Monday the 12th of march in Swedish

Stockholm

Capriccio

Kungliga Operan

Måndag

(Opera)

Image of Capriccio

På ett slott utanför Paris har ett sällskap konstnärer samlats för att fira grevinnan Madeleines födelsedag. Särskilt två beundrare, poeten Olivier och kompositören Flamand tävlar om hennes uppmärksamhet. De utmanas av impressarion La Roche att skapa en opera och börjar diskutera vad som är viktigast – musiken eller orden?

En opera om opera. Richard Strauss sista opera hade premiär på Münchens statsopera 1942, mitt under brinnande världskrig. Texten skrevs av den berömde dirigenten Clemens Krauss som kallade den “ett konversationsstycke för musik”. Men vilken hänförande vacker musik – och text!

Standup Monday

Boulevardteatern

Måndag

(Show)

Image of Standup Monday

Standup Monday – stans starkaste stand up – varje måndag under våren

Med bland andra: Janne Westerlund, Yvonne Skattberg, Cecilia von Strokirch, Jakob Öqvist, DavidDruid,Behrad Rouzbeh,SimonGarshasebi, Melody Farshin, Özz Nûjen, Martin Lagos, Al Pitcher, Yvonne Johnsson, Ben Richards, Ola Aurell och Zinat Pirzadeh.

JAMKULTUR With MAGNUS ÖSTRÖM

Fasching

Måndag

(Konsert)

Image of JAMKULTUR With MAGNUS ÖSTRÖM

Stockholms nya jamscen!

Varje måndag hela våren (13/2 – 21/5) öppnar Fasching portarna för alla musiker som känner sig sugna på att jamma och självklart all publik som vill ta del av något unikt. Vi har länge känt att det saknas en bra jamscen i Stockholm och på många sätt är ju Fasching det självklara valet. Vid varje måndagsjam bjuder vi in en eller flera prominenta jamledare till att först hålla en kortare konsert med en konstellation de själva väljer ut och sedan med mjuk järnhand styra jammet.

KVÄLLENS JAMLEDARE:

Magnus Öström

Han kan vara den mest omtalade svenska trummisen internationellt just nu efter sin dundersuccé med senaste plattan “Thread of life” och sina tidigare storverk med e.s.t. Som om det inte vore bra nog är han dessutom en av de skönaste trummisarna vi har. Alltid ödmjuk. Alltid sökande. Alltid on point.

Janne “Loffe” Carlsson celebrates 75 years

Gyllene Cirkeln

Måndag

(Show)

Image of Janne "Loffe" Carlsson celebrates 75 years

Janne “Loffe” Carlsson fyller 75 år i år och det ska firas med en stor fest måndagen den 12 mars på Gyllene Cirkeln, Sveavägen 41 här i Stockholm! Se fram emot en kväll med mycket musik, kändisar och kul!

Och undrar ni nu: Vad ska man göra om man e’ glad: Loffe hade svaret redan 1981 i SVT1!

Göteborg

Thank God It’s MONDAY

Berså

Måndag

(Club)

Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.

Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.

Varje måndag året runt!

Sicken tyken tid

Stenhammarsalen

Måndag

(Konsert)

Image of Sicken tyken tid

En äkta Göteborgsrevy med

Puck Ahlsell, Ulf Dohlsten, Eva-Lotta Ohlsson,Stefan Ljungqvist och Jill Ung (samt en och annan överraskning)

Nu kan Göteborgarna glädja sig åt en riktig Göteborgsrevy. Staden Humorelit drar in i Stenhammarsalen med början i februari 2012. Äntligen kan vi glädja oss åt revykonsten igen. Anders Wällhed – mannen bakom “Aftonstjärnan” och Kent Anderssons stora framgångar, när det senast begav sig – står för Manus till denna föreställning.

Det borgar för händelserika veckor kommande vår… Kapellmästare till revyn är stjärngitarristen Bengt Magnusson och ensemblen innehåller som sagt det bästa som Göteborg har att erbjuda. Kan du motstå detta?…

Pris: ord 375 kr / matiné 315 kr / GP Läsvärdet 315 kr (endast telefonbokning/köp på Konserthuset)

Föreställningens längd: ca 2 h 30 min inkl paus

Malmö

Vi älskar dig Malmö

Inkonst

Måndag

(Film)

Image of We love you, Malmö

Malmö är på tapeten överallt. Trista rubriker om brott och straff. Men vi älskar Malmö, speciellt älskar vi det sprudlande kulturlivet. Konstpretton har äran att presentera Februarifilms Vi älskar dig Malmö. Kortfilmer inspelade i staden sammansatta till en långfilm. Ett kärleksbrev, i samma stil som New york, I love you och Paris, je t’aime, till staden vi älskar. Före och efter visningen blir det häng där man kan mingla, prata om staden och filmen eller bara ta det lugnt och lyssna på musik. Michaela och Martin (Konstpretton och Pop Stand!) spelar skivor. Varmt välkomna!

Double Projection

Palladium

Måndag

(Konsert)

Image of Double Projection

Norska Poing möter svenska Feed i en dubbelprojektion av Erik Peters experimentella verk Infantile Omniscience. Två ensembler i absolut världsklass utmanar varandra och tonsättaren i sökandet efter den perfekta balansen mellan interpretation och improvisation.

Medverkande:

Magnus Andersson, gitarr

Mats Gustafsson, saxofon

Frode Haltli, accordeon

Rolf-Erik Nystrøm, saxofon

Erik Peters, elektronik

Raymond Strid, slagverk

Håkon Thelin, kontrabas

Raymond Strid, slagverk

Mode utan Midja

Malmö Museer

Måndag

(Konst)

Image of Mode utan Midja

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.

I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Djupt påverkade av första världskrigets tragedier och våldsamma turbulens uppstod i 1920-talets början stilen “den nya sakligheten” som blev ledande i Sverige vid sidan av dess motpol expressionismen. Den nya sakligheten kännetecknas av detaljrika, skarpt tecknade samtidsskildringar. I svala porträtt framställdes det nya kvinnoidealet. Den moderna kvinnan var slank och androgyn, hade en kort pojkfrisyr, bar klänning utan markerad midja, och skildrad som befriad från alla starka känslor. I expressionismen experimenterade man med förenklade former, förvrängningar, dekorativ ytverkan och förhöjda färger.

Konstnärernas intresse för film, scenografi, kabaré, och dans kom också att prägla tidens konst och mode.

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Malmö Konstmuseum

Måndag

(Konst)

Image of Carl Fredrik Hill - Maximus Pictor

Carl Fredrik Hills liv klyvs i en frisk och en psykiskt sjuk period som också delar hans konst. I en stor utställning presenteras hans konstnärskap.

I en stor utställning, i samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, presenteras Carl Fredrik Hills konstnärskap till minne om att han gick bort för 100 år sedan.

“Jag vill endast nämna att Sverige i mig ska få en målare, vartill de ej sett maken”, skrev Carl Fredrik Hill till sin far våren 1872 från Stockholm, där han bedrev sina studier vid Konstakademien. Han kom också att bli en av Sveriges förnämsta landskapsmålare, men fick knappast det erkännande han hade hoppats på under sin livstid. Vintern 1873 reste han till Paris där han väntade sig snabba framgångar – han skulle snart “slå världen med häpnad och förtjäna pengar som gräs”. Också senare, som schizofren, hoppades han på framgång och kallade sig maximus pictor, den störste av alla målare. När Hill dog i sitt hem i Lund, februari 1911, var han allt jämnt en okänd storhet.

Under de hundra år som passerat har utställningarna avlöst varandra, i Sverige och utomlands. Värderingarna har skiftat, och tyngdpunkten har flyttat mellan måleriet från den s.k. friska tiden och sjukdomens bildflöde. Den aktuella utställningen presenterar båda de skapande perioderna i Hills liv och vi får också se hur de länkas i varandra.

Utställningens curator Sten Åke Nilsson, tidigare professor i Konstvetenskap i Lund, har även författat boken, Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor, vilken ges ut av Atlantis förlag i samband med utställningens öppnande i Stockholm i september 2011.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Marcus Bleasdale

Hours: 10:00 – 21:00

Relatively speaking

Hours: 13:00 – 15:00

Janne “Loffe” Carlsson celebrates 75 years

Hours: 18:00 – 00:00

Standup Monday

Hours: 19:00 – 21:00

Capriccio

Hours: 19:00 – 21:00

JAMKULTUR With MAGNUS ÖSTRÖM

Hours: 19:30 – 21:30

Relatively speaking

Hours: 19:30 – 21:30

Stand Up at El Mundo 97

Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

Sicken tyken tid

Hours: 19:30 – 21:30

Thank God It’s MONDAY

Hours: 23:00 – 03:00

Malmö

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Hours: 10:00 – 16:00

We love you, Malmö

Hours: 19:00 – 00:00

Double Projection

Hours: 19:30 – 21:30

Oslo

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

Tristan & Isolde

Hours: 18:00 – 22:50

Eric Pearl

Hours: 18:30 – 20:30

We Will Show You

Hours: 19:00 – 21:00

Billie Van, Jad Fair & Gilles Rieder

Hours: 21:00 – 23:00

Torbjørn Dyrud

Hours: 21:00 – 23:00

DJ Shorty

Hours: 21:00 – 00:00

Köpenhamn

Academy of St. Martin in the Fields

Hours: 19:30 – 21:30

La Traviata

Hours: 20:00 – 22:50

White Magic

Hours: 20:00 – 22:00

Dybet

Hours: 20:00 – 21:15

Mahler in the Middle East

Hours: 20:00 – 21:40

LIVING ROOM

Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s