Tuesday the 6th of march in Swedish

Stockholm

Spader Dam

Kungliga Operan

Tisdag

(Opera)

Image of The Queen of Spades

Opera i två akter

I S:t Petersburgs adelskretsar går ryktet att den gamla Grevinnan i sin ungdom vann en förmögenhet med hjälp av tre hemliga kort. Den unge officeren Herman älskar hennes adoptivdotter Lisa, som ska gifta sig med en annan. Han vill till varje pris spela sig ur sin fattiga position. När han ska lura till sig den magiska kortkombinationen dör Grevinnan…

Tjajkovskij lär ha varit djupt tagen när han tonsatte Alexander Pusjkins novell, där kasinots värld skapar fällor av passioner och dödliga hemligheter. I surrealistiska bilder, snillrik koreografi och svart humor berättar regissören Dmitri Bertman och hans medarbetare historien om Hermans och Lisas öde.

Allt för sjön

Stockholmsmässan

Tisdag

(Mässa)

Image of Allt för sjön

Allt för sjön är Skandinaviens största båtmässa och en av Sveriges största, årliga evenemang inomhus som hålls på Stockholmsmässan.

Robbers

Dramaten

Tisdag

(Teater)

Image of Robbers

En uppkäftig och musikalisk klassiker om revolt, frihet och två bröder som väljer olika vägar. Vad skiljer ett lyckat uppror från ett föraktat våldsbrott? Och vem bestämmer vad som är vad?

Bröderna Karl och Franz kämpar inte bara om den åldrade faderns kärlek, de älskar också samma kvinna. Det är starkt och hemskt och fruktansvärt roligt. Det rör vid våra mest primära drifter, något vi alla varit med om och känner igen.

Hedda Gabler

Dramaten

Tisdag

(Teater)

Image of Hedda Gabler

Hedda Gabler har just gift sig med den lovande forskaren Jörgen Tesman. Ett val främst baserat på status och ekonomi. Deras nya hem är köpt för lånade pengar, med makens utlovade professur som säkerhet. Vardagen ska just börja, och hon är redan dödligt uttråkad.

När det visar sig att hennes gamla kärlek Eilert Lövborg, som även råkar vara makens akademiska rival, har blivit både nykter och publicerat ett veritabelt mästerverk blir framtiden allt mer osäker. Vad händer om Eilert kniper professuren? Hur blir det med deras ekonomi? Och vad har hon då gett sig in på? Hedda har alltid önskat att ta makten över en annan människa och nu får hon en utmärkt anledning. Utan att veta om det tar hon sats mot avgrunden.

Hedda Gabler är en av teaterhistoriens mest omdiskuterade roller. Å ena sidan elak och manipulativ, å andra sidan ett uttryck för en maktlös människa utan möjlighet att påverka sitt liv.

RISE AGAINST

Fryshuset

Tisdag

(Konsert)

Image of RISE AGAINST

Chicagopunkarna i Rise Against är aktuella med nya albumet ”Endgame” och i mars kommer de åter till Sverige! Den 6 mars lyfter de taket på Arenan i Fryshuset i Stockholm. Biljetterna släpps på fredag den 28 oktober.

När vi skriver 2011 återvänder melodiska punkrockfenomenet Rise Against till våra breddgrader för att påminna oss om att man inte måste lyssna på råpunk för att få engagerade budskap med sina rockrefränger.

Alla minns hur den ostoppbara antikrigshitten ”Hero of war” från världsgenombrottet ”Appeal to reason” (2008) gjorde rent hus med alla världens topplistor samtidigt som de lät förstå att punk faktiskt innebär att bry sig. Så har det alltid varit för Rise Against, brottarhits eller inte. Ända sedan hardcoreanstrukna ”The Unraveling” och ”Revolutions Per Minute” kring millennieskiftet, via poppunkiga karriärutvecklarna Siren Song of the ”Counter Culture” och ”The Sufferer and the Witness”, har Rise Against gett oss spring i benen samtidigt med integritet och medvetenhet. Med senaste Billboardfenomenet ”Endgame” kan vi lugnt konstatera att man inte måste vara dum i huvudet för att digga stadiumballader lika mycket som punkrockbomber.

Rise Against ger oss alltså verktygen, låtarna och texterna. Kvar på att göra-listan för att förverkliga drömmen om ett samhälle utan förtryck och utnyttjande? Konserterna. Funkar det live? Med liveshower så energiska att de kunnat ersätta kärnkraftverk, bjuder Rise Against på socialt medveten allsång som sträcker långfingret mot förtryckarna, gör slarvsylta av kravallstaketen samtidigt som de har riktigt jävla roligt. När de kommer till Sverige är vi bjudna på deras revolution. Vakna, sömntutor!

YOUNG GUNS

Nalen

Tisdag

(Konsert)

Image of YOUNG GUNS

När kvintetten Young Guns släppte sin debut-EP, “Mirrors”, i juli 2009 hade de, som sångaren Gustav Wood säger ”ingenting att mer än vårt namn, och vetskapen om att vi gjort en EP som förtjänade att bli hörd.” Den blev hörd. I slutet av året hade bandet vunnit Rock Sound och Kerrangs! pris för “Bästa brittiska nykomling” och “Best New Band”.

2010 kom debutalbumet ”All Our Kings Are Dead”. Albumet lyfte bandet ytterligare en nivå och gick direkt in på #3 på både UK Rock- och Indie Album-listorna. Så efter att ha spelat på de stora festivalscenerna i sommar kommer de nu till Sverige.

Peter Hook and The Light

Debaser Medis

Tisdag

(Konsert)

Image of Peter Hook and The Light

Vi är väldigt stolta över att kunna presentera Peter Hook & The Light när dessa går upp på Debasers scen för att framföra ett stycke brittisk musikhistoria, Joy Divisions debutalbum “Unknown Pleasures” i sin helhet!

Peter Hook, legendarisk bassist i både Joy Division och senare New Order, behöver knappast en närmare introduktion. Med sitt band The Light beslutade han sig för att hedra Joy Divisions enastående arbete och den framlidna Ian Curtis obestridliga genialitet genom att ge oss möjligheten att få höra mästerverket “Unknown Pleasures” (1979) live i sin fulla prakt. Detta skedde för första gången i maj 2010 på Peter Hooks Factory Club i Manchester och sen dess har han och bandet uppträtt över hela Europa, Australien, Nya Zeeland och USA.

Att Peter Hook & The Light kommer till Sverige för att framföra detta mästerverk på Debaser ser vi som en stor ära!

Dj: Magnus Carlson (Weeping Willows, Bangers ‘n’ Mash)

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Peter Hook (UK)

Peter Hook var en av grundarna av bandet Joy Division i mitten av 70-talet. 1979 släppte Joy Division sitt debutalbum “Unknown Pleasures” via Factory Records. Plattan producerades av Martin Hennet i Strawberry Studios i Stockport, England. Efter Ian Curtis bortgång ombildades bandet till New Order där han fortsatte spela fram till 2007.

Nu spelar Peter Hook med sitt band The Light och framför Joy Divisions musik för livepublik.

Göteborg

Vinter

Folkteatern

Tisdag

(Teater)

Image of Winter

En kärlekshistoria av Jon Fosse

Du

Du

Du

Du

Du där

Du

Ja du

En man och en kvinna träffas vid en parkbänk.

En kärlekshistoria inleds. En ovanlig, udda och trevande kärlekshistoria. Men när ingen vågar säga att man vill ha något, när ingen vågar säga att man behöver någon, hur kan man då mötas?

Folkteatern presenterar en pjäs om människors längtan till och rädsla för varandra.

Regissören Sofia Jupither, en av Folkteaterns Artists in residence, debuterade 2001 med Jon Fosses “Besök” på Helsingborgs Stadsteater. Sedan dess har hon regisserat en rad uppmärksammade föreställningar på scener såväl i Sverige som i Norge, senast August Strindbergs “Leka med elden” på Stockholms Stadsteater hösten 2011.

Regi: Sofia Jupither

Scenografi och kostym: Erlend Birkeland

Ljus: Peter Weicht

Översättning: Marie Lundquist

West Side Story

GöteborgsOperan

Tisdag

(Teater)

Image of West Side Story

Kanske är det tidlösheten i temat: en konflikt mellan människor med olika bakgrund, en skildring av den tonårstid då allt är lika mycket på lek som på blodigt allvar, en berättelse om den andlösa, uppslukande kärleken och dess spegelvända motsvarighet – det förtärande hatet. Kanske är det formen: de stora dansnumren som genialiskt driver handlingen framåt lika mycket som dialogen och sången. Kanske är det den raffinerade musiken: komponerad av Leonard Bernstein då han stod på toppen av sin karriär och var en av världens främste dirigenter, lika bevandrad i den klassiska musiken som intresserad av att tolka och uttrycka sin egen tid musikaliskt. West Side Story kallas av en uppsjö av olika anledningar ”världens bästa musikal” och har sedan urpremiären 1957 tolkats och omtolkats, översatts, setts och älskats av människor över hela världen. Löst baserad på Shakespeares Romeo och Julia är det en tragisk kärlekshistoria i storstadsmiljö med två rivaliserande ungdomsgäng i fokus.

Playhouse – Roffes Playhouse: Club Guitarland

Nefertiti

Tisdag

(Konsert)

Image of Playhouse - Roffes Playhouse: Club Guitarland

På mångas begäran återuppstår Club Guitarland denna kväll. Det blir en färd genom jazzgitarrens värld från Reinhardt till Rosenwinkel! När bandet har avslutat resan så bryter ett vilt och ohämmat jammande fram där inte bara gitarrer utan alla instrument som får plats på Neffes scen är tillåtna!

Rolf Jardemark -g, jamvärd.

Martin Freidlitz -g.

Matz Nilsson -b.

Christian Nilsson -tr.

LJUVA SEXTITAL

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Konsert)

Image of The Sweet 60's

Från 1960-talets händelser och utveckling till välkänd musik från samma tid.

Decenniet som förändrade spelreglerna för hög och låg, man och kvinna, stad och landsbygd tack vare ny forskning, ny teknik, kultur och politik. Det bästa och mesta från 60-talets schlager och minnen.

Edvard Munch: Portraits

Göteborgs Konstmuseum

Tisdag

(Konst)

Image of Edvard Munch: Portraits

I Göteborgs konstmuseums samling av konst på papper finns 45 grafiska blad och en teckning av Edvard Munch, Norges mest välkände konstnär nationellt och internationellt. Under våren 2012 visas ett urval av hans grafiska produktion i två mindre utställningar med öppningsdatum den 14 januari och den 14 april.

I den första utställningen, Edvard Munch: porträtt, visas sju stycken av Munchs mest kända grafiska porträtt, såsom hans klassiska Självporträtt (1895), porträttet av vännen August Strindberg från 1896 och den madonnaliknande avbildningen av violinisten Eva Mudocci i Broschen (1903). Självporträtt samt porträtt av vänner, kollegor och älskade var ett återkommande tema för Munch. Bilderna kan idag ses som ett slags dokumentation över olika perioder av hans liv.

Malmö

Carmen

Malmö Opera

Tisdag

(Opera)

Image of Carmen

Carmen är kvinnan som alla män vill ha. Ung, vacker, kaxig och självsäker svassar hon förbi och njuter av deras lystna blickar. Hon går sin egen väg och väljer själv sina älskare. När hon inleder ett stormigt förhållande med soldaten Don José går allt över styr. Hans passion gör honom svartsjuk och Carmen står inte ut med att ägas av någon. Snart är de båda indragna i något de inte kan ta sig ur.

Georges Bizets Carmen är en av världens mest spelade operor. Med sin medryckande musik och sin dramatiska handling om kärlek och åtrå, svartsjuka och död har den förfört publiken i över 100 år. På Malmö Opera regisseras den av Hilda Hellwig, professor i teaterregi som gjort uppsättningar på Dramaten, Kungliga Operan och Det Kongelige Teater. Hon har valt att göra Bizets ursprungliga version där musiken balanseras av talad dialog. I titelrollen syns unga stjärnskottet Astrid Robillard medan Don José sjungs av Joachim Bäckström, som slog igenom hos en bred publik i vintras då han gjorde Pinkterton i Malmö Operas rosade och utsålda uppsättning av Madame Butterfly.

No Way to Treat a Lady

Malmö Opera

Tisdag

(Teater)

Image of No Way to Treat a Lady

Kit Giles, en misslyckad skådespelare i New York, är i själva verket en kallblodig mördare som specialiserat sig på att ta livet av äldre kvinnor. Den luggslitne poliskommissarien Morris Brummel är honom på spåren. Två saker har de båda männen gemensamt: extremt dominerande, självupptagna mödrar och en omättlig törst efter uppmärksamhet. Gradvis uppstår ett märkligt förhållande mellan dem och de ingår en ohelig allians för ömsesidig vinning. Finns det egentligen något bättre sätt att hamna på New York Times förstasida än genom en rad spektakulära strypmord – vare sig man är mördare eller polis?

No Way to Treat a Lady leker med den amerikanska deckargenren på ett kärleksfullt sätt. Uppfriskande, svartsynt humor blandas med allvarsamma frågor: Vad händer med en människa som inte får kärlek och bekräftelse? Och är det slumpen som avgör om vi hamnar på rätt eller fel sida lagen?

DOC LOUNGE – Where My Heart Beats

Babel

Tisdag

(Film)

Image of DOC LOUNGE - Where My Heart Beats

1989 flydde den då 8 åriga Khazar Fatemi krigets Afghanistan och kom som flykting till Sverige. Tjugo år senare återvänder hon till Afghanistan för att söka upp sina barndomskvarter, utmana sina minnen och möta människorna som blev kvar.

“Where My Heart Beats” är filmat i norra Afghanistan och öppnar dörren till civilbefolkningen och deras vardagsliv, en verklighet bortom mediernas krigsrapporteringar. Bilder man sällan ser men inte glömmer.

DJ: Anna Palmer har studerat Globala Politiska Studier och arbetar som integrationsassistent för ensamkommande flyktingbarn. Hon har dessutom alldeles förträfflig musiksmak och bjuder på drömska toner innan och efter filmen.

CO Hultén

Moderna Museet

Tisdag

(Konst)

Image of CO Hultén

CO Hultén har en betydande plats i svensk konsthistoria. Utställningen, som spänner över flera decennier, fokuserar på hans intensiva måleri men kommer även att presentera delar av CO Hulténs rika privata samling av afrikanska skulpturer och masker.

Som en av centralgestalterna i avantgardegruppen Imaginisterna som bildades 1945 har CO Hultén en betydande plats i svensk konsthistoria. År 1948 anslöt han sig även till Cobra-gruppen där bland andra Asger Jorn ingick.

Förutom fokus på CO Hulténs intensiva måleri kommer utställningen att belysa Hulténs gärning som formgivare och grundare av Image förlag. För att kontextualisera CO Hulténs konstnärskap kommer också andra konstnärer att presenteras; bland andra medlemmar i Imaginistgruppen, Cobra, och konstnärer vars verk visades på Galerie Colibri i Malmö eller på annat sätt haft nära anknytning till CO Hultén.

På öppningsdagen den 25 februari kl 15, ger Magnus Jensner och Thomas Millroth en introduktion till utställningen.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

The National Day Of Ghana

Hours: 00:00 – 00:00

FILM&SCIENCE

Hours: 00:00 – 00:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Skimrande silver

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Helena Sandström “Zinkfrossa”

Hours: 12:00 – 16:00

Klara Soup Theatre

Hours: 12:00 – 14:00

Allt för sjön

Hours: 12:00 – 20:00

Hamlet – a stand up

Hours: 13:00 – 15:00

Robbers

Hours: 13:00 – 15:00

Norra Brunn Comedy

Hours: 18:30 – 00:00

RISE AGAINST

Hours: 18:30 – 20:30

The Queen of Spades

Hours: 19:00 – 22:20

Hedda Gabler

Hours: 19:00 – 21:00

Hamlet – a stand up

Hours: 19:00 – 21:00

The Marriage

Hours: 19:00 – 21:30

YOUNG GUNS

Hours: 19:30 – 21:00

Peter Hook and The Light

Hours: 21:30 – 00:00

Göteborg

The National Day Of Ghana

Hours: 00:00 – 00:00

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

Masthugget genom linsen

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

LAURIE SIMMONS

Hours: 11:00 – 18:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 17:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 17:00

Magnus Dahlbäck

Hours: 12:00 – 18:00

MONICA L EDMONDSON – MURRINI A LA GÁVLOS

Hours: 12:00 – 17:00

The Sweet 60’s

Hours: 12:00 – 14:00

Peggy Pickit see God’s face

Hours: 13:00 – 15:00

Winter

Hours: 18:30 – 19:50

Playhouse – Roffes Playhouse: Club Guitarland

Hours: 19:00 – 21:00

The Famous Swedish Project

Hours: 19:00 – 21:00

Sicken tyken tid

Hours: 19:30 – 21:30

West Side Story

Hours: 19:30 – 21:30

It’sTuesday

Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

The National Day Of Ghana

Hours: 00:00 – 00:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Hours: 10:00 – 16:00

CO Hultén

Hours: 11:00 – 18:00

Carmen

Hours: 19:00 – 20:00

Richard III – Family business

Hours: 19:00 – 21:00

No Way to Treat a Lady

Hours: 19:00 – 21:00

The viewer’s eye

Hours: 19:30 – 21:30

DOC LOUNGE – Where My Heart Beats

Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

The National Day Of Ghana

Hours: 00:00 – 00:00

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 11:00 – 17:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

=Oslo

Hours: 13:00 – 15:00

Vi som er hundre

Hours: 19:00 – 21:00

Art

Hours: 19:30 – 20:50

Miss Julie

Hours: 19:30 – 21:30

FEIST

Hours: 20:00 – 22:00

MUSTASCH

Hours: 20:00 – 22:00

Grete Storbæk Eriksen

Hours: 20:00 – 22:00

The Opera Orchestra – Chamber Music

Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

The National Day Of Ghana

Hours: 00:00 – 00:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 19:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Yael Bartana

Hours: 11:00 – 18:00

Singin’ In The Rain

Hours: 19:30 – 22:20

James Morrison

Hours: 20:00 – 22:00

White Magic

Hours: 20:00 – 22:00

Project Farming

Hours: 20:00 – 22:00

Dans2Go

Hours: 20:00 – 22:00

DAMIEN JURADO W/FULL BAND & TOM BROSSEAU

Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s