Tuesday the 14th of febuary in Swedish

Stockholm

Grammis

Kungliga Operan

Tisdag

(Show)

Image of Grammis

Grammis är Sveriges äldsta och bredaste musikpris. Syftet med den årliga prisutdelningen är att uppmärksamma och premiera de artister, musiker och kreatörer som åstadkommit intressanta produktioner inom olika musikområden under året.

Grammis ska verka som en symbol för en bred och artistiskt ambitiös svensk musikproduktion och stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv.

Olof Palme

Stockholms Stadsteater

Tisdag

(Teater)

Image of Olof Palme

De möts där på valvakan i september 2010:

De besvikna partifunktionärerna.

Den där unga, blyga SSU-aren från Borås.

Städerskorna som drömmer om lottovinst och kompetensutveckling.

Och Dick: “Jag är inte alkoholist. Jag dricker för att härda ut.”

Hans före detta fru: Amatörskådisen som kampanjat sig matt i Partiets valkabaréer.

Och hennes mor Rosa, den uråldriga socialdemokraten, som fått skaka hand med alla partiledare sedan… ja, hur länge som helst.

Utom en: Olle. OP. Olof Palme.

Hon är rätt ledsen över det.

I Lucas Svenssons “pjäs från Sverige” börjar valvakan 2010 eka av gamla vakor, vinster, förluster, gräl, revolutioner och… kompromisser. Gamla Harpsundsjollar ros ut på stormande hav. Hemliga gäster från guldåldern gör sig påminda. Och ja, Olle kommer också, en alert förlorare 1976 och en trött vinnare 1982. Olof Palme, överklassonen som blev en del av ett arbetarparti. Och försvarare av det starka samhälle som här bär namnet – Sverige. En stridbar humanist och kontroversiell politiker. Djupt älskad. Och djupt hatad.

Hedda Gabler

Dramaten

Tisdag

(Teater)

Image of Hedda Gabler

Hedda Gabler har just gift sig med den lovande forskaren Jörgen Tesman. Ett val främst baserat på status och ekonomi. Deras nya hem är köpt för lånade pengar, med makens utlovade professur som säkerhet. Vardagen ska just börja, och hon är redan dödligt uttråkad.

När det visar sig att hennes gamla kärlek Eilert Lövborg, som även råkar vara makens akademiska rival, har blivit både nykter och publicerat ett veritabelt mästerverk blir framtiden allt mer osäker. Vad händer om Eilert kniper professuren? Hur blir det med deras ekonomi? Och vad har hon då gett sig in på? Hedda har alltid önskat att ta makten över en annan människa och nu får hon en utmärkt anledning. Utan att veta om det tar hon sats mot avgrunden.

Hedda Gabler är en av teaterhistoriens mest omdiskuterade roller. Å ena sidan elak och manipulativ, å andra sidan ett uttryck för en maktlös människa utan möjlighet att påverka sitt liv.

DIRTY DANCING

China Teatern

Tisdag

(Musikal/Show)

Image of DIRTY DANCING

Baby är på semester i New Yorks Catskill Mountains tillsammans med sin äldre syster

och deras föräldrar, men hon är inte särskilt intresserad av aktiviteterna som bjuds vid

semesteranläggningen. Istället upptäcker hon en helt annan slags underhållning när

hon av en slump hamnar i personalens område där ett party med dans natten lång pågår.

Trollbunden av de heta dansrörelserna och de medryckande rytmerna dröjer det inte länge

innan Baby är en del av detta – inte minst när hon möter dansläraren Johnny Castle.

Babys liv är på väg att ta en ny riktning när hon kastas in i rampljuset som Johnnys partner

både på dansgolvet och vid sidan av, vilket får stora konsekvenser…

Några” tankar om föreställningen av Eleanor Bergstein

I början av vår produktion känner den unga Baby Houseman, som fyller sin resväska

med böcker inför resan till Catskills, på sig att något kommer stt hända. Inför hennes

ögon förvandlas tvådimensionella siluetter till livs levande dansare. En av dansarna

sjunger “This Magic Moment,” vars text inte bara anspelar på de romantiska äventyr som

snart kommer att omge Baby, utan också på det magiska nuet man är en del av i teaterns värld. Länge ville jag inte sätta upp Dirty Dancing på scenen. Jag ville inte att man skulle tro att jag utnyttjade biopublikens varma mottagande. Men år ut och år in hörde jag berättas om människor som såg filmen om och om igen och jag började inse att de gjorde det, inte bara för att se filmen, utan av en önskan att vara mer närvarande när allt utspelade sig – att stiga igenom den platta duken och få vara en del av berättelsen när den utspelas vid Kellermans. Om det stämde skulle berättelsens naturliga form vara levande teater.

Freddie Redd Allstars

Fasching

Tisdag

(Konsert)

Image of Freddie Redd Allstars

Den amerikanske pianisten och kompositören Freddie Redd torde vara välkänd för en stor del av den svenska jazzpubliken. På 50-talet turnerade han här med Rolf Ericson och Ernestine Anderson och spelade även in en mycket fin trio-LP på Metronome. Freddie var dessutom stockholmare under några år på 90-talet, då han spelade här med bla Bernt Rosengren.

Freddie Redds kanske största genombrott kom på 60-talet med pjäsen och filmen The Connection, en pjäs om heroinberoende jazzmusiker, ett slags jazzens diskbänksrealism. Freddie skrev musiken och stod, tillsammans med bl.a. Jackie McLean, både på scen och spelade. Pjäsen filmatiserades och spelades i London och Paris och musiken spelades även in på Blue Note, som också gett ut ett antal av Freddies skivor efter det.

Freddie Redd kommer nu till Sverige med en kvintett med trumpetaren Dwayne Clemons, en ny bekantskap för Sverige. Dwayne spelade under flera år med Red Garland och har i New York framträtt med bl.a. Barry Harris, Tommy Turrentine och James Clay.

Den svenska delen av denna kvintett behöver knappast någon större presentation. Kenji Rabson, Moussa Fadera och Amanda Sedgwick är alla mycket välrepresenterade i svenskt jazzliv. Kenji och Dwayne är dessutom gamla vänner från jazzklubben Smalls i New York. Gamla och nya vänskaper på scen utlovas alltså.

Chairlift

Debaser Slussen

Tisdag

(Konsert)

Image of Chairlift

Hypnotiserande Chairlift på Slussen på alla hjärtans dag. Ett upplägg som doftar världens bästa indiedejt lång väg. Allt du behöver göra är att hitta en dejt, förspelet står Chairlift för.

Mörka träinteriörer, tomma dansgolv, magnifika ljuskronor och gotiska sammetstapeter. Spelandes sena kvällar på den lokala jazzklubben inför tomma säten fann bandet sin perfekta inspirationskälla för ändamålet att skapa musik för nöjesparkens och den klassiska filmens spökhus. Resultatet är ett hypnotiserande drömskt sound av subtila behag och dunkla njutningar i up-tempo.

Sen deras flytt från Boulder, Colorado, till Brooklyn 2006 har bandet vidareutvecklat sitt sound med inspiration av områdets välmående indiescen. Efter att låten ”Bruises” spelats i en Ipod-reklam 2008 lyckades Chairlift förtrolla en hel nation med sin underbart hypnotiserande musik och nomineringar och lysande recensioner lät inte vänta på sig. Nu återvänder Chairlift till Sverige för en spelning som inte får missas, upplev indie-scenens motsvarighet till David Lynch vackraste drömmar!

Nina Kienast (Sthlm Indie) spelar skivor före och efter bandet ikväll.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

21:30 Chairlift (US)

Brooklyn-duon Chairlift består av Caroline Polachek och Patrick Wimberly. Bandet bildades 2005 och släppte Daylight Savings EP 2007. Samma år signades de till Kanine Records och släppte där “Does You Inspire You” 2008.

Göteborg

Begravelsen

Folkteatern

Tisdag

(Teater)

Image of Begravelsen

För tio år sedan gjorde sonen Christian på ett spektakulärt sätt upp med sin pappa Helge på hans 60-årsdag. Nu möts familjen igen, den här gången på pappans begravning. Men trots alla år som passerat, trots död och begravning så är familjen inte fri från det som hänt. Allt finns kvar. Skammen och kränkningen var för djup och Helges makt över familjen är fortfarande stor.

Folkteatern berättar en grym historia om de förödande konsekvenserna av att försöka begrava familjehemligheter.

2003 spelades Festen på Folkteatern och nu sätts den fristående fortsättningen Begravelsen upp, med delvis samma ensemble. I rollen som Helge ser vi Iwar Wiklander och i rollen som Christian Erik Ståhlberg. För regi står Vibeke Bjelke och för scenografi Steffen Aarfing.

De har tidigare gjort två uppsättningar av Festen, både Skandinavienpremiären i Norge och i Danmark. Begravelsen är skriven direkt för scenen med originalmusik av Zbigniew Preisner – upphovsmannen till den dramatiska musiken i Kieslowskis filmer.

Regi: Vibeke Bjelke

Scenografi och kostym: Steffen Aarfing

Musik: Zbigniew Preisner

Mask och peruk: Lars Carlsson, Mikaela Artén, Robin Davidsson (lärling)

Ljus: Erik Berglund

Översättning: Hasse Carlsson och Kim Lantz

Medverkande: Iwar Wiklander, Erik Ståhlberg, Sanna Hultman, Göran Gillinger, Lena Birgitta Nilsson, Sara Wikström, Kim Lantz Emmeli Stjärnfeldt, Alvar Grimberg/Gunnar Byström Börjeson/Petter Lindgren.

I do not regret anything

Göteborgs Stadsteater

Tisdag

(Konsert)

 Image of I do not regret anything

Edith älskade att höra människor berätta. Hon trodde på mirakel och underverk.

Hon brukade säga: “Det är förstås inte sant, men det är vackert…”. Humoristiskt och gripande om Piafs liv, hennes fantastiska visor framförs på svenska.

Johans Playhouse – Duke Ellington’s Sound of Love

Nefertiti

Tisdag

(Konsert)

Image of Johans Playhouse - Duke Ellington's Sound of Love

Denna alla hjärtans dag ägnar vi åt the Duke och låtar han på ett eller annat sätt associeras med. Vi tar oss, i hans fotspår, från Washington DC till Cotton Club i Harlem vidare in i filmbranschen och ut på orkesterscenerna i världen. Det kommer bli musik som spänner över hela känslospektrat tolkad av musiker med stora hjärtan (dagen till ära). Ta med ditt instrument för efter detta blir det JAM!

TRAFFIC LIGHT PARTY – Valentine’s Day

BERSÅ

Tisdag

(Club)

TRAFFIC LIGHT PARTY || ALLAHJÄRTANSSDAG || TISDAG 14 FEB || BERSÅ

Är du ensam under alla hjärtans dag eller bara sugen på en riktigt skön utgång? Vi är enormt sugna på massa mingel! På Berså firar vi alla tillsammans, under ett och samma tak denna dag!

Traffic Light Party vet du garanterat innebörden av och vi lovar att det kommer att bli en riktigt skön kväll med massa blös och kärlek!

RED = TAKEN

YELLOW = TRY ME

GREEN = SINGLE

Det är sportlov för våra gymnasieelever så självklart är ni lite extra välkomna!

Musiken står Ramzi Fennan för och det kommer bli allt från 90 tal till house.

Malmö

Elvis Forever – from America

Baltiska Hallen

Tisdag

(Konsert)

Image of Elvis Forever - from America

Kraig Parker har vunnit flera utmärkelser och satt publikrekord på många kasinon och arenor runt om i landet. Denna show i riktig ”Las Vegas-stil” har hyllats som det ”närmsta man kan komma” att likna Elvis.

En show i världsklass och har blivit uppskattad av publik både i USA och internationellt i nästan 15 år.

Kraig Parker har rätt utseende, ljud, rörelser och karisma för att efterlikna Elvis Presley. Kraigs uppvisning har fått stora rubriker över hela Amerika och Europa.

Han har uppträtt på scen med Elvis Presleys ursprungliga bandmedlemmar som ”The Jordanaires”, ”The Stamps Quartet” och ”Sweet Inspirations”.

2007 valdes han ut att medverka i Las Vegas 25-årsjubileums ”pay-per-view” produktion med The Jordanaires och Sinatra Orchestra som spelades in vid Aladdin Performing Arts Center.

Charles Stone Som Elvis turnéproducent under 1970-talet hade Charles Stone den unika möjligheten att vara nära förknippad med både Elvis Presley och hans manager ”överste” Tom Parker. Charles åkte med Elvis och hans medarbetare Elvis privata plan, Lisa Marie, från stad till stad varje gång Elvis åkte på turné. Genom att vara i den unika positionen att resa med Elvis och även hantera personliga detaljer under varje turné, upplevde Charles vardagen i gänget kring Elvis.

Charles började sin karriär inom underhållningsbranschen i mitten av 60-talet som booking agent och hade hand om populära föreställningar såsom Little Richard, Fats Domino Louis Armstrong och the Coasters. I slutet av 60-talet rekryterades Charles av West för att promota artister såsom Led Zeppelin, Chicago, Grand Funk, Three Dog Night, Frank Sinatra och så småningom Elvis Presley. Trots att Charles har arbetat med många fantastiska talanger under hela sin karriär och har flera års minnen och personliga berättelser att förtälja, går inget att jämföra med hans tid på turné med Elvis och ”översten”.

Det finns inget han gillar mer än att ha möjligheten att återuppleva sina år med Elvis när han delar med sig av minnen och erfarenheter runt om i världen. Charles bok ”My Years with Elvis and the Colonel” är både informativ och underhållande och ger en blick in i den värld som tillhörde den Elvis vi alla kände och älskade.

DOC LOUNGE – Love Addict (DEN, 2011) & Quadrangle (USA, 2011)

Babel

Tisdag

(Film)

Image of DOC LOUNGE - Love Addict (DEN, 2011) & Quadrangle (USA, 2011)

Älskar du mig lika mycket som jag älskar dig? Frågan upptar den älskande dygnet runt och kan vara så ansträngande som kampen mellan liv och död. Pernille Rose Grønkjærs dokumentärfilm beskriver hur den romantiska kärleken blir en förtärande besatthet. Eliza – en ung kvinna – älskar med hela sitt hjärta. Hon känner till alla detaljer i Christophers liv och är överväldigad av kärlek till honom. Han vet det bara inte, eftersom han ännu inte har träffat henne. Eliza och många andra berättar sin historia i filmen. Utgångspunkten är drömmen om den där speciella någon som du inte kan leva utan, men det handlar egentligen om rädslan för att inte vara älskad och om att älska allt för mycket. Om att inte se sanningen och kräva kärleken besvarad, kosta vad det kosta vill.

FÖRFILM: QUADRANGLE (USA 2011, regi: Amy Grappell, 20 min)

Hur hanterar vi äktenskap, monogami och lust? Vad händer när man utmanar existerande gränser för social konvention? Quadrangle handlar om två “Familjen Svenssons” som bytte partners och levde i en form för gruppäktenskap i början av 70-talet. Medan de vuxna förde sina barn bak ljuset för att upprätthålla ett sken av normalitet, fallerade deras äktenskap mer och mer.

STELLA LUGOSI

Malmös nya stjärnskott STELLA LUGOSI låter som om Sparklehorse råkade dra hem Norah Jones och att deras avkommor nu spelar slow-fi-hits i en dunkelt upplyst källare.

GERHARD NORDSTRÖM

Malmö konsthall

Tisdag

(Konst)

Image of GERHARD NORDSTRÖM

Gerhard Nordström, född 1925, har under större delen av sitt konstnärskap tydligt tagit ställning mot maktmissbruk och miljöförstöring. I sin konst skildrar han på ett direkt och oundvikligt sätt krig, sociala orättvisor och konsumtionssamhällets konsekvenser. Han fick sitt stora publika genombrott i början på sjuttiotalet med sviten Sommaren 1970, målningar som idag betraktas som några av de viktigaste i den svenska 1900-talskonsten.

Mode utan Midja

Malmö Museer

Tisdag

(Konst)

Image of Mode utan Midja

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.

I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Djupt påverkade av första världskrigets tragedier och våldsamma turbulens uppstod i 1920-talets början stilen “den nya sakligheten” som blev ledande i Sverige vid sidan av dess motpol expressionismen. Den nya sakligheten kännetecknas av detaljrika, skarpt tecknade samtidsskildringar. I svala porträtt framställdes det nya kvinnoidealet. Den moderna kvinnan var slank och androgyn, hade en kort pojkfrisyr, bar klänning utan markerad midja, och skildrad som befriad från alla starka känslor. I expressionismen experimenterade man med förenklade former, förvrängningar, dekorativ ytverkan och förhöjda färger.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Valentine’s Day

Hours: 00:00 – 00:00

Grammis

Hours: 00:00 – 00:00

Margaret M. de Lange

Hours: 10:00 – 21:00

Aitor Ortiz

Hours: 10:00 – 21:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Eija-Liisa Ahtila

Hours: 10:00 – 18:00

Helena Sandström “Zinkfrossa”

Hours: 11:00 – 18:00

Skimrande silver

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Klara Soup Theatre

Hours: 12:00 – 14:00

Freud’s last meeting

Hours: 16:00 – 17:10

The Marriage

Hours: 18:00 – 20:30

Lycka

Hours: 18:00 – 20:00

Norra Brunn Comedy

Hours: 18:30 – 00:00

Hedda Gabler

Hours: 19:00 – 21:00

Olof Palme

Hours: 19:00 – 21:00

Strindberg out and in

Hours: 19:00 – 20:20

Fem kända musiker döda i seriekrock

Hours: 19:00 – 21:00

DIRTY DANCING

Hours: 19:30 – 21:30

Freddie Redd Allstars

Hours: 20:00 – 22:00

Chairlift

Hours: 21:30 – 00:00

Göteborg

Valentine’s Day

Hours: 00:00 – 00:00

Masthugget genom linsen

Hours: 10:00 – 17:00

About 150 years

Hours: 10:00 – 17:00

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

Edvard Munch: Portraits

Hours: 11:00 – 18:00

OFFER & MARTYRER

Hours: 11:00 – 18:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 18:00

STENA 15

Hours: 11:00 – 18:00

I do not regret anything

Hours: 12:00 – 14:00

MONICA L EDMONDSON – MURRINI A LA GÁVLOS

Hours: 12:00 – 17:00

Begravelsen

Hours: 19:00 – 20:45

Johans Playhouse – Duke Ellington’s Sound of Love

Hours: 19:00 – 21:00

TRAFFIC LIGHT PARTY – Valentine’s Day

Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

Valentine’s Day

Hours: 00:00 – 00:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Graphics loves photography

Hours: 10:00 – 16:00

FRANCISCO GOYA – The Disasters of War

Hours: 11:00 – 17:00

GERHARD NORDSTRÖM

Hours: 11:00 – 17:00

Elvis Forever – from America

Hours: 19:30 – 21:30

DOC LOUNGE – Love Addict (DEN, 2011) & Quadrangle (USA, 2011)

Hours: 20:00 – 00:00

Oslo

Valentine’s Day

Hours: 00:00 – 00:00

Snowboard World Cup

Hours: 00:00 – 00:00

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

PER INGE BJØRLO

Hours: 11:00 – 17:00

Fluxus

Hours: 11:00 – 19:00

Omer Fast

Hours: 11:00 – 19:00

Purulia Chhau

Hours: 11:30 – 12:30

Purulia Chhau

Hours: 13:00 – 14:00

Wolf Rock

Hours: 18:30 – 20:30

Giselle

Hours: 19:00 – 21:10

Jåtåkdag – Komilab nr. 6

Hours: 19:30 – 21:30

Miss Julie

Hours: 19:30 – 21:30

Stand Up @ Klubbscenen

Hours: 21:00 – 23:00

Staut

Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Valentine’s Day

Hours: 00:00 – 00:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

The Human Comedy

Hours: 10:00 – 17:00

Andreas Gursky

Hours: 11:00 – 18:00

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 18:00

Avantgardens Kvinder 1920-1940

Hours: 11:00 – 18:00

Singin’ In The Rain

Hours: 19:30 – 22:20

Kylesa (US)

Hours: 20:00 – 22:00

The Baronets

Hours: 20:00 – 22:00

JAZZ, LOVE & HENDERSON

Hours: 20:00 – 22:00

A clown’s face

Hours: 20:00 – 21:20

Stand-up @ Comedy ZOO

Hours: 20:00 – 23:00

The Songs of Joni Mitchell

Hours: 20:00 – 22:00

BOSTON´S FINEST TOUR 2012: EDO G (US) & SEEK (US)

Hours: 21:00 – 00:00

Little Dragon

Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s