Sunday the 29th of january in Swedish

Stockholm

A Tribute to Wayne Shorter
Fasching
Söndag
(Konsert)

Image of A Tribute to Wayne Shorter by Dave Liebman & Mats Holmquist Stora Stygga

“…it doesn’t get much better than this” (Jack Bowers, AllAboutJazz), var ett i raden av alla de superlativ som haglade över Mats Holmquist Stora Styggas CD ”A Tribute to Chick Corea” i både svensk och utländsk press. Bandet erhöll även unika 4 ½ stjärna i ledande websajten ”allmusic com”. När Dave Liebman hörde plattan föreslog han ett samarbete där Holmquist arrangerar Wayne Shorters klassiska 60-tals kompositioner på nytt sätt med Liebman själv som solist.

Antydningar från bandets föregående projekt från 2010 förekommer; ”Big Band Minimalism” då Stora Stygga besökte bl.a. Norge, Finland och Lettland.

Stora Stygga gör här en efterlängtad comeback på Fasching. De har dock kunnat höras flitigt ute i landet med i stort sett enbart stående ovationer som följd de senaste åren.

Henrik Fexeus
Rival
Söndag
(Konsert)

Image of Henrik Fexeus

Sveriges främste tankeläsare Henrik Fexeus är tillbaka! I föreställningen I DITT HUVUD tar han med dig på en svindlande resa i det mest privata: dina egna tankar.

Genom en halsbrytande blandning av psykologisk manipulation, rent tjuvspel och en stor portion humor skapar Henrik en värld där inget är vad det ser ut att vara. Han är charmig, men vågar du lita på honom?

Henrik har gjort sig känd för att med knivskarp precision kunna ta reda på vad som rör sig i huvudet på andra och nu tar han sin mentala manipulation till nya höjder. Han får plötsligt publiken att läsa varandras tankar, för att i nästa stund inte kunna motstå Henriks manipulationer hur de än försöker. Henriks unika stil som underhållare I DITT HUVUD gör det till en upplevelse olikt allt annat.

Föreställningen är ca två och en halvtimma inkl. paus.

Gregorius
Stockholms Stadsteater
Söndag
(Teater)

Image of Gregorius

Vem är pastor Gregorius?
En hycklande liderlig människa som förföljer och tvingar sig på sin unga hustru Helga? Gregorius vet att han skrämmer människor. Och att han äcklar Helga.
Men inuti sin stora kropp darrar han.
Av kärlek och av rädsla.
Författaren Bengt Ohlsson fick 2004 Augustpriset för romanen ”Gregorius” som bygger på Hjalmar Söderbergs hyllade ”Doktor Glas” från 1905. Men hos Bengt Ohlsson är det inte den kylige doktorn som står i fokus utan hans hatobjekt pastor Gregorius.

Fem kända musiker döda i seriekrock
Dramaten
Söndag
(Teater)

Image of Fem kända musiker döda i seriekrock

Efter 35 år på vägarna ska dansbandet Tropicos sammanfatta karriären i ett direktsänt tv-program. Men i logen börjar minnena från åren tillsammans bubbla upp till ytan. Blev allt verkligen som de hade tänkt sig? Vad hände med alla drömmar? Och hade det inte varit bättre om de faktiskt hade frontalkrockat med den där lastbilen för 20 år sen när bandet låg på topp?

Fem kända musiker döda i seriekrock är en ödesmättad komedi om livets djupa frågor. Här träffar vi den folkkära sångaren Roland, låtskrivarna Max och Allan som egentligen vill ägna sig åt mer konstärliga saker, ensamma Gregory som älskar bandgemenskapen ochden bittra och väldigt explosiva Tommy. Tillsammans har de ägnat livet åt att sjunga om lycklig kärlek som håller i alla år – men deras verklighet verkar ha blivit en annan.

Med i leken är även vålnaden av en av alla de grävlingar som mist sitt liv under turnébussens tyngd.

Författaren John Ajvide Lindqvist slog igenom 2004 med sin debutroman Låt den rätte komma in, som även filmatiserats med stor framgång både i Sverige och USA.

Carina Reich och Bogdan Szyber har arbetat ihop med olika hybridformer inom scen- och bildkonst sedan 1983.
De har bland annat gjort baletter för Kungliga Operan ihop med dödsmetalgruppen Entombed, film med Jonas Åkerlund och radioteater med Stina Nordenstam. Deras senaste projekt var operan Wozzeck av Alban Berg på NorrlandsOperan, där de stod för regi, scenografi och kostym.

I rollerna Jan Waldekranz, Reuben Sallmander, Pierre Wilkner, Magnus Ehrner, Omid Khansari, Olle Jansson

Regi, scenografi och kostym Carina Reich, Bogdan Szyber
Ljus Emma Westerberg
Peruk och mask Lena Strandmark

Speltid: 1 timme 25 minuter, ingen paus¨

Göteborg

MAGNUS HÄRENSTAM – Morsning & Goodbye
Lisebergsteatern
Söndag
(Show)

Image of MAGNUS HÄRENSTAM - Morsning & Goodbye

En av våra mest folkkära artister har hunnit bli lite mer än medelålders. Efter dryga fyrtio år som underhållare, folkbildare och skådespelare, ställer sig Magnus Härenstam på scen igen och vänder sin skarpa blick inåt. Resultatet är en enmansföreställning i två akter, där du bjuds att både skratta och nicka igenkännande åt Magnus träffsäkra betraktelser med glimten i ögat om den svåra, men roliga konsten att mogna med behag. Missa inte chansen att komma så här nära en del av det svenska kulturarvet.

Under resans gång har herr Härenstam hunnit med ett drygt dussin spelfilmer, musikaler, teaterföreställningar och dryga två tusen TV-program – allt ifrån klassiker som ”Fem myror är fler än fyra elefanter” till långköraren ”Jeopardy”.

CIRKUS CIRKÖR Wear it like a crown
Stora Teatern
Söndag
(Show)

Image of CIRKUS CIRKÖR Wear it like a crown

CIRKUS CIRKÖR Wear it like a crown

En föreställning om att bära sina rädslor och misslyckanden med stolthet.

I ett snurrande scenrum rör sig cirkusartisterna genom en värld av illusioner, skuggspel, knivkastning, akrobatik, jonglering och dramatik. Sex udda karaktärer, som alla känner sig ensammast på jorden, brottandes med varsitt dilemma. De har var och en sitt eget sätt att försöka nå fram till varandra.

För biljetter: http://www.ticnet.se/search.php?tm_link=tm_header_search&language=sv&keyword=stora+teatern+wear+it

Rekommenderad från 10 år och upp.

Föreställningen är 2 tim 30 min inkl paus

At the last minute
Göteborgs Stadsteater
Söndag
(Teater)

Image of At the last minute

Efter teaterns största publiksuccé i mannaminne, Sista dansen, skildrar Carin Mannheimer på nytt åldrandet i en alldeles nyskriven komedi.

Möt Marianne, Solveig och Annlouise, tre 80-åriga kvinnor som jobbar mot en snäv deadline, nämligen den slutgiltiga. Köttets lustar och själarnas obotliga ensamhet tar aldrig slut. Det är mycket som ska hinna bli gjort; bo i kollektiv, bli kär och börja ett nytt liv…

Carin Mannheimer har gjort det igen! Efter Göteborgs Stadsteaters största publiksuccé i mannaminne är Carin Mannheimer tillbaka med en alldeles nyskriven komedi om att åldras. Redan innan premiären hade 20 000 biljetter bokats. Efter premiären är nu allt utsålt!

Tosca
GöteborgsOperan
Söndag
(Opera)

Image of Tosca

Tosca är en kontrasternas glödheta opera och intrigen drar åt thrillerhållet. Den handlar om sångerskan Floria Tosca, dödligt kär i konstnären Mario Cavaradossi, och polischefen Scarpia, som vill ha Tosca. Den historiska bakgrunden var det explosiva sekelskiftet 1800 då Napoleon kom över Alperna till Italien. Puccini komponerade verket när han var på höjden av sin skaparkraft och verket hade urpremiär år 1900. Denna nya uppsättning utspelar sig i ett stycke storslaget Italien mellan två världskrig.

Storyn slutar med ond, bråd död, men verket återuppstår, en Tosca-uppsättning per decennium är ett ”måste”. Den första uppsättningen på GöteborgsOperan gavs 1996, följt av tre nypremiärer, den senaste 2003. I titelrollen hörs denna gång den renommerade Ingela Brimberg. Tomas Lind, som senast gjorde vår Don Carlos, sjunger Cavaradossi. För regin står Lorenzo Mariani, konstnärlig chef vid anrika operahuset Teatro Massimo i Palermo, Sicilien.
Floria Tosca, Cavaradossi och Scarpia har alla historiska förlagor. På vilket sätt staden Rom kommer synas i GöteborgsOperans nya Tosca ska vi inte avslöja, annat än att det blir en i flera bemärkelser svindlande upplevelse, där sångerskan Tosca inkarnerar den italienska musikteaterns skönhet och själ…

Malmö

Malmö Comedy Festival – 2012
Luftkastellet in Slagthuset
Söndag
(Show)

Image of Malmö Comedy Festival - 2012

För femte året i rad presenterar Malmö Comedy Festival uppemot 50-60 av Sveriges bästa ståuppkomiker. Här kan du läsa nyheter kring kommande festival! Mer information kommer efterhand.

SALTIMBANCO Cirque du Soleil
Malmö Arena
Söndag
(Show)

Image of SALTIMBANCO Cirque du Soleil

Cirque du Soleil kommer för första gången någonsin till Malmö med den hyllade föreställning SALTIMBANCO!

I slutet av januari gästar kompaniet Malmö Arena. Det blir sex
föreställningar med Saltimbanco den 26-29 januari och biljetterna
släpps den 26 augusti.

Saltimbanco är Cirque du Soleils föreställning som turnerat under
längst tid. Den hade premiär redan 1992 och sedan dess har den spelats
över hela världen bl a i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Australien,
Sydafrika, Japan och Nya Zeeland och sålt fler än 11,5 miljoner
biljetter.

Föreställningen Saltimbanco är klassisk Cirque du Soleil när det är
som bäst. Saltimbanco är en spännande och färgstark hyllning till
skapande och akrobatisk vighet. Med en ensemble på 50 personer från 20
olika länder bjuds publiken på en show med hisnande akrobatik,
jonglörer, clowner, cykel- och trapetskonstnärer varvat med dans och
teater. I showen visas tillsynes omöjliga balans- och akrobatiska
utmaningar i nummer som Chinese Pole och Russian Swing svävande
framträdande i Bungees och Trapeze, publikfavoriterna Juggling och
Acrobatic Bicycle och det hyllade och unika clownnumret Clown. Med
specialtekniska lösningar och fantastisk design som vävs samman av
spektakulära kostymer, humor, förstklassisk ljus- och ljudproduktion och
med musik inspirerad av stadslivet och alla de kosmopolitiska ljud som
hörs i staden får publiken uppleva en magisk show utöver det vanliga.

Föreställningen vars italienska titel betyder “att hoppa på en bänk”
undersöker stadens liv och alla de människor som lever där, olika
kulturer, språk, ljud och livsstilar. Föreställningen tar åskådaren
på en metaforisk akrobatisk resa rakt in i stadens hjärta. En magnifik
show med akrobatik på högsta nivå varvat med dans, teater och
spektakulära kostymer.

Efter 2009 års besök skrev pressen;

“de är rasande skickliga och varje, till synes banala, nummer stegras
gradvis till nivåer man inte trodde möjliga och som når sin absoluta
höjdpunkt när två tjejer hänger i en trapets tio meter över scenen
med varsitt smalben som enda kontakt” – GP

“Gyckel och cirkuspoesi i stort format” – Danstidningen

“Det är en ren fröjd för både ögon och öron” – GT

Några rader från internationell press:

“Gracefully athletic theatre” – The London Times

“Human exuberance and physicality” – Variety Magazine (USA)

“Myth meets magic … An unearthly mixture of commedia dell’arte and
rock-concert razzle” – The New York Times

För mer information http://www.cirquedusoleil.com

Simon Andrews
Rönnquist & Rönnquist
Söndag
(Utställning)

Image of Simon Andrews

Galleri Rönnquist & Rönnquist visar målningar av Simon Andrews.

Vernissage Lördag 14 januari 2012 klockan 12–15 i galleriets lokaler
på Isak Slaktaregatan 3, Gamla Väster, 211 21 Malmö.

Utställningen pågår till Söndag 5 februari 2012.

Öppettider: Tisdag–Fredag 12–18, Lördag–Söndag 12–15

SIMON ANDREWS
Föddes i Sydney, Australien 1968 var han fick en B.A Fine Arts,
från University of New South Wales, College of Fine Arts.
Hans konst finns i privata och offentliga samlingar i
Skandinavien, Storbritannien och Australien.

I sin konst försöker Simon Andrews att skapa en känsla av utanförskap
och ett klart uttryck om färgens intensitet och fysikaliska skönhet samtidigt
som det väcker en nyfikenhet. Målningarnas bakgrund, det kvadratiska
sammanbindande rutmönstret, understryker balansen mellan figuration,
abstraktion och vår egna minnesbilden – en del av den vackra alienationen.

AndrewsArt.SE

GERHARD NORDSTRÖM
Malmö konsthall
Söndag
(Utställning)

Image of GERHARD NORDSTRÖM

Born in 1925, Gerhard Nordström has taken a clear stand for much of his career against the abuse of power and the destruction of the environment. In his art he depicts in a direct and unavoidable way social injustices and the consequences of consumer society. He made his big public breakthrough in the early 1970s with a suite of paintings entitled Sommaren 1970 (The Summer of 1970), which are now regarded as some of the most important examples of 20th-century Swedish art.

Nordström began his artistic career at a young age. As a fourteen-year-old he became a student, at Skånska Målarskolan in Malmö. Three years later he was accepted into the Royal Swedish Academy of Fine Arts in Stockholm, where he studied for several separate periods of time during the years 1943 to 1949. At the student exhibitions he was noticed and appreciated by critics, who regarded him as a young and talented painter. Despite his successes with painting, it was graphics that came to play a central role for Nordström during the 1950s and ’60s. The 1950s’ experiments with colour and form led him to eventually regard painting as empty stylising, with too narrow a focus on geometry and abstraction. His belief that painting was an insufficient form of expression caused him to experience an artistic crisis.

Graphics became the turning point Nordström needed to progress in his artistry by offering him a freer relationship with art. Instead of focusing on the set of problems associated with the act of painting, he could concentrate on the black-and-white colour scheme and the possibilities it offered for creating form and volume. During the 1950s, his graphic works featured a Cubist style, which gradually became more and more abstract. In the 1960s, the political message became increasingly prominent in his graphic works, and the contents became more important than the form. With pictures like Hjälten (The Hero), Maktspelet (The Power Game), Konsumentupplysning (Consumer Information), and Kunskapens frukt (The Fruits of Knowledge), Nordström depicts the brutal and meaningless aspects of military ideals and war. He does so as directly and plainly as Francisco Goya did 200 years earlier in his graphic works Los Desastres de la Guerra (The Disasters of War).

At the end of the 1960s, at the same time as he was working as a graphic artist, Nordström also began to use painting as a way to criticise war and its futility. To do this, he created anti-militaristic “wall charts”, whose clear, pedagogical imagery resembles that of the wall charts formerly used in schools. In his paintings he linked images with texts, such as quotations from military instruction manuals, to make his message even clearer. In this way he succeeded in conveying the total absurdity and inhumanity of all forms of warfare.

Nordström’s anti-militaristic message recurs even more strongly in his suite of paintings entitled Sommaren 1970. Moved by images from the American Life magazine’s reportage on the Vietnam War and the Song My massacre in 1968, he decided to depict such ruthless violence in a way Swedes had not previously experienced. War and its terrible consequences have never been so present to us as in these paintings, set in an environment we recognise. At the heart of the idyllic Swedish summer landscape we see mutilated bodies, dead women and children – the result of completely incomprehensible cruelty and violence.

Nordström’s political and social commitment is also reflected in works that depict our environment and mankind’s impact on it. Whilst these works are not as direct in their criticism as those in which he depicts war and cruelty, they take a clear stand against the environmental destruction and wastefulness that threaten our natural world. These works include a series of paintings in which he depicts one of the most crucial prerequisites for our survival – the soil.

Gerhard Nordström was born in 1925 and lives and works in Ystad. He taught at the Forum art school in Malmö from 1964 to 1987.

Dagens aktiviteter

Stockholm

Aitor Ortiz
Hours: 10:00 – 21:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Anton Corbijn
Hours: 10:00 – 21:00
Ron Haviv – Haiti in pictures – two years after the disaster
Hours: 10:00 – 21:00
Margaret M. de Lange
Hours: 10:00 – 21:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
WEDDING FAIR
Hours: 11:00 – 16:00
Bridal Fair
Hours: 11:00 – 17:00
Hair
Hours: 13:00 – 15:00
The Half done sky
Hours: 13:30 – 14:50
The night is today’s mother
Hours: 15:00 – 17:00
Misantropen
Hours: 15:00 – 17:00
Lucky Per’s Journey
Hours: 16:00 – 18:00
Fem kända musiker döda i seriekrock
Hours: 16:00 – 18:00
Persona
Hours: 16:00 – 18:00
Henrik Fexeus
Hours: 18:00 – 20:00
The Marriage
Hours: 18:00 – 20:30
GUNHILD CARLING BIG BAND JAZZVARITÉ
Hours: 18:00 – 20:00
The dance of death
Hours: 19:00 – 21:05
BROLLE – ROCK´N´ROLL
Hours: 19:00 – 21:30
Gregorius
Hours: 19:00 – 20:25
Sean-Magnus Loves Men
Hours: 19:30 – 21:10
A Tribute to Wayne Shorter by Dave Liebman & Mats Holmquist Stora Stygga
Hours: 20:00 – 22:00
Open Mike
Hours: 21:00 – 23:00
The Men
Hours: 21:30 – 00:00

Göteborg

Gothenburg International Film Festival
Hours: 00:00 – 00:00
On two wheels
Hours: 09:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Edvard Munch: Portraits
Hours: 11:00 – 17:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 18:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 17:00
Favorit – vs. hatobjekt
Hours: 11:00 – 17:00
STENA 15
Hours: 11:00 – 17:00
MAGNUS HÄRENSTAM – Morsning & Goodbye
Hours: 15:00 – 17:30
Tosca
Hours: 15:00 – 17:50
At the last minute
Hours: 15:00 – 16:20
CIRKUS CIRKÖR Wear it like a crown
Hours: 15:00 – 17:00

Malmö

Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
White Lines – Sophie Tottie
Hours: 10:00 – 16:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
FRANCISCO GOYA – The Disasters of War
Hours: 11:00 – 17:00
GERHARD NORDSTRÖM
Hours: 11:00 – 17:00
Simon Andrews
Hours: 12:00 – 18:00
SALTIMBANCO Cirque du Soleil
Hours: 13:00 – 15:30
Malmö Comedy Festival – 2012
Hours: 14:30 – 18:00
SALTIMBANCO Cirque du Soleil
Hours: 17:00 – 19:30

Oslo

Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Painting Canada: Tom Thomson and The Group of Seven
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 12:00 – 17:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 12:00 – 17:00
PER INGE BJØRLO
Hours: 12:00 – 17:00
Winter Classic: Brahms Clarinet Sonata Brahms: solo piano Brahms: Clarinet Quintet
Hours: 13:30 – 15:30
Ustad Rahat Fateh Ali Khan
Hours: 15:00 – 17:00
H.M. The King’s Guard Gala Concert
Hours: 18:00 – 20:00
Frank Znort Quartet
Hours: 18:00 – 00:00
Long Fuelled Session
Hours: 19:00 – 21:00
Ustad Rahat Fateh Ali Khan
Hours: 20:30 – 22:30

Köpenhamn

European Art 1300-1800
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
Andreas Gursky
Hours: 11:00 – 18:00
Louisiana on paper: Ellsworth Kelly
Hours: 11:00 – 19:00
LOUISIANA CONTEMPORARY
Hours: 11:00 – 18:00
Singin’ In The Rain
Hours: 15:00 – 17:50
Swan Lake
Hours: 18:30 – 20:30
Concert with the Opera Academy
Hours: 19:30 – 21:30
KODO – One Earth Tour 2012
Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s