Wednesday the 21th of December in Swedish

Stockholm

To play with fire

Stockholms Stadsteater

Onsdag

(Teater)

Image of To play with fire

Det är sommar och tid för lata dagar i skärgårdsvillan. Knut och Kerstin, gifta sen tio år, har otåligt väntat på att deras vän Axel ska komma på besök. Nu är han äntligen där. Och en cynisk lek med elden kan börja.

Strindbergs Leka med elden från 1892 är en elak komedi om en intensiv förmiddag på verandan. I regi av Sofia Jupither som har haft stora framgångar på Stockholms stadsteater med Gengångare (2010) och Vem är rädd för Virginia Woolf? (2008). Leka med elden ingår i Strindbergsåret 2012 på Stockholms stadsteater.

Hedda Gabler

Dramaten

Onsdag

(Teater)

Image of Hedda Gabler

Hedda Gabler har just gift sig med den lovande forskaren Jörgen Tesman. Ett val främst baserat på status och ekonomi. Deras nya hem är köpt för lånade pengar, med makens utlovade professur som säkerhet. Vardagen ska just börja, och hon är redan dödligt uttråkad.

När det visar sig att hennes gamla kärlek Eilert Lövborg, som även råkar vara makens akademiska rival, har blivit både nykter och publicerat ett veritabelt mästerverk blir framtiden allt mer osäker. Vad händer om Eilert kniper professuren? Hur blir det med deras ekonomi? Och vad har hon då gett sig in på? Hedda har alltid önskat att ta makten över en annan människa och nu får hon en utmärkt anledning. Utan att veta om det tar hon sats mot avgrunden.

Hedda Gabler är en av teaterhistoriens mest omdiskuterade roller. Å ena sidan elak och manipulativ, å andra sidan ett uttryck för en maktlös människa utan möjlighet att påverka sitt liv.

Eva Dahlman regisserade senast succén ”En handelsresandes död” på Dramaten.

Säkert! & Klungan

Cirkus

Onsdag

(Konsert)

Image of Säkert! & Klungan

Södra Teatern rymmer över vattnet till Cirkus på Kungliga Djurgården för att under en och samma kväll presentera två av landets starkaste kort. Först ut är humorgruppen Klungan som bjuder oss på sin hyllade föreställning ”Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter”. Därefter Sveriges kanske mest älskade låtskrivare med sitt band, Säkert!

En hemvändarkväll för alla vilsna själar. Du är välkommen!

Annika Norlin skriver:

I höstas såg jag Klungans föreställning, ”Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter”. Ibland skrattade jag så jag kved. Vid andra tillfällen satt jag bara tyst. Jag började tänka på en bekant jag inte sett på länge, på min gamla högstadieklass, på fyllgubben i stan där jag växte upp. Det gjorde lite ont på ett besynnerligt sätt, som att människorna man suttit bredvid på bussen men aldrig riktigt sett börjat tala. När jag såg mig runt i salongen såg jag hur några asgarvade, andra var lika tysta som jag.

Vårt band har en låt som heter Isarna. Isarna har mycket slagverk och en bedräglig gitarrslinga. Den handlar om spänningen som uppstår när några flyttar från hemstaden, några vill stanna kvar. Alltid när vi spelar den ser jag hur publiken delas i två, de som hör en poplåt och sjunger med lite, och så de som först och främst känner igen den där spänningen och blir lite sorgsna. Det ser märkligt ut från scenen, hälften dansar, andra ser ut som att de ska börja grina.

Jag gissar bara här, men jag tänker att det kanske blir just vi som står med ena foten på Stockholms tunnelbana och den andra i en lämnad hemstad som kommer ses på Cirkus precis innan jul. Se det här som en inbjudan. (Man får ju gärna komma även om man föddes i Tensta, på Karlavägen eller någon helt annanstans också förstås.) På Cirkus kan ni kolla på våra föreställningar, och efteråt kan ni gå på bar med varandra och skaffa barn. Vi kallar det Hemvändarkväll.

Lasse Lindgren Big Constellation

Fasching

Onsdag

(Konsert)

Image of Lasse Lindgren Big Constellation

Julspecial med kraft, energi och grymt sväng med en aldrig sinande rytmisk intensitet. Välkända julstandards varvas med egen intressant originalmusik. Underbart vackra ballader kontrasterar mot fräckt hårdsväng.

LASSE LINDGREN BIG CONSTELLATION startade 2001 i Göteborg, och består av idel ädel handplockad jazzadel. Personliga, originella solister och ensamblemusiker som satsar högt och djärvt. Lasses mäktiga trumpet anger tonen.

Fritz’s Corner | AMANDA MAIR

Lilla Hotellbaren

Onsdag

(Konsert)

Image of Fritz's Corner | AMANDA MAIR

Amanda Mair få äran att avsluta Fritz’s Corners 2011 på Lilla Hotellbaren. Som vanligt är det fri entré och hon står på scen kl 21:00!

DJs: Fritz’s Corner residents

Amanda Mair

Sextonåriga stjärnskottet Amanda Mair låter som en modern blandning mellan Dusty Springfield och Kate Bush. Hennes första singel ”House” släpptes i somras av Labrador (Acid House Kings, The Radio Dept. Suburban Kids With Biblical Names mfl.) och nya skivan förväntas släppas i vinter. Nu är hon precis aktuell med sin nya singel ”Doubt”.

THAT F*@#!NG PARTY – Beldina & Bella Boo

Spy bar

Onsdag

(Club)

THAT F*@#!NG PARTY - Beldina & Bella Boo - 21 dec

På onsdag har vi en av Sveriges bästa röster på micken och en dj som levererar den tyngsta basen i stan. Beldina och Bella Boo kör ett tvåtimmars set exklusivt på TFP!

Beldina är ingen nykomling i musikbranchen. Hon har turnerat och körat bakom mängder av stora svenska artister och galet nog till och med Stevie Wonder. Hon är dessutom extremt cool och har en helt galen röst. Ryktet sägs att denna sångfågel flyttar över atlanten vid årsskiftet med en enormt stor prislapp runt halsen så ta detta tillfälle att uppleva hypen. Bella Boo är i sin tur en ruskigt grym dubstep-dj som levererar de tyngsta och wobbligaste av basgångar på dansgolv världen över. Tillsammans skapar de en grym blandning av dj-set och livesång.

Lyssna även på tjejernas mixtapes som gjordes för P3s Musikguide nyligen.

Göteborg

At the last minute

Göteborgs Stadsteater

Onsdag

(Teater)

Image of At the last minute

Efter teaterns största publiksuccé i mannaminne, Sista dansen, har Carin Mannheimer på nytt attackerat åldrandet i en alldeles nyskriven komedi som hon själv ska regissera.

Möt tre 80-åriga kvinnor som jobbar mot en snäv deadline, nämligen den slutgiltiga. Köttets lustar och själarnas obotliga ensamhet tar aldrig slut. Det är mycket som ska hinna bli gjort; bo i kollektiv, bli kär och börja ett nytt liv…

Efter Göteborgs Stadsteaters största publiksuccé i mannaminne har Carin Mannheimer på nytt attackerat åldrandet i en alldeles nyskriven komedi. Nu är de vassare, spänstigare och mer vitala än någonsin! Ett efterlängtat återseende mellan Gerd Hegnell, Ann Lundgren, Inger Hayman med flera.

Sista dansen utspelade sig på hemmet Blåsippan. Den här gången har Carin backat bandet och nu rör vi oss bland människor som visserligen har några år på nacken men som klarar sig själva och har bettet i behåll. De befinner sig i ett skede i livet där det börjar bli bråttom.

Tommy Nilsson & the Choir Saltstänk

Annedalskyrkan

Onsdag

(Konsert)

Image of Tommy Nilsson & the Choir Saltstänk

Tommy Nilsson med kören Saltstänk

Tommy Nilsson släppte förra året sin första julplatta, julen är min i år.

I år följer Tommy upp fjolårets succéartade julturné.

Tommy har sällskap på scen av den välkända kören Saltstänk.

Insläpp från kl 18.30

Sleeping Beauty

GöteborgsOperan

Onsdag

(Dans)

Image of Sleeping Beauty

Våra sagor handlar om stora saker; död, kärlek, svartsjuka, hämnd. Men det finns också en gåta gömd i berättelsen om Törnrosa, och det är just den som Sveriges internationellt mest uppburne koreograf, Mats Ek, tagit tag i. En gåta som handlar om sticket och sömnen.

Samtidigt var det själva baletten med Tjajkovskijs klassiska musik – vilken här framförs av GöteborgsOperans Orkester – som Mats Ek tog utgångspunkt i när han skulle skapa sin Törnrosa 1996. Både féer, häxa och prins skulle finnas med. Ek bodde vid det laget en period i Zürich i Schweiz. En dag på väg till teatern gick han förbi en ung kvinna i en park, en narkoman, och hon gick som i sömnen. Det blev Törnrosa för honom. Den radikala omtolkningen av sagan har blivit en internationell klassiker och har nu nypremiär på GöteborgsOperan.

Svärtan, kärleken och den sceniska poesin uppgår här i en enhet som inte lämnar någon oberörd. Vi följer Törnrosa från det hennes föräldrar finner varandra, får sitt efterlängtade flickebarn samt en lustig liten bil, åker på picknick och lever sitt vardagsliv. Tills Törnrosa måste gå sina egna vägar och lämna hemmet… möter en manlig häxa, blir gravid, föder ett barn, blir kär…

Allvar och humor blandas i denna vår tids tidlösa balett – således är till exempel féerna obetalbara, som Silverfén iförd bikini och solglasögon med transistorradio på axeln eller den bångstyriga Rubinfén med cowboyhatt. Och för den som skulle behöva ett fantasifullt recept på fisksoppa, så bjuder Törnrosa även på detta!

Bliss Wednesdays // Ali Haghighi

Bliss Resto

Onsdag

(Club)

Bliss Wednesdays // Ali Haghighi // 21 Dec!

Stort tack för en grym kväll i onsdags på Blisseriet!

Vår underbara onsdagsklubb rullar vidare med ingen mindre än Ali Haghighi bakom spelarna denna kväll som gör sin första onsdags spelning!

Kom förbi på ett störskönt kalas, Esset bjuder på glögg om ni är snälla, vi har även tillskott i familjen i form av Fabian Zarrabi. Ja ni förstår själva hur stökigt detta blir.

Malmö

Potato on Ice

Folkets Park

Onsdag

(Show)

Image of Potato on Ice

I åldersgruppen 18-24 år är det 140 000 människor som inte har någon att fira jul med, enligt en uppskattning från match.com. Förra året besökte 1000 personer julfirandet för hemlösa på Bodoni i Malmö. Samtidigt slår julhandeln rekord år efter år i konsumenternas strävan efter, ja vad då? Vem är egentligen ensam, de 140 000 eller alla de andra?

När flickan med svavelstickorna drar sin sticka ser hon sina drömmars tillvaro, men vad drömmer vi om idag? Vad är det vi strävar efter? Vilken gemenskap vill vi egentligen ingå i?

Dessa frågor ställs på sin spets under storhelger där traditioner och förväntningar slår högre än allt annat. Att julen även exkluderar människor som inte firar kristna traditioner ger ytterligare en dimension till ensamhetsproblematiken.

I Potato on Ice – Flickan med svavelstickorna som spelas på isbanan i Folkets Park kring jul – när köpkraften är som starkast och ensamheten är som störst – vill PotatoPotato visa alternativa drömmar om hur man kan omvärdera traditionen. De vill få folk att stanna upp i julrushen för en stund av poesi och eftertanke.

PotatoPotato har valt en form som vanligen förknippas med Disney – julens budbärare för att med stora uttryck, grälla färger och magiskt skimmer ge en påminnelse om att det är vi som skapar drömtillvaron, inte Coca Cola.

Christmas play about death

Inkonst

Onsdag

(Club)

Image of Christmas play about death

Vi har alla olika idéer om vad döden är. Från ett stort vakuum utan ljus och tankar, till olika belöningar eller bestraffningar utefter vad du åstadkommit i livet. Styr vår syn på döden hur vi lever våra liv? Denna jul kommer Banditimpro undersöka alla tänkbara relationer till det där självklara som kallas döden. Och om möjligheten finns, kommer det bjudas på en smygtitt in i vad som kan tänkas vänta på andra sidan…

SUPER Wednesday!

ÉTAGE

Onsdag

(Club)

Image of SUPER Wednesday!  at ÉTAGE

SUPERONSDAG! är konceptet framtaget för dig som älskar ändlösa timmar av dans, skratt och nöjet av att träffa nya människor i en härlig miljö.

Onsdagsfestaren tänker inte på morgondagen, bryr sig inte om att det “bara” är lillhelg utan ser ljust på alla veckans dagar!

SUPERONSDAG! kommer husera i Étage’s påkostade lokaler mitt i hjärtat av Malmö. Vi har öppet varje onsdag under sommaren och även utvalda onsdagar under vinterhalvåret. Alla öppetdagar presenteras med god framförhållning i ett evenemang som läggs upp här i fanpagen.

Ett klippkort har tagits fram inför dem tre första festerna. Detta kort ger fri éntre hela kvällen för innehavaren. Korten finns att hämta på STiL (Stora Södergatan 13, Lund) & OnePiece (Baltzargatan 41, Malmö).

FRANCISCO GOYA – The Disasters of War

Malmö konsthall

Onsdag

(Konst)

Image of FRANCISCO GOYA - The Disasters of War

Den spanske konstnären Francisco Goya (1746-1828) mest kända grafiska verk är Los Desastres de la Guerra, på svenska Krigets fasor, ett verk som fortfarande känns lika aktuellt. I dessa etsningar skildrades för första gången kriget utifrån civilbefolkningens lidande, helt utan förskönande omskrivningar. Vi möter obarmhärtigt krigets brutalitet och människans omänsklighet. Det är en brännande visuell rapport över ett barbariskt beteende, som sedan har återupprepats och som fortfarande pågår runt om i världen idag.

Francisco Goya börjar arbeta för det spanska hovet med att måla kartonger* till gobelänger, för att så småningom bli hovmålare. Parallellt med sin karriär som porträttmålare utför han flera beställningsverk åt spanska kyrkan. Efter att ha varit svårt sjuk och sängliggande med dövhet som följd sker kring 1793 en förändring i Goyas sätt att arbeta. Han fortsätter med beställningsarbeten, men han börjar även arbeta med egna verk. I dessa verk får hans tankar och idéer komma till uttryck och hans stil blir friare och mer expressiv. År 1824 väljer han själv av politiska orsaker att flytta till Frankrike och fyra år senare dör han 82 år gammal.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Margaret M. de Lange

Hours: 10:00 – 21:00

Aitor Ortiz

Hours: 10:00 – 21:00

Inka- Gold Treasures

Hours: 10:00 – 20:00

Turner, Monet & Twombly

Hours: 10:00 – 18:00

Nick Brandt

Hours: 10:00 – 21:00

Peredvizjniki

Hours: 11:00 – 17:00

The four seasons

Hours: 11:00 – 17:00

Bringing the World Home

Hours: 11:00 – 17:00

North American Indians

Hours: 11:00 – 17:00

Skimrande silver

Hours: 11:00 – 17:00

At Gods and Goddesses

Hours: 11:00 – 17:00

Klara Soup Theatre

Hours: 12:00 – 14:00

The Girl with the Dragon Tattoo

Hours: 12:00 – 00:00

Lunch Concert at PUB

Hours: 12:30 – 14:30

Eclectic Reds

Hours: 17:00 – 01:00

Anthony Mills

Hours: 18:00 – 00:00

Friends

Hours: 18:00 – 20:30

Norra Brunn Comedy

Hours: 18:30 – 00:00

Back to the 80s

Hours: 18:30 – 22:30

Golden Hits FESTIVAL

Hours: 19:00 – 23:00

Persona

Hours: 19:00 – 20:30

Fritz’s Corner | AMANDA MAIR

Hours: 19:00 – 02:00

Hedda Gabler

Hours: 19:00 – 21:00

Säkert! & Klungan

Hours: 19:00 – 21:00

Hair

Hours: 19:00 – 21:40

To play with fire

Hours: 19:00 – 20:05

Misantropen

Hours: 19:00 – 21:00

A Christmas Carol

Hours: 19:30 – 21:30

Lasse Lindgren Big Constellation

Hours: 20:00 – 22:00

SNAPS ❤ Wednesdays

Hours: 22:00 – 03:00

Laroy | Mulled wine invitation | Last Wednesday before X-Mas

Hours: 22:00 – 01:00

Rose celebrate.

Hours: 23:00 – 05:00

Malibu SnowFlake Tour

Hours: 23:00 – 05:00

THAT F*@#!NG PARTY – Beldina & Bella Boo

Hours: 23:59 – 05:00

Göteborg

18th century Gothenburg

Hours: 10:00 – 17:00

STENA 15

Hours: 11:00 – 18:00

JAN LÖÖF

Hours: 11:00 – 17:00

FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA

Hours: 11:00 – 18:00

Vilhelm Hammershøi

Hours: 11:00 – 18:00

Favorit – vs. hatobjekt

Hours: 11:00 – 18:00

The Girl with the Dragon Tattoo

Hours: 12:00 – 00:00

Sleeping Beauty

Hours: 18:00 – 20:15

At the last minute

Hours: 19:00 – 21:20

Tommy Nilsson & the Choir Saltstänk

Hours: 19:00 – 21:00

X-MASBREAK = PARTY

Hours: 21:00 – 03:00

J-LIVE

Hours: 22:00 – 00:00

Wednesday @ BERSÅ

Hours: 22:00 – 03:00

IVA WEDNESDAYS // DON PALM & FRIENDS

Hours: 22:00 – 03:00

Bliss Wednesdays // Ali Haghighi

Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

White Lines – Sophie Tottie

Hours: 10:00 – 16:00

Mode utan Midja

Hours: 10:00 – 16:00

Graphics loves photography

Hours: 10:00 – 16:00

GERHARD NORDSTRÖM

Hours: 11:00 – 17:00

Fredrik Roos stipendium 2011

Hours: 11:00 – 18:00

Scene Change

Hours: 11:00 – 18:00

FRANCISCO GOYA – The Disasters of War

Hours: 11:00 – 17:00

The Girl with the Dragon Tattoo

Hours: 12:00 – 00:00

They became friends

Hours: 12:00 – 18:00

Christmas play about death

Hours: 20:00 – 22:00

Potato on Ice

Hours: 20:00 – 22:00

Little Saturday

Hours: 23:00 – 03:00

SUPER Wednesday! at ÉTAGE

Hours: 23:00 – 04:00

Party @ Crown

Hours: 23:00 – 05:00

Oslo

… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland

Hours: 10:00 – 18:00

Easter Island, Myths, and Popular Culture

Hours: 10:00 – 17:00

Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION

Hours: 11:00 – 17:00

PER INGE BJØRLO

Hours: 11:00 – 17:00

Slem gutt?

Hours: 11:00 – 15:00

Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer

Hours: 11:00 – 17:00

Absolutt installasjon

Hours: 11:00 – 17:00

The City & Blindern

Hours: 11:00 – 17:00

The Nutcracker

Hours: 18:00 – 20:00

Wolf Rock

Hours: 18:30 – 20:30

Soloist The Christmas Concert

Hours: 18:30 – 20:30

The orphans

Hours: 19:30 – 21:30

GET ME A TENOR!

Hours: 19:30 – 21:30

Art

Hours: 19:30 – 21:30

ILA AUTO & LUCKY LIPS

Hours: 20:00 – 22:00

THE ORGAN CLUB

Hours: 20:00 – 00:00

Dear compatriots

Hours: 20:00 – 22:00

Abrahams Children

Hours: 20:00 – 22:00

World Beat Concert: Kongoman & Bantukongo

Hours: 20:30 – 22:30

Queerdo- Skeiv kveld @ Cafè Sør part III

Hours: 21:00 – 03:00

OSLO ESS

Hours: 21:00 – 23:00

Bugge Wesseltoft: Snowing on my piano

Hours: 21:00 – 23:00

Stand Up @ Klubbscenen

Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

The Human Comedy

Hours: 10:00 – 17:00

Re:Constructed Landscapes

Hours: 10:00 – 17:00

European Art 1300-1800

Hours: 10:00 – 17:00

Danish and Nordic Art 1750-1900

Hours: 10:00 – 17:00

French Art 1900-30

Hours: 10:00 – 17:00

KLEE & COBRA

Hours: 11:00 – 18:00

LOUISIANA CONTEMPORARY

Hours: 11:00 – 18:00

Bach’s Christmas Oratorio

Hours: 19:30 – 21:30

Crazy Christmas Cabaret 2011

Hours: 19:30 – 22:00

Love me tonight X-mas

Hours: 19:30 – 22:15

The Nutcracker

Hours: 19:30 – 21:30

Seagull

Hours: 20:00 – 21:40

Feng Li & support: Nanny Nostoc

Hours: 20:00 – 22:00

Et krybespil

Hours: 20:00 – 21:10

Solstice Party

Hours: 21:00 – 00:00

Thomas Dybdahl

Hours: 21:00 – 23:00

Why Not: Specktors (night concert) & DJ Graded & John Vincent

Hours: 23:00 – 01:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s