Tuesday the 21th of Febuary in Swedish

Stockholm

Dialogues des carmélites

Kungliga Operan

Tisdag

(Opera)

Image of Dialogues des carmélites

Regissören Johanna Garpe tar sig an Francis Poulencs opera från 1957 och ställer franska revolutionens paroller om frihet, jämlikhet och broderskap på sin spets. Var står vi i förhållande till de orden i Europa idag? Är jag beredd att försvara allas rätt till frihet även om jag inte står bakom dem det handlar om? Eller ens tycker om dem? Operan är baserad på verkliga händelser under franska revolutionen när 16 nunnor i ett kloster dömdes till döden eftersom de fortsatt utöva sin religion trots rådande förbud. I operan ställs andlighet mot materialism – och plötsligt måste man välja sida.

Gertrude Stein

Stockholms Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of Gertrude Stein

Det regnar. Och i morgon ska Gertrude Stein och Alice B Toklas flytta ut från 27, Rue de Fleurus. Det är mycket som måste packas men det är förstås Alice uppgift. Gertrude Stein röker och tänker på åren som gått och människor som hon mött. Hon tyckte mycket om Picasso! Och om Hemingway och Scott Fitzgerald – även om det var svårt att stå ut med deras fruar. Framför allt tänker hon på det anspråksfulla i att vara ett geni.

Bodil Malmsten har gjort en nyöversättning av pjäsen om en av det tidiga 1900-talets stora kulturpersonligheter. Gertrude Stein levde öppet i ett lesbiskt förhållande med Alice B Toklas och höll salong i Paris för alla författare, konstnärer och poeter värda namnet.

Lycka

Stockholms Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of Lycka

Tova är både grevinna och pank. Hennes gods är hotat och varför inte aktivera nätverket med en fest? Självklart är Fredrik och hans fru Frida bjudna. Samt Fredriks bästa kompis Andreas och hans fru Louise som även är Fredriks ex. Emelie som vickar för Fredrik kommer också – hon som Fridas bror Jörgen

är lite småförälskad i.

Tova, Louise, Emelie och Frida har alla starka känslor för Fredrik – kanske för att han verkar så “fri”. Han har på något sätt blivit projektionsyta för alla deras drömmar. Fredrik borde känna sig som fisken i vattnet. Eller?

Lycka är baserad på Anton Tjechovs mastodontverk som ofta spelats under namn som Platonov, Pjäs utan titel och De faderlösa. Pjäsen hittades i ett bankfack

efter Tjechovs död och han skrev den troligen då han bara var 20 år gammal. Eftersom den saknar titelblad vet ingen vad författaren ville att den skulle heta.

The Lion and the Jewel

Södra Teatern

Tisdag

(Teater)

Image of The Lion and the Jewel

African Israeli Stage (AIS) presenterar The Lion and the Jewel

Afrikansk drama som konfronterar modernt tänkade med traditionella ritualer och seder, i byn Ilujinle på ett humoristiskt sätt. Med sång och dans leds också kampen mellan män och kvinnor i byn samt de äldre och yngre till det oväntade slutet.

Tore Berger

Södra Bar

Tisdag

(Konsert)

Image of Tore Berger

”I 50-talets mittpunkt var idyll och framgångsaga”

heter det i ”Villanella 55” som inleder CDn i pärmen av denna bok. I kapitlet ”Språkresan” skildras en resa till Darmstadt just 1955, och i ett litet bildgalleri återges några räddade oljemålningar från 50-talet med kommentarer i form av små dikter. Flera av målningarna är åtgärdade efteråt. Som fragment och i självbiografisk anda finns även några verk från 60- och 70-talet med.

Staffan Hellstrand

Södra Teatern

Tisdag

(Konsert)

Image of Staffan Hellstrand

Staffan Hellstrand släpper sitt första nya album på nästan fem år och firar detta med en spelning på Etablissemanget.

Med sig har han musikerna som medverkat på skivan – ett fullt band som förutom traditionell popsättning inkluderar dragspel, pedal steel, banjo, fiol mm. Han kommer att spela både gamla klassiker samt förstås låtar från nya skivan som kort och gott heter “Staffan Hellstrand” (Sheriff/Warner). För den som kan sin svenska rockhistoria behöver Staffan ingen närmare presentation. Med låtar som “Lilla Fågel Blå”, “Hela Vägen hem”, “Bilder av dig”och fotbollslåten “Explodera” har han för alltid skrivit in sig i den svenska musiktraditionen

Marie Laveaus 7-years party

Marie Laveau Stockholm

Tisdag

(Club)

Marie Laveaus 7-årsfest

Tisdag den 21 februari fyller Marie Laveau sju år. Samtidigt pågår Mardi Gras i USA och Karnevalen i Rio. Här i Sverige firar vi Fettisdagen detta datum. Vi knyter ihop trådarna åt dig och bjuder på en helkväll som vi har tänkt oss ska bli den roligaste någonsin på Hornsgatan 66.

Firandet sätter igång kl. 17 och fortsätter sent in på natten, på hela Marie Laveau, med extraöppet Little Quarter och nattklubbskällare. Vi vill egentligen inte avslöja för mycket, men räkna med liveband som EP’s Trailer Park och Crypt Kicker 5, djs som Belleville, Samedi’s Cookbook, Bruce Leenus och Rågsved’s Finest, happy hour i alla barer hela kvällen, popup-vernissage i galleriet och karnevalstämning i hela huset. I klubben blir det allstar-fest med bland andra Elena Smon Wolay, Kornél Kovács, Cristian Dinamarca och Kundtjänst.

Marie Laveau bjuder på entré och garderob åt alla samt korv och semlor åt de hungriga.

Göteborg

At the last minute

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of At the last minute

Efter teaterns största publiksuccé i mannaminne, Sista dansen, skildrar Carin Mannheimer på nytt åldrandet i en alldeles nyskriven komedi. Allt är utsålt!

Möt Marianne, Solveig och Annlouise, tre 80-åriga kvinnor som jobbar mot en snäv deadline, nämligen den slutgiltiga. Köttets lustar och själarnas obotliga ensamhet tar aldrig slut. Det är mycket som ska hinna bli gjort; bo i kollektiv, bli kär och börja ett nytt liv…

Carin Mannheimer har gjort det igen! Efter Göteborgs Stadsteaters största publiksuccé i mannaminne är Carin Mannheimer tillbaka med en alldeles nyskriven komedi om att åldras. Redan innan premiären hade 20 000 biljetter bokats.

Playhouse – Marias Playhouse

Nefertiti

Tisdag

(Konsert)

Image of Playhouse - Marias Playhouse

Sverige har så otroooligt mycket duktiga kompositörer inom jazzgenren. En kväll såsom denna får ni höra ett axplock av fantastiska sättare av toner och text; några kändisar, några okändisar. Marias första omgång som jamvärd bjuder er till jazz på svenska; på engelska och svenska. Därefter; jam!

Sicken tyken tid

Stenhammarsalen

Tisdag

(Show)

Image of Sicken tyken tid

En äkta Göteborgsrevy med

Puck Ahlsell, Ulf Dohlsten, Eva-Lotta Ohlsson,Stefan Ljungqvist och Jill Ung (samt en och annan överraskning)

Nu kan Göteborgarna glädja sig åt en riktig Göteborgsrevy. Staden Humorelit drar in i Stenhammarsalen med början i februari 2012. Äntligen kan vi glädja oss åt revykonsten igen. Anders Wällhed – mannen bakom “Aftonstjärnan” och Kent Anderssons stora framgångar, när det senast begav sig – står för Manus till denna föreställning.

Det borgar för händelserika veckor kommande vår… Kapellmästare till revyn är stjärngitarristen Bengt Magnusson och ensemblen innehåller som sagt det bästa som Göteborg har att erbjuda. Kan du motstå detta?…

Filip Jenven

Peacock

Tisdag

(Club)

Filip Jenven | Peacock | 21 februari | Kitas Gymnasium | 100-dagarsfest

Tisdag den 21 februari firar vi att det inte är långt kvar tills vi står på trappan på Operan och skriker “För vi har tagit studenten, fyfan vad vi är bra!”

DJ för kvällen är Filip Jenven;

Filip Jenven från Jönköping är en ny lovande stjärna inom House-scenen. Dj’s och producenter över hela världen spelar hans musik i sina set.

I mitten av 2011 släppte Filip Jenven sin första singel “Lifting It Higher” tillsammans med den världskända vokalisten Max C på sång. Producenterna Micha Moor och Alex Lamb remixade “Lifting It Higher” som fick stor uppmärksamhet och slog sig in på flertalet listor världen över.

Malmö

GERHARD NORDSTRÖM

Malmö konsthall

TISDAG

(Konst)

Image of GERHARD NORDSTRÖM

Gerhard Nordström, född 1925, har under större delen av sitt konstnärskap tydligt tagit ställning mot maktmissbruk och miljöförstöring. I sin konst skildrar han på ett direkt och oundvikligt sätt krig, sociala orättvisor och konsumtionssamhällets konsekvenser. Han fick sitt stora publika genombrott i början på sjuttiotalet med sviten Sommaren 1970, målningar som idag betraktas som några av de viktigaste i den svenska 1900-talskonsten.

Gerhard Nordström började sin konstnärliga karriär tidigt. Redan som fjortonåring kom han in på Skånska Målarskolan i Malmö och tre år senare blev han antagen vid Konstakademien i Stockholm, där han studerade i omgångar under åren 1943-1949. På elevutställningarna blev han uppmärksammad och uppskattad av kritikerna som såg honom som en ung, lovande målarbegåvning. Trots sina framgångar med måleriet var det grafiken som under femtio- och sextiotalet kom att spela en central roll för Gerhard Nordström. Femtiotalets färg- och formexperiment bidrog till att han till slut upplevde måleriet som ett innehållslöst stiliserande, med dess allt för snäva inriktning på geometri och abstraktion. Han hamnade i en konstnärlig kris, eftersom han tyckte att måleriet var otillräckligt som uttryckssätt.

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Malmö Konstmuseum

TISDAG

(Konst)

Image of Carl Fredrik Hill - Maximus Pictor

Carl Fredrik Hills liv klyvs i en frisk och en psykiskt sjuk period som också delar hans konst. I en stor utställning presenteras hans konstnärskap.

I en stor utställning, i samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, presenteras Carl Fredrik Hills konstnärskap till minne om att han gick bort för 100 år sedan.

“Jag vill endast nämna att Sverige i mig ska få en målare, vartill de ej sett maken”, skrev Carl Fredrik Hill till sin far våren 1872 från Stockholm, där han bedrev sina studier vid Konstakademien. Han kom också att bli en av Sveriges förnämsta landskapsmålare, men fick knappast det erkännande han hade hoppats på under sin livstid. Vintern 1873 reste han till Paris där han väntade sig snabba framgångar – han skulle snart “slå världen med häpnad och förtjäna pengar som gräs”. Också senare, som schizofren, hoppades han på framgång och kallade sig maximus pictor, den störste av alla målare. När Hill dog i sitt hem i Lund, februari 1911, var han allt jämnt en okänd storhet.

Under de hundra år som passerat har utställningarna avlöst varandra, i Sverige och utomlands. Värderingarna har skiftat, och tyngdpunkten har flyttat mellan måleriet från den s.k. friska tiden och sjukdomens bildflöde. Den aktuella utställningen presenterar båda de skapande perioderna i Hills liv och vi får också se hur de länkas i varandra.

Utställningens curator Sten Åke Nilsson, tidigare professor i Konstvetenskap i Lund, har även författat boken, Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor, vilken ges ut av Atlantis förlag i samband med utställningens öppnande i Stockholm i september 2011.

FRANCISCO GOYA – The Disasters of War

Malmö konsthall

TISDAG

(Konst)

Image of FRANCISCO GOYA - The Disasters of War

Den spanske konstnären Francisco Goya (1746-1828) mest kända grafiska verk är Los Desastres de la Guerra, på svenska Krigets fasor, ett verk som fortfarande känns lika aktuellt. I dessa etsningar skildrades för första gången kriget utifrån civilbefolkningens lidande, helt utan förskönande omskrivningar. Vi möter obarmhärtigt krigets brutalitet och människans omänsklighet. Det är en brännande visuell rapport över ett barbariskt beteende, som sedan har återupprepats och som fortfarande pågår runt om i världen idag.

Francisco Goya börjar arbeta för det spanska hovet med att måla kartonger* till gobelänger, för att så småningom bli hovmålare. Parallellt med sin karriär som porträttmålare utför han flera beställningsverk åt spanska kyrkan. Efter att ha varit svårt sjuk och sängliggande med dövhet som följd sker kring 1793 en förändring i Goyas sätt att arbeta. Han fortsätter med beställningsarbeten, men han börjar även arbeta med egna verk. I dessa verk får hans tankar och idéer komma till uttryck och hans stil blir friare och mer expressiv. År 1824 väljer han själv av politiska orsaker att flytta till Frankrike och fyra år senare dör han 82 år gammal.

Graphics loves photography

Malmö Museer

TISDAG

(Konst)

Image of Graphics loves photography

Fotobaserad grafik har här fått en vid tolkning. Gemensamt för konstverken är att de är tryckta på papper som grafiska bilder. Här hittar du allt från den mera traditionella fotogravyren till nya experiment med fotografiska medel. Med verk av bland annat Ola Billgren, Dan Wolgers, Helmtrud Nyström, Lennart Olsson och Minako Masui. Utställningen är sammanställd av Sune Nordgren, tidigare chef för bland annat Malmö Konsthall, och är en del av Grrrafik 2011.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Margaret M. de Lange

Hours: 10:00 – 21:00

Aitor Ortiz

Hours: 10:00 – 21:00

Skimrande silver

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Klara Soup Theatre

Hours: 12:00 – 14:00

Freud’s last meeting

Hours: 16:00 – 17:10

Marie Laveaus 7-years party

Hours: 17:00 – 02:00

Gertrude Stein

Hours: 18:00 – 20:20

Lycka

Hours: 18:00 – 20:00

Norra Brunn Comedy

Hours: 18:30 – 00:00

Linje Lusta

Hours: 19:00 – 21:45

Dialogues des carmélites

Hours: 19:00 – 21:50

Awesome – Kim Anderzon

Hours: 19:00 – 20:30

Strindberg out and in

Hours: 19:00 – 20:20

The Miser

Hours: 19:00 – 21:30

The Lion and the Jewel

Hours: 19:00 – 21:00

Tore Berger

Hours: 20:30 – 22:30

Staffan Hellstrand

Hours: 21:30 – 23:30

Göteborg

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

OFFER & MARTYRER

Hours: 11:00 – 18:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 18:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 17:00

A Tribute to Astri

Hours: 12:00 – 14:00

MONICA L EDMONDSON – MURRINI A LA GÁVLOS

Hours: 12:00 – 17:00

At the last minute

Hours: 19:00 – 21:20

Peggy Pickit see God’s face

Hours: 19:00 – 21:00

Sicken tyken tid

Hours: 19:30 – 21:30

Late Night Club

Hours: 20:00 – 02:00

Playhouse – Marias Playhouse

Hours: 21:00 – 23:00

It’sTuesday

Hours: 22:00 – 03:00

Filip Jenven

Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Hours: 10:00 – 16:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Graphics loves photography

Hours: 10:00 – 16:00

GERHARD NORDSTRÖM

Hours: 11:00 – 17:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

Fredrik Roos stipendium 2011

Hours: 11:00 – 18:00

FRANCISCO GOYA – The Disasters of War

Hours: 11:00 – 17:00

Inge Smith Hansen

Hours: 12:00 – 18:00

Kerro Holmberg

Hours: 12:00 – 17:00

Oslo

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven

Hours: 10:00 – 18:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 11:00 – 17:00

PER INGE BJØRLO

Hours: 12:00 – 17:00

Miss Julie

Hours: 19:30 – 21:30

Das Boot

Hours: 19:30 – 21:30

The transformation

Hours: 19:30 – 21:00

Jåtåkdag – Komilab nr. 6

Hours: 19:30 – 21:30

Sonny

Hours: 19:30 – 21:50

Wiener Philharmonic

Hours: 19:30 – 21:00

THIS MUST BE THE PLACE

Hours: 20:00 – 22:00

FRANKY LEE

Hours: 20:00 – 22:00

Stand Up @ Klubbscenen

Hours: 21:00 – 23:00

DJ Sprellemann (Poum Tchak)

Hours: 21:00 – 00:00

Köpenhamn

The Human Comedy

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 19:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Singin’ In The Rain

Hours: 19:30 – 22:20

LMFAO

Hours: 20:00 – 22:00

JAZZ, LOVE & HENDERSON

Hours: 20:00 – 22:00

Back to the desert

Hours: 20:00 – 22:00

Rammstein

Hours: 20:00 – 22:00

Birgid Steinberger, sopran – Julius Drake, piano

Hours: 20:00 – 22:00

HIGH PLACES (US) & ICE CREAM CATHEDRAL (DK)

Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s