Sunday the 18th of March in Swedish

Stockholm

The Queen of Spades

Kungliga Operan

Söndag

(Opera)

Image of The Queen of Spades

I S:t Petersburgs adelskretsar går ryktet att den gamla Grevinnan i sin ungdom vann en förmögenhet med hjälp av tre hemliga kort. Den unge officeren Herman älskar hennes adoptivdotter Lisa, som ska gifta sig med en annan. Han vill till varje pris spela sig ur sin fattiga position. När han ska lura till sig den magiska kortkombinationen dör Grevinnan…

Tjajkovskij lär ha varit djupt tagen när han tonsatte Alexander Pusjkins novell, där kasinots värld skapar fällor av passioner och dödliga hemligheter. I surrealistiska bilder, snillrik koreografi och svart humor berättar regissören Dmitri Bertman och hans medarbetare historien om Hermans och Lisas öde.

Fanny & Alexander

Dramaten

Söndag

(Teater)

Image of Fanny & Alexander

Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm och tv-serie Fanny och Alexander blir nu pjäs på Dramatens stora scen. Regisserar gör Stefan Larsson som har en rad Dramatensuccér i ryggen, senast Höstsonaten och Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman samt En familj – August:Osage County av Tracy Letts.

Fanny och Alexander hade ursprungligen premiär 1982 och kom i två versioner – som långfilm och som en längre tv-serie. Filmen belönades som första icke engelskspråkiga film med fyra Oscars. Filmen sticker också ut som Bergmans mest livfulla film, en mustig och publiktillvänd historia.

Candide

Södra Teatern

Söndag

(Teater)

Image of Candide

Voltaires välkända politiska satir Candide sätts här upp som en sprakande musikteaterföreställning men specialskriven musik, dans och sång.

Med ledorden “vi lever i den bästa av alla tänkbara världar” kastas huvudkaraktären Candide genom en eländig värld. Allt han vill är att återse sin stora kärlek Kunigunda men sökandet efter henne tar honom över hav och genom städer, över berg och genom krig. När han slutligen finner henne är hon inte den hon var… Men något lärde sig Candide på resan: vi måste själva göra det bästa av vår situation. Vi må leva i den bästa av alla tänkbara världar men låt oss nu odla vår trädgård!

Scenkonstföreningen Bombina Bombast sätter upp Candide med en massensemble och livemusik på scen. Kom och se dem odla sin trädgård!

Cash/Elvis

Scalateatern

Söndag

(Konsert)

Image of Cash/Elvis

Succéföreställningen från Riksteaterns turné: ”Elvis Always on my mind” och Uppsala stadsteaters helt utsålda ”Två män i svart & Johnny Cash” nu i samma föreställning.

Göran Engman och Kettil Medelius kommer nu till Scalateatern för två unika framträdanden.

Två kvällar fyllda med Elvis Presley och Johnny Cash.

Henrik Fexeus – IN YOUR HEAD

Rival

Söndag

(Show)

Image of Henrik Fexeus - IN YOUR HEAD

Sveriges främste tankeläsare Henrik Fexeus är tillbaka! I föreställningen I DITT HUVUD tar han med dig på en svindlande resa i det mest privata: dina egna tankar.

Genom en halsbrytande blandning av psykologisk manipulation, rent tjuvspel och en stor portion humor skapar Henrik en värld där inget är vad det ser ut att vara. Han är charmig, men vågar du lita på honom?

Henrik har gjort sig känd för att med knivskarp precision kunna ta reda på vad som rör sig i huvudet på andra och nu tar han sin mentala manipulation till nya höjder. Han får plötsligt publiken att läsa varandras tankar, för att i nästa stund inte kunna motstå Henriks manipulationer hur de än försöker. Henriks unika stil som underhållare I DITT HUVUD gör det till en upplevelse olikt allt annat.

Bajm

Debaser Medis

Söndag

(Konsert)

Image of Bajm

Bajm är en polsk poprockgrupp grundad 1978 i Lublin av Beata Kozidrak, Andrzej Pietras, Jarek Kozidrak och Marek Winiarski.

Gruppen har blivit känd med låten “Piechotą do lata” efter National Festival of Polish Song i Opole, 1978. Debuttskivan “Bajm” innehöll hitlåtar som bl.a. “Rozowa kula”, “Nie ma wody na pustyni”, “Co mi Panie dasz”, “Jozek, nie daruję ci tej nocy” och har sålts i över en halv miljon exemplar. 1986 vann Bajm Baltic Song Contest i Karlshamn med låten “Diament i sol” (“Diamant och salt”). Det prestigefyllda musikmagasinet Non-Stop har ropat ut Beata Kozidrak till årets vokalist i Polen 1989 medan hennes engelskspråkiga skivan “Hurry my Love” vann musikfestivalen i finska Lahti. Till gruppens mest intressanta hitlåtar räknas: “Biala armia”, “Szklanka wody”, “Mysli i slowa”, “Krotko historia”, “Plynie w nas gorąca krew”, “Ta sama chwila”, “Dziesięc Przykazan”, “Ląki pelne slow”, “Lola-Lola”. I början av år 2000 uppnår Bajm ytterligare en succé och får under följande år ett antal priser för bästa grupp och vokalist. I oktober 2011 har en ny singel “Blondynka” släppts (Nya albumet kommer

att släppas 21 mars 2012).

Bajms har för nuvarande följande sammansättning: Beata Kozidrak, Adam Drath, Piotr Bielecki, Maria Dobrzanska, Artur Daniewski och Krzysztof Niescior.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

20:00 Bajm (PL)

Bajm är ett polskt popband som bildades 1978 och består av Beata Kozidrak, Adam Drath, Piotr Bielecki, Maria Dobrzańska, Artur Daniewski och Krzysztof Nieścior.

Café Opera Cocktail Fight 2012 – Group Round 2

Café Opera

Söndag

(Club)

Café Opera Cocktail Kamp 2012 - Gruppomgång 2

Café Opera och Pernod Ricard välkomnar dig till Cocktailkamp 2012.

Under 5 veckor ska Sveriges bästa bartenders tävla om titel Sverige bästa bartender. Nu på söndag är den andra gruppomgången.

De tävlande är:

Marie Laveau

Oxid

Stationen (Uppsala)

Boulebar

Hamburger Börs

Akvavit

Reisen

Björk Bar och Grill

Göteborg

noBody

GöteborgsOperan

Söndag

(Dans)

Image of noBody

noBody är sista delen i en tredelad danscykel av Sasha Waltz, en av den nutida dansens största koreografnamn. Waltz arbetar inom ett brett fält, från renodlade dansföreställningar till genomkoreograferad opera och dans i museisammanhang, evenemang som hänryckt tiotusentals åskådare, nu senast vid invigningen av Italiens nya moderna konstmuseum i Rom.

Det första verket i hennes triptyk, Körper (Kropp), gestaltade människans anatomi och fysik, det följande, med titeln S, undersökte livets ursprung, Eros och sinnlighet. noBody gestaltar människans metafysiska dimensioner, tar upp känslor förknippade med vår dödlighet, och ställer frågan: Vad är det odödliga i oss? I noBody söker Waltz och dansarna att genom kroppen synliggöra det själsliga och icke-kroppsliga.

Kroppen är vår katedral, ett knyte eller en kokong, trumma eller klingande bjällra. Titeln noBody betyder både ”ingen kropp” och ”ingen”. Och ingen är helt ensam i detta dansverk där dansarna rör sig i magiska, mjukt flödande formationer och komplexa mönster i en storslagen, fantasieggande scenografi. Sorg och sökande splittrar och förenar. När noBody gästspelade i Stockholm skrev en av flera begeistrade recensenter: ” … (noBody) berör mycket starkt i sin enkla poetiska finess och fantasi. Konturer upplöses, själen får en flygtur.” Verket kan också ses som en hyllning till vår förmåga att hålla fast vid något djupt mänskligt inom var och en av oss – tillsammans. Varvid tanken på återfödelse går som en ängel genom rummet.

tAKiDA (S)

Trädgår’n

Söndag

(Konsert)

Image of tAKiDA (S)

Som ett av Sveriges största rockband är tAKiDA vana vid de stora scenerna. Nu vill bandet komma närmare sin publik och väljer därför att göra en omfattande klubbturné runt om i landet.

– Vi är spelsugna som fan! säger bandets sångare Robert Pettersson.

Förutom den kommande turnén är tAKiDA aktuella med nya singeln ”You Learn”

från bandets senaste album ”The Burning Heart”.

”The Burning Heart”, som är tAKiDAs fjärde studioalbum, sålde guld efter endast

en vecka och hamnade sedan på topplistans första plats.

Sedan skivsläppet har bandet haft fullt upp. I somras gjorde de, tillsammans med

Europe, succé med den omtalade tältturnén.

Och nu är det alltså dags igen ännu en tAKiDA-turné

PAIN OF SALVATION

Brewhouse

Söndag

(Konsert)

Image of  PAIN OF SALVATION

Nyligen var svenska progmetalhjältarna Pain Of Salvation support till Opeth under deras långa europaturné.

I mars är det äntligen dags att få se Pain Of Salvation som headlineakt då de gör en turné över Norden.

Bandet släppte nyligen albumet ”Road Salt Two” som är uppföljare till ”Road Salt One” som kom 2010.

Malmö

Carmen

Malmö Opera

Söndag

(Opera)

Image of Carmen

Carmen är kvinnan som alla män vill ha. Ung, vacker, kaxig och självsäker svassar hon förbi och njuter av deras lystna blickar. Hon går sin egen väg och väljer själv sina älskare. När hon inleder ett stormigt förhållande med soldaten Don José går allt över styr. Hans passion gör honom svartsjuk och Carmen står inte ut med att ägas av någon. Snart är de båda indragna i något de inte kan ta sig ur.

Georges Bizets Carmen är en av världens mest spelade operor. Med sin medryckande musik och sin dramatiska handling om kärlek och åtrå, svartsjuka och död har den förfört publiken i över 100 år. På Malmö Opera regisseras den av Hilda Hellwig, professor i teaterregi som gjort uppsättningar på Dramaten, Kungliga Operan och Det Kongelige Teater. Hon har valt att göra Bizets ursprungliga version där musiken balanseras av talad dialog. I titelrollen syns unga stjärnskottet Astrid Robillard medan Don José sjungs av Joachim Bäckström, som slog igenom hos en bred publik i vintras då han gjorde Pinkterton i Malmö Operas rosade och utsålda uppsättning av Madame Butterfly.

Zpanska flugan

Nöjesteatern

Söndag

(Teater)

Image of Zpanska flugan

I den klassiska komedin Zpanska flugan kretsar handlingen kring det amorösa snedsteg som senapsdirektör Stark (Peter Dalle) begick för 30 år sedan med en spansk dansös. Resultatet blev ett oönskat faderskap som Stark febrilt kämpar med att hemlighålla för sin högmoraliska och strama hustru (Suzanne Reuter). Dock ska det visa sig att fabrikör Stark inte är den ende mannen som under alla år betalat underhåll för barnet… Att dottern Inga Stark tar hem sin nya förälskelse som tycks veta allt om herr Starks kärleksaffärer gör det ännu svårare att hålla alla lögner i schack. När dessutom friaren Molgan Ribba (Per Andersson) anländer till familjen Starks bostad och av misstag blir kär i Ingas väninna Lisa bäddar för ytterligare förväxlingar och intriger. Vem är egentligen fadern till Zpanska flugans barn och är inte Molgan i precis samma ålder som den okända sonen?

INGVAR!

Malmö Stadsteater

Söndag

(Teater)

Image of INGVAR!

Dagen är slut och börsen har lagt ytterligare en katastrofal dag bakom sig. De förtvivlade mäklarna har förlorat såväl sina egna som alla andras pengar. Nu famlar de efter ett hopp, något som kan hjälpa dem att stå ut ännu en dag. De vill tro på en bättre värld och drömmer om att få slippa rövarkapitalismen. Så minns de – IKEA!

Med en stor portion svart humor och till tonerna av svensk folkmusik berättar vi historien om mannen som möblerade det svenska folkhemmet.

Das wunder von Schweden, eine musikalische Möbelsaga hade urpremiär på Deutsches Schauspielhaus i Hamburg 2009. Hösten 2010 hade den Sverigepremiär på Malmö Stadsteater. Kompositören och regissören Erik Gedeon är schweizaren med svenskt påbrå som under de senaste åren tagit norra Europas teaterscener med storm. Tillsammans med lundadramatikern Klas Abrahamsson har han skapat succéföreställningen Ingvar! – En musikalisk möbelsaga.

Songs to remember – Malmo Chamber Choir

Palladium

Söndag

(Konsert)

Image of Songs to remember - Malmo Chamber Choir

Malmö Kammarkör vill här presentera ett program med “sånger som vi minns”, sånger som sjungits ofta och i de mest olika sammanhang och som satt sig fast i folks medvetande.

Trubadurer som Carl Michael Bellman och Evert Taube har skapat sånger med texter och melodier som hållits och hålls levande genom att ofta sjungas och framföras i originalversioner eller goda arrangemang av fram- stående solister och körer.

Bland programmets textförfattare återfinns sådana storheter som Bo Bergman, Nils Ferlin och Alf Henriksson. Härtill kommer en rad svenska folkvisor, både sådana som verkligen är folkvisor och sådana, som felaktigt kommit att kallas folkvisor och som lever kvar i folks medvetande som sådana.

Folkmusikanter som Hugo Alfvén, Gunnar Hahn och Oskar Lindberg tillhör de mest sjungna i svenska körer av olika slag.

På programmet återfinns förutom dessa giganter en rad tonsättare som före- trädesvis gjort sig kända i andra sammanhang, tonsättare som Lars Edlund, Åke Malmfors och David Wikander.

Kammarkören har under lång tid uppmanats att sjunga och spela in “Sveriges vackraste sånger”, “Sveriges finaste körlyrik”, “Den levande svenska sångskatten” och annan liknande repertoar. Nu har kören beslutat tagit sig an “Sånger som vi minns”. Med “vi” menar vi då inte endast entusiastiska körsångare utan i minst lika hög grad alla visans vänner, vänner av klingande lyrik och andra glada musiklyssnare som med glädje minns många av de fina svenska sånger av olika slag som ingår i “den svenska sångskatten” och som vi gärna minns.

CO Hultén

Moderna Museet

Söndag

(Konsert)

Image of CO Hultén

CO Hultén har en betydande plats i svensk konsthistoria. Utställningen, som spänner över flera decennier, fokuserar på hans intensiva måleri men kommer även att presentera delar av CO Hulténs rika privata samling av afrikanska skulpturer och masker.

Som en av centralgestalterna i avantgardegruppen Imaginisterna som bildades 1945 har CO Hultén en betydande plats i svensk konsthistoria. År 1948 anslöt han sig även till Cobra-gruppen där bland andra Asger Jorn ingick.

Förutom fokus på CO Hulténs intensiva måleri kommer utställningen att belysa Hulténs gärning som formgivare och grundare av Image förlag. För att kontextualisera CO Hulténs konstnärskap kommer också andra konstnärer att presenteras; bland andra medlemmar i Imaginistgruppen, Cobra, och konstnärer vars verk visades på Galerie Colibri i Malmö eller på annat sätt haft nära anknytning till CO Hultén.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

André Kertész

Hours: 10:00 – 21:00

Steve Schapiro

Hours: 10:00 – 21:00

Sturtevant

Hours: 10:00 – 18:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Excessive and exaggerated – the caricature in Sweden

Hours: 11:00 – 17:00

Skimrande silver

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Passions – art and emotion through five centuries

Hours: 11:00 – 17:00

Gertrude Stein

Hours: 13:30 – 15:50

The Ghost Sonata

Hours: 15:00 – 17:00

Fanny & Alexander

Hours: 15:00 – 17:00

The Queen of Spades

Hours: 15:00 – 18:20

DIRTY DANCING

Hours: 15:00 – 17:00

Fem kända musiker döda i seriekrock

Hours: 16:00 – 18:00

Nobody Is Perfect

Hours: 16:00 – 18:00

Julius Caesar

Hours: 16:00 – 18:40

Cash/Elvis

Hours: 16:00 – 18:00

Gregorius

Hours: 17:00 – 18:25

Henrik Fexeus – IN YOUR HEAD

Hours: 18:00 – 20:00

The Marriage

Hours: 19:00 – 21:30

Brief Encounter (Kort möte)

Hours: 19:00 – 21:00

Candide

Hours: 19:00 – 21:00

Danny Gordon

Hours: 19:00 – 21:00

Bajm

Hours: 20:00 – 22:00

Open Mike

Hours: 21:00 – 23:00

Café Opera Cocktail Fight 2012 – Group Round 2

Hours: 22:00 – 03:00

Göteborg

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

Masthugget genom linsen

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

MONICA L EDMONDSON – MURRINI A LA GÁVLOS

Hours: 11:00 – 17:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 17:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 18:00

LAURIE SIMMONS

Hours: 11:00 – 17:00

noBody

Hours: 18:00 – 19:45

Locatelli W.11

Hours: 18:00 – 02:00

PAIN OF SALVATION

Hours: 20:00 – 22:00

tAKiDA (S)

Hours: 20:00 – 22:00

DJ DAINJA, KRISTUS, ODIGGITY & BLENDA SOUND @ LAGERHUSET WEEKEND!

Hours: 21:00 – 03:00

Malmö

Sew fair

Hours: 10:00 – 16:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Hours: 10:00 – 16:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

CO Hultén

Hours: 11:00 – 18:00

Zpanska flugan

Hours: 15:00 – 17:00

Carmen

Hours: 16:00 – 18:00

INGVAR!

Hours: 16:00 – 18:10

Spring Concert

Hours: 16:00 – 18:00

Songs to remember – Malmo Chamber Choir

Hours: 18:00 – 20:00

Oslo

Architecture of Consequence. Dutch and Norwegian architecture for the future’

Hours: 10:00 – 18:00

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 11:00 – 17:00

Wow!

Hours: 18:30 – 20:30

The forests

Hours: 19:00 – 21:00

YLVIS 4

Hours: 19:00 – 20:30

Komikameratene

Hours: 19:00 – 21:00

MINUS 2

Hours: 19:30 – 21:10

Art

Hours: 19:30 – 20:50

EGGUM & SIVERTSEN with band

Hours: 19:30 – 21:30

STAAL

Hours: 20:00 – 22:00

Klypa “Way out of the line!”

Hours: 20:00 – 22:00

Timbuktu & friends

Hours: 20:00 – 22:00

MOTORPSYCHO

Hours: 20:00 – 22:00

SIRI NILSEN

Hours: 20:00 – 22:00

DJ NAME

Hours: 21:00 – 00:00

Karin Krog & Morten Gunnar Larsen

Hours: 21:00 – 23:00

Slagr / Christian Wallumrød Ensemble

Hours: 21:00 – 23:00

Stand Up @ Klubbscenen

Hours: 21:00 – 23:00

Mike Stern Band with special guest Didier Lockwood

Hours: 21:30 – 23:30

Fett Nok

Hours: 23:00 – 01:00

Köpenhamn

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 18:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Yael Bartana

Hours: 11:00 – 18:00

SEVEN

Hours: 14:00 – 16:00

Singin’ In The Rain

Hours: 15:00 – 17:50

Grease

Hours: 16:00 – 18:00

Lambchop

Hours: 20:00 – 22:00

LIVING ROOM

Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s