Tuesday the 8th of November in Swedish

Stockholm

Carmen
Kungliga Operan
Tisdag
(Opera)

 Image of Carmen

I cigarettfabriken i Sevilla arbetar Carmen. Vacker och egensinnig är hon en erotisk dröm för soldaterna vid kasernen. Don José har aldrig upplevt något liknande när han hör henne sjunga om kärleken. Han glömmer sin trolovade Micaëla som väntar i hembyn och följer Carmens väg. Men Don José vill äga kärleken och Carmens hjärta måste få flyga fritt. Så dyker tjurfäktaren Escamillo upp, stolt och svårfångad är han en tvillingsjäl till Carmen …

Carmen vill älska vem hon vill, men får betala ett högt pris för sin kärlek. Georges Bizets musik är ömsom medryckande, ömsom demoniskt lidelsefull i operan som blivit världens kanske mest kända. Carmen är drömmen om Spanien – ett land som kompositören själv aldrig besökte.

Miss Julie
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Miss Julie

Vad vill unga vackra bortskämda Julie?
Det är midsommarafton och hon riktar sin blick mot Jean, Kristins trolovade.
Vad kan Kristin göra?
Både hon och Jean är anställda av Julies far.
Julie får sin natt med Jean.
Men vad kostar den?

Friends
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Friends

Colin är nybliven änkling.
Visst vore det fint om de gamla vännerna kunde samlas för att muntra upp honom? Diana ordnar en fest.
Men hennes man Paul låtsas glömma alltihop, Gordon blir hastigt sjuk och Evelyn är helt ointresserad.
Det slutar med ett nervöst sammanbrott.
Och det är inte Colins.

BRAIN BOOGIE
Scalateatern
Tisdag
(Show)

 Image of BRAIN BOOGIE

Sveriges främsta hypnotisör, Fredrik Praesto, tillsammans med Ulf Sandström och otroligt svängiga Jump4Joy vecklar ut hjärnans möjligheter inför dina häpna ögon, öron och inre känslor.En makalöst rolig resa.

Låt duken falla från handpåläggning till operationer utan ingrepp i en oförutsägbar och fotstampande upptäcksfärd där du har möjlighet att medverka eller bara häpna när världens bästa purjolökslyftare tävlar mot utomjordisk dans – till juryns oförställda frustration, förutom en….

Är detta rimligt? Kan alla hypnotiseras? Hur fungerar hypnos egentligen och vilken nytta kan vi ha av det i vardagen? Hur långt sträcker sig placebo och vad är motsatsen? Får man ha så här roligt samtidigt som insikterna står på kö?

Fleet Foxes
Annexet
Tisdag
(Konsert)

 Image of Fleet Foxes

Det internationella folkpopfenomenet Fleet Foxes har använt sig av sångharmonier och akustiska instrument som i all sin enkelhet genererar rysningar av välbefinnande. Att musiken känns som ett element, något naturligt och okonstlat snarare än något konstruerat, måste vara en av framgångsfaktorerna.

Efter tre festivalspelningar på svensk mark, den senaste en smått överjordisk upplevelse på årets Way Out West, är det äntligen dags för Fleet Foxes att göra klubbspelningar på egen hand, varav en i Annexet den 8 november!

Ljust & Fräscht
Cirkus
Tisdag
(Show)

 Image of Ljust & Fräscht

För att möta publiktrycket efter den press- och publikrosade premiären 28 januari förlängs nu showen med en höstsäsong och flyttar till Cirkus på Djurgården.
Ljust & Fräscht – En show om det perfekta boendet av och med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert

Vi svenskar måste vara världens trendängsligaste folk. Vi vågar snart inte ens köpa en soffkudde utan att rådfråga en expert.
Om du på något sätt tvivlar på att vi har blivit inredningsextremister kan du lyssna av konversationerna på närmsta latteställe där du får höra begrepp som bostadskarriär, ikeaväder, hemmafixaren, spishäll, containerfynda, hemnetknarkande, bostadsannonsporr, obduktionssalsminimalism, parmiddagsknäckare, master bedroom – ord som inte existerade för tio år sedan.
I årets stora underhållningsshow ska Fredrik Lindström och Henrik Schyffert försöka besvara frågor som varför klädkammaren har bytt namn till walk in closet? Är köket vårt nya finrum? Kommer dagens trendiga fondtapet en gång vara lika hopplöst ute som bidé?

Göteborg

West Side Story
GöteborgsOperan
Tisdag
(Musikal)

 Image of West Side Story

Kanske är det tidlösheten i temat: en konflikt mellan människor med olika bakgrund, en skildring av den tonårstid då allt är lika mycket på lek som på blodigt allvar, en berättelse om den andlösa, uppslukande kärleken och dess spegelvända motsvarighet – det förtärande hatet. Kanske är det formen: de stora dansnumren som genialiskt driver handlingen framåt lika mycket som dialogen och sången. Kanske är det den raffinerade musiken: komponerad av Leonard Bernstein då han stod på toppen av sin karriär och var en av världens främste dirigenter, lika bevandrad i den klassiska musiken som intresserad av att tolka och uttrycka sin egen tid musikaliskt. West Side Story kallas av en uppsjö av olika anledningar ”världens bästa musikal” och har sedan urpremiären 1957 tolkats och omtolkats, översatts, setts och älskats av människor över hela världen. Löst baserad på Shakespeares Romeo och Julia är det en tragisk kärlekshistoria i storstadsmiljö med två rivaliserande ungdomsgäng i fokus.

The Paper Gods
Angereds Teater
Tisdag
(Teater)

 Image of The Paper Gods

Varför finns vi? Vad innebär det att bli fri? Demokratin finns inte. Den är en önskedröm.

Världen håller på att falla sönder. Bland kasserade scenografidelar från Göteborgs teatrar, skärvor från tidigare berättelser om mod, kärlek, skuld och ansvar, möter vi fyra personer som alla hanterar de stora frågorna, men på helt olika sätt. Ledaren vill hålla ihop gruppen men skyr det annorlunda, Yogautövaren söker svaren i språken som ingen av de andra talar, medan Rebellen vägrar göra som alla andra om hon inte förstår varför. Pappan har gett upp och samlar istället på porslinshästar.

Aleksander Motturi är författare och har skrivit essäer, dramatik och publicerat en avhandling om Wittgenstein. I år debuterar han med sin första roman, Diabetikern. Ulla Kassius är en av Sveriges främsta scenkonstnärer som vi tidigare fått ta del av som scenograf i bl a The Mental States of Gothenburg på Angereds Teater samt Brott och Straff-projektet och Lille Kung Mattias på Backa Teater. Nu gör hon efterlängtad regidebut på Angereds Teater.

Ryan Adams
Göteborgs Konserthus
Tisdag
(Konsert)

 Image of Ryan Adams

Ett smakprov inför kvällen

Alter Bridge (US) special guest Black Stone Cherry (US)
Trädgår’n
Tisdag
(Konsert)

 Image of Alter Bridge (US) special guest Black Stone Cherry (US)

Alter Bridge är rockbandet från Orlando, Florida, som bildades ur spillrorna från det grunge-rock-bandet Creed som splittrades 2004. Alter Bridge växte sig snabbt stora och har turnerat världen över sedan dess. Med tre album i ryggen kommer de nu äntligen tillbaka till Sverige. Med sig har de Sverigefavoriterna i Black Stone Cherry! Den 8 november spelar de på Trädgårn i Göteborg! Biljetterna släpps på onsdag den 15 juni.

Alter Bridge bildades av gitarristen Mark Tremonti, basisten Brian Marshall och trummisen Scott Phillips, efter det att Creed som de alla var med i splittrades 2004. De värvade Myles Kennedy som sjöng i bandet The Mayfield Four, som hade varit förband åt Creed ett antal gånger.

Hösten 2004 släppte Alter Bridge sitt debutalbum One Day Remains som snart sålde guld och plattan hamnade topp 5 på Billboard 200. Det innehåller bland annat singlarna “Open Your Eyes”, “Broken Wings” och “Find the Real”. Mark Tremonti skrev låtarna på albumet tillsammans med Scott Phillips och Brian Marshall.

2007 kom uppföljaren Blackbird, och efter två års turnerande tog man 2009 beslutet att göra ett uppehåll. Då passade Creed på att göra ett nytt album och en återföreningsturné och Kennedy började jobba och turnera med ingen mindre än Slash. Kennedy blev sångaren i den gamla Guns n’ Roses-gitarristen soloprojekt2010, och ska enligt riktena agera sångare även på Slash’s kommande album.

Detta gjorde att alla hängivna Alter Bridge-fans världen över blev extra förvånade och extra glada när det plötsligt meddelades att Alter Bridge skulle släppa sitt tredje album, AB III, den 11 oktober 2010. Nästan exakt ett år senare, den 8 oktober 2011, står de alltså på Trädgårns scen i Göteborg!

På samma scen, samma kväll, står också Black Stone Cherry. Med ett hopkok av Lynyrd Skynyrd, Led Zeppelin och Alice In Chains.

Malmö

Ebba Forsberg
Palladium
Tisdag
(Konsert)

 Image of Ebba Forsberg

Efter framgångarna med “Ta min vals”, skivan från 2009 där Ebba tolkade Leonard Cohen, och Mikael Wiehe-samarbetet “Dylan på svenska” (2007), släpper nu Ebba Forsberg en skiva med eget material, den första sedan kritikerrosade “Ebba Forsberg” som kom 2006.
Plattan “Falling Folding Flipping Feeling” släpps 19 oktober på Ebba Forsbergs eget bolag EBOTH Productions (under licens av Cosmos Music Group).

Ebba Forsberg har ända sedan debuten “Been there” (1997) gjort tidlös musik som berör och väcker starka känslor, och så även denna gång. Hon har återigen samarbetat med den guldbaggebelönade filmskaparen Björn Runge, och med på skivan finns två låtar specialskrivna för hans nya film “Happy End”. Filmen är den avslutande delen i den så kallade “Befrielsetrilogin” som har premiär 23 september. Både ledmotivet “Baby Good Night” och låten “Perfect Slumber” har gjorts i olika versioner till filmen och till plattan.

Titeln på den nya skivan, “Falling Folding Flipping Feeling” återspeglar centrala ord och känslor som återkommer i texterna. “Det handlar mycket om att våga släppa taget oavsett vart det leder eller hamnar, på gott och på ont”, säger Ebba.

Hon beskriver arbetet med plattan som roligare och lättare än på mycket länge. “Jag börjar acceptera att när jag gör något är det alltid på liv och död. Jag måste ge allt och vara totalt närvarande och ärlig, annars känns det falskt. Efteråt kan det kännas som jag inte har någonting mer att ge men det jag har insett nu är att om jag bara ger det tid så kommer lusten att skriva tillbaka igen”, säger hon.

DOC LOUNGE – ! Woman Art Revolution (USA, 2011)
Babel
Tisdag
(Show)

 Image of DOC LOUNGE - ! Woman Art Revolution (USA, 2011)

I över fyrtio år har regissör Lynn Hershman Leeson samlat hundratals timmar av intervjuer med visionära konstnärer, historiker, kuratorer och kritiker som formade uppfattningar och värderingar i den Feministiska Konströrelsen, och avslöjar nu tidigare odokumenterade strategier som användes för att integrera kvinnor in i befintliga konststrukturer.

! Women Art Revolution visar på förhållandet mellan den feministiska konströrelsen till 60-talets anti-krig och medborgarrättsrörelser, och förklarar hur historiska händelser utlöste den första av många feministiska aktioner mot stora kulturella institutioner. Nya sätt att tänka kring mångfalder av kön, ras, klass och sexualitet utvecklades. The Guerilla Girls framstod som konstvärldens samvete och höll akademiska institutioner, gallerier och museer till svars för diskriminering. Med tiden ledde uthållighet och dessa banbrytande kvinnors mod till vad många historiker nu känner är den viktigaste konströrelsen på 1900-talet.

Lynn Hershman Leeson är förutom professor emeritus vid University of California, en mycket prisbelönad regissör, producent och konstnär som fått internationell erkännande med sina filmer. Hennes verk har visats på Sundance, Berlin och Toronto Internationell Filmfestival. Hennes konstverk finns i flera samlingar, bl.a. på Museum of Modern Art, National Gallery of Canada och The Walker Art Center.

Som förfilm visar vi den fina (VIKTEN AV) HÅR av och om Christina Höglund. Filmen handlar om att plötsligt bli annorlunda. Om panik, sorg och attraktion och att se sig själv på ett nytt sätt. (Vikten av) Hår fick ett hedersomnämnande vid 2011 års Festival International de Films de Femmes i Paris. Christina finns på plats för samtal efter visning.

Mode utan Midja
Malmö Museer
Tisdag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Graphics loves photography
Malmö Museer
Tisdag
(Konst)

 Image of Graphics loves photography

Fotobaserad grafik har här fått en vid tolkning. Gemensamt för konstverken är att de är tryckta på papper som grafiska bilder. Här hittar du allt från den mera traditionella fotogravyren till nya experiment med fotografiska medel. Med verk av bland annat Ola Billgren, Dan Wolgers, Helmtrud Nyström, Lennart Olsson och Minako Masui. Utställningen är sammanställd av Sune Nordgren, tidigare chef för bland annat Malmö Konsthall, och är en del av Grrrafik 2011.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Joanna Rytel
Hours: 10:00 – 21:00
Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
MARCEL DUCHAMP & ULF LINDE
Hours: 10:00 – 18:00
Turner, Monet & Twombly
Hours: 10:00 – 18:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Anders Ljungberg
Hours: 11:00 – 18:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
Peredvizjniki
Hours: 11:00 – 17:00
Night @ Moderna Museét
Hours: 18:00 – 21:00
Another story: Written in the light (1840-1930)
Hours: 18:00 – 20:00
Friends
Hours: 18:00 – 20:00
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Back to the 80s
Hours: 18:30 – 22:00
BRAIN BOOGIE
Hours: 19:00 – 21:00
The death of a Salesman
Hours: 19:00 – 21:40
To play with fire
Hours: 19:00 – 20:05
Älvsborgsbron
Hours: 19:00 – 21:00
Carmen
Hours: 19:00 – 21:00
The night is today’s mother
Hours: 19:00 – 21:00
Miss Julie
Hours: 19:00 – 20:50
White, rich, free
Hours: 19:00 – 20:15
Parades & changes, replay in expansion
Hours: 19:00 – 20:30
Eva Funck – Successful Performance
Hours: 19:30 – 21:30
Fleet Foxes
Hours: 19:30 – 22:00
Örjan Hultén Orion
Hours: 20:00 – 22:00
Ljust & Fräscht
Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 18:00
Göteborgs Internationella Konstbiennal
Hours: 11:00 – 18:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 18:00
FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA
Hours: 11:00 – 18:00
Pandemonium: Art in a Time of “Creativity Fever”
Hours: 12:00 – 17:00
75 years with Bruno Mathsson
Hours: 12:00 – 17:00
Daniel Rybakken
Hours: 12:00 – 17:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
Björn Olsson
Hours: 12:00 – 16:00
En slagborr mot smärtpunkten
Hours: 12:00 – 14:00
Processen
Hours: 13:00 – 15:00
The Paper Gods
Hours: 19:00 – 20:20
Educating Rita
Hours: 19:00 – 21:00
Vanessas Playhouse
Hours: 19:00 – 21:00
Alter Bridge (US) special guest Black Stone Cherry (US)
Hours: 19:30 – 21:30
West Side Story
Hours: 19:30 – 22:30
UNDERMÄN – CIRKUS CIRKÖR
Hours: 19:30 – 21:30
Ryan Adams
Hours: 19:30 – 21:30

Malmö

Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
Carina Nordborg
Hours: 12:00 – 18:00
Ebba Forsberg
Hours: 19:30 – 21:30
DOC LOUNGE – ! Woman Art Revolution (USA, 2011)
Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland
Hours: 10:00 – 18:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Crafts 2011
Hours: 11:00 – 17:00
Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION
Hours: 11:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 11:00 – 17:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
PER INGE BJØRLO
Hours: 11:00 – 17:00
ART IN THE AUDITORIUM 3
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 12:00 – 17:00
Abrahams Children
Hours: 15:00 – 17:00
Wolf Rock
Hours: 17:00 – 19:00
Sonic Hamlet
Hours: 17:30 – 19:00
Peter Grimes
Hours: 19:00 – 22:00
Minus 2
Hours: 19:30 – 21:30
SAGA
Hours: 20:00 – 22:00
CACADOU
Hours: 20:00 – 22:00
Dj Bruno
Hours: 20:30 – 00:30
Stina Berge & Charlie Engstrand Sommar
Hours: 21:00 – 23:00
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00
She Keeps Bees (US)
Hours: 22:00 – 00:00

Köpenhamn

French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
Re:Constructed Landscapes
Hours: 10:00 – 17:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
KLEE & COBRA
Hours: 11:00 – 18:00
Machine Head (US)
Hours: 19:00 – 21:00
Annie
Hours: 19:30 – 22:10
MICHAEL FELBERBAUM QUARTET (FR)
Hours: 20:00 – 22:00
Broadway for an evening
Hours: 20:00 – 22:10
I I Lie Down With a Crocodile
Hours: 20:00 – 22:00
Red
Hours: 20:00 – 22:00
± 0 – Plus minus zero
Hours: 20:00 – 22:15
Flogging Molly
Hours: 20:00 – 22:00
Stand-up @ Comedy ZOO
Hours: 20:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s