Tuesday the 3th of April in Swedish

Stockholm

Kort möte

Stockholms Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of Brief Encounter (Kort möte)

Hon är en lyckligt gift hemmafru med två barn. Han är läkare och stadgad familjefar. Av en slump möts de två på en järnvägsstation. Allt är förstås helt omöjligt. Och ändå inte.

Elektrisk, bitterljuv, återhållen passion i skuggan av andra världskriget. Noël Cowards mästerverk Brief Encounter om förbjuden kärlek får nytt liv på Stora scenen i en föreställning som blandar teater med sång och klassisk biofilm.

– Det här är en underbar kärlekshistoria som följt mig genom livet. Filmen går ständigt i repris på engelsk teve – själv tror jag att jag såg den första gången en regnig söndagseftermiddag. Det är en fantastisk skildring av en tid, ett här och nu, om lugnet före stormen. Året är 1939 och i september ska andra världskriget bryta ut. Livet var för stunden, säger Colin Nutley.

Paradisets barn

Dramaten

Tisdag

(Teater)

Image of Children of Paradise

En romantisk kärlekshistoria som rör sig mellan fantasi och verklighet, där teatern och världen utanför vävs samman.

Den vackra Garance får männen att falla. Hon både lockar och oroar dem med sin gåtfulla oåtkomlighet. De vill äga och behärska henne – skådespelaren Frédérick likaväl som gangstern Lacenaire och den rike greven Edouard. Men själv tycks hon sval och oberörd. Vad säger hennes eget hjärta?

En dag möter hon mimaren Baptiste. Han är blyg och inåtvänd och lever hellre i drömmen än i verkligheten. Men för Garance är han sannare än någon annan.

Paradisets barn från 1945 är ett av filmhistoriens mästerverk med manus av Jacques Prévert. En teater i 1800-talets Paris blir scen för en hyllning till kärleken och drömmarna – men också en fantasins tragedi.

Grymt Fett – med Kim Anderzon

Boulevardteatern

Tisdag

(Konsert)

Image of Awesome  - Kim Anderzon

“Kim är fett bra. Pjäsen Grymt Fett (Grasso e Bello) är smart. Den handlar om fetma som civilisatorisk kris och personlig olycka. En dyster historia som blir hur komisk som helst. klokare och gladare lämnar man denna blåögda medsyster (Kim Anderzon) påmind om att stor humor alltid är allvarsam innerst inne. Samt att en tallrik spagetti sällan är fel, såväl i livet som på teatern.”

Margareta Sörenson, Expressen, 17 mars -04

“Självironiskt och oslagbart levande. Publiken älskar henne. Grymt Fett handlar om fetma, övergivenhet och tröstätande, om att vara kvinna över 45, osynlig och osedd – men också det där andra, som inte har något namn, men som Kim Anderzon själv utstrålar så mycket av, kalla det liv! Halva nöjet är att få njuta av hennes halsbrytande tekniska skicklighet – vighet, imitiationskonst, mimik och förvandlingskonst. Hennes publikkontakt är direkt handgriplig. Som Commedia-diva och ståuppkomedienne är Kim Anderzon möjligen inte ensam i Sverige, men i vart fall oslagbar!”

LARS JANSSON TRIO

Fasching

Tisdag

(Konsert)

Image of LARS JANSSON TRIO

Lars Janssons långa resa har lett honom till ett nytt album med sin trio som bildas tillsammans med Thomas Fonnesbaek och Paul Svanberg. Albumet är inspelat på det japanska skivbolaget Spice of Life och det har gett gruppen tillfället att testa sina vingar på en turné i Japan i oktober.

Enligt pianisten Lars Jansson bygger hans senaste album på ett ”melodiskt, tonalt och atonalt språk”. Musiken handlar om att vara sann mot sig själv, och med sin zenbuddistiska inställning har trion skapat kritikerhyllad musik; en recensent skriver att den ”kan vara eller inte vara jazz”. Konserten på Fasching inleder en turné som tar Jansson egensinniga och finstämda sound vidare till fansen i Japan.

Marcus Bleasdale

Fotografiska Museét

Tisdag

(Foto)

Image of Marcus Bleasdale

I slutet av 1980-talet växte en rebellrörelse fram i norra Uganda med syfte att avsätta landets regering. Rörelsen är känd under namnet Herrens Motståndsarmé (The Lord’s Resistance Army, LRA) och dess ledare, Joseph Kony, påstår sig ha spirituella krafter. Armén är ökänd för sina blodiga tillslag mot lokalbefolkningarna i och omkring Uganda – idag opererar LRA främst i Demokratiska Republiken Kongo, Centralafrikanska Republiken samt Södra Sudan – och för att tvångsrekrytera små barn som soldater. Barnen tvingas begå grymma handlingar, ofta mot sina egna familjer, och utsätts själva för svåra övergrepp av kommendanterna i armén.

Göteborg

Playhouse – Ocean Brass Band

Nefertiti

Tisdag

(Konsert)

Image of Playhouse - Ocean Brass Band

Het New Orleansinspirerad musik med ett djävulusiskt drag inleder kvällens jam. Medlemmarna OBB är några av Göteborgs bästa och mest erfarna musiker (från bl.a.

Bohuslän Big Band, Daniel Lemmas band, Franska Trion).

Begravelsen

Folkteatern

Tisdag

(Teater)

Image of Begravelsen

För tio år sedan gjorde sonen Christian på ett spektakulärt sätt upp med sin pappa Helge på hans 60-årsdag. Nu möts familjen igen, den här gången på pappans begravning. Men trots alla år som passerat, trots död och begravning så är familjen inte fri från det som hänt. Allt finns kvar. Skammen och kränkningen var för djup och Helges makt över familjen är fortfarande stor.

Folkteatern berättar en grym historia om de förödande konsekvenserna av att försöka begrava familjehemligheter.

2003 spelades Festen på Folkteatern och nu sätts den fristående fortsättningen Begravelsen upp, med delvis samma ensemble. I rollen som Helge ser vi Iwar Wiklander och i rollen som Christian Erik Ståhlberg. För regi står Vibeke Bjelke och för scenografi Steffen Aarfing.

De har tidigare gjort två uppsättningar av Festen, både Skandinavienpremiären i Norge och i Danmark. Begravelsen är skriven direkt för scenen med originalmusik av Zbigniew Preisner – upphovsmannen till den dramatiska musiken i Kieslowskis filmer.

LUBIEWO-KÄRLEKSÖN

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of LUBIEWO-KÄRLEKSÖN

Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson spelar två åldrande fjollor som saknar den fria tillgången till röda arméns unga män. Efter Michal Witkowskis skandalsuccéroman.

Två äldre polska fjollor – Patricia och Lukrecia – drömmer sig tillbaka till tiden då den ljuvliga Röda arméns kåta grabbar befolkade landet. Livet bland parkbänkar, pissoirer och baracker må vara skitigt, fattigt och förnedrande – men livsbejakande! Efter murens fall är allt så förbannat trist.

Björn Kjellman är tillbaka på Göteborgs Stadsteater och ses tillsammans med Sven-Åke Gustavsson i spetsen av en övervägande manlig ensemble. Musiken komponeras och framförs live i föreställningen av Moto Boy (Oskar Humlebo), som även har en roll.

Michal Witkowski gjorde skandalsuccé med romanen Lubiewo som skildrar ett Polen i stark omvandling. Den belönades med flera litterära priser och har översatts till 15 språk. På svenska utkom den 2008. Witkowskis senaste roman Margot har precis utkommit på svenska.

Lucrezia Borgia

GöteborgsOperan

Tisdag

(Opera)

Image of  Lucrezia Borgia

Med Donizettis Lucrezia Borgia fortsätter den framgångsrika bel canto-linjen med vår förste gästdirigent Giancarlo Andretta som dirigent. Verket, som inte spelats på en svensk scen sedan 1903 och i Göteborg enbart 1864, bjuder på bedövande skönsång med en grandios, mångfacetterad operahjältinna i centrum: Lucrezia Borgia. Denna beryktade giftmörderska förälskar sig i en ung man som till slut visar sig vara hennes egen son…

Uppsättningen kommer från Bayerische Staatsoper i München, där den hade stora framgångar med Christof Loy som regissör. Han är ett av de stora namnen på regihimlen just nu, och återkommer till GöteborgsOperan efter Arabella och Faust. I sin sparsmakade uppsättning betonar han Lucrezia Borgias olika skepnader och ”roller” hon spelar i de mest skiftande sammanhang. Sonen Gennaro och hans kumpaner gestaltas mångtydigt som college-pojkar i internatmiljö.

Titelrollen gjordes i München av Edita Gruberova, medan vi här får möta en senare generations sångstjärna i den ryska koloratursopranen Katja Levin. Hon har tidigare haft framgångar som Lucrezia Borgia i bland annat Bologna. Som Gennaro återkommer den turkiske tenoren Bülent Bezdüz till oss efter att ha gestaltat Rodolfo i Bohème och Edgardo i Lucia di Lammermoor. De övriga två huvudrollerna – Lucrezias ondskefulle make Don Alfonso, och Orsini, Gennaros gode vän, görs av två sångare väl bekanta för Göteborgspubliken: barytonen Mats Persson och mezzosopranen Ann-Kristin Jones. Räkna med en sångarfest under tretton föreställningar i ett oerhört starkt operadrama.

Malmö

Ifema – International Female Film Festival Malmö

Biograf Spegeln

Tisdag

(Film)

Image of Ifema - International Female Film Festival Malmö

Måndag 2 april kl 18–19 invigs Ifema på biograf Spegeln. Den sjätte upplagan av Ifema omfattar 12 filmer, både dokumentärer och featurefilmer. Festivalen avslutas med “Shorts & Champagne”, ett kortfilmspaket omfattandes sex filmer, med svenska och internationella regissörer. Festivalen visar i år filmer från fem kontinenter och har ett speciellt fokus på Afrika.

Ifema visar filmer som beskriver hur en vanlig dag kan se ut. Eller hur en pojke räddar sin pappas själ. Alla filmer är naturligtvis gjorda av kvinnor.

Biljetter till hela festivalen släpps 8 mars och kan köpas på Kulturcentralen.

INGVAR!

Malmö Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of INGVAR!

Dagen är slut och börsen har lagt ytterligare en katastrofal dag bakom sig. De förtvivlade mäklarna har förlorat såväl sina egna som alla andras pengar. Nu famlar de efter ett hopp, något som kan hjälpa dem att stå ut ännu en dag. De vill tro på en bättre värld och drömmer om att få slippa rövarkapitalismen. Så minns de – IKEA!

Med en stor portion svart humor och till tonerna av svensk folkmusik berättar vi historien om mannen som möblerade det svenska folkhemmet.

Das wunder von Schweden, eine musikalische Möbelsaga hade urpremiär på Deutsches Schauspielhaus i Hamburg 2009. Hösten 2010 hade den Sverigepremiär på Malmö Stadsteater. Kompositören och regissören Erik Gedeon är schweizaren med svenskt påbrå som under de senaste åren tagit norra Europas teaterscener med storm. Tillsammans med lundadramatikern Klas Abrahamsson har han skapat succéföreställningen Ingvar! – En musikalisk möbelsaga.

The way things go Jefta van Dinther for Cullbergbaletten

Palladium

Tisdag

(Dans)

Image of The way things go Jefta van Dinther for Cullbergbaletten

The way things go är en koreograferad händelsekedja av orsak och verkan, som premiärvisades på Kulturhuset i Stockholm hösten 2011. Nu visar vi verket som lunchdans i Malmö!

Genom att betrakta kroppen som en kombination av kontrollerad vilja och mekaniska funktioner omformar dansarna hela tiden de omständigheter de hamnar i. När de kollapsar, smälter samman, pressar framåt, håller fast, stannar upp, glider, drar, balanserar och faller suddar de ut gränserna mellan aktivitet och passivitet. Dansarna rör sig genom ett tomt rum utan vare sig scen eller sittplatser och publiken kan följa dansarnas kluster och dras in i deras konstellation. I takt med att dansarnas rörelser och rörelsemönster förändras och utvidgas så anpassar sig publiken: den drar sig undan för att undvika kollision, kommer närmare för att inte missa detaljerna och byter plats för att se var det är något nytt på gång.

CO Hultén

Moderna Museet

Tisdag

(Konst)

Image of CO Hultén

CO Hultén har en betydande plats i svensk konsthistoria. Utställningen, som spänner över flera decennier, fokuserar på hans intensiva måleri men kommer även att presentera delar av CO Hulténs rika privata samling av afrikanska skulpturer och masker.

Som en av centralgestalterna i avantgardegruppen Imaginisterna som bildades 1945 har CO Hultén en betydande plats i svensk konsthistoria. År 1948 anslöt han sig även till Cobra-gruppen där bland andra Asger Jorn ingick.

Förutom fokus på CO Hulténs intensiva måleri kommer utställningen att belysa Hulténs gärning som formgivare och grundare av Image förlag. För att kontextualisera CO Hulténs konstnärskap kommer också andra konstnärer att presenteras; bland andra medlemmar i Imaginistgruppen, Cobra, och konstnärer vars verk visades på Galerie Colibri i Malmö eller på annat sätt haft nära anknytning till CO Hultén.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

Sturtevant

Hours: 10:00 – 20:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Passions – art and emotion through five centuries

Hours: 11:00 – 17:00

Skimrande silver

Hours: 11:00 – 17:00

Excessive and exaggerated – the caricature in Sweden

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Klara Soup Theatre

Hours: 12:00 – 14:00

Vi som är hundra

Hours: 18:00 – 20:00

Gertrude Stein

Hours: 18:00 – 20:20

Norra Brunn Comedy

Hours: 18:30 – 00:00

Capriccio

Hours: 19:00 – 21:00

Fem kända musiker döda i seriekrock

Hours: 19:00 – 21:00

Robbers

Hours: 19:00 – 21:00

Children of Paradise

Hours: 19:00 – 21:20

Brief Encounter (Kort möte)

Hours: 19:00 – 21:00

To Damascus

Hours: 19:00 – 21:00

Awesome – Kim Anderzon

Hours: 19:00 – 20:30

LARS JANSSON TRIO

Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

DRIVING MILES

Hours: 09:09 – 09:09

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 18:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 17:00

SURROUNDING BACON & WARHOL

Hours: 11:00 – 18:00

LAURIE SIMMONS

Hours: 11:00 – 18:00

MONICA L EDMONDSON – MURRINI A LA GÁVLOS

Hours: 12:00 – 17:00

Winter

Hours: 18:30 – 19:50

bODY_rEMIX/gOLDBERG_vARIATIONS act 1

Hours: 19:00 – 21:00

Begravelsen

Hours: 19:00 – 20:45

Playhouse – Ocean Brass Band

Hours: 19:00 – 21:00

Crime Scenes

Hours: 19:00 – 21:00

5BOYS.COM

Hours: 19:00 – 20:30

LUBIEWO-KÄRLEKSÖN

Hours: 19:00 – 21:00

Lucrezia Borgia

Hours: 19:30 – 22:15

It’sTuesday

Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Hours: 10:00 – 16:00

ALEXANDER GUTKE

Hours: 11:00 – 17:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

CO Hultén

Hours: 11:00 – 18:00

TAUBA AUERBACH – Tetrachromat

Hours: 11:00 – 17:00

The way things go Jefta van Dinther for Cullbergbaletten

Hours: 12:00 – 14:00

Ifema – International Female Film Festival Malmö

Hours: 17:00 – 00:00

INGVAR!

Hours: 19:00 – 21:10

Oslo

ANN CATHRIN NOVEMBER HØIBO

Hours: 01:00 – 17:00

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Architecture of Consequence. Dutch and Norwegian architecture for the future

Hours: 10:00 – 18:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 11:00 – 17:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

RIVAL SONS

Hours: 20:00 – 22:00

Köpenhamn

Danish and International Art after 1900’s

Hours: 10:00 – 17:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 19:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Yael Bartana

Hours: 11:00 – 18:00

THE HAPPY MADNESS

Hours: 17:30 – 21:30

Singin In The Rain

Hours: 19:30 – 22:20

Grease

Hours: 19:30 – 21:30

A Midsummer Night’s Dream

Hours: 20:00 – 22:00

The Lady of the Camellias

Hours: 20:00 – 23:00

CHURCH OF MISERY (JAP) & DOGMATIST

Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s