Monday the 14th of November in Swedish

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Bergrummet
Måndag
(Utställning)

 Image of Inka- Gold Treasures

I september öppnar en ny utställning med världsunika fynd i Bergrummet. I INKA vänder vi blicken mot Sydamerika, till inkariket och dess föregångare. Genom spännande arkeologiska fynd av guld- och silver från Peru berättas historien om de gamla indiankulturernas unika relation till de ädla metallerna. Det är också berättelsen om jakten på El Dorado, det gyllene landet och spanjorernas erövring av inkariket.

Det tidigare hemliga Bergrummet och utställningsscenografin skapar en suggestiv miljö kring de omkring 300 föremålen inlånade från 15 peruanska museer. De ger ett bländande intryck av guldets symboliska kraft, men förmedlar också en känsla av inkas enorma rikedomar; guldskatter som senare kom att bli en av orsakena till kulturens undergång när de spanska conquistadorerna erövrade och koloniserade Sydamerika i jakten på El Dorado, det gyllene landet.

Inkariket var höjdpunkten på flera högt utvecklade civilisationer i Anderna, i västra Sydamerika under en period på ungefär 3500 år (ca 2000 f Kr – 1532 e Kr). Under inkas storhetstid, som endast varade i cirka 100 år (1400-1533), sträckte sig inkariket från västra Ecuador till Chile, från Andernas högplatåer till de ökenlika kustområdena vid Stilla havet. Innan dess hade fler än tio indiancivilisationer avlöst varandra i regionen. Utställningen innehåller föremål från flera av dessa kulturer. Gemensamt för dem alla var de starka banden till de ädla metallerna.

I en så komplex miljö med återkommande klimatkatastrofer var behovet av rituella ceremonier för att blidka gudarna stort och nödvändigt. Flertalet av de föremål som visas i utställningen är grav- och offerfynd och de understryker betydelsen av guldets symboliska kraft för de rituella uttrycken. För inka var guldet också tätt förbundet med solguden Inti och härskaren sågs som en levande inkarnation av solen.

Det är 50 år sedan guldföremål från inka visades i Stockholm senast och här ges en sällsynt möjlighet att se en unik samling, bland annat några av de allra nyaste fynden. De vittnar om en rik kultur och om den tekniska skickligheten hos den tidens guldsmeder. Dessa indiankulturer utvecklade under tusentals år ett unikt lokalt hantverk, till synes utan kontakt med andra kontinenters kulturer. Utöver guld visas också ett urval objekt i textil och keramik, liksom mumier.

Stockholm´s international film festival
Stockholm
Måndag
(Festival)

 Image of Stockholm´s international film festival

Idén till festivalen väcks 1990 av Ignas Scheynius som tillsammans med  Kim Klein och nuvarande festivalchefen Git Scheynius, tre unga filmentusiaster, beslutar sig för att Stockholm behöver en festival av internationell rang. Med hjälp av en liten grupp professionella inom filmvärlden samt assisterade av tvåhundra hängivna volontärer genomförs den första festivalen. Invigningsfilm är David Lynchs Wild at Heart som visas på huvudbiografen Astoria, där också prisutdelningen hålls. Under fyra dagar i november visas totalt 45 filmer.

Festivalens organisation expanderar varje år och har idag en verksamhet året runt med utomhusvisningar, egenimporterade filmer, distributionskanaler och månatliga medlemsvisningar. På bara ett par år har programmet växt till 100 filmer och 2009 var det mer än 180.

Under de 20 år som gått har Stockholms filmfestival presenterat närmare 3000 filmer från hela världen och besökts av celebra gäster som Dennis Hopper, Lauren Bacall, Gena Rowlands, Ang Lee, David Cronenberg, Roman Polanski, Terry Gilliam, Elia Kazan, Darren Aronofsky, Paul Schrader, Wes Anderson, Charlotte Rampling och Wong Kar Wai. Festivalen är också känd för att framhäva unga och oetablerade filmskapare. I snitt var tredje film på festivalen är gjord av en debutant, och i tävlingssektionen får endast regissörer som gjort högst två filmer tidigare medverka.

Stockholms filmfestivals målsättning är att bredda det svenska filmutbudet med nyskapande film av hög kvalitet, att ge besökarna en orientering i den moderna filmen och stimulera till debatt. Med seminarier, tillfällen att träffa skådespelare och filmarbetare under Face2Face samt den uttömmande katalogen finns alla förutsättningar för en fullkomlig filmupplevelse.

Amy LaVere
Södra Teatern
Måndag
(Konsert)

 Image of Amy LaVere

Med den talang som sångerskan och kontrabasisten Amy LaVere uppvisar på sitt senaste alster ”Stranger Me” är det inte konstigt att kritiker runt hela globen har ett svagt hjärta för henne. Tillsammans med producenten Craig Silvey (Arctic Monkeys, The Arcade Fire) har hon skapat ett suggestivt album som rymmer lika mycket svärta som ljus. Med sin karaktäristiska röst och udda instrumentering skapar hon en bluesig noir-stämning som klingar så oförfalskat vackert att man nästan blir lite rädd.

När Amy LaVere återigen knyter band med den svenska publiken sker det några år efter att hon utnämnts till ”Best New or Emerging Artist” av Americana Music Association. Scenen är hennes liv och den hypnotiska showen kommer att för alltid etsa sig fast i minnet.

Explosions in the sky & The Drift
Debaser Medis
Måndag
(Konsert)

 Image of Explosions in the sky & The Drift

Det är i stort sett helt utsålt på våning ett. Vi släpper därför upp våning två och vår bio där du också kan se konserten. Se längre ned i denna text vad en sådan biljett innebär.

Till de få dystra själar som av outgrundlig anledning befann sig på helt fel geografiska punkter fredagen den 12 augusti, då kvartetten från Austin grundmurade sitt rykte som ett av världens bästa instrumentalrockband; då Explosions In The Sky gjorde Way Out West magiskt: ni, ni dystra själar, får en chans till till botgöring!

Sedan förra millenniets sista år har Explosions In The Sky emulerat atombombens monumentala wall of sound och dess karga efterdyningar och lämnat oss ett apokalyptiskt landskap att träda in i. Men det är inte idel svärta och mörker. Ett suggestivt skimmer av elysium glöder i varje vrå och varje takt; lidelsen är oändlig och så är även bandets förmåga att beröra utan ord.

Så några ord till er som stod stumma av hänförelse, på absolut rätt breddgrader förra fredagen, dags att börja längta igen. I november sätter Explosions In The Sky sina fötter på svensk mark och förärar oss åter med sin närvaro och vi kan inte annat än att bara vänta.

Förband denna afton är San Fransisco-baserade The Drift.

Presenteras i samarbete med Luger.

Dj: Mother

Du ser konserten sittande i vår biosalong på våning två genom ett gigantiskt panoramafönster, och hör det hela genom ett högtalarsystem anpassat för konserter. Ett nytt system gör det också möjligt för dig att höra publikljudet från våning ett. Du bör vid köp vara medveten om att upplevelsen av konserten inte är riktigt densamma som på våning ett. Det finns en bar på våning två (du får ta med dryck in i biosalongen).

See the concert from our (movie) theatre through an enormous panoramic window on the 2nd floor. Speaker system adapted for live music and new technology that allows you to hear the sound from the audience below.
Please note that the experience of the concert is slightly different from standing on the 1st floor or near the stage. There is additional bar on the 2nd floor and drinks can be brought inside the theatre.

Göteborg

Thank God It´s MONDAY
Berså
Måndag
(Club)

 Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.
Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.
Varje måndag året runt!

Tid: 22.00-03.00
Vart: Berså, Kungsportplatsen 1
Ålder: 20+
När: Året om
Arrangör: TGI Events

The Paper Gods
Angereds Teater
Måndag
(Teater)

 Image of The Paper Gods

Varför finns vi? Vad innebär det att bli fri? Demokratin finns inte. Den är en önskedröm.

Världen håller på att falla sönder. Bland kasserade scenografidelar från Göteborgs teatrar, skärvor från tidigare berättelser om mod, kärlek, skuld och ansvar, möter vi fyra personer som alla hanterar de stora frågorna, men på helt olika sätt. Ledaren vill hålla ihop gruppen men skyr det annorlunda, Yogautövaren söker svaren i språken som ingen av de andra talar, medan Rebellen vägrar göra som alla andra om hon inte förstår varför. Pappan har gett upp och samlar istället på porslinshästar.

Aleksander Motturi är författare och har skrivit essäer, dramatik och publicerat en avhandling om Wittgenstein. I år debuterar han med sin första roman, Diabetikern. Ulla Kassius är en av Sveriges främsta scenkonstnärer som vi tidigare fått ta del av som scenograf i bl a The Mental States of Gothenburg på Angereds Teater samt Brott och Straff-projektet och Lille Kung Mattias på Backa Teater. Nu gör hon efterlängtad regidebut på Angereds Teater.

Pappersgudarna spelas i två versioner: på dagtid för barn från 10 år och på kvällar för vuxna.
Urpremiär den 30 september 2011.

Jeanette Lindström
Göteborgs Konserthus
Måndag
(Konsert)

 Image of Jeanette Lindström

Hon är en av Sveriges främsta jazzsångerskor och kompositörer och tog förra året
emot en Grammis för årets bästa jazzplatta, hennes senaste album Attitude & Orbit
Control. Jeanette Lindström har förmågan att beröra och sätta lyssnarens fantasi i
rörelse; med sin röst, med sin musik och med sina ord. Attitude & Orbit Control, som
är hennes sjätte album i eget namn, bevisar det fullt ut.
Jeanette Lindström ville gå vidare musikaliskt, och den här gången ville hon det extra mycket. Skriva på
ett nytt sätt, jobba mer med produktionen och instrumenteringen, ville att det skulle bli “Jeanettemusik”,
oavsett hur den skulle komma att låta. Resultatet är en samling starka låtar där mer av
popstruktur, utmejslade arrangemang och sound står i centrum – tillsammans en helhet som
kännetecknas av både lekfullhet och allvar. Med sig på resan har hon bland andra haft den legendariske
popmusikern Robert Wyatt, en ny medproducent i est:s Magnus Öström, och på både skivan och på
turné, ett helt nytt band.

Neither
3:e Våningen
Måndag
(Dans)

 Image of Neither

Sex dansare medverkar i denna stora produktion av den kända göteborgskoreografen Gun Lund.

Neither – varken eller – en poetisk bild av själva livet eller ett kvantteoretiskt uttryck för osäkerheten i den värld vi tar för given?

Strange, Charm and Beauty, Up, Down and Top är alla partiklar som deltar i den dans som är själva grunden för vår existens. Varje kvark finns i tre laddade färger och dessutom i sin egen motsats – en antikvark. En spännande idégrund även om dansarna inte förkroppsligar partiklarna i sig.

Gun Lund ifrågasätter vårt seende, tilliten till sinnena, men i den fasta förvissningen om att här finns något att lära om betingelserna för oss – hur det är att vara människa. Det är vackert och omtumlande. Man behöver inte förstå. Att njuta av dansarnas rörelser, formerna i rummet och det säregna ljuset är tillräckligt denna kväll. Musiken av Morton Feldman med Becketts text Neither bildar storslagen bakgrund till upplevelsen.

I april 2011 hade Neither premiär och gensvaret från publiken var överväldigande. Missade du föreställningen i våras eller vill du se den igen?· Nu får du tolv nya tillfällen i november o december!

Nytt för i höst är att Neither även spelas dagtid! Vi tänker både på dem som inte vill ge sig ut på kvällarna, som andra med kvällsarbete. Det ger självklart också möjligheter till skolföreställningar.

Malmö

Mode utan Midja
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Graphics loves photography
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Graphics loves photography

Fotobaserad grafik har här fått en vid tolkning. Gemensamt för konstverken är att de är tryckta på papper som grafiska bilder. Här hittar du allt från den mera traditionella fotogravyren till nya experiment med fotografiska medel. Med verk av bland annat Ola Billgren, Dan Wolgers, Helmtrud Nyström, Lennart Olsson och Minako Masui. Utställningen är sammanställd av Sune Nordgren, tidigare chef för bland annat Malmö Konsthall, och är en del av Grrrafik 2011.

Elvis Costello – Solo
Nöjesteatern
Måndag
(Konsert)

 Image of Elvis Costello - Solo

Elvis Costello född 25 augusti 1954 i Paddington, London, är en brittisk sångare, låtskrivare och gitarrist. Han är sedan 2003 gift med jazzpianisten och sångerskan Diana Krall. Till hans kändaste låtar kan nämnas “Watching the Detectives” (1977), “Radio Radio” (1978), “Oliver’s Army” (1979), och “I Can’t Stand Up For Falling Down” (1980), den sistnämnda en cover på en obskyr låt av Sam & Dave.

Costello växlar obehindrat genre när det passar honom. En kritiker skrev att “Costello, the pop encyclopedia, can reinvent the past in his own image”

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Farsdag
Hours: 00:00 – 00:00
Stockholm´s international film festival
Hours: 00:00 – 00:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Johan Wik
Hours: 10:00 – 21:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Tonsättarfestival by Brett Dean
Hours: 17:00 – 23:00
Impro@Boulevard , Boulevardteatern
Hours: 19:00 – 22:00
A concert in memory of the Holocaust
Hours: 19:00 – 21:00
Amy LaVere
Hours: 19:30 – 21:00
Stand Up at El Mundo 84
Hours: 20:00 – 22:00
Explosions in the sky & The Drift
Hours: 20:00 – 23:00
COMMON CREATURE & ELIFANTREE
Hours: 20:00 – 22:00
TO THE FOREST | GRAND CENTRAL
Hours: 22:00 – 03:00

Göteborg

Farsdag
Hours: 00:00 – 00:00
Neither
Hours: 13:00 – 15:00
The Paper Gods
Hours: 19:00 – 20:20
Jeanette Lindström
Hours: 19:30 – 21:30
Thank God It’s MONDAY
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

Farsdag
Hours: 00:00 – 00:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
Elvis Costello – Solo
Hours: 19:30 – 21:30
God Bless Mondays
Hours: 23:00 – 04:00

Oslo

Oslo International Poetry Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Wolf Rock
Hours: 18:00 – 20:00
IN FLAMES
Hours: 18:30 – 21:00
ALOE BLACC
Hours: 20:00 – 22:00
Sonic Hamlet
Hours: 20:00 – 22:00
DJ Emma1212
Hours: 20:30 – 00:30
Balthazar
Hours: 21:00 – 23:00
DAGFINN NORDBØ OG DET NORSKE POESI & SATIREORKESTER
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Crazy Christmas Cabaret 2011
Hours: 19:30 – 22:00
I Lie Down With a Crocodile
Hours: 20:00 – 22:00
James Blake
Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s