Tuesday the 31st of january in Swedish

Stockholm

Anna Ternheim
Rival
Tisdag
(Konsert)

Image of Anna Ternheim

Den 28 oktober släpper Anna sitt efterlängtade nya album ”The Night Visitor” och efter
årsskiftet ger hon sig ut på en omfattande turné genom Skandinavien. Denna gång i ett
mer avskalat och akustiskt format.
Insläpp: 19.00
Konsert: 19.30
Rullstolsplatser 0771-70 70 70
ingen åldersgräns

Full of Keys
Debaser Slussen
Tisdag
(Konsert)

Image of Full of Keys

Den 1 Februari släpper Full of Keys, aka Anni Bernhard, sitt debutalbum “Traces of a Human”. I anslutning till det ger hon sig ut på en turné som saknar motstycke i svenskt musikliv. Resan startar hon på Debaser Slussen.

Förutom att besöka några av landets mest intressanta scener med sitt band kommer Anni även att göra enstaka spelningar på okonventionella och speciellt utvalda platser. Som till exempel Dannemora gruva utanför Uppsala eller Stjärneborgs pyramid utanför Aneby.

”Traces of a Human” spelades in under 2011 i olika studios i Stockholm och på Gotland. Två singlar har redan släppts. Den första, “All the roses”, spelades under 16 veckor på P3 i somras och hyllades bland annat av Fredrik Strage i TV4. I videon, som spelades in i Berlin med spännande regissören Tony Ahola, äter Anni Bernhard maskar, vilket uppmärksammas i senaste numret av tidningen Filter. Även dubbelsingeln “Desolate”/”Suicide Bridge” har hyllats på flera håll, nationellt som internationellt, inte minst tack vare den gåtfulla videon som spelades in av samme regissör på Furillen, Gotland, under högsommaren.

Tony Ahola blir en central person även under turnén, då allt som Bernhard tar sig för kommer att dokumenteras. I synnerhet de speciellt utvalda konsertplatserna, där Full Of Keys kommer att framföra en låt som läggs ut på bandets hemsida under det efterföljande dygnet..

Innan dess släpps den tredje singeln, titelspåret “Human”, som innehåller en remix av New York-dj:n Daniel Alcala. Alcala rönte nyligen stor uppmärksamhet för sin remix av M83´s “Midnight City”.

Obs, tiderna är ej exakta, kom i tid!

20:30 Full of Keys
Full of Keys är Stockholmstjejen Anni Bernhard. 1 februari 2012 släpper hon sitt debutalbum “Traces of a Human”.

KAOS – IMPRO COMEDY
Folkungagatan 97
Tisdag
(Show)

Image of KAOS - IMPRO COMEDY

Det mesta humor man ser om kring oss idag är producerat, skrivet och tillrättalagt.

Det är befriande att som omväxling vara med när humorn improviseras fram i stunden, utan manus.

Publiken bestämmer ALLT.

Det blir KAOS varje tisdag när två lag gör upp om publikens gunst.
Detta görs enklast genom att locka till skratt och våga släppa på alla gränser.

Exempel på grenar ni får uppleva om ni kommer och gör oss sällskap är:

* EN-MINUTERS-IMPRO-STANDUP
Publiken bestämmer ämmne

* Död på en minut
Improvisationen ska pågå i en minut och avslutas med att någon dör.

* Experten
En person är expert på någonting som publiken bestämmer.
Dessvärre pratar inte den här personen något förståeligt språk.
Tack och lov finns en tolk som är mästare på det här språket och
dessutom finns en journalist som ska leda utfrågningen.

* Replik från publik
Publiken skriver repliker som så snyggt som möjligt ska användas i en scen.

* Baklängesmord
Tänk CSI fast allt sker baklänges:)

* 1 gör alla röster
Det är precis vad det låter som. Många på scen, men en person sköter allt snack, de andra får helt enkelt rätta sig.

* Rim
Här har vi något för poeten. Allt ska rimma, annars blir publiken besviken.

Hjärtligt Välkomna varje Tisdag (utan uppehåll) 20.00 på Folkungagatan 97

Olof Palme
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of Olof Palme

De möts där på valvakan i september 2010:
De besvikna partifunktionärerna.
Den där unga, blyga SSU-aren från Borås.
Städerskorna som drömmer om lottovinst och kompetensutveckling.
Och Dick: “Jag är inte alkoholist. Jag dricker för att härda ut.”
Hans före detta fru: Amatörskådisen som kampanjat sig matt i Partiets valkabaréer.
Och hennes mor Rosa, den uråldriga socialdemokraten, som fått skaka hand med alla partiledare sedan… ja, hur länge som helst.
Utom en: Olle. OP. Olof Palme.
Hon är rätt ledsen över det.
I Lucas Svenssons “pjäs från Sverige” börjar valvakan 2010 eka av gamla vakor, vinster, förluster, gräl, revolutioner och… kompromisser. Gamla Harpsundsjollar ros ut på stormande hav. Hemliga gäster från guldåldern gör sig påminda. Och ja, Olle kommer också, en alert förlorare 1976 och en trött vinnare 1982. Olof Palme, överklassonen som blev en del av ett arbetarparti. Och försvarare av det starka samhälle som här bär namnet – Sverige. En stridbar humanist och kontroversiell politiker. Djupt älskad. Och djupt hatad.

Gertrude Stein
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of Gertrude Stein

Det regnar. Och i morgon ska Gertrude Stein och Alice B Toklas flytta ut från 27, Rue de Fleurus. Det är mycket som måste packas men det är förstås Alice uppgift. Gertrude Stein röker och tänker på åren som gått och människor som hon mött. Hon tyckte mycket om Picasso! Och om Hemingway och Scott Fitzgerald – även om det var svårt att stå ut med deras fruar. Framför allt tänker hon på det anspråksfulla i att vara ett geni.
Bodil Malmsten har gjort en nyöversättning av pjäsen om en av det tidiga 1900-talets stora kulturpersonligheter. Gertrude Stein levde öppet i ett lesbiskt förhållande med Alice B Toklas och höll salong i Paris för alla författare, konstnärer och poeter värda namnet.
Ursprungligen producerad i New York av Sea-Ker Inc. Mary Ellyn Devery
Förlag: Nordiska ApS. Köpenhamn

The Girl of the West
Kungliga Operan
Tisdag
(Opera)

Image of The Girl of the West

Opera i tre akter
Minnie äger baren i guldgrävarlägret, där hon både serverar och läser bibeln för de lycksökande männen. En dag dyker en främling upp. Han presenterar sig som Dick Johnson och kärlek uppstår mellan honom och Minnie. I själva verket är han den efterlyste Ramerrez Sheriffen Jack Rance vill själv gifta sig med Minnie. När han upptäcker att hon gömmer den sårade Ramerrez finns bara en lösning – Minnie utnyttjar sheriffens svaghet för poker och satsar allt på att kunna vinna sin älskares liv. En opera som utspelar sig i ett samhälle med nästan bara män, där guldgrävarna en gång drömde om att finna lycka och rikedom. Trots hemlängtan och triangeldrama slutar det med happy end! Flickan från Västern uruppfördes 1910 på Metropolitanoperan i New York och anses av många vara Giacomo Puccinis djärvaste musikdramatiska verk.

Göteborg

Playhouse – The Playhouse Orchestra
Nefertiti
Tisdag
(Opera)

Image of Playhouse - The Playhouse Orchestra

Playhouse firar i kväll att vi fått tre nya jamvärdar: Johan, Maria och Rolf! Kom och hälsa dem välkomna! Alla jamvärdar är samlade och spelar en timmas konsert innan vi alla gemensamt träder in i jazzens kroppspulsåder – jammet! Playhouse is the house to play in!

Maria Rylander -s.
Samuel Olsson -tp.
Anders Gabrielson -sx.
Rolf Jardemark -g.
Viktor Skokic -b.
Johan Birgenius -tr.

Asking Alexandria
Brewhouse
Tisdag
(Konsert)

Image of Asking Alexandria

Konserten presenteras av Kulturbolaget i sammarbete med Live Nation

Det brittiska metalcore-bandet Asking Alexandria till Sverige!

Med sin syntbaserade post-hardcore drar Asking Alexandria land och rike runt för att sätta världen i ett infernoliknande tillstånd av moshpits! I våras gästade bandet Siesta! Med utgångspunkt i Storbritannien har bandet tagit sig in på den alternativa musikscenen i USA och Europa med stor framgång. I september 2009 släppte de sitt debutalbum ”Stand Up and Scream” som hyllades på metal/hardcore-scenen. Under 2010 turnerade bandet i USA som headline på bl a ”Welcome To The Circus”-turnén och ”Trash and Burn”-festivalturnén. Under våren 2011 fortsatte de turnera i Storbritannien och spelade för utsålda hus överallt samtidigt som de släppte sitt nya album ”Reckless And Relentless”.

Nyligen släppte de en ny musikvideo till låten ”To the stage” från nya albumet ”Reckless And Relentless”. Asking Alexandria är ett band som kombinerar europeisk trance med mjuka melodier och samtidigt har ett hårt sound på ett alldeles unikt sätt.

Åldersgräns: 13 år konsert, separat bar 18 år

Biljettförsäljningen via internet slutar kl 17:00 på evenemangsdagen.
Biljetter säljs på plats från kl 19:00 såvida evenemanget inte är utsåld

NICK LOWE with band
Trädgår’n
Tisdag
(Konsert)

Image of NICK LOWE with band

Han brukade kallas för poptjuv, och nog har han nallat en och annan melodislinga eller mer i sin dag. Men kleptomanin, alltid med glimten i ögat, balanserades med ett eget och genuint snille för utsökta poplåtar. Skivor som “Jesus Of Cool” och “Labour Of Love” hade en omedelbar charm, de var sprängfyllda av treminuterspop med ett vinnande leende. Det var omöjligt att inte gilla Nick Lowe, och knappast förvånande att en låt som “Cruel To Be Kind” blev lite av en hit även i Sverige.

Men det var i slutet av 70-talet, och med åren blev Nick Lowe en artist för de hängivna. Han har fortsatt göra skivor mer eller mindre regelbundet hela tiden, med åren med en dragning mot det countryaktiga. Nu har det gått fyra år sedan förra skivan, “At My Age”.

Men med en ny platta i bagaget “ The old magic” gör Nick Lowe besök i sverige och hälsar på Trädgårn. Detta kommer bli en storartad kväll!

Ålder: 18År
Pris: 395:- + ServiceAvgift
Öppnar: 19:00
På scen: 20:00
Biljetter säljes via http://www.ticnet.se

Question mark
Göteborgs Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of Question mark

Vi möter den unge mannen ståendes på ett torg blickandes ut över ett myller av människor – och han ställer sig frågan om han överhuvudtaget existerar?

Successivt har han blivit en människa som består av fler frågor än svar. Högt och lågt blandas med humor och allvar i detta samtal om hur det är när det tar stopp. Går det att börja om? Vända om. Försöka igen.

Av och med Gustav Ekman-Mellbin

Malmö

DOC LOUNGE – The Price of Sex
Babel
Tisdag
(Show)

Image of DOC LOUNGE - The Price of Sex (USA, 2011)

Sedan kommunismens undergång i 1989 har miljoner av invånare från tidigare Sovjet sökt livets möjligheter i andra länder. Denna våg av utvandring förde med sig en framväxt av en av de äldsta och mörkaste kriminella företag – människohandel med sexuella föremål.

Fotojournalisten Mimi Chakarova tar oss med på en personlig resa till sitt hemland Bulgarien, där unga tjejer och kvinnor i dag lever med mycket begränsade möjligheter till jobb och utbildning. En mörk värld av missbruk och människohandel är verkligheten för många, och även om några kvinnor lyckas fly och berätta sina historier frodas sexhandeln från Östeuropa till Mellanöstern och Västeuropa. Det är en historia berättad av modiga unga kvinnor som blivit hotade till tystnad av skam, rädsla och våld. Chakarova har använt sig av dold kamera och exponerar sig själv för trafficking-världen för att få tillgång till de mörkaste hålorna.

The Price of Sex är en modig film och en viktig historia om en av Europas mörkaste sidor. Mimi Chakarova blev nominerad till en Emmy för sitt grundiga arbete, och har vunnit flera foto-priser.

VAD: DOC LOUNGE — The Price of Sex (USA, 2011)
NÄR: Tisdag 31 Januari, kl 19:00, Filmen börjar kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
ENTRÈ: 60 kr eller Doc Lounge Guldkort
WWW: doclounge.se/malmo

Kontraktbrytarstilen
Malmö Stadsteater
Tisdag
(Teater)

Image of Kontraktbrytarstilen

Om det som begärs, om det som måste begäras, om det som inte får begäras, men begärs ändå.
Om den vita, maskulina makten, om begäret efter att underkastas den makten, om hur medborgare och undersåtar vill ha den över sig och tolkar den i tecken som skapa en motpol till det vulgära och det skitiga. Om vad som händer med den människa som får symbolisera makten.
Om makten som per definition är makt, inte moral, inte är värderingar, men är makt, makt i sig och endast manifesteras genom makthandlingar, det vill säga handlingar som är oberoende de maktlösas viljor.
Om komplexa sexuella konstruktioner, om det som visas upp och det som måste döljas. Om sorgen i att ha tilldelats privilegier som inte får vara synliga.
Om rätten till njutning, rätten till den egna kroppens begär, till de smutsiga fantasierna, de sadistiska handlingarna, de solkiga utsvävningarna.
Om Dominique, om Carl Gustaf, om Arnold. Om Nafissatou, om Camilla, om Mildred kanske, eller bara knappt om Nafissatou och Camilla och Mildred. Något om deras kroppar, deras mörka skinn, deras breda höfter, deras tjocka vader.
För mig tilläts inte tabu existera. Jag var den bortre gränsen strax innan tabu. Mina handlingar utgjorde gränsen för vilka handlingar som kunde begås. Att överträda mig var tabu. Utom för mig. När jag flyttade mig flyttades också gränsen. För mig fanns inte det omöjliga. För mig fanns bara tundra bortom mig och där kunde jag gå och gå.
Och leta efter lagen.
Men jag var lagen.
Och när jag var lagen kunde jag inte bryta mot lagen.

Scene Change
Moderna Museet Malmö
Tisdag
(Utställning)

Image of Scene Change

I höst presenteras drygt ett hundratal verk från perioden 1900-1950 ur Moderna Museets samling. Utställningen är den största sammanhängande samlingspresentationen på Moderna Museet Malmö hittills och tar såväl Turbinhallen som det övre galleriet i anspråk. Två självklara höjdpunkter är Apollon av Henri Matisse och Den döende dandyn av Nils Dardel. Presentationen är fylld av fantastiska verk av tongivande konstnärer som Constantin Brancusi, Alexander Calder, Siri Derkert, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Paul Klee, Henri Matisse Pablo Picasso och många fler.
Utställningen kretsar kring två övergripande teman som på många sätt flätar i varandra – dels intresset för utomeuropeiska kulturer under 1900-talets första del, dels de fruktbara samarbeten mellan bildkonstnärer och aktörer inom dans och performance som kom till stånd. En nyckelperson är teatermannen och Svenska Balettens direktör Rolf de Maré som donerade flera nyckelverk till Moderna Museet ur sin samling. Rolf de Maré arbetade med kulturpersonligheter som Fernand Léger, Josephine Baker, Jean Börlin, Jean Cocteau, Pablo Picasso, Picabia, Erik Satie och många fler.

Urvalet av verk ur Moderna Museets samling kommer att belysa och diskutera den inspiration och de alternativa ”rum” – såväl konstnärliga som transnationella och könsöverskridande – som europeiska konstnärer sökte i kontakten med Nordafrika och Asien under 1900-talets första decennier. Ett antal filmklipp visas tillsammans med måleri, skulpturer, fotografier och objekt för att understryka kopplingarna mellan konstformerna. Men också för att visa hur intresset för ”det andra”, för orienten och det exotiska, kom till uttryck inom bildkonsten och inom dans och performance.

Scenbyte markerar starten för en ny utställningsserie på Moderna Museet Malmö, där det årligen bjuds på en större presentation med verk ur Moderna Museets fantastiska samling av måleri, skulptur, foto och film. Med utgångspunkt i Turbinhallen sprider sig utställningen i resten av museet. Under 2012 är temat surrealism och 2013 rysk konstruktivism.

Curator: Cecilia Widenheim.

Graphics loves photography
Malmö Museer
Tisdag
(Utställning)

Image of Graphics loves photography

Grafik älskar fotografi
En utställning med fotobaserad grafik
15 oktober— 26 februari 2012
Fotobaserad grafik har här fått en vid tolkning. Gemensamt för konstverken är att de är tryckta på papper som grafiska bilder. Här hittar du allt från den mera traditionella fotogravyren till nya experiment med fotografiska medel. Med verk av bland annat Ola Billgren, Dan Wolgers, Helmtrud Nyström, Lennart Olsson och Minako Masui. Utställningen är sammanställd av Sune Nordgren, tidigare chef för bland annat Malmö Konsthall, och är en del av Grrrafik 2011.

Dagens aktiviteter

Stockholm

Mercedes-Benz Fashion Week
Hours: 00:00 – 00:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Anton Corbijn
Hours: 10:00 – 21:00
Ron Haviv – Haiti in pictures – two years after the disaster
Hours: 10:00 – 21:00
Margaret M. de Lange
Hours: 10:00 – 21:00
Aitor Ortiz
Hours: 10:00 – 21:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Klara Soup Theatre
Hours: 12:00 – 14:00
Olof Palme
Hours: 18:00 – 20:00
Lycka
Hours: 18:00 – 20:00
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
The Ghost Sonata
Hours: 19:00 – 21:00
Hedda Gabler
Hours: 19:00 – 21:00
The Girl of the West
Hours: 19:00 – 21:00
Gertrude Stein
Hours: 19:00 – 21:20
Anna Ternheim
Hours: 19:30 – 21:30
KAOS – IMPRO COMEDY
Hours: 20:00 – 22:00
Full of Keys
Hours: 20:30 – 22:30

Göteborg

Gothenburg International Film Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Edvard Munch: Portraits
Hours: 11:00 – 18:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 18:00
STENA 15
Hours: 11:00 – 18:00
Question mark
Hours: 12:00 – 14:00
Playhouse – The Playhouse Orchestra
Hours: 19:00 – 21:00
Asking Alexandria
Hours: 20:00 – 22:00
NICK LOWE with band
Hours: 20:00 – 22:00

Malmö

Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
White Lines – Sophie Tottie
Hours: 10:00 – 16:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
FRANCISCO GOYA – The Disasters of War
Hours: 11:00 – 17:00
GERHARD NORDSTRÖM
Hours: 11:00 – 17:00
Simon Andrews
Hours: 12:00 – 18:00
Kontraktbrytarstilen
Hours: 19:00 – 20:10
DOC LOUNGE – The Price of Sex (USA, 2011)
Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven
Hours: 10:00 – 18:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
PER INGE BJØRLO
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 11:00 – 17:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 12:00 – 17:00
Das Boot
Hours: 13:00 – 15:00
La Bohème
Hours: 19:00 – 21:30
Twilight Bar
Hours: 19:30 – 21:10
Hildringstimen – a musical about Erik Bye
Hours: 19:30 – 21:10
Jåtåkdag – Komilab nr. 6
Hours: 19:30 – 21:30
D. Henschel & F. Schwinghammer
Hours: 19:30 – 21:30
LARRY CARLTON QUARTET
Hours: 20:00 – 22:00
TOUCH
Hours: 21:00 – 23:00
Dj Jørn %u201CJam%u201D Hansen
Hours: 21:00 – 03:00
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00
Benedicte Brænden
Hours: 21:00 – 03:00

Köpenhamn

Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
Andreas Gursky
Hours: 11:00 – 18:00
Louisiana on paper: Ellsworth Kelly
Hours: 11:00 – 18:00
LOUISIANA CONTEMPORARY
Hours: 11:00 – 18:00
Singin’ In The Rain
Hours: 19:30 – 22:20
Kentex 50
Hours: 20:00 – 22:00
JAZZ, LOVE & HENDERSON
Hours: 20:00 – 22:00
Stand-up @ Comedy ZOO
Hours: 20:00 – 23:00
A Pale Horse Named Death (US)
Hours: 21:30 – 23:30

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s