Sunday the 19th of febuary in Swedish

Stockholm

Julius Caesar

Folkoperan

Söndag

(Opera)

Image of Julius Caesar

I operan Julius Caesar, som komponerades av Händel 1724, skildras mötet mellan Kleopatra och Julius Caesar år 48 f Kr. Kleopatra använder sin list och sitt kön för att vinna Julius Caesars hjärta och den politiska makten.

Den internationella allkonstnären Cisco Aznar, född i Spanien, står för regi, koreografi, scenografi och kostym i Folkoperans lekfulla tolkning av Händels barockopera. I en surrealistisk miljö med inslag av 1920-talskabaré leker rollfigurerna fram historien i gränslandet mellan liv och död, manligt och kvinnligt, gammalt och ungt. Opera blandas med konstformerna dans och film.

Caravan & Camping 2012

Kistamässan

Söndag

(Mässa)

Image of Caravan & Camping 2012

Räkna med en positiv injektion av husbil- och husvagnsfeber som tar dig ett steg närmare sommaren! På Caravan & Camping finns handlarna, specialisterna och entusiasterna för att vägleda och inspirera. Missa till exempel inte Husbilsdagen som arrangeras i samarbete med Husbilen Test på torsdagen som är till för blivande husbilsägare.

I samarbete med Biltema och Husvagn på Väg är vi väldigt glada att dessutom kunna presentera rallydrottningen Tina Thörner och tusenkonstnären Bosse Bildoktorn som gästar oss och bjuder på sina campingerfarenheter. Och för de allra minsta har vi barnfavoriten Byggare Bob på plats på lördagen.

Antikmässan

Stockholmsmässan

Söndag

(Mässa)

Image of Antikmässan

Antikmässan på Stockholmsmässan i Älvsjö – årets höjdpunkt för antik- och inredningsentusiaster – 16-19 februari 2012

Här möter du 250 utställare av antikviteter, vintage, modern design, konst och kuriosa. Här finns experter, föredrag, trendanalytiker och inspirationsutställningar. Allt du behöver för att ge ditt hem en personlig prägel och en unik inredning.

Allt är till salu!

Bland Antikmässans utställare finner du experter inom områden som antikviteter, konst, vintage/modern design, kuriosa och byggnadsvård.

Varje år har Antikmässan ett tema som genomsyrar våra inspirationsutställningar, allmänna ytor, föredrag m m. 2012-års tema är:

Original&Originell

Vi möter dagligen tusentals ting. De flesta av dem säger oss inget – andra får liv redan vid första ögonkastet. Det förklaras ofta med ord som proveniens och patina. Eller design och kvalitet. Men det är i mötet med dig som tingen får nytt liv och en ny roll att spela. Du ser dig själv i dem, och dem i ditt liv. Andra ser en vacker sak, du ser en pusselbit i din personlighet. Känslan är obetalbar. Utsätt dig för den på Antikmässan 2012.

Supermarket Fair

Kulturhuset

Söndag

(Mässa)

Image of Supermarket Fair

SUPERMARKET is an international art fair created and managed by artists.

Artist-run galleries and similar artists’ initiatives exhibit the latest tendencies in art. The focus is on the meeting between audience, art and artists from around the world as much as the exhibition itself.

Robbers

Dramaten

Söndag

(Teater)

Image of Robbers

En uppkäftig och musikalisk klassiker om revolt, frihet och två bröder som väljer olika vägar. Vad skiljer ett lyckat uppror från ett föraktat våldsbrott? Och vem bestämmer vad som är vad?

Bröderna Karl och Franz kämpar inte bara om den åldrade faderns kärlek, de älskar också samma kvinna. Det är starkt och hemskt och fruktansvärt roligt. Det rör vid våra mest primära drifter, något vi alla varit med om och känner igen.

Fanny & Alexander

Dramaten

Söndag

(Teater)

Image of Fanny & Alexander

Ingmar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade långfilm och tv-serie Fanny och Alexander blir nu pjäs på Dramatens stora scen. Regisserar gör Stefan Larsson som har en rad Dramatensuccér i ryggen, senast Höstsonaten och Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman samt En familj – August:Osage County av Tracy Letts.

Fanny och Alexander hade ursprungligen premiär 1982 och kom i två versioner – som långfilm och som en längre tv-serie. Filmen belönades som första icke engelskspråkiga film med fyra Oscars. Filmen sticker också ut som Bergmans mest livfulla film, en mustig och publiktillvänd historia.

Red Foo LMFAO

Cafe Opera

Söndag

(Konsert)

Image of Red Foo LMFAO @ Cafe Opera

LMFAO has dominated the single charts in Sweden for months with hit after hit. After a sold out concert in Stockholm on the 18th, Red Foo- LMFAO will be playing a exclusive dj set at Cafe Opera with some surprises on stage as they are bringing The Party Rock Crew with them! Expect a energetic set zo bring you dance shoes, you

will be dancing!

Heel Kicks

Södra Teatern

Söndag

(Show)

Image of Heel Kicks

Vokalensemblen Stockholm City Voices startade redan 1978 och har, förutom att den rankades som 7:a i världen på Barbershop VM i Seattle 2010, även utvecklat ett unikt sound inom pop, jazz och soul som inte lämnar någon oberörd.

Sedan 2003 är Mo Field musikalisk ledare. Detta karismatiska och dynamiska energiknippe från Vancouver, Kanada är en efterfrågad musikalisk coach och arrangör runt om i världen.Att få sätta tänderna i nya teman är ensemblens specialitet och nu har den satt dem i kvinnligheten som fenomen år 2012.

Tillsammans med den fantastiska Östblocketsångerskan Sofia Berg-Böhm och Operaimprovisatörernas skapare Gregor Bergman dissekeras kvinnligheten med musik, koreografi och text tills allt det som tidigare var höljt i dunkel blir kristallklart!! För ärligt talat, det är många som säger mycket, men hur många är det som verkligen sjunger ut?

Låt dig vaggas, beröras, störas och hetsas upp rejält i 2012 års sylvassaste show om kvinnlighet.

Göteborg

Lady Macbeth of the Mtsensk District

GöteborgsOperan

Söndag

(Opera)

Image of Lady Macbeth of the Mtsensk District

Den gjorde succé, bannlystes och skrevs om under nytt namn. Nu ger vi Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mzensk för första gången. I huvudrollen hör vi en västsvensk världssopran.

MAGNUS HÄRENSTAM – Morsning & Goodbye

Lisebergsteatern

Söndag

(Show)

Image of MAGNUS HÄRENSTAM - Morsning & Goodbye

En av våra mest folkkära artister har hunnit bli lite mer än medelålders. Efter dryga fyrtio år som underhållare, folkbildare och skådespelare, ställer sig Magnus Härenstam på scen igen och vänder sin skarpa blick inåt. Resultatet är en enmansföreställning i två akter, där du bjuds att både skratta och nicka igenkännande åt Magnus träffsäkra betraktelser med glimten i ögat om den svåra, men roliga konsten att mogna med behag. Missa inte chansen att komma så här nära en del av det svenska kulturarvet.

Under resans gång har herr Härenstam hunnit med ett drygt dussin spelfilmer, musikaler, teaterföreställningar och dryga två tusen TV-program – allt ifrån klassiker som ”Fem myror är fler än fyra elefanter” till långköraren ”Jeopardy”.

WISHBONE ASH

Sticky Fingers

Söndag

(Konsert)

Image of WISHBONE ASH

Det är otroliga 40 år sedan det kultförklarade rockbandet Wishbone Ash bildades i Storbritannien. Fortfarande lyckas bandet att låta precis lika kraftfullt och hungrigt som då och avverkar otroliga 200 spelningar per år.

Deras unika gitarrsound har blivit bandets varumärke. Genom den karaktäristiska ljudbilden har de varit en betydande influens för storheter som såväl Thin Lizzy och Iron Maiden, men också för en rad yngre artister. När tidningar som Rolling Stone och Melody Maker har listat historiens bästa gitarrister, så återfinns Wishbone Ash alltid i det övre skiktet.

I början av 2012 ger sig den legendariska gruppen ut på en Europaturné som tar dem till Malmö och Göteborg i februari.

Heaven on a Sunday

Heaven 23

Söndag

(Club)

Image of Heaven on a Sunday

För er som ej varit här – det är dags att komma hit! 🙂

Nu på söndag välkomnar vi Joseph Shirazi, vilket vi är oerhört glada över!

I vanlig ordning stöttar DJ Gonzo.

Kom och häng med oss, ta en bärs, käka vårt goda långkok eller varför inte en trevlig cocktail?

Söndagspriser gäller i baren, t.ex. 4 cl drink/cocktail 86:-

Heaven on a Sunday:

-Inga krav, inga måsten. Bara en trevlig start på söndagskvällen

Varmt välkomna

// Heaven 23 med personal

Malmö

Carmen

Malmö Opera

Söndag

(Opera)

Image of Carmen

Carmen är kvinnan som alla män vill ha. Ung, vacker, kaxig och självsäker svassar hon förbi och njuter av deras lystna blickar. Hon går sin egen väg och väljer själv sina älskare. När hon inleder ett stormigt förhållande med soldaten Don José går allt över styr. Hans passion gör honom svartsjuk och Carmen står inte ut med att ägas av någon. Snart är de båda indragna i något de inte kan ta sig ur.

Georges Bizets Carmen är en av världens mest spelade operor. Med sin medryckande musik och sin dramatiska handling om kärlek och åtrå, svartsjuka och död har den förfört publiken i över 100 år. På Malmö Opera regisseras den av Hilda Hellwig, professor i teaterregi som gjort uppsättningar på Dramaten, Kungliga Operan och Det Kongelige Teater. Hon har valt att göra Bizets ursprungliga version där musiken balanseras av talad dialog. I titelrollen syns unga stjärnskottet Astrid Robillard medan Don José sjungs av Joachim Bäckström, som slog igenom hos en bred publik i vintras då han gjorde Pinkterton i Malmö Operas rosade och utsålda uppsättning av Madame Butterfly.

Nomaderna – Walk Your Life

Inkonst

SöndaG

(Teater)

Image of Nomaderna - Walk Your Life

I samarbete med Östgötateatern presenterar vi ett nyskrivet drama av Malmöbaserade Monica Wilderoth.

Nomaderna är en dialog om ingenting mindre än livet. Han. Hon. Ett rum. Två sätt att se. De lever eller har levt tillsammans och nu försöker de reda ut vad som hände, och det visar sig att deras minnen och uppfattningar ofta går isär. De är ju två skilda personer.

Två människor i ett rum. Vad hände mellan dem, och varför och varför inte, och hur kunde du, och vem har rätt och vem har fel? Nomaderna är en föreställning om två människor som har gjort sitt synfält precis så litet. 
Både på sig själva och på varandra. På världen.
Och likt Sisyfos, går de, om och om igen, runt i sina föreställningar om vad som hände, och inte hände mellan dem, och varför, och varför inte, och hur kunde du, och vem har rätt, och vem har fel, och varför måste allt göra så ont?

I sörja och dy är det lätt att börja längta efter gräset som lyser grönare. Längta efter att livet skulle vara större, rikare, och att blicken, den där blicken, kanske höjdes, lite grand. Upp till något som slutade döma och belasta. Upp mot friheten och befrielsen. Och kanske, kanske men bara kanske, ända upp till försoningen.

”Uppsättningen Nomaderna är en skickligt genomförd föreställning om att vara sann mot sig själv. Ge aldrig upp – då dör du!” (Kultursidan.nu, 22/1 ’12)

Den 19/2 kl. 15.00 hålls ett samtal med Monica Wilderoth och en presentation av vårens scenkonstprogram på Inkonst. Här inleder Monica Wilderoth med att samtala om hennes undersökande av dubbla roller regissör/skådespelare med utgångspunkt från föreställningen Nomaderna. Efter det inleder vi vårens scenkonstsäsong med att presentera Inkonsts spännande program med gränsöverskridande föreställningar och internationella gästspel som du kan ta del av.

”Levande om livet meningslöshet.” (Folkbladet.se, 22/1 ’12)

Monica Wilderoth är skådespelare, regissör och dramatiker, nyligen utsedd till ny teaterchef för Borås Stadsteater. I Malmö känner vi henne främst som en av fyra skådespelare som startade och drev den hyllade frigruppen Teater Terrier. Efter att gruppen lades ner har Monica bland annat arbetat på Östgötateatern, sedan hon medverkade i det treåriga Spetsprojektet 2007.

Monicas incitament till arbetet med Nomaderna har varit att tillsammans med skådespelaren Krister Kern undersöka teaterns arbetsmetoder och hierarkier, med fokus på att utmana den klassiska ansvarsfördelningen mellan regissören och skådespelarna.

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Malmö Konstmuseum

Söndag

(Konst)

Image of Carl Fredrik Hill - Maximus Pictor

Carl Fredrik Hills liv klyvs i en frisk och en psykiskt sjuk period som också delar hans konst. I en stor utställning presenteras hans konstnärskap.

I en stor utställning, i samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, presenteras Carl Fredrik Hills konstnärskap till minne om att han gick bort för 100 år sedan.

“Jag vill endast nämna att Sverige i mig ska få en målare, vartill de ej sett maken”, skrev Carl Fredrik Hill till sin far våren 1872 från Stockholm, där han bedrev sina studier vid Konstakademien. Han kom också att bli en av Sveriges förnämsta landskapsmålare, men fick knappast det erkännande han hade hoppats på under sin livstid. Vintern 1873 reste han till Paris där han väntade sig snabba framgångar – han skulle snart “slå världen med häpnad och förtjäna pengar som gräs”. Också senare, som schizofren, hoppades han på framgång och kallade sig maximus pictor, den störste av alla målare. När Hill dog i sitt hem i Lund, februari 1911, var han allt jämnt en okänd storhet.

Under de hundra år som passerat har utställningarna avlöst varandra, i Sverige och utomlands. Värderingarna har skiftat, och tyngdpunkten har flyttat mellan måleriet från den s.k. friska tiden och sjukdomens bildflöde. Den aktuella utställningen presenterar båda de skapande perioderna i Hills liv och vi får också se hur de länkas i varandra.

Utställningens curator Sten Åke Nilsson, tidigare professor i Konstvetenskap i Lund, har även författat boken, Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor, vilken ges ut av Atlantis förlag i samband med utställningens öppnande i Stockholm i september 2011.

Ladies and Gentlemen!

Moderna Museet

Söndag

(Konst)

Image of Ladies and Gentlemen!

Under våren visas ett drygt fyrtiotal fotografier från perioden 1950-1990, av tongivande konstnärer som Andy Warhol, Cindy Sherman, Robert Mapplethorpe, Samuel Fosso, Tracey Moffatt och Elina Brotherus. Utställningen sätter fokus på porträttfotografin, och hur konstnären i sin ateljé skapar bilder inte bara av hur människor faktiskt ser ut – utan också hur de skulle vilja se ut.

Moderna Museets samling av fotografi hör till en av Europas främsta – här ryms många av de mest kända namnen i fotografins historia. Andy Warhol, Cindy Sherman och Robert Mapplethorpe är alla stora namn vars verk ofta kretsar kring begrepp som identitet, sexualitet och performativitet. I fotoateljén sker maskerader och manipulationer, olika identiteter och roller provas. Idén att ett porträtt ska berätta någon sanning om den avporträtterades inre problematiseras därmed. Hur skiljer man sken från verklighet? Är det en distinktion som ens är möjlig? Hur fria är vi att forma vår egen identitet? Om det är en roll vi kan välja, vilka roller finns tillgängliga?

Andy Warhols polaroidbilder, vars titel Ladies and Gentlemen också givit namn till utställningen, är exempel på hans intresse för, eller kanske snarare besatthet av, celebriteter. Från industrimagnater till filmstjärnor, från rockmusiker till ”superstars” – vänner som hängde runt hans mytomspunna ateljé ”The Factory”. I popkonstens och populärkulturens värld är allt yta. Robert Mapplethorpes fotografier är istället klassiskt komponerade – stiliserade och estetiserande. I fotoateljéns kontrollerade miljö och ljus eftersträvas inte realism utan skönhet. Här är rollspelen en del av bildens konstruerade karaktär.

I Cindy Shermans svit Untitled Film Stills (1977-80) spelar hon med filmklichéer. Scenerna och rollerna i hennes fotografier kan tyckas bekanta men det är alltid hon själv som agerar framför kameran. Att med kameran som spegel kliva i och undersöka olika roller är en lek med identiteter som inte minst tonåringar världen över ägnar sig åt när de försöker finna sig själva eller snarare konstruera en identitet. Shermans bilder har bland annat tolkats som en feministisk kritik över den begränsade uppsättning roller kvinnor erbjudits.

Utställningen presenterar även flera verk av Seydou Keïta, Malick Sidibé och Samuel Fosso – fotografer som framför allt arbetar med porträttfotografi. Keïtas ateljé låg granne med en biograf i Malis huvudstad Bamako. Malick Sidibé fotograferar inte bara i sin ateljé utan även på bröllop och andra fester. Hans fotografier från 1960-talets Bamako speglar mycket av det hopp som frigörelsen från den franska kolonialmakten förde med sig. Samuel Fosso öppnade sin fotostudio i Bangui i Central Afrikanska Republiken redan som tonåring. De bilder han blivit känd för är självporträtten där han poserar i olika kläder och roller.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Syfestival

Hours: 10:00 – 06:00

Caravan & Camping 2012

Hours: 10:00 – 16:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Antikmässan

Hours: 10:00 – 17:00

Margaret M. de Lange

Hours: 10:00 – 21:00

Aitor Ortiz

Hours: 10:00 – 21:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Skimrande silver

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Supermarket Fair

Hours: 11:00 – 18:00

Brief Encounter (Kort möte)

Hours: 13:00 – 15:00

Gertrude Stein

Hours: 13:30 – 15:50

The Ghost Sonata

Hours: 15:00 – 17:00

Fanny & Alexander

Hours: 15:00 – 17:00

Robbers

Hours: 15:00 – 17:00

Heel Kicks

Hours: 15:00 – 17:00

In Sicily

Hours: 15:00 – 17:00

Fem kända musiker döda i seriekrock

Hours: 16:00 – 18:00

Julius Caesar

Hours: 16:00 – 18:40

Opera Light l´Amour

Hours: 16:00 – 18:00

Olof Palme

Hours: 18:00 – 20:00

Georg Riedel, Sarah Riedel & Nicolai Dunger

Hours: 19:00 – 21:00

The dance of death

Hours: 19:00 – 21:05

Vi som är hundra

Hours: 19:00 – 21:00

Pet Sounds Sunday Sessions! Emily Barker live!

Hours: 20:00 – 01:00

Open Mike

Hours: 21:00 – 23:00

Red Foo LMFAO @ Cafe Opera

Hours: 22:00 – 03:00

Göteborg

Masthugget genom linsen

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

MONICA L EDMONDSON – MURRINI A LA GÁVLOS

Hours: 11:00 – 17:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 17:00

STENA 15

Hours: 11:00 – 17:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 18:00

MAGNUS HÄRENSTAM – Morsning & Goodbye

Hours: 15:00 – 17:30

Locatelli W.7

Hours: 18:00 – 02:00

Lady Macbeth of the Mtsensk District

Hours: 18:00 – 21:10

Heaven on a Sunday

Hours: 19:00 – 00:00

WISHBONE ASH

Hours: 21:00 – 23:00

Malmö

Carl Fredrik Hill – Maximus Pictor

Hours: 10:00 – 16:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Graphics loves photography

Hours: 10:00 – 16:00

FRANCISCO GOYA – The Disasters of War

Hours: 11:00 – 17:00

GERHARD NORDSTRÖM

Hours: 11:00 – 17:00

Ladies and Gentlemen!

Hours: 11:00 – 18:00

Kerro Holmberg

Hours: 12:00 – 17:00

Håkan Askmark

Hours: 13:00 – 16:00

Carmen

Hours: 16:00 – 18:00

Nomaderna – Walk Your Life

Hours: 19:00 – 21:00

Oslo

Snowboard World Cup

Hours: 00:00 – 00:00

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

PER INGE BJØRLO

Hours: 11:00 – 17:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Royal travel 1905-2005

Hours: 12:00 – 16:00

Christine Brewer & Warren Jones

Hours: 18:00 – 20:00

RAMMSTEIN

Hours: 19:30 – 21:30

Tord Gustavsen Ensemble

Hours: 20:00 – 22:00

SHARON JONES & THE DAP KINGS

Hours: 20:00 – 22:00

Todd Rundgren(US)

Hours: 20:00 – 22:00

Köpenhamn

The Human Comedy

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 18:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Singin’ In The Rain

Hours: 15:00 – 17:50

Minimal Roots

Hours: 19:30 – 21:30

The Maccabees

Hours: 20:00 – 22:00

3 Doors Down

Hours: 20:00 – 22:00

The William Blakes

Hours: 20:00 – 22:00

TYCHO (US)

Hours: 21:00 – 00:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s