faye Dunaway i en av huvudrollerna samt även Polanski själv i ett kort inhopp som otäck knivbärande representant för korrumperade krafter. Chinatown har kallats Polanskis bästa film någonsin och hämtar inspiration lika mycket från 40-talets film noir-genre som från regissörens eget liv. En mörk, mångbottnad och mästerlig resa in i det mänskliga psyket och Los Angeles smutsiga politiska historia.

ALEXANDER GUTKE

Malmö konsthall

Måndag

(Konst)

Image of ALEXANDER GUTKE

Alexander Gutke (född 1971) arbetar i en konceptuell och minimalistisk tradition. Han använder sig huvudsakligen av kameror, film- och diaprojektorer i sitt skapande för att utforska rymd, ljus, skugga, mörker och tomrummets oändlighet. Gutke undersöker dessa tekniska apparater som objekt och mekaniska anordningar och använder dem som verktyg och objekt i sina verk och i sitt berättande – vilket skapar en visuell magi och en poetisk och mystisk materialism.

De kameror, 16mm filmprojektorer och den övriga fotografiska apparatur som Gutke intresserar sig för har i vår digitala tidsålder blivit tämligen föråldrade, men Gutke framhåller värdet i dessa underverk från 1900-talet. Han både undersöker och bokstavligen dissekerar dessa apparater, och väcker dem på så sätt åter till liv, till ett nytt liv. Gutke skapade år 2005 det poetiska verket Exploded View. Betraktaren färdas genom en diaprojektor av märket Kodak Carousel och ser insidan; skiva för skiva, bild för bild – genom seriens 81 diabilder. Denna inre resa visas med en likadan Kodak Carousel, vars inre bilderna skildrar.

Ett annat verk där en diaprojektor och dess funktion undersöks är Lighthouse (2006). Här roterar en ljusrektangel långsamt 360 grader, bild för bild. Ljusets poesi och apparaterna har en viktig och central roll i Gutkes konstnärskap. I andra verk som HD-videoprojektionen Cine-scope (2008) utforskar han själva den fysiska filmen och bjuder betraktaren på en filmisk trompe l’oeil-resa. Utan varje form av föreställande bilder eller berättande visar denna storskaliga projektion – genom verkliga och simulerade animerade dammpartiklar och repor – filmens materialitet och celluloidens hjärta med dess skavanker och skönhetsfläckar.

I Alexander Gutkes utställning på Malmö Konsthall presenteras ett urval verk från år 2000 och framåt – filmer, skulpturer, fotografier och gummistämpeltryck – tillsammans med nya verk skapade specifikt för utställningen.

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Malmö konsthall

Måndag

(Konst)

Image of TAUBA AUERBACH - Tetrachromat

I Tauba Auerbachs verk kollapsar de traditionella gränserna mellan bild, format och innehåll. Hon arbetar med måleri, teckning, fotografi och artist’s books. I sina senaste verk har Auerbach intresserat sig för ytan – speciellt ytans form, dess topologi. Hon väver samman motsatta positioner som ordning och oordning, läsbarhet och abstraktion, genomtränglighet och soliditet – till enhetliga ytor och volymer.

Utställningens titel leker med begreppet “tetrakromatisk” syn. Människan uppfattar normalt världen omkring sig trikromatiskt, i tre färger. Det mänskliga ögat har tre sorters receptorer för färgseende med känslighet för: rött, grönt och blått. En ny teori hävdar att det kan finnas en liten procentandel människor (enbart kvinnor) som har en fjärde färgreceptor, vilket gör dessa personer ”tetrakromatiska”. Auerbach leker med denna idé om en fjärde komponent, som om den kan bevisas skulle förändra vår syn på världen radikalt. Hon använder sig av två analogier: den rumsliga – idén om en fjärde dimension – och den spektrala – idén om ett fjärde färgspektrum.

Sedan 2009 har Auerbach skapat en serie verk som hon benämner ”fold paintings”, veckmålningar. Målningarna otydliggör gränserna mellan två- och tredimensionalitet och kan tolkas som ett försök att öppna upp för möjligheten att det kan finnas en fjärde dimension. I dessa målningar viker och vrider hon duken, stryker eller pressar den så att vecken ska sätta sig. Därefter vecklas duken ut och spraymålas, medan den fortfarande har kvar sin tredimensionella struktur. Resultatet – efter att färgen torkat och duken spänts upp – är en närmast perfekt avbildning av ytans tidigare tredimensionella form. Ytan får en trompe l’oeil-effekt (trompe l’oeil = lura ögat), en övertygande återgivning av tredimensionell form på en tvådimensionell yta. Inte olikt traditionellt trompe l’oeil-måleri, men i detta fall med sitt upphov i uppfinningsrikedom snarare än målerisk skicklighet.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Easter

Hours: 00:00 – 00:00

The National Day Of Iraq

Hours: 00:00 – 00:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

People in the Moonlight

Hours: 13:00 – 14:00

Lohengrin

Hours: 15:00 – 17:00

Stockholm Ice 2012

Hours: 15:40 – 18:40

Stockholm Ice 2012

Hours: 15:40 – 19:00

Onkel Vanja

Hours: 17:00 – 19:00

Vahset Tanrisi

Hours: 18:00 – 20:00

Brief Encounter (Kort möte)

Hours: 19:00 – 21:00

Vi som är hundra

Hours: 19:00 – 21:00

Standup Monday

Hours: 19:00 – 21:00

CULTURE JAM WITH AMANDA SEDGWICK

Hours: 19:30 – 21:30

EMILIE AUTUMN

Hours: 21:00 – 23:00

Göteborg

The National Day Of Iraq

Hours: 00:00 – 00:00

Easter

Hours: 00:00 – 00:00

Thank God It’s MONDAY

Hours: 23:00 – 03:00

Malmö

The National Day Of Iraq

Hours: 00:00 – 00:00

Easter

Hours: 00:00 – 00:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Hours: 11:00 – 17:00

ALEXANDER GUTKE

Hours: 11:00 – 17:00

RETRO FILMS: CHINA TOWN

Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

The National Day Of Iraq

Hours: 00:00 – 00:00

Easter

Hours: 00:00 – 00:00

Synne Eileen & the Sunbeams

Hours: 21:00 – 23:00

Reit Riddim

Hours: 21:00 – 02:00

Köpenhamn

The National Day Of Iraq

Hours: 00:00 – 00:00

Easter

Hours: 00:00 – 00:00

LINIE 3

Hours: 19:30 – 21:30

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s