Monday the 16th of january in Swedish

Stockholm

Svenska Idrottsgalan 2012

Ericsson Globe

Måndag

(Sport)

Image of Swedish Sports Gala 2012

Svenska Idrottsgalan 2012

Välkommen till en fantastisk kväll vid en av Sveriges största och mest prestigefyllda galor. Tillsammans med Sveriges idrottselit firar du det gångna årets sporthöjdpunkter.

För andra året i rad blir det Robin Paulsson som leder den direktsända galan. Upplev den på plats i Ericsson Globe! Du kan välja mellan våra VIP-paket eller läktarbiljetter.

Tango & Tortyr

Kägelbanan

Måndag

(Teater)

Image of Tango & Tortyr

Tango & Tortyr är en föreställning som börjar den 11 september 1973. Pinochets Junta har tagit makten i Chile, president Allende är död… En morgon vaknar Alicia av höga röster från föräldrarnas sovrum, hennes mamma släpas ut på gatan. När Alicia försöker hjälpa sin mamma stoppas hon av pappan. Han vet att det blir värre om de bråkar.

Nästan 40 år senare bor Alicia i Sverige. Hon flydde med familjen undan tortyr och förnedring för en tillfällig adress i, Växjö, i Karlskrona, i Malmö.

Föreställningen Tango & Tortyr bygger på intervjuer med de som torterades, de som flydde för sina liv. Men det är också en föreställning om barnen och barnbarnen som växte upp långt från fotbollsstadion i Santiago de Chile. Om arvet efter militärdiktaturen och de samtal som aldrig ägt rum. Varför är det så svårt att prata? Varför är det så svårt att prata? Är det bättre att glömma och gå vidare? Går det?

På scenen

Lena Peréz Catalán

Ofelia Jarl Ortega

Imelda Cruz Linde

Erik Hjärpe (piano)

Juanjo Passo (bandoneon, argentinskt dragspel)

Jazzlab

Fasching

Måndag

(Konsert)

Image of Jazzlab

En måndag i månaden gör Fasching ett samarrangemang med Kungliga Musikhögskolan där vi får möjlighet att lyssna till morgondagens stjärnskott.

Margaret M. de Lange

Fotografiska Museét

Måndag

(Konst)

Image of Margaret M. de Lange

Att vara omgiven av andra människor men ändå känna sig ensam, är kanske den känsla av ensamhet vi försöker dölja allra mest. Att fotografera handlar om att utmana sig själv, om att våga stanna kvar i ett rum och fånga det som sker när alla andra för länge sedan gått. Margaret M. de Lange stannar kvar, hon dömer ingen, och hon omfamnar allt.

Under en period på tre år fotograferade de Lange vänner, familj, bekanta eller människor hon träffat på ett café eller på en fest. Hon fotograferade på måfå, utan närmare eftertanke utan skildrade spontant sin omgivning. Människorna i de Langes fotografier blev som självporträtt och skildrar hennes egna tankar om ensamhet. De subjektiva bilderna framkallar intensiva ögonblick som kryper under skinnet. Vi ser en livets mörka sidor och ett utlämnande av fotografen men även av de hon avbildar.

Ron Haviv – Haiti in pictures – two years after the disaster

Fotografiska Museét

Måndag

(Konst)

Image of Ron Haviv - Haiti in pictures - two years after the disaster

Den 12 januari 2010 kl 16.53 drabbades Haiti av en jordbävning med magnituden 7,0 på richterskalan. Skalvet var det kraftigaste på över 200 år och över 220 000 människor dog och ännu fler skadades och blev hemlösa.

Den 12 januari 2012 har det gått två år sedan Haiti drabbades av jordbävningen. I utställningen Haiti i bilder – två år efter katastrofen möter vi bilder av ett land som efter den omfattande naturkatastrofen drabbas av ytterligare följder som kolera, hemlöshet och övergivna föräldralösa barn som faller offer för kriminella organisationer som specialiserar sig på trafficking av barn. På uppdrag av Fotografiska reste den amerikanska fotografen Ron Haviv till Haiti december 2011 för att fotografera Haiti idag, två år efter jordbävningen.

Göteborg

Thank God It’s MONDAY

Berså

Måndag

(Club)

Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.

Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.

Varje måndag året runt!

Malmö

The Space Between

Inkonst

Måndag

(Teater)

Image of The Space Between

Efter succén med höstens internationella teaterfestivalen Den tredje åldern (Lund, Dalby och Veberöd) ger sig Teater InterAkt åter in i den högaktuella debatten om vård av äldre. Privatbolag gör storvinster och upprörda röster höjs, men vems är ansvaret? Vem ska ta hand om oss när vi inte klarar det själva? Vad är ett värdigt åldrande?

Under minifestivalen på Inkonst i januari 2012 spelas Rymden Emellan, som handlar om att åldras i Sverige, idag. Med paneldebatt och publiksamtal vrider Teater InterAkt tillsammans med vårdpersonal, ansvariga politiker och forskare på åldrandets hur, var och varför. Ålderdomen: det vi alla står lika inför och en gång ska möta. Teater InterAkt vill skapa ett samtalsforum om Sveriges framtid i äldrefrågor, vilket berör alla åldrar och alla människor

Missa inte vår paneldiskussion! Kvällen den 16/1 har vi bjudit in bl. a. gästerna Carina Nilsson(s) komunalpolitiker, vård & omsorg, Malmö och Ingrid Bolmsjö, präst och docent i vårdvetenskap Malmö Högskola). Tillsammans med er i publiken håller vi ett samtal där vi spånar om vad ett värdigt åldrande är ochhur vi skall nå fram till det! Paneldiskussionen hålls efter kvällsföreställningen, ca kl. 20.30.

Rymden emellan är den andra delen i Teater InterAkts trilogi Mänskliga gränsområden – om dem vars röster inte hörs i samhället. Rymden emellan skildrar ett tillstånd där kaos råder, där hem och historia förloras och där till slut inte ens minnet av det som varit finns kvar. Föreställningen handlar om rädslan för att förlora sitt jag. Vad händer när du inte längre är till någon nytta, när du inte längre vet ditt eget bästa och därmed flyttas ut i marginalen?

Rymden emellan är en brutal, humoristisk och poetisk föreställning som väcker frågor kring vår kultur, våra värderingar och det samhälle vi skapat åt oss. Med musik, sång och bilder skapas en föreställning för alla som en dag ämnar bli gamla och vågar skänka det en tanke.

FRANCISCO GOYA – The Disasters of War

Malmö konsthall

Söndag

(Konst)

Image of FRANCISCO GOYA - The Disasters of War

Den spanske konstnären Francisco Goya (1746-1828) mest kända grafiska verk är Los Desastres de la Guerra, på svenska Krigets fasor, ett verk som fortfarande känns lika aktuellt. I dessa etsningar skildrades för första gången kriget utifrån civilbefolkningens lidande, helt utan förskönande omskrivningar. Vi möter obarmhärtigt krigets brutalitet och människans omänsklighet. Det är en brännande visuell rapport över ett barbariskt beteende, som sedan har återupprepats och som fortfarande pågår runt om i världen idag.

Francisco Goya börjar arbeta för det spanska hovet med att måla kartonger* till gobelänger, för att så småningom bli hovmålare. Parallellt med sin karriär som porträttmålare utför han flera beställningsverk åt spanska kyrkan. Efter att ha varit svårt sjuk och sängliggande med dövhet som följd sker kring 1793 en förändring i Goyas sätt att arbeta. Han fortsätter med beställningsarbeten, men han börjar även arbeta med egna verk. I dessa verk får hans tankar och idéer komma till uttryck och hans stil blir friare och mer expressiv. År 1824 väljer han själv av politiska orsaker att flytta till Frankrike och fyra år senare dör han 82 år gammal.

GERHARD NORDSTRÖM

Malmö konsthall

Söndag

(Konst)

Image of GERHARD NORDSTRÖM

Gerhard Nordström, född 1925, har under större delen av sitt konstnärskap tydligt tagit ställning mot maktmissbruk och miljöförstöring. I sin konst skildrar han på ett direkt och oundvikligt sätt krig, sociala orättvisor och konsumtionssamhällets konsekvenser. Han fick sitt stora publika genombrott i början på sjuttiotalet med sviten Sommaren 1970, målningar som idag betraktas som några av de viktigaste i den svenska 1900-talskonsten.

Gerhard Nordström började sin konstnärliga karriär tidigt. Redan som fjortonåring kom han in på Skånska Målarskolan i Malmö och tre år senare blev han antagen vid Konstakademien i Stockholm, där han studerade i omgångar under åren 1943-1949. På elevutställningarna blev han uppmärksammad och uppskattad av kritikerna som såg honom som en ung, lovande målarbegåvning. Trots sina framgångar med måleriet var det grafiken som under femtio- och sextiotalet kom att spela en central roll för Gerhard Nordström. Femtiotalets färg- och formexperiment bidrog till att han till slut upplevde måleriet som ett innehållslöst stiliserande, med dess allt för snäva inriktning på geometri och abstraktion. Han hamnade i en konstnärlig kris, eftersom han tyckte att måleriet var otillräckligt som uttryckssätt.

Graphics loves photography

Malmö Museer

Söndag

(Konst)

Image of Graphics loves photography

Fotobaserad grafik har här fått en vid tolkning. Gemensamt för konstverken är att de är tryckta på papper som grafiska bilder. Här hittar du allt från den mera traditionella fotogravyren till nya experiment med fotografiska medel. Med verk av bland annat Ola Billgren, Dan Wolgers, Helmtrud Nyström, Lennart Olsson och Minako Masui. Utställningen är sammanställd av Sune Nordgren, tidigare chef för bland annat Malmö Konsthall, och är en del av Grrrafik 2011.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Aitor Ortiz

Hours: 10:00 – 21:00

Inka- Gold Treasures

Hours: 10:00 – 20:00

Anton Corbijn

Hours: 10:00 – 21:00

Ron Haviv – Haiti in pictures – two years after the disaster

Hours: 10:00 – 21:00

Margaret M. de Lange

Hours: 10:00 – 21:00

Tango & Tortyr

Hours: 19:00 – 21:00

Jazzlab

Hours: 20:00 – 22:00

Swedish Sports Gala 2012

Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

Thank God It’s MONDAY

Hours: 23:00 – 03:00

Malmö

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Graphics loves photography

Hours: 10:00 – 16:00

White Lines – Sophie Tottie

Hours: 10:00 – 16:00

The Space Between

Hours: 10:30 – 12:30

FRANCISCO GOYA – The Disasters of War

Hours: 11:00 – 17:00

GERHARD NORDSTRÖM

Hours: 11:00 – 17:00

The Space Between

Hours: 19:00 – 21:00

Oslo

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

Art

Hours: 19:30 – 21:30

Pixel

Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Louisiana on paper: Ellsworth Kelly

Hours: 11:00 – 19:00

Sex violence blood goop

Hours: 20:00 – 22:30

Mastodon

Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s