Tuesday the 13th of March in Swedish

Stockholm

Blåskäggs borg / Trouble in Tahiti

Kungliga Operan

Tisdag

(Opera)

Image of Blåskäggs borg / Trouble in Tahiti

Ett äktenskap som just har börjat, ett som gått i stå. Blåskägg hoppas att den unga Judits kärlek ska få honom att se meningen med livet. Hon har lämnat allt för en man som hela världen darrar inför – vad döljer han egentligen bakom sina sju dörrar?

Dinah och Sam är paret som kämpar förtvivlat för att hålla uppe fasaden i den perfekta amerikanska förortsdrömmen och idealbilden av Mannen och Kvinnan. Två olika musikvärldar från två av 1900-talets mästare. Béla Bartóks enda opera Blåskäggs borg är ett erotiskt psykologiskt drama för två sångare och en magnifikt instrumenterad stor orkester.

Leonard Bernsteins jazziga Trouble in Tahiti bärs fram av 50-talets pop och filmmusik där huvudrollerna Dinah och Sam kommenteras av en vokaltrio. Båda verken belyser det kanske största dramat genom tiderna – äktenskapet.

The Three Musketeers

Stockholms Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of The Three Musketeers

Unge smalhöftade d Ártagnan dyker upp en dag från ingenstans. Han har en gitarr på ryggen, en värja i handen och han tänker bli KÄND. Och han vet vart han ska ta vägen. Ryktet om Athos, Aramis och Portos har till och med nått hålan han kommer från.

”En ny sorts teaterupplevelse, ett hisnande musikaliskt technicoloräventyr” – så skrev DN i sin recension efter Alexander Mørk-Eidems fria tolkning av Alexandre Dumas klassiker. Helt utsåld under hela spelperioden finns det nu äntligen ett datum för en nypremiär i mars 2012.

Stockholms stadsteater gläds med sin publik.

Regissören Alexander Mørk-Eidem har haft stor framgång med sina egensinniga klassikertolkningar på Stockholms stadsteater, bland annat En midsommarnattsdröm, Djungelboken, Hedda Gabler, Tre systrar, Sex roller söker en författare och nu senast Paraplyerna i Cherbourg.

Onkel Vanja

Stockholms Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of Onkel Vanja

Vojnitskij eller Vanja som han kallas är 47, ogift och lever ett händelselöst och inrutat liv på landet tillsammans med sin mor och sin systerdotter Sonja.

Men allt förändras när hans före detta svåger, professor Serebrjakov kommer på besök med sin unga vackra fru Jelena. Vanja ligger vaken om nätterna och grämer sig över åren som gått. Vad blev det av hans liv?

Regissören Eirik Stubø har haft stor framgång på Stockholms stadsteater med August Strindbergs Påsk och Lars Noréns Stillheten.

Obscura & Spawn Of Possession & Gorod & Exivious

Debaser Slussen

Tisdag

(Konsert)

Image of Obscura & Spawn Of Possession & Gorod & Exivious

Den tekniska tyska death metal-bandet Obscura grundades 2002 av gitarristen / sångaren Steffen Kümmerer och trummisen Jonas Baumgartl. Bandet orsakade uppståndelse när de – från ingenstans – turnerat som stöd för Suffocation på deras Europaturné 2006 och när de självständigt släppte sitt debutalbum “Retribution” som samma år. Efter flera lineup förändringar blev Steffen Kümmerer uppbackad av en ny trupp av virtuosa musiker. Slutet av 2007 meddelade bandet att trummisen Hannes Grossmann (fd Necrophagist) och Fretless basisten Jeroen Paul Thesseling (ex-Pestilence) var de nya permanenta medlemmar. Den nya lineupen avslutades med tillägget Christian Muenzner (fd Necrophagist) som permanent gitarrist. Tillsammans skapar de sin vision av framtidens extrem metal. En symbios av död, thrash och black metal samman med progressiva inslag och tekniska samt sammansättning efterfrågan.

Förband agerar: SPAWN OF POSSESSION (se), GOROD (fr), EXIVIOUS (nl)

OBS! Dörrarna öppnas kl 20.00 denna kväll!

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

22:00 Obscura (DE)

Obscura bildades 2002 i Tyskland av Steffen Kummerer och Jonas Baumgartl. 2006 släppte de sitt debutalbum, “Retribution”. 2009 släppte de uppföljaren “Cosmogenesis” och 2011 kom “Omnivium”.

21:10 Spawn Of Possession

Spawn Of Possession växte fram ur askan av olika konstellationer i februari 1997. 2002 släppte de sitt debutalbum “Cabinet”. Släppet följdes av en 4 veckors Europaturné med banden Disavowed, Vile, Inhume och Mangled som i sin tur följdes av en sex veckors USA-turné med Severed Savior, Pyaemia och Gorgasm. Januari 2006 gick de in i studion för att spela in sitt andra album “Noctambulant”.

20:30 Gorod (FR)

Gorod bildades i Frankrike 1997 under namnet Gorgasm. 2004 spelade de in sitt debutalbum “Neurotripsicks” via Deadsun Records. Året efter släppte amerikanska Willowtip Records att släppa plattan på nytt, denna gången i USA med två bonus låtar, och det var också nu som bandet bytte namn till Gorod.

20:00 Exivious (NL)

Holländska Exivious består av Tymon, Michel Nienhuis, Robin Zielhorst och Yuma van Eekelen.

Hamlet – a stand up

Boulevardteatern

Tisdag

(Show)

Image of Hamlet - a stand up

En ensam skådespelare förvandlar scenen till ett myller av människogestalter. Ur de dödas skuggor, från ingenstans, ger han den ena rollfiguren efter den andra liv. Döda som levande tar plats.

Svaret på Jokerns inledande fråga “Vad är en människa?”, ekar genom föreställningen.

Roger Westberg mimar, talar, sjunger och dansar sig igenom Claudius brodermord, Ofelias olyckliga skepnad och den häpnadsväckande duellen mellan Ofelias bror och Hamlet – solo!

Hela berättelsen om Hamlet finns med i denna fullspäckade och koncentrerade föreställning.

Världens bästa pjäs i enmansversion har 20 års jubileum i år. Prisbelönt i Sverige, Kairo och nu senast Estland, Litauen och Lettland. Turnérat 2000 gånger i Sverige och utomlands.

Göteborg

At the last minute

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of At the last minute

Efter teaterns största publiksuccé i mannaminne, Sista dansen, skildrar Carin Mannheimer på nytt åldrandet i en alldeles nyskriven komedi. Allt är utsålt!

Möt Marianne, Solveig och Annlouise, tre 80-åriga kvinnor som jobbar mot en snäv deadline, nämligen den slutgiltiga. Köttets lustar och själarnas obotliga ensamhet tar aldrig slut. Det är mycket som ska hinna bli gjort; bo i kollektiv, bli kär och börja ett nytt liv…

ILDANCE- SOD

Atalante

Tisdag

(Dans)

Image of ILDANCE- SOD

SOD* är en nutida dansföreställning som utforskar våra innersta rädslor, en föreställning som ifrågasätter hur vi ser på våra medmänniskor och vilka sidor vi vågar visa för andra.

Som människor dömer vi varandra och oss själva efter andras ideal, och kanske alltför ofta andras antaganden om oss. Vi bär alla en hemlighet, något som vi tror kan vara skamligt eller ovärdigt att dela med andra. Skulle vi fortfarande känna på detta sätt om vi inte var rädda för att dömas av andra? Om vi inte fruktade att avslöja vårt “hemliga”, skulle vi då låta oss ärligt vara dem vi egentligen är?

Lee Brummer och Israel Aloni är koreografer ifrån Israel som är bosatta i Göteborg. De har mötts i professionella sammanhang både bredvid och på scenen. För första gången samarbetar de nu fullt ut i ett sam-koreograferat stycke. Ett möte där Israel Alonis abstrakta stil i dansen möter Lee Brummers teatrala berättande. Ett nytt danskompani är fött. Med urpremiär på Atalante.

*betyder hemligheten på hebreiska

Playhouse – Harald Svensson Quattuor

Nefertiti

Tisdag

(Konsert)

Image of Playhouse - Harald Svensson Quattuor

Pianisten Harald Svensson har samlat några välrenommerade vänner för ett par dagars samvaro i Studio Epidemin. Och vad gör de där då? Tja, kanske kan man få en aning om det om man kommer till Nefertiti i kväll då de inleder kvällens jam med en liten improviserad konsert.

LAURIE SIMMONS

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konset)

Image of LAURIE SIMMONS

Laurie Simmons (f 1949 i New York) är en förgrundsgestalt inom nutida konceptuell fotografi. Separatutställningen på Göteborgs konstmuseum är hennes första i Norden. Den rymmer ett brett urval av fotografier från 1970-talets mitt fram till idag. Totalt visas ett sextiotal verk; fotografier, skulptur och video.

Laurie Simmons tillhör tillsammans med bl a Cindy Sherman och Richard Prince ”The Pictures-Generation” som växte fram i New York under 1970- och 1980-talen. Gemensamt för dessa konstnärer är intresset för fotografiets egenskaper och historia samt hur man både använder och påverkas av den fotografiska bilden.

Laurie Simmons arbetade tidigt med färgfotografi och hennes bildspråk ligger nära filmens och reklamens värld. Ofta arbetar hon med dockor, objekt och modeller av interiörer och hus. Med sitt psykologiska, politiska och konceptuella angreppssätt förvandlar hon fotografins benägenhet att objektifiera människor, särskilt kvinnor, till en sammanhållen kritik av mediet.

Malmö

Madame Butterfly

Malmö Opera

Tisdag

(Opera)

Image of Madame Butterfly

Madame Butterfly av Giacomo Puccini är ett av operalitteraturens mest populära och spelade verk. När den amerikanske löjtnanten Pinkerton är på permission i Nagasaki blir han förtjust i den unga geishan Cio-Cio-San kallad Butterfly. Han vill bara roa sig, men för att inte förstöra hennes rykte gifter han sig med henne på japanska. Butterfly tar äktenskapet på största allvar. Hon konverterar till kristendomen och förskjuts av sin familj. Pinkerton återvänder till USA och Butterfly väntar troget på honom i tre år, tillsammans med deras lille son. När Pinkerton äntligen återvänder, är det i sällskap med sin amerikanska fru Kate. När sanningen går upp för Butterfly överlämnar hon barnet till Kate och tar sitt liv.

Richard III – Family business

Bastionen

Tisdag

(Teater)

Image of Richard III - Family business

Välkomna till denna vackert brutala och energidrypande historian, Richard III – Family business, om hämnd och vanskapta familjerelationer, i maktens centrum, där liken staplas på hög.

Efter succén med Macbeth- Blod istället för mjölk, 2009, kastar sig Barbès återigen över Shakespeare, nu i samarbete med InSite.

Med ett egensinnigt förhöjt, svart humoristiskt, visuellt och musikaliskt formspråk kommer här Shakespeares genomborrande och blodfyllda text till liv. I en av de största klassikerna genom tiderna, gestaltas här Richard III:s destruktiva maktkamp mot sina inre demoner och köttsliga släktingar, där varje steg närmare makten får verkligheten att lösas upp i sina konturer.

Välkomna in i mörkret, ut får ni söka er själva.

DOC LOUNGE – Love Always, Carolyn

Babel

Tisdag

(Film)

Image of DOC LOUNGE - Love Always, Carolyn

Love Always, Carolyn är ett intimt porträtt av Carolyn Cassady, kvinnan som aldrig lyckats undfly sin döde makes episka missöden. Som hustru och älskarinna till Beat-ikonerna, Neal Cassady och Jack Kerouac, möter vi här den nu 89-åriga Carolyn i hennes envisa kamp att utmana myten, återta rätten till sin privata historia och försvara minnet av de män hon älskade.

Love Always, Carolyn är berättelsen om en kvinnas sökande efter upprättelse och baksidan av ett pseudo kändisskap. Malin Korkeasalo och Maria Ramströms film är ett starkt dokumentärt familjedrama, högaktuell som den privata parallella berättelsen till Jack Kerouacs roman, On The Road, som nu blivit spelfilm i regi av Walter Salles. On The Road beräknas ha sin premiär på Cannes i maj då 58 minuters versionen av Love Always, Carolyn kommer att visas i SVTs K-special.

MoPa Jazzbar. Improteket

Moriska Paviljongen

Tisdag

(Konsert)

Image of MoPa Jazzbar. Improteket

Välkommen till MoPa Jazzbar. Improteket är jazzjammet i Malmö som äger rum varannan tisdag. Det har funnits sedan 1 september 2011 och är ett etablerat forum för jazzmusiker i både Malmö och Köpenhamn.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Passions – art and emotion through five centuries

Hours: 11:00 – 17:00

Skimrande silver

Hours: 11:00 – 17:00

Excessive and exaggerated – the caricature in Sweden

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Klara Soup Theatre

Hours: 12:00 – 14:00

Robbers

Hours: 13:00 – 15:00

Relatively speaking

Hours: 13:00 – 15:00

Norra Brunn Comedy

Hours: 18:30 – 00:00

Blåskäggs borg / Trouble in Tahiti

Hours: 19:00 – 21:00

MARINE Inspectors CONCERT

Hours: 19:00 – 21:15

Onkel Vanja

Hours: 19:00 – 22:00

Misantropen

Hours: 19:00 – 21:00

Hamlet – a stand up

Hours: 19:00 – 21:00

The Three Musketeers

Hours: 19:00 – 22:25

The Miser

Hours: 19:00 – 21:30

Relatively speaking

Hours: 19:30 – 21:30

Obscura & Spawn Of Possession & Gorod & Exivious

Hours: 20:00 – 00:00

Jazz at LHB: Klas Toresson Quartet

Hours: 20:30 – 23:30

Theory of a Deadman

Hours: 21:00 – 23:00

Göteborg

Masthugget genom linsen

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

LAURIE SIMMONS

Hours: 11:00 – 18:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 18:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 18:00

Magnus Dahlbäck

Hours: 12:00 – 18:00

MONICA L EDMONDSON – MURRINI A LA GÁVLOS

Hours: 12:00 – 17:00

MY FIRE IS THE LARGEST IN SWEDEN

Hours: 12:00 – 14:00

Playhouse – Harald Svensson Quattuor

Hours: 19:00 – 21:00

ILDANCE- SOD

Hours: 19:00 – 20:00

At the last minute

Hours: 19:00 – 21:20

Sicken tyken tid

Hours: 19:30 – 21:30

Malmö

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Hours: 10:00 – 16:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

CO Hultén

Hours: 11:00 – 18:00

Richard III – Family business

Hours: 19:00 – 21:00

Madame Butterfly

Hours: 19:00 – 21:50

The viewer’s eye

Hours: 19:30 – 21:30

DOC LOUNGE – Love Always, Carolyn

Hours: 20:00 – 22:00

MoPa Jazzbar. Improteket

Hours: 21:00 – 01:00

Oslo

Architecture of Consequence. Dutch and Norwegian architecture for the future’

Hours: 10:00 – 18:00

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 11:00 – 17:00

We Will Show You

Hours: 19:00 – 21:00

A NIGHT WITH BEAR GRYLLS – LIVE ON STAGE

Hours: 19:00 – 21:00

Art

Hours: 19:30 – 20:50

THE GOOD PEOPLE FROM Sezuan

Hours: 20:00 – 22:00

STEEL PANTHER

Hours: 20:00 – 22:00

LITTLE DRAGON(SE)

Hours: 20:00 – 22:00

Dj Israel

Hours: 21:00 – 03:00

Stand Up @ Klubbscenen

Hours: 21:00 – 23:00

Example

Hours: 21:00 – 23:00

Eldøen, Stedje, Hauge & Muri Skagefoss “Deja Vu”

Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 18:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Yael Bartana

Hours: 11:00 – 18:00

Singin’ In The Rain

Hours: 19:30 – 22:20

LIVING ROOM

Hours: 20:00 – 22:00

Project Farming

Hours: 20:00 – 22:00

Dans2Go

Hours: 20:00 – 22:00

Dybet

Hours: 20:00 – 21:15

LUKAS GRAHAM

Hours: 20:00 – 22:00

Trio Wanderer

Hours: 20:00 – 22:00

Zididada

Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s