Monday the 5th of march in Swedish

Stockholm


Swan Lake

Kungliga Operan

Måndag

(Opera)

Image of Swan LakePrins Siegfried grips av legenden om en prinsessa förtrollad till svan. Ensam beger han sig till sjön om natten. Där visar sig Svanprinsessan vara verklig, men endast sann kärlek kan rädda henne från förbannelsen och den onde trollkarlen.

En rysk folksaga har med Pjotr Tjajkovskijs dramatiska och romantiska musik blivit baletternas balett. Dubbelrollen som den vita och den svarta svanen är en av den klassiska balettens mest krävande. Skapad för Kungliga Baletten 1964 av den ryska koreografen Natalia Makarova är det svenska kompaniet fortfarande det enda i världen som dansar just denna ljusa, klassiska tolkning.FILM&SCIENCE

Nobelmuseet

Måndag

(Festival)

Image of FILM&SCIENCENobelmuseets internationella filmfestival fortsätter i det lilla formatet med de stora frågorna. FILM&SCIENCE startade 2010 och är en filmfestival och ett debattforum vars syfte är att genom filmmediet skapa medvetenhet om vetenskapens roll i samhället, visa på vad som pågår inom forskningen och uppmana oss, publiken, att våga ifrågasätta vad vi ser och hur vi lever. Under festivalveckan i mars 2011 visade vi två filmer i samarbete med Tempo Dokumentärfestival och liksom förra året introducerades, ifrågasattes och fördjupades filmerna av filmens regissör och inbjudna forskare.
Allt för sjön

Stockholmsmässan

MÅNDAG

(Mässa)

Image of Allt för sjön
Allt för sjön är Skandinaviens största båtmässa och en av Sveriges största, årliga evenemang inomhus som hålls på Stockholmsmässan.
Standup Monday

Boulevardteatern

Måndag

(Show)

Image of Standup MondayStandup Monday – stans starkaste stand up – varje måndag under våren

Med bland andra: Janne Westerlund, Yvonne Skattberg, Cecilia von Strokirch, Jakob Öqvist, DavidDruid,Behrad Rouzbeh,SimonGarshasebi, Melody Farshin, Özz Nûjen, Martin Lagos, Al Pitcher, Yvonne Johnsson, Ben Richards, Ola Aurell och Zinat Pirzadeh.LALE

Cirkus

Måndag

(Konsert)

Image of LALEH
Det tog inte mer än några få toner från hennes första singel förrän man kunde urskilja Laleh från resten av den svenska artistskaran. Med en förkrossande energisk själ gjorde hon en cocktail på alla möjliga musikstilar och svepte benen på hela nationen.

En (o)helig allians av brustna hjärtan och brustna konventioner banade vägen för en karriär som efter fem år lyser lika starkt och varmt som magma från Eyjafjallajökull. Hon flög solo inte enbart som artist men även som låtskrivare och producent när hon idag med en CV på tre hyllade album, Grammis-priser och stående ovationer varje gång hon ställer sig på scen och höjer rösten.

Under hösten har vi sett henne i programmet “Så Mycket Bättre” där hon med sina egensinniga tolkningar av bland andra Eva Dahlgren och Tomas Ledin vandrat längs ryggraden på folket i soffan. 25 Januari 2012 uppenbaras nya albumet ”Sjung”. Det är Lalehs kommande mästerverk och det är på hennes följande turné vi kommer ha turen att få uppleva en livs levande del av hennes geni.
Miike Snow

Fotografiska

Måndag

(Konsert)

Image of Miike Snow2009 svepte Miike Snow in över musikscenen med deras självbetitlade debutalbum. Trion bestående av de två svenska producenterna Pontus Winnberg, Christian Karlsson och amerikanske sångaren Andrew Wyatt har sedan debuten spelat för utsålda hus och festivaler världen över. Låten ”Animal”, som blev det stora genombrottet, slog sig in i både filmer, reklamfilmer, på dansgolv och i radio. 

Den 21 mars är det äntligen dags för bandet att släppa sitt andra album, ”Happy To You”. Albumet är inspelat i Stockholm och är producerat av bandet själva. 

“Innan vi släppte första skivan var vi en idé. Den här gången är vi ett band. Vi har turnerat i 27 länder under 18 månader. När vi började jobba med “Happy To You” gjorde vi det som en enhet, och rent känslomässigt gjorde det en stor skillnad för oss. Och förhoppningsvis kan du höra det” berättar Pontus Winnberg. 

Hittills har bandet släppt ifrån sig det lovande smakprovet ”Devil’s Work” och den officiella förstasingeln “Paddling Out” som direkt plockades upp av P3. Till den sistnämnda har man även gjort en spektakulär video, regisserad av den begåvade regissören Andreas Nilsson. 
Jazzlab & Jam culture

Fasching

Måndag

(Konsert)

Image of Jazzlab & Jam culture


En måndag i månaden gör Fasching ett samarrangemang med Kungliga Musikhögskolan där vi får möjlighet att lyssna till morgondagens stjärnskott. 

19.00 – Tuomas Paukku Quintet

20.00 – Sture Kvintett

Efter konserterna kommer det vara jam under ledning av Ola Bengtsson och Joakim Milder!

Under hösten som gått har pianisten, kompositören och Karlstadsonen Marcus Sturewall jobbat intensivt med sitt band STURE KVINTETT. Musiken kan beskrivas som jazz inspirerad av pop eller pop inspirerad av jazz, lyssnaren får avgöra. Fokus ligger på samspel och spelglädje med smäktande saxofonsolon och mycket sväng!


Göteborg

Thank God It’s MONDAY

Berså

Måndag

(Club)

Image of Thank God It's MONDAY


Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.
 Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.
 Varje måndag året runt!whatever LOVE means

Folkteatern

Måndag

(Teater)

Image of whatever LOVE means
Om du inte lyckades få en biljett när whatever LOVE means spelades på Hagateatern så har du chansen nu, när Teater Tamauers succé-föreställning gästar Folkteatern. 

Den romantiska kärleken är vår tids allra heligaste. Varenda låttext, TV-program och kvällstidning svämmar över av kändisromantik, bridezillas och lyckade kärnfamiljer. Kärlek och traditionell tvåsamhet har blivit en statussymbol, något man måste ha för att anses lyckad eller ens normal. Är vi fångade i en konstruerad kärlekskultur? 
Vår kärlekssträvan kan få oss att göra känslostyrda och obetänksamma val. Kan man uppfylla drömmar och hänga med vänner samtidigt som man har det perfekta förhållandet? Historiskt har det inte fungerat något vidare, speciellt inte för kvinnor. Hur kul var det till exempel för prinsessan Diana, Jenny Marx eller Einsteins fru? 

Liv Strömquist är en rosad serietecknare som fått stor uppmärksamhet för sina samhällskritiska och feministiska seriealbum Prins Charles känsla, Einstens fru och 100 % fett. Hon är också programledare i P3:s satirprogram Tankesmedjan.Peggy Pickit see God’s face

Angereds Teater

Måndag

(Teater)

Image of Peggy Pickit  see God's face
De intalar sig att de har förtjänat det. Att vara trygga, hela, rena, försäkrade. Men vetskapen om att det bara 
är en slump att de fötts till ett liv fyllt av privilegier och rättigheter – där dricksvattnet rinner ur kranen och alla får den medicin de behöver – gnager. De är välutbildade, läkare och har precis fyllt 40. Två av dem har arbetat på fältet någonstans i Afrika. De har inte setts på sex år och nu ska de ha parmiddag.

Roland Schimmelpfennig är en av Tysklands ledande nutidsdramatiker och spelas över hela världen. 
Med relationsdramat Peggy Pickit… försöker han slå hål på den europeiska civilisationens lögner om sig själv.ISRAEL NASH GRIPKA

Nefertiti

Måndag

(Konsert)

Image of ISRAEL NASH GRIPKA
Israel Nash Gripka slog genom i Sverige i och med turnén i september. En samstämmig kritikerkår upptäckte att Israels ”Barn Doors And Concrete Floors” är ett mästerverk inom sin genre. Recensionerna från turnén var överväldigande och nästan alla av de 17 spelningarna i Sverige och Norge var fullsatta. Vi har vetat att Israel har ”det” som krävs för att bli en av de stora, men oftast brukar det gå lite trögare att få vagnen i rullning.

Sättning: Israel Nash Gripka – Sång & Gitarr, Midlakes McKenzie Smith – trummor, Joey McCleggan – Gitarr, Erin McCleggan – Bas, Eric Swansson pedalsteel och keyboard.
Amadou & Mariam

Göteborgs Konserthus

Måndag

(Konsert)

Image of Amadou & Mariam
Deras två senaste album var stora succéer och i februari 2012 släpper de sitt sjätte album.

Med detta album vill Amadou & Mariam gå tillbaka till sina musikaliska rötter, och ändå samtidigt fortsätta sin musikaliska resa. Skivan innhåller samarbeten med flera fantastiska band, bland annat Jake des Scissor Sisters, Santigold, TV On The Radio, Theophilius London, Amp Fiddler och Bertrand Cantat (från Noir Desir).

Amadou Bagayoko och Mariam Doumbia är två välrenommerade musiker från Mali som gjort succé med sin musik i både Afrika och Europa.

Båda är blinda, och träffades på Institutet för synskadade i Bamako, där de studerade och spelade i institutets orkester “Eclipse”. Mariam sjöng och uppträdde genom hela sin barndom på bröllop och andra traditionella fester och Amadou var under sex år gitarrist i ett av Västafrikas mest legendariska band: “Les Ambassadeurs”.

Paret gifte sig 1980 och har sedan dess uppträtt tillsammans som duo.

Med åren har de blivit stora både i afrikanska och europeiska länder, inte minst i Frankrike. I Sverige är de mest kända för succéalbumet Dimanche à Bamako (2005) i samarbete med Manu Chao, en skiva som spänner över afrikansk pop, reggae, jazz, blues, soul och rock.

Albumet spelades in i hemlandet Mali och producerades i Paris och resultatet är ett luftigt sound lyft av Amadous bluesriff på gitarr och Mariams starka röst.Malmö

Mode utan Midja

Malmö Museer

Måndag

(Konst)

Image of Mode utan Midja


Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch. 
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Djupt påverkade av första världskrigets tragedier och våldsamma turbulens uppstod i 1920-talets början stilen “den nya sakligheten” som blev ledande i Sverige vid sidan av dess motpol expressionismen. Den nya sakligheten kännetecknas av detaljrika, skarpt tecknade samtidsskildringar. I svala porträtt framställdes det nya kvinnoidealet. Den moderna kvinnan var slank och androgyn, hade en kort pojkfrisyr, bar klänning utan markerad midja, och skildrad som befriad från alla starka känslor. I expressionismen  experimenterade man med förenklade former, förvrängningar, dekorativ ytverkan och förhöjda färger.

Konstnärernas intresse för film, scenografi, kabaré, och dans kom också att prägla tidens konst och mode.Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Malmö Konstmuseum 

Måndag

(Konst)

Image of Carl Fredrik Hill - Maximus PictorCarl Fredrik Hills liv klyvs i en frisk och en psykiskt sjuk period som också delar hans konst. I en stor utställning presenteras hans konstnärskap.

I en stor utställning, i samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, presenteras Carl Fredrik Hills konstnärskap till minne om att han gick bort för 100 år sedan. 

“Jag vill endast nämna att Sverige i mig ska få en målare, vartill de ej sett maken”, skrev Carl Fredrik Hill till sin far våren 1872 från Stockholm, där han bedrev sina studier vid Konstakademien. Han kom också att bli en av Sveriges förnämsta landskapsmålare, men fick knappast det erkännande han hade hoppats på under sin livstid. Vintern 1873 reste han till Paris där han väntade sig snabba framgångar – han skulle snart “slå världen med häpnad och förtjäna pengar som gräs”. Också senare, som schizofren, hoppades han på framgång och kallade sig maximus pictor, den störste av alla målare. När Hill dog i sitt hem i Lund, februari 1911, var han allt jämnt en okänd storhet.
 
Under de hundra år som passerat har utställningarna avlöst varandra, i Sverige och utomlands. Värderingarna har skiftat, och tyngdpunkten har flyttat mellan måleriet från den s.k. friska tiden och sjukdomens bildflöde. Den aktuella utställningen presenterar båda de skapande perioderna i Hills liv och vi får också se hur de länkas i varandra.
 
Utställningens curator Sten Åke Nilsson, tidigare professor i Konstvetenskap i Lund, har även författat boken, Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor, vilken ges ut av Atlantis förlag i samband med utställningens öppnande i Stockholm i september 2011.

Dagens AktiviteterStockholm


FILM&SCIENCE
Hours: 00:00 – 00:00
Anton Corbijn
Hours: 10:00 – 21:00
Allt för sjön
Hours: 12:00 – 20:00
Standup Monday 
Hours: 19:00 – 21:00
Swan Lake
Hours: 19:00 – 22:00
Jazzlab & Jam culture
Hours: 19:00 – 22:00
LALEH
Hours: 19:30 – 21:30
Miike Snow 
Hours: 20:30 – 22:30
Göteborg


whatever LOVE means
Hours: 19:00 – 21:20
Peggy Pickit see God’s face
Hours: 19:00 – 21:00
ISRAEL NASH GRIPKA
Hours: 19:00 – 21:00
Amadou & Mariam 
Hours: 19:30 – 21:30
Thank God It’s MONDAY 
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö


Mode utan Midja 
Hours: 10:00 – 16:00
Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor
Hours: 10:00 – 16:00
Oslo


Easter Island, Myths, and Popular Culture 
Hours: 10:00 – 17:00
Miss Julie
Hours: 19:30 – 21:30
Hilde Dahl & Eric Ness 
Hours: 21:00 – 23:00


Köpenhamn


The Woman without a Shadow
Hours: 18:30 – 22:20
White Magic
Hours: 20:00 – 22:00
Sebastian – solo
Hours: 20:00 – 22:00
Active Child
Hours: 21:00 – 23:00
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s