Tuesday the 1st of November in Swedish

Stockholm

Dialogues des carmélites
Kungliga Operan
Tisdag
(Opera)

 Image of Dialogues des carmélites

Regissören Johanna Garpe tar sig an Francis Poulencs opera från 1957 och ställer franska revolutionens paroller om frihet, jämlikhet och broderskap på sin spets. Var står vi i förhållande till de orden i Europa idag? Är jag beredd att försvara allas rätt till frihet även om jag inte står bakom dem det handlar om? Eller ens tycker om dem? Operan är baserad på verkliga händelser under franska revolutionen när 16 nunnor i ett kloster dömdes till döden eftersom de fortsatt utöva sin religion trots rådande förbud. I operan ställs andlighet mot materialism – och plötsligt måste man välja sida.

Orestien
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Orestien

Klytaimeistra har inget glömt.
Det är tio år sen hennes man Agamemnon, gav sig iväg för att vinna ett krig.
Nu är han tillbaka, segraren.
Som en gång offrade deras dotter Ifigenia för att säkra krigslyckan.
Tid för handling.
Två barn har de kvar i livet, Elektra och Orestes.
Orestes har heller inget glömt.
Skulden är moderns.
Vems annars?

Two masters servant
Dramaten
Tisdag
(Teater)

 Image of Two masters servant

En klassisk komedi i ny version. Fart, fest och färg! Morgan Alling kommer tillbaka till Dramaten som världens mest stressade tjänare, på besök i Venedig bland kanaler och gondoler.

Tjänaren Truffaldino avbryter Clarices och Silvios förlovning med en ytterst dålig nyhet. Clarices fästman, dödad i duell, är inte alls död. Han står i själva verket utanför dörren och väntar. Eller är det inte han?

Beatrice har bestämt sig för att, utklädd till sin dödade bror, söka sin älskade Florindo som flytt efter duellen. Och Truffaldino som gärna äter för två, passar på att dryga ut kassan och tar i hemlighet anställning hos en annan herre. Ett dubbelarbete som han nu måste dölja med hjälp av en rejäl dos uppfinningsrikedom. I komedins värld handlar allt om det grundläggande: mat, pengar och kärlek!

I “Två herrars tjänare” från 1745 bygger Venedigs store dramatiker Carlo Goldoni vidare på och moderniserar den gamla comedia dell´arte-traditionen. Det betyder fars och fysisk komedi. Nu i modern tappning med Peter Langdal som regissör. Danske Peter Langdal är chef på Betty Nansen -teatern i Köpenhamn. Hans första uppsättning på Dramaten var Jeppe på berget med Lena Nyman och Börje Ahlstedt 1986.

Slowman
Södra Teatern
Tisdag
(Konsert)

 Image of Slowman

Bakom artistnamnet Slowman döljer sig gitarristen, sångaren och låtskrivaren Svante Törngren. Musiken spänner över ett brett fält av americana, blues, rock, soul och altcountry.

Första egna albumet The Best of Slowman (2008) välte bluesentusiaster runt om i Europa tack vare frustande energi och spelskicklighet. Recensenterna lyfte framför allt fram låtskrivandet och förmågan att förnya ”en sliten genre”.

Under 2009 fick Slowman Band ett allt starkare fäste i musikvärlden. Med den kritikerrosade uppföljaren I’m back blev Slowman favorit på flera utländska radiostationer och turnerar nu flitigt i Sverige. 2010 släppte Slowman & Friends ett tribute-album till Jimi Hendrix och året avslutades med Slowman Band som förband till Elliott Murphy på Södran.

Slowman – sång och gitarrer
Fredrik Ebbestad – keyboard och sång
Jan Enegård – bas och sång
Stefan Rosén – trummmor

Rihanna
Ericsson Globe
Tisdag
(Konsert)

 Image of Rihanna

Nominerad till fyra Grammy Awards förtjänar Rihanna sitt rykte som en av världens mest energiska och begåvade artister.

Med en fantastisk mängd hits; “Umbrella”, “Disturbia”, “Shut Up and Drive” och låtarna från senaste skivan, och med en ännu större och mer spektakulär scenshow än vid senaste succéturnén “Rated R” kommer “Loud”-turnén att bli Rihannas största och bästa konsertturné någonsin.

Göteborg

Skänk mig snarast sonsöner
Göteborgs Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Skänk mig snarast sonsöner

Fortplantnings uppdraget måste uppfyllas! En mor är fast besluten att skapa äktenskapliga förutsättningar för sin homosexuelle son att avla henne sonsöner. Sonen står stadigt på principfasta fötter och vägrar äktenskap trots att modern gett honom stärkande injektioner av manlighet och gjort sitt yttersta för att böja honom rätt mot uniformsklänningens pressveck… En burlesk och brutal färgsprakande cocktail där allt, precis allt kan hända!

För regi står Richard Turpin, en av grundarna av Teater Tribunalen i Stockholm. Richard Turpin var senast aktuell som skådespelare och dramatiker i Jan Schaman – Färdigflabbat! på Teater Tribunalen. Han har tidigare varit på Göteborgs Stadsteater, då som skådespelare i Tjechovs Måsen.

Pjäsen är skriven av den tyske dramatikern Thomas Jonigk och har översatts av Magnus Lindman. Thomas Jonigk är sedan 2007 husförfattare och dramaturg på Düsseldorfer Schauspielhaus. Skänk mig snarast sonsöner hade sin urpremiär 1994 på Schauspiel Bonn i Tyskland.

West Side Story
GöteborgsOperan
Tisdag
(Musikal)

 Image of West Side Story

Kanske är det tidlösheten i temat: en konflikt mellan människor med olika bakgrund, en skildring av den tonårstid då allt är lika mycket på lek som på blodigt allvar, en berättelse om den andlösa, uppslukande kärleken och dess spegelvända motsvarighet – det förtärande hatet. Kanske är det formen: de stora dansnumren som genialiskt driver handlingen framåt lika mycket som dialogen och sången. Kanske är det den raffinerade musiken: komponerad av Leonard Bernstein då han stod på toppen av sin karriär och var en av världens främste dirigenter, lika bevandrad i den klassiska musiken som intresserad av att tolka och uttrycka sin egen tid musikaliskt. West Side Story kallas av en uppsjö av olika anledningar ”världens bästa musikal” och har sedan urpremiären 1957 tolkats och omtolkats, översatts, setts och älskats av människor över hela världen. Löst baserad på Shakespeares Romeo och Julia är det en tragisk kärlekshistoria i storstadsmiljö med två rivaliserande ungdomsgäng i fokus.

From Rolf to Ramel
Göteborgs Stadsteater
Tisdag
(Show)

 Image of From Rolf to Ramel

Med anekdoter och kupletter tar han oss med på en underhållande resa genom 100 år av svenska revyer.
Från Emil Norlander, Ernst Rolf och Karl Gerhard till Kar de Mumma, Povel Ramel och Hasse å Tage.

Med Mattias Enn Vid pianot Thomas Sällström

Simons Playhouse
Nefertiti
Tisdag
(Teater)

 Image of Simons Playhouse

MMS Trio spelar ikväll musik som går i den brittiske jazzpianisten John Taylors anda. Det blir mestadels Taylorska kompositioner, men också musik som på ett eller annat sätt är förknippad med John Taylor. Kvällens trumslagare Gran har själv spelat med John Taylor, medan kvällens pianist Westman har studerat för honom vid musikhögskolan i Köln. En stämningsfull afton med mycket stämningsfull musik utlovas. Därefter välkomnar vi både lyssnare och utövare in i jazzens kroppspulsåder – jammet!

Playhouse is the house to play in!

D.A.I.S @ PEACOCK // OLIVER INGROSSO
Peacock Dinner Club
Tisdag
(Club)

 

Efter 2 års frånvaro är DAIS äntligen tillbaka med OLIVER INGROSSO i dj-båset

Under höstlovet, närmare bestämt tisdagen 1 november samlar vi allt som behövs för att skapa något unikt. DAIS är ett koncept som med målsättningen att skapa något helt eget. Ta din chans och kom förbi Peacock den 1 november.

Mer info om Oliver Ingrosso:

Tim Berg vs. Oliver Ingrosso & Otto Knows – iTrack (Radio Edit)

Malmö

Kung Oidipus
Malmö Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Kung Oidipus

I Thebe härjar pesten. Det är gudarnas straff för att den gamle kungens mördare går fri. Mördaren finns i staden och för att rädda sitt folk måste Kung Oidipus hitta honom. Jakten på mördaren leder honom till oväntade insikter och dramatiska avslöjanden.

Det här är berättelsen om att vi inte kan fly från oss själva hur långt bort vi än reser. Livslögnen och självförnekandet sätts under lupp i ett psykologiskt drama och dansteaterföreställning signerad Kajsa Giertz.

Ale Möller, Eric Bibb & Knut Reiersrud
Palladium
Tisdag
(Konsert)

 Image of Ale Möller, Eric Bibb & Knut Reiersrud

Ale Möller sammanför två av sina blueshjältar i ett unikt möte.
Eric Bibb växte upp i New York i en familj full av musiker, vänner till hans far den kände folksångaren Leon Bibb. Eric kan beskrivas som den innerliga bluestolkaren med den varma tonen. Han är prisad världen över för sina liveframträdanden och för sitt låtskrivande. Han förenar soul, jazz, gospel och blues på ett sätt som ingen annan.

Den egensinnige norske bluesgitarristen Knut Reiersrud är en pionjär inom den skandinaviska världsmusiken. Han har på ett nyfiket sätt arbetat med att sammanföra musikaliska stilar från olika delar av världen såsom orientalisk, afrikansk, norsk folkmusik med blues till ett eget sound. Med den uppmärksammade skivan “Tramp” liksom uppföljaren “Klapp” öppnade han öronen på en bred publik för nya klanger i bluesens värld.

Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Där rör han sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Samma söklust har han fört över till en allt större publik som lika mycket fascineras över musikens måna inneboende delar som berusas av själva rörelsen i landskapet. Hans förmåga att iscensätta oväntade och djärva musikaliska möten som får publiken att hissna, är omvittnad. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen.

Renegade Creation – Feat: Robben Ford & Michael Landau
KB
Tisdag
(Konsert)

 Image of Renegade Creation - Feat: Robben Ford & Michael Landau

En drömuppställning med några av bluesrockens främsta. De två gitarrgiganterna Robben Ford och Michael Landau i ett unikt samspel, som inspirerat dem båda till till nya personliga stordåd. Tillsammans med bassisten Jimmy Haslip och trummisen Gary Novak utgör de Renegade Creation. Som grupp lyckas de ta fram essensen av klassisk bluesrock blandad med sofistikerad fusion, och lämnar samtidigt utrymme för de fyra musikerna att briljera med fenomenala solon.

De två huvudpersonerna har en imponerande historia. Michael Landau gjorde sig i början av 80-talet känd som en av de mest anlitade gitarristerna i USA. Genom åren har han medverkat på album med bland annat Miles Davis, Michael Jackson och Joni Mitchell.

Robben Ford började sin karriär på 70-talet med bluesbandet Charles Ford Band tillsammans med sina bröder. Genom åren har han haft en framstående solokarriär, samtidigt som han gjort sig känd för sina samarbeten med såväl George Harrison som The Yellowjackets.

Förbered er för en stor bluesupplevelse när Renegade Creation i höst besöker Sverige!

Mode utan Midja
Malmö Museer
Tisdag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

The National Day of Algeria
Hours: 00:00 – 00:00
Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Magritte & Foucault
Hours: 10:00 – 18:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
MARCEL DUCHAMP & ULF LINDE
Hours: 10:00 – 18:00
Turner, Monet & Twombly
Hours: 10:00 – 18:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Joanna Rytel
Hours: 10:00 – 21:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
Peredvizjniki
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
A U T O M O B I L
Hours: 12:00 – 17:00
Ensamble: Hajp!
Hours: 12:00 – 12:30
The Half done sky
Hours: 18:00 – 21:00
Orestien
Hours: 18:00 – 20:00
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Back to the 80s
Hours: 18:30 – 22:30
Dialogues des carmélites
Hours: 19:00 – 21:00
Miss Julie
Hours: 19:00 – 20:50
L’A. / Rachid Ouramdane
Hours: 19:00 – 20:30
Two masters servant
Hours: 19:00 – 21:00
Come Running
Hours: 19:00 – 21:00
Rihanna
Hours: 19:30 – 22:00
Girls & Boys w / Songs November 2011!
Hours: 20:00 – 23:30
Mary Nelson
Hours: 20:30 – 22:00
Jazz in LHB: Wow
Hours: 20:30 – 23:30
Slowman
Hours: 21:00 – 23:00

Göteborg

The National Day of Algeria
Hours: 00:00 – 00:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
Göteborgs Internationella Konstbiennal
Hours: 11:00 – 19:00
FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA
Hours: 11:00 – 18:00
Pandemonium: Art in a Time of “Creativity Fever”
Hours: 12:00 – 17:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
75 years with Bruno Mathsson
Hours: 12:00 – 17:00
Daniel Rybakken
Hours: 12:00 – 17:00
From Rolf to Ramel
Hours: 12:00 – 14:00
Björn Olsson
Hours: 12:00 – 16:00
Simons Playhouse
Hours: 19:00 – 21:00
SOURZ
Hours: 19:00 – 01:00
whatever LOVE means
Hours: 19:00 – 21:00
Uppgifterna
Hours: 19:00 – 21:00
Educating Rita
Hours: 19:00 – 21:00
Skänk mig snarast sonsöner
Hours: 19:00 – 21:00
West Side Story
Hours: 19:30 – 22:30
D.A.I.S @ PEACOCK // OLIVER INGROSSO
Hours: 22:00 – 03:00
It’sTuesday
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

The National Day of Algeria
Hours: 00:00 – 00:00
Rita Lundqvist
Hours: 10:00 – 16:00
Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Veli Granö
Hours: 10:00 – 16:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
Sigurdur Gudmundsson
Hours: 11:00 – 18:00
Carina Nordborg
Hours: 12:00 – 18:00
Kung Oidipus
Hours: 19:00 – 20:10
Ale Möller, Eric Bibb & Knut Reiersrud
Hours: 19:30 – 21:30
DOC LOUNGE – Cisne Negra
Hours: 20:00 – 22:00
Renegade Creation – Feat: Robben Ford & Michael Landau
Hours: 20:00 – 22:00
Turn off your television
Hours: 20:00 – 23:00

Oslo

The National Day of Algeria
Hours: 00:00 – 00:00
… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland
Hours: 10:00 – 18:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 11:00 – 17:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
APEX – The Egyptian pyramids anatomy
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 11:00 – 17:00
Crafts 2011
Hours: 11:00 – 17:00
Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION
Hours: 11:00 – 17:00
Wolf Rock
Hours: 18:00 – 20:00
MACHINE HEAD
Hours: 18:00 – 20:00
Swan Lake
Hours: 19:00 – 22:00
Fundamentalists
Hours: 19:30 – 21:00
Carola – Elvis, Barbra & Jag
Hours: 19:30 – 21:00
Forever Young
Hours: 20:00 – 21:45
WAKEY! WAKEY!
Hours: 20:00 – 22:00
Rocky Votolato (US)
Hours: 20:00 – 22:00
Anders Røine & Aissa Tobi (Marokko)
Hours: 20:00 – 22:00
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00
Miniklubb: de la Penha & guests
Hours: 22:00 – 02:00

Köpenhamn

Wundergrund
Hours: 00:00 – 00:00
The National Day of Algeria
Hours: 00:00 – 00:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
KLEE & COBRA
Hours: 11:00 – 18:00
Annie
Hours: 19:30 – 22:10
Anne Marie & Carl Nielsen´s Honorary Award
Hours: 19:30 – 21:00
Seagull
Hours: 20:00 – 22:00
Ground Girls
Hours: 20:00 – 21:40
I I Lie Down With a Crocodile
Hours: 20:00 – 22:00
Trubaduren
Hours: 20:00 – 22:30
Stand-up @ Comedy ZOO
Hours: 20:00 – 00:00
MATS GUSTAFSSON & TARFALA TRIO
Hours: 20:00 – 22:00
Washed Out & Ringo Deathstarr
Hours: 21:00 – 23:00
Kresten Osgood Trio
Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s