Monday the 7th of November in Swedish

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Bergrummet
Måndag
(Utställning)

 Image of Inka- Gold Treasures

I september öppnar en ny utställning med världsunika fynd i Bergrummet. I INKA vänder vi blicken mot Sydamerika, till inkariket och dess föregångare. Genom spännande arkeologiska fynd av guld- och silver från Peru berättas historien om de gamla indiankulturernas unika relation till de ädla metallerna. Det är också berättelsen om jakten på El Dorado, det gyllene landet och spanjorernas erövring av inkariket.

Det tidigare hemliga Bergrummet och utställningsscenografin skapar en suggestiv miljö kring de omkring 300 föremålen inlånade från 15 peruanska museer. De ger ett bländande intryck av guldets symboliska kraft, men förmedlar också en känsla av inkas enorma rikedomar; guldskatter som senare kom att bli en av orsakena till kulturens undergång när de spanska conquistadorerna erövrade och koloniserade Sydamerika i jakten på El Dorado, det gyllene landet.

Inkariket var höjdpunkten på flera högt utvecklade civilisationer i Anderna, i västra Sydamerika under en period på ungefär 3500 år (ca 2000 f Kr – 1532 e Kr). Under inkas storhetstid, som endast varade i cirka 100 år (1400-1533), sträckte sig inkariket från västra Ecuador till Chile, från Andernas högplatåer till de ökenlika kustområdena vid Stilla havet. Innan dess hade fler än tio indiancivilisationer avlöst varandra i regionen. Utställningen innehåller föremål från flera av dessa kulturer. Gemensamt för dem alla var de starka banden till de ädla metallerna.

I en så komplex miljö med återkommande klimatkatastrofer var behovet av rituella ceremonier för att blidka gudarna stort och nödvändigt. Flertalet av de föremål som visas i utställningen är grav- och offerfynd och de understryker betydelsen av guldets symboliska kraft för de rituella uttrycken. För inka var guldet också tätt förbundet med solguden Inti och härskaren sågs som en levande inkarnation av solen.

Det är 50 år sedan guldföremål från inka visades i Stockholm senast och här ges en sällsynt möjlighet att se en unik samling, bland annat några av de allra nyaste fynden. De vittnar om en rik kultur och om den tekniska skickligheten hos den tidens guldsmeder. Dessa indiankulturer utvecklade under tusentals år ett unikt lokalt hantverk, till synes utan kontakt med andra kontinenters kulturer. Utöver guld visas också ett urval objekt i textil och keramik, liksom mumier.

The Hunchback of Notre Dame
Den Kungliga Operan
Måndag
(Balett)

 Image of The Hunchback of Notre Dame

Quasimodo är den puckelryggige och döve klockringaren i katedralen Notre Dame. Både han och hans stora kärlek Esmeralda tillhör samhällets utstötta olycksbarn i 1400-talets Paris. En balett om maktmissbruk, utanförskap, begär, svartsjuka, kärlek och död baserad på Victor Hugos skräckromantiska roman.

Balett i två akter – Pär Isbergs helaftonsbalett är ett tidlöst dansdrama om att kunna se människans själ istället för hennes yttre. Den nyskrivna musiken är komponerad av Stefan Nilsson som bland annat är känd för sin musik till filmer som Jerusalem, Så som i himmelen, Den goda viljan och tv-serien Skärgårdsdoktorn.

LATIN LOVER BIG BAND
Fasching
Måndag
(Konsert)

 Image of LATIN LOVER BIG BAND

Latinmusikens nestor i Stockholm, Hector Bingert, lämnar nu Sverige för köttets lustar i Uruguay. En sista gång har du chansen att se storbandet som bringat så mycket tårar och skratt till Fasching. Stjärnspäckat och klart!

Fotbollsgalan 2011
Ericsson Globe
Måndag
(Gala)

 Image of Fotbollsgalan 2011

Dags att se tillbaka på ännu ett spännande fotbollsår. På Fotbollsgalan hyllas våra svenska fotbollshjältar för insatser och framgångar under året som gått. Som vanligt utnämns årets bästa kvinnliga och manliga spelare med guldbollen respektive diamantbollen. Det kommer bli en riktig galaföreställning och som om det inte vore nog ackompanjeras alltsammans med musikartister i världsklass.

Anna Brolin och Peter Jihde leder Fotbollsgalan 2011.

Göteborg

Thank God It´s MONDAY
Berså
Måndag
(Club)

 Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.
Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.
Varje måndag året runt!

Tid: 22.00-03.00
Vart: Berså, Kungsportplatsen 1
Ålder: 20+
När: Året om
Arrangör: TGI Events

10cc
Lorensbergsteatern
Måndag
(Konsert)

 Image of 10cc

1970-talets början var en hektisk period grabbarna som kom att bli 10cc. Graham Goldman hade nått en lysande karriär som låtskrivare för band som Yardbirds, Hollies och Herman’s Hermits. De stunder som studion inte användes tog han tillfället i akt experimentera tillsammans med sina polare. Så småningom var 10cc ett faktum. En av deras första låtar som band var den knasiga kompositionen “Donna”. Övertygade om att låten hade något extra, släpptes den som singel. “Donna” blev en omedelbar succé som gick upp på englandslistans andraplats och blev gruppens första riktigt hitlåt.
Gruppens genombrott kom 1974 med det andra albumet “Sheet Music” som hyllades av kritikerna samtidigt som det låg på topplistorna i flera månader. Skivan öppnade även dörren till USA. En dörr de fullkomligt sparkade upp med uppföljaren “The Original Soundtrack” som släpptes året därpå och som blev en stor framgång i USA.

Under 80-talets första hälft började 10cc upplösas. Gouldman fortsatte sin karriär som låtskrivare, men producerade även Ramones-plattan “Pleasant Dream” med låten “The KKK Took My Baby Away”. Av de andra medlemmarna blev Godley och Creme pionjärer som musikvideoregissörer.

Med Gouldman i spetsen är nu 10cc tillbaka som turnerande band som i november besöker Göteborg för en spelning på Lorensbergsteatern.

Malmö

Mode utan Midja
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Graphics loves photography
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Graphics loves photography

Fotobaserad grafik har här fått en vid tolkning. Gemensamt för konstverken är att de är tryckta på papper som grafiska bilder. Här hittar du allt från den mera traditionella fotogravyren till nya experiment med fotografiska medel. Med verk av bland annat Ola Billgren, Dan Wolgers, Helmtrud Nyström, Lennart Olsson och Minako Masui. Utställningen är sammanställd av Sune Nordgren, tidigare chef för bland annat Malmö Konsthall, och är en del av Grrrafik 2011.

RETRO FILMS: Rebel Without a Cause
Victoriateatern
Måndag
(Film)

 Image of RETRO FILMS: Rebel Without a Cause

Ung Rebell (Rebel Without A Cause)

1955, 111 min, svensk text

Jim gör sitt bästa för att klara den ständiga pressen som han möter som elev på en ny skola, särskilt från andra ungdomar som är medlemmar i det ”coola” gänget på Dawson High School. Hans fader, som Jim söker stöd och vägledning från, är en godhjärtad men svag förälder som domineras av Jims mor, som ständigt försöker få familjen att flytta till en ny stad för att fly olika problem. Efter att Jim tvingats in ett farligt spel med Buzz, en av de lokala tuffingarna, är han helt plötsligt i klammeri med både rättvisan och några av Buzz vänner. Han finner dock stöd och förståelse hos både Plato, en 13-årig pojke som nästan ser Jim som den fadersfigur han aldrig haft, och Judy, en vacker men också förvirrad tjej som också saknar kärlek från sina föräldrar. Hon inser snart att Jim har mycket mer att erbjuda henne än de våldsamma busar som hon tidigare umgåtts med.

I huvudrollerna:

James Dean

Nathalie Wood

Sal Mineo

En vecka innan varje filmvisning går det att boka plats här på hemsidan till aktuell filmvisning. Du måste vara medlem för att boka plats till Retro Films! Längst ner på denna sida gör du din bokning. Bokningssytemet kommer tala om för dig om du får picknickbord eller plats på balkong. Du säger sedan ditt namn i entrén på Victoriateatern och visar upp ditt medlemskap .

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Joanna Rytel
Hours: 10:00 – 21:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Impro@Boulevard
Hours: 19:00 – 21:00
The Hunchback of Notre Dame
Hours: 19:00 – 21:15
LATIN LOVER BIG BAND
Hours: 20:00 – 22:00
Fotbollsgalan 2011
Hours: 20:00 – 23:00
Stand Up at el Mundo 83
Hours: 20:00 – 22:00
THE SWEDISH @ Obaren with Patrick Isaksson & Anne-Lie Rydé
Hours: 21:00 – 03:00

Göteborg

10cc
Hours: 19:30 – 21:00
Thank God It’s MONDAY
Hours: 23:00 – 03:00

Malmö

Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
RETRO FILMS: Rebel Without a Cause
Hours: 19:30 – 21:00

Oslo

Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Wolf Rock
Hours: 18:00 – 20:00
Swan Lake
Hours: 19:00 – 22:00
Minus 2
Hours: 19:30 – 21:30
Sonic Hamlet
Hours: 20:00 – 21:30
WALTER TROUT
Hours: 20:00 – 22:00
Yellowjackets
Hours: 20:00 – 22:00
Studio Two : “Fresh out of tha’ box”
Hours: 20:30 – 00:30
That’s all I ask of you
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

I I Lie Down With a Crocodile
Hours: 20:00 – 22:00
± 0 – Plus minus zero
Hours: 20:00 – 22:15
Erasure
Hours: 20:00 – 22:00
eLZhi (Detroit US)
Hours: 20:00 – 23:30

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s