Sunday the 30th of October in Swedish

Stockholm

Madame Butterfly
Folkoperan
Söndag
(Opera)

 Image of Madame Butterfly

Hösten 2011 ger Folkoperan operan Madame Butterfly av Puccini i regi av Katharina Thoma från Tyskland. Tillsammans med scenografen och kostymören Julia Müer och ljusdesigner Olaf Winter har hon skapat ett scenrum för Madame Butterfly i en modern japansk miljö.

Handlingen utspelar sig i modern japansk miljö i mötet mellan traditioner och drömmar om framtiden. Ett bröllop arrangeras mellan den amerikanske marinlöjtnanten Pinkerton och den unga kvinnan Butterfly. Butterfly längtar efter ett annat liv i en annan kultur. Men det blir inte som hon tänkt sig.

Katharina Thoma har tidigare regisserat operan “Vanessa” av Barber på Malmö Opera och “La Finta Giardiniera” av Mozart på Oper Frankfurt. Bland framtida engagemang kan nämnas produktioner på både Oper Frankfurt, Dortmund Theater och Glyndebourne Festival.

Musikalisk ledare är Per-Otto Johansson. Han har dirigerat en rad operor på Malmö Opera såsom bland andra “Maskeradbalen”, “La Bohème” och “Dead Man Walking”. Han har dirigerat bland annat “La Bohème” på Wermland Opera och “Trollflöjten” på Den Jyske Opera i Köpenhamn dit han återvänder våren 2011 för att dirigera “Barberaren i Sevilla”.Han är även förste kapellmästare vid Theater Vorpommern i Tyskland.

Fair Erotica
Alvik
Söndag
(Mässa)

 Image of Fair Erotica

Sön: Sköna Söndag. Välkommen till en av Sveriges största erotik mässor.

Bakåt:Framåts Record Fair
Strand
Söndag
(Mässa)

 Image of Bakåt:Framåts Record Fair

Bakåt:Framåts »Skivmässan på Strand« presenterar skivhandlare från hela Sverige bakom drygt 150 meter skivdisk.

Välkommen att botanisera bland tiotusentals vinyler, CDs och DVD. Mässan äger rum söndagen den 30 januari 2011 på Strand, Hornstulls Strand 4 i Stockholm.

Skivmässan Höst 2011

Romeo & Juliet
Göta Lejon
Söndag
(Teater)

 Image of Romeo & Juliet

Musikalen Romeo & Julia – välkända hits, oförglömlig kärlek

På nyårsafton 2010 hade en helt ny musikal premiär på Göta Lejon. Musikalen Romeo & Julia är baserad på Shakespeares klassiska pjäs men med ny modern dialog och med musik som alla känner igen. Flera av tidernas största hits inom pop, rock och hiphop har fått nya spännande arrangemang.

På scenen ser vi Måns Zelmerlöw som Romeo och nya stjärnskottet Lisette Pagler som Julia. Lisette stod kvar som ensam vinnare bland över tusen sökande i SVTs Jakten på Julia. Deras förtrogne fader Laurence spelas av Loa Falkman. Mercutio spelas av Anton Lundqvist och som Amman ser vi Marianne Mörck. För regin står Morgan Alling och Calle Norlén har översatt. Jennie Widegren och Fredrik Rydman från Bounce koreograferar och Kristofer Nergårdh från Let’s Dance och Allsång på Skansen är musikaliskt ansvarig. Den fantastiska scenografin och kostymerna är gjorda av Lehna Edwall och tillsammans med Sara Klänges fantastifulla mask- och perukdesign skapar de en visuell fest för ögat.

Musik från bl a
Jackson 5
Metallica
Beach Boys
Kiss
Christina Aguilera
MC Hammer
Genesis
Spandau Ballet

Manus bearbetat från W. Shakespeares original: Ulfur Eldjarn
Översättning, bearbetning och sångtexter: Calle Norlén
Regi & bearbetning: Morgan Alling
Koreografi & bearbetning: Fredrik ”Benke” Rydman
Koreografi & bearbetning: Jennie Widegren
Musikaliskt ansvarig/musikarrangör: Kristofer Nergårdh
Scenografi & kostymdesign: Lehna Edwall
Mask & perukdesign: Sara Klänge
Ljusdesign: Ulf Englund
Ljuddesign: Jacob Julin

Hair
Stockholms Stadsteater
Söndag
(Teater)

 Image of Hair

Age of Aquarius, Let the Sunshine In, I Got Life…
Absolut odödliga är låtarna i den största rockmusikalen av dem alla, Hair. Om ett
gäng unga hippies i New York i slutet av 60-talet som gör fingret åt vuxenvärldens
normer och begränsningar. Revolt, fritt sex, droger och fred på jorden
– allt är möjligt …

Raul Midón Solo
Fasching
Söndag
(Konsert)

 Image of Raul Midón Solo

Raul Midon, som kanske är den främsta företrädaren för manlig akustiskt, gitarrbaserad soulmusik, har länge ansetts vara ett fullkomligt underbarn. Hans unika spelsätt, talang för låtskriveri, den varma, vackra fraseringen och  hans starka röst har gjort honom till en superstjärna. Han bländade publiken med sitt framträdande på

Sthlm Jazz Fest 2009 och senast på Fasching i det exklusiva duoprojektet med Richard Bona. Denna gång står Raul Midon och hans gitarr själva på scen. Bevisligen behövs inte fler än så.

Bengan Janson, Jan Lundgren, Ulf Wakenius
Södra Teatern
Söndag
(Konsert)

 Image of Bengan Janson, Jan Lundgren, Ulf Wakenius

En trio med rötterna i folkmusik och jazz

Tre lysande solister, för första gången i en unik triokombination med rötterna i folkmusik och jazz. Svensk musik, från förr och nu, samt åtskilliga originallåtar!

’Whether it’s music or painting or writing, it’s all about filling an empty space. You start with nothing and all of a sudden there’s something. But you have to leave a little of the nothing for the something to mean anything.” Dave Sanborn

Göteborg

Hem & Villa Göteborg
Svenska Mässan
Söndag
(Mässa)

 Image of Hem & Villa Göteborg

Men Hem & Villa är så mycket mer än en mässa. Det är ett forum för inspiration, upplevelser, produktnyheter, seminarier och trender. Vår ambition är att beröra besökarnas fem sinnen, designa koncept och skapa plattformar som erbjuder besökaren ett utbud utöver det vanliga. En utmärkt plats för utställare att stärka sitt varumärke och öka försäljningen på ett långsiktigt plan.

West Side Story
GöteborgsOperan
Söndag
(Musikal)

 Image of West Side Story

Kanske är det tidlösheten i temat: en konflikt mellan människor med olika bakgrund, en skildring av den tonårstid då allt är lika mycket på lek som på blodigt allvar, en berättelse om den andlösa, uppslukande kärleken och dess spegelvända motsvarighet – det förtärande hatet. Kanske är det formen: de stora dansnumren som genialiskt driver handlingen framåt lika mycket som dialogen och sången. Kanske är det den raffinerade musiken: komponerad av Leonard Bernstein då han stod på toppen av sin karriär och var en av världens främste dirigenter, lika bevandrad i den klassiska musiken som intresserad av att tolka och uttrycka sin egen tid musikaliskt. West Side Story kallas av en uppsjö av olika anledningar ”världens bästa musikal” och har sedan urpremiären 1957 tolkats och omtolkats, översatts, setts och älskats av människor över hela världen. Löst baserad på Shakespeares Romeo och Julia är det en tragisk kärlekshistoria i storstadsmiljö med två rivaliserande ungdomsgäng i fokus.

ALE MÖLLER – ERIC BIBB – KNUT REIERSRUD
Stora Teatern
Söndag
(Konsert)

 Image of ALE MÖLLER - ERIC BIBB - KNUT REIERSRUD

MTA & PK Musik presentera:
Bluesmöte med Ale Möller, Eric Bibb & Knut Reiersrud.

LISA ULLEN NINA DE HENEY DUO with OKKYUNG LEE
Nefertiti
Söndag
(Konsert)

 Image of LISA ULLEN NINA DE HENEY DUO with OKKYUNG LEE

Koreanska cellisten Okkyung Lee, bosatt sedan 2000 i New York, är en de mest intressanta och originella musiker på den internationella experimentella musikscenen. Hon har uppträtt med många av de stora namnen: Derek Bailey, Thurston Moore, Jim O Rourke…John Zorn och många fler. En virtuos musiker, kompositör och noise/ljudkonstnär, en kreativ, eterisk tungviktare med gränslös horizont.

Duon Lisa Ullén-Nina de Heney har profilerat sig med en säregen klang och ett mångfacetterat musikaliskt spektrum : en stark utmejslad duo. Deras debut dubbel album CARVE ( LJ-Records) hyllades när den kom ut 2009.

Duon har bjudit in Okkyung Lee till en unik spelning på Nefertiti och kvällen kommer även att spelas in för en kommande cd.

Akustiskt, men med elektricitet i alla fibrer, explosiv improvisation, brinnande och intensivt som glödande kol.

Malmö

Sopraner
Malmö Operan
Söndag
(Opera)

 Image of Sopraner

Med komik och dramatik utforskar vi kvinnorollerna i operan. Prinsessor, pigor, sångerskor, hålldamer, prostituerade, hemmafruar, lärarinnor och en och annan cirkusartist. I Sopraner skärskådar vi operans olika kvinnoroller: Vilka liv lever de? Vad står på spel? Vem är kär i vem? Varför offras så många sopraner, är mezzosopranerna verkligen lika beskedliga som de verkar och drabbas alla koloratursopraner av hysteri och galenskap? För att inte tala om döden! På operascenen går sopranerna ofta en våldsam död till mötes – några blir kokta i olja, andra kastas till lejonen. Manon Lescaut dör i öknen av vätskebrist, Tosca hoppar ut från Castel Sant Angelo och Aida blir levande begravd i en krypta tillsammans med sin älskare.

Sopraner är en kärleksförklaring till operakonsten, dess oförglömliga huvudrollsinnehavare och birollerna, vars liv bara är en kort flämtning innan de kastas utanför kulissen och glöms bort i ett enda andetag. Med sången i centrum bjuder vi på arior och duetter ur bl a Tosca, Otello, Barberaren i Sevilla, Tannhäuser, Rucklarens väg och Così fan tutte.

Tirfing
Malmö Operan
Söndag
(Opera)

 Image of Tirfing

Tirfing, av Wilhelm Stenhammar med text av Anna Boberg har inte spelats sceniskt sedan den sattes upp första gången på Kungliga Operan 1898-1901. När den nu kommer upp på Malmö Opera har ett viktigt historiskt arbete utförts med att överföra Stenhammars handskrift till modernt notmaterial.

Tirfing är i nordisk mytologi ett vackert magiskt svärd med fäste och klinga av guld. Den som svingar svärdet kommer obönhörligen att döda.

I förspelet till operan besöker Hervor sin ryktbare far Angantyrs vikingagrav. Hon får sin önskan uppfylld att ärva hans magiska svärd, Tirfing, mot att hon aldrig avslöjar att hon är kvinna. I akt I förbereder man till fest hos kung Gudmund. Hans dotter Gullväg har förälskat sig i sin bror Vidars bäste vän Hervardur. Hervardur är förstås den till man utklädda Hervor. Vidar känner sig kluven till denna förälskelse, han är glad för sin systers skull men samtidigt svartsjuk. När Hervardur/Hervor anländer inser hon att hon och Vidar älskar varandra. I andra aktens fest utlyser kungen en tävling där den som svarar rätt på tre frågor vinner Gullväg. Hervardur svarar rätt på gåtorna men vägrar ta emot priset. Vidar, förolämpad å sin systers och familjens vägnar, drar sitt svärd mot Hervardur. Vidar dör när Hervardur svingar Tirfing. Hervardur bryter ihop över Vidars kropp och den nu införstådda Gullväg hjälper henne att fly. Hervor tar livet av sig med Tirfing vid sin fars grav. På Malmö Opera utspelar sig händelserna i den tid då operan skrevs (1897-98) – den svenska nationalromantiken stod i full blom och vikingar var högsta modet.

Regisserar gör Per-Erik Öhrn och musikalisk ledare och dirigent är Arnold Östman. Båda har varit konstnärliga ledare för NorrlandsOperan, Vadstena-Akademien och Drottningholms Slottsteater. I rollen som Hervor/Hervardur hör vi den dramatiska mezzosopranen Martina Dike, internationellt etablerad Wagnersångerska som bla återkommande medverkar vid festspelen i Bayreuth. På Malmö Opera har hon tidigare upplevts som Kompositören i Ariadne på Naxos 2003. Hervors älskade Vidar sjungs av barytonen Daniel Hällström som vid Malmö Opera tidigare medverkat i bl a. Rucklarens väg och Träskoprinsessan.

Øivind Farmen & Lars Karlsson
Palladium
Söndag
(Konsert)

 Image of Øivind Farmen & Lars Karlsson

Två virtuoser på var sitt instrument som är så lika men ändå så olika, bjuder på ett spännande och underhållande möte mellan gammalt o nytt, durspel och accordeon i ett program som sträcker sig från lyrisk folkmusik via tango & världsmusik till klassiska stycken.

Øivind Farmen, accordeon, startade sin internationella karriär som konsertsolist 1993 i Ukraina och har sedan dess utmärkt sig som en av Norges absolut främsta på sitt instrument.

Lars Karlsson har de senaste 15 åren tillhört de främsta durspelarna i Norden och har bl. a. fått mycket uppmärksamhet genom sitt komponerande, som väver samman många olika musikstilar på ett nytänkande sätt.

Love food!
Luftkastellet Slagthuset
Söndag
(Mässa)

 Image of Love food!

Älska Mat 2010 var en stor succé. Över 6000 matglada skåningar besökte mässan på Slagthuset. Ett 100-tal utställare presenterade och sålde sina produkter på mässan som erbjöd allt från delikatesser, bröd, vin, must, till kaffe och te. Det var en fantastisk mässa som har fått högsta betyg av besökarna.

Här finns närmare 100 utställande företag på plats med massor av läcker mat och dryck. Smaka på ost, vin, choklad, charkuterier, champagne, ostron och mycket mer. Handla med dig hem. Dessutom erbjuds ett späckat seminarie- och aktivitetsprogram.

Dagens Aktiviteter

 

 

Stockholm

Turner, Monet & Twombly
Hours: 10:00 – 18:00
Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Magritte & Foucault
Hours: 10:00 – 18:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Joanna Rytel
Hours: 10:00 – 21:00
Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
MARCEL DUCHAMP & ULF LINDE
Hours: 10:00 – 18:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Peredvizjniki
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
Bakåt:Framåts Record Fair
Hours: 11:00 – 16:00
SHE’S IN THE PICTURE
Hours: 12:00 – 16:00
I Riskojan
Hours: 13:00 – 16:00
Miss Julie
Hours: 13:00 – 14:50
Fair Erotica
Hours: 15:00 – 21:00
Romeo & Juliet
Hours: 15:00 – 17:00
The Half done sky
Hours: 15:00 – 17:00
The death of a Salesman
Hours: 15:00 – 17:40
Letter from Eric Ericson
Hours: 16:00 – 17:25
Shirleys Vallentine
Hours: 16:00 – 18:00
Madame Butterfly
Hours: 16:00 – 18:20
Dream Concert with Livgardets dragonmusikkår
Hours: 16:00 – 18:00
The night is today’s mother
Hours: 16:00 – 18:00
Bengan Janson, Jan Lundgren, Ulf Wakenius
Hours: 17:00 – 19:00
To play with fire
Hours: 18:00 – 19:05
Loney Dear Support: Promise and the monster
Hours: 18:30 – 20:00
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Come Running
Hours: 19:00 – 21:00
Hair
Hours: 19:00 – 21:40
Mim – A stand-up with Lasse Nilsen
Hours: 19:00 – 20:00
Modren
Hours: 19:00 – 21:00
THIS TIME FOR AFRICA
Hours: 20:00 – 01:00
Raul Midón Solo
Hours: 20:00 – 22:00
Open Mike
Hours: 21:00 – 23:00
HTC DJ Challenge 2011 – Group Round 1
Hours: 22:00 – 03:00

Göteborg

Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
Hem & Villa Göteborg
Hours: 10:00 – 17:00
Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
I NYTT LJUS
Hours: 11:00 – 17:00
Göteborgs Internationella Konstbiennal
Hours: 11:00 – 17:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 17:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 17:00
FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA
Hours: 11:00 – 17:00
75 years with Bruno Mathsson
Hours: 11:00 – 17:00
Daniel Rybakken
Hours: 11:00 – 17:00
Björn Olsson
Hours: 12:00 – 16:00
Pandemonium: Art in a Time of “Creativity Fever”
Hours: 12:00 – 17:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
Educating Rita
Hours: 15:00 – 17:00
ALE MÖLLER – ERIC BIBB – KNUT REIERSRUD
Hours: 18:00 – 20:00
West Side Story
Hours: 18:00 – 21:00
LISA ULLEN NINA DE HENEY DUO with OKKYUNG LEE
Hours: 19:00 – 21:00
Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
Hours: 20:00 – 22:00
Día De Muertos at Spritluckan
Hours: 23:00 – 03:00

Malmö

No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
Love food!
Hours: 10:00 – 17:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Graphics loves photography
Hours: 10:00 – 16:00
Veli Granö
Hours: 10:00 – 16:00
Rita Lundqvist
Hours: 10:00 – 16:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
Sigurdur Gudmundsson
Hours: 11:00 – 18:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
VACATION by Malin Gabriella Nordin
Hours: 12:00 – 15:00
Carina Nordborg
Hours: 12:00 – 15:00
Sopraner
Hours: 16:00 – 17:45
Øivind Farmen & Lars Karlsson
Hours: 16:00 – 18:00
Tirfing
Hours: 16:00 – 19:00
Seven Sonnets
Hours: 19:00 – 20:00

Oslo

… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland
Hours: 10:00 – 18:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Oslo Motor Show
Hours: 10:00 – 17:00
ART IN THE AUDITORIUM 3
Hours: 11:00 – 17:00
Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION
Hours: 11:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
PER INGE BJØRLO
Hours: 11:00 – 17:00
APEX – The Egyptian pyramids anatomy
Hours: 12:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 12:00 – 17:00
Crafts 2011
Hours: 12:00 – 16:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 12:00 – 17:00
Absolutt installasjon
Hours: 12:00 – 17:00
Frank Znort Quartet
Hours: 18:00 – 01:00
olo-olo orchestra
Hours: 19:30 – 22:00
Rihanna
Hours: 19:30 – 22:00
GILLIAN WELCH
Hours: 20:00 – 22:00
Stacey Kent
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Mix Copenhagen
Hours: 00:00 – 00:00
Wundergrund
Hours: 00:00 – 00:00
CPH Moda Outlet
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
KLEE & COBRA
Hours: 11:00 – 18:00
Così fan Tutte
Hours: 15:00 – 18:00
Anna Karenina
Hours: 15:00 – 17:00
Seagull
Hours: 15:00 – 16:40
WOMEX
Hours: 20:00 – 00:00
EIVØR
Hours: 20:00 – 22:00
Thomas Buttenschøn
Hours: 20:00 – 22:00
Wakey!Wakey!
Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s